Пубертетът при момчетата - тема 8

• 38 054
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
Момичета, все ме мъчи един въпрос 🙂
Всички ли в тази възраст са така измервени? Моят младеж направо ни подлудява на моменти. Не може да отговаря нормално, дори обикновен въпрос го изнервя. Може да му кажем едно нещо, което искаме да прави хиляди пъти и той си прави неговото. Баща му е хваща много и настава ад вкъщи.
Да, но смятам, че е период.
Гледаме с търпение и любов да се справим. Без да се изясняваме до безкрай, само му казваме, че е добре да си насочи енергията в по- благотворна посока.
Виждам, че самият той се измъчва и от това повече ме заболява, а не че се сопнал или че проявил нетактичност.

# 661
  • София
И моя синковец сякаш го смениха с друго дете точно това лято. Стана по-спокоен, даже на моменти ме дразни с дебилното си спокойствие. Всичко е "ОК", ама кога ще стане не е ясно. Никога не се забързва за нещо. Всичко е плавно и лежерно. Но стана една идея по-отговорен и самоинициативен за някои неща. От както е в новото училище домашните и уроците се следят, и пишат стриктно, но предполагам, че е от средата. Гледа, че другите са стриктни и се стараят и държи и той да е така, което мен напълно ме устройва. Обаче аз още не мога да свикна и все ходя да проверявам, да нудносвам и все съм си с едно недоверие - трудно ми е да се отпусна. Че обикновено, като се отпусна после ми стоварва нещо на главата.

# 662
Аз пък на 99% съм го оставила да се оправя сам. Чат пат питам Написа ли си домашното, но не проверявам нищо. След 3 месеца става на 15 години, мисля, че е крайно време да се научи да се оправя сам в училище.

# 663
  • Пловдив
И аз не проверявам...питам, да. Ако има нужда от помощ ще си каже. Така стана с оня проект по История.

# 664
Момичета,в чудо се виждам.Големият ми син е в 5-ти клас.От около година плавно настъпват много лоши промени в характера и поведението му.Обичайното отговаряне,разхвърляност и дразнене на брат му,преглъщам някак.Но хич не иска да учи,не пише редовно домашни и направо побеснявам.Говорим,обясняваме,нищо не приема.Уж обещава да се промени,наказвам го без телефон,понася наказанието...и отново.Не знам вечекак да обяснявам.Дайте съвет

# 665
  • София
Ох, мойто се пери като младо петле. Знам че кокошките кудкудякат, а петлите кукуригат, но неговото е баш кудкудякане. И добро да му кажеш, и да му се скараш, все започва да се нерви, да подскача и с един фалцет да ме опровергава...

# 666
Момичета,в чудо се виждам.Големият ми син е в 5-ти клас.От около година плавно настъпват много лоши промени в характера и поведението му.Обичайното отговаряне,разхвърляност и дразнене на брат му,преглъщам някак.Но хич не иска да учи,не пише редовно домашни и направо побеснявам.Говорим,обясняваме,нищо не приема.Уж обещава да се промени,наказвам го без телефон,понася наказанието...и отново.Не знам вечекак да обяснявам.Дайте съвет
И нашите проблеми започнаха в 5 клас(сега е 6ти) и точно като вашите. Тази година е една идея по-добре, обаче му е трудно. Много сложно написани учебници.

''Моят младеж направо ни подлудява на моменти. Не може да отговаря нормално, дори обикновен въпрос го изнервя.''  

И моя е така, даже влиза във филми, само да го погледна и почва:  Ся ще ми се караш, ся ще ме накажеш, а аз просто си седя, но имам чувството, че от толкова забележки и обясняване вече е стресиран. Ама как да го оставя на самотек, пак не върви.

# 667
  • София
5-ти клас е много, много труден за децата. Рязката промяна от ученето с един учител към учител по всеки предмет с различните им изисквания, критерии за оценявания и методи на преподаване ги стресира, и те започват да дават отпор. Отделно материала рязко става много труден. А пък и като че ли точно в тази възраст започват с глупостите - на мен специално 3-ти, 5-ти и 7-ми клас ми бяха най-големия кошмар.

# 668
  • Варна
Моят вече е в 9ти, но нищо не се е променило. Само е пообогатил репертоара от "Остави ме на мира", до "Животът си е мой", "Ти знаеш ли коко пари се изкарват от покер" и други бисери. Аман!

# 669
Охооо,бисери и у дома не липсват-"Не ме боли за нищо,освен мат и англ.език"(полага усилия,но....),"Ще ви слушам до 18г,после се обръща всичко","Аз съм човек на новото време,затова няма как да ме разбирате" и т.н.Започвам да се притеснявам,че вярва на всичко това и се самонавива,че е ок.Дори при забележка,не се счита за виновен,а търси оправдание у г-жата-пример:-говорил в час,еми учителката го видяла,защото е висок и стърчи,а това,че е нарушил дисциплината хич не се и коментира.Започва да наглее и да придобива самочувствие.

# 670
  • Русе
И преди пети клас си беше чешит на тема, ако съм решил така, така ще бъде. А е изключително дисциплиниран и целенасочен за това, което си е избрал. За 9 години в залата с по 5-6 часа тренировки всекидневно, не се оплака ни веднъж сигурно, или ако е помрънкал, ако му кажа спирай, млъква.Обаче за училище,  от първи клас все е- водят ме мамо, влачат ме. Като по принцип беше много любознателно дете от рано и никой не можеше да ми повярва, че има проблеми в училище. Е до 5 клас според учителката си беше добре, ама аз виждах че не са много добре нещата и го докарва от даденост и обща култура.
  Остават ни няколко месеца до 18 рожден ден. И у нас е  "ще се  обърне всичко". Но то обръщането е и самоздръжка. От три години е поел някои от разходите си и видя, че не е толкоз лесно - да си ги изкараш, а после да избереш за какво да ги дадеш, при положение - напомням - разходи за дом, за храна, за интернет няма преди 18. Ако учи, ще продължи да няма.

# 671
Моят е сладурко. Виждам как нещо не му харесва и се нерви, мърмори, недоволничи, отива остатък, тропва с вратата... След десет минути идва с тъжна физиономия. "мамо, разбери, пубертета ме полудява. Извинявай." а аз не съм му казала и дума упрек.

# 672
Днес попитах моя младеж какво иска да му донесе Дядо Коледа. Майтапехме се, че аз вече съм написала писмо. И той отговори, ама с, всем искрено"Само сняг". За съжаление, едва ли ще се у реди, снегът при нас е рядкост, а не планираме пътуване.
Така.. Какво искат вашите момчета, с какво ще ги зарадвате?

# 673
Моят иска фотоапарат и лаптоп, но няма да кажа какво ще получи, че ми знае ника и наднича редовно Joy

# 674
Моят получи вече нов телефон от баща си си. От мен иска геймърски слушалки, още се колебае за цвета.

Общи условия

Активация на акаунт