Жалба до КЕВР - имаме ли шанс?

• 1 711
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте, има ли някой, който е обжалвал действие на енергоснабдително дружество пред КЕВР и жалбата му е била сметната за основателна? Просто се чудя има ли смисъл. На никого не вярвам вече.
Имаме проблем с ново присъединяване, което обжалвахме вече пред ЕВН, от там ни отхвърлиха жалбата естествено и сега адвокатът ни казва, че трябва да обжалваме пред КЕВР. За всичко това нещо се плаща съответно на адвоката, а аз не знам има ли смисъл. Толкова порочни и корумпирани са тези структури в България, че ми се струва безсмислено. Има ли някой от вас, който реално е бил защитен от КЕВР? Просто ми е любопитно.
Зависи какъв е казуса и дали нормативните документи са на Ваша страна. Аз обикновено първо сядам и изчитам всичко по темата си, което намеря в интернет. Формирам си собствено становище и аргументи. Постаравам  се да разговарям  със служител на дружеството, който трябва реално да свърши работата, която се е объркала /едно е да ви говори адвокат или началник, съвсем друго са тези, които на терен работят проектите и свързването.
В пълното си право сте да сезирате КЕВР и дори не ви трябва адвокат за тази работа - просто сядате и описвате положението и исканията си. КЕВР може да ги накара да си свършат работата само, ако исканото от вас отговаря на законите и наредбите. Чувала съм, че за неизпълнени задължения ги  глобяват солено, може  би и за това се съдят толкова.
Ако ви се пише  може на лични да споделите казуса. Ако знам нещо по въпроса ще ви споделя мнение.
Адвокат ви трябва чак когато/ако стигнете до съд.

# 16
Ми не съм много съгласна, че трябва да чета с дни в интернет, вместо да отида при адвокат, който това е учил. Нито имам време да го правя. Адвокатът каза, че освен всичко останало ЕВН са нарушили и някакъв закон с действието си. Разговаряхме първо със служител на ЕВН, който ни каза общо взето да си гледаме работата. Вчера пуснахме жалбата до КЕВР ще пиша като има отговор. Целият казус не ми се коментира, защото е дълъг и не виждам смисъл да го коментирам тук.

# 17
  • Sofia
Това ми попадна скоро - Защита от всички монополисти - може би е вариант да направиш една консултация. С тези личен опит нямам, но подобна кантора пое мой казус с авиокомпания и имаше резултат. Ако правилно разбирам, вече сте ощетени със сериозна сума от ЕВН, поне няма да се товарите още с допълнителни разходи. Сега, дали е удачно да смените адвоката по средата на сагата не мога да преценя, но пък консултация не би навредила. Аз не бих се отказала... Успех!

# 18
Моите лични наблюдения са, че КЕВР не гори от желание да се занимава с подобни казуси. А освен съд - граждански, по общите условия на съответния монополист, няма друга административна институция, която да се занимае. КЗП препраща всички потребителски жалби на КЕВР, а КЕВР също гледа да се отърве и да не направи нищо.

# 19
Ако потребителя е фирма, КЗП няма отношение. Остава си варианта жалба направо до КЕВР и/или дело пред компетентен съд.

# 20
Ами погледни сайта на КЗП - те са си написали, че потребителите следва да се оплакват в КЕВР, ако е за топло, водо, електро. Т.е. и за потребителите КЗП не е вариант.

# 21
Относно КЗП - забравих да кажа, ме първо пуснахме жалба там и след месец ни прехвърлиха към КЕВР, така че относно ЕРП-тата не си губете времето да минавате през КЗП.

Общи условия

Активация на акаунт