Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Тутракан – дунавски импресии

  • 3 250
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1
Красиво разположен на стръмния български бряг, Тутракан е истинска дунавска перла и с право е наричан дунавското Търново. Градът е очаровал и продължава да очарова със своя идиличен чар пътешественици от близо и далеч.

По време на своето европейско пътешествие през 1841 година Ханс Кристиан Андерсен споделя от борда на парахода „Арго“ колко е впечатлен от мира и спокойствието, царящи на Тутраканския бряг, от красивите градини пред всяка къща. А дали пък къщите с градинки, привлекли вниманието на известния датски писател, не са се намирали в Рибарската махала? Това единствено по рода си рибарско селище на българския дунавски бряг успява по неповторим начин да ни пренесе във времето, когато риболовът е бил основният поминък на тутраканци. Рибарските мрежи, старите къщи на рибарите, лодкарските работилници... всичко тук напомня за нелекия делник на местните рибари и майстори на лодки.Да, в Тутракан са се правели и лодки. С тях дунавското градче е било известно във всички държави по поречието на голямата река. Тези и много други интересни факти (като например каква е разликата между лодка „Тутраканка“ и лодка „Чамница“) може да узнаете, ако посетите етнографския музей „Дунавски риболов и лодкостроене“, който е единствен по рода си в дунавските държави.


Автор на снимката: Йордан Куцаров

В историческия музей пък ще станете съпричастни на Тутраканската епопея, поставяща началото на освобождението на Южна Добруджа, събитие, за съжаление все още малко известно на широката общественост. В музея можете да узнаете какво свързва историята на Тутракан с крилатата фраза на Екатерина Велика: “Победителите не ги съдят”.

В случай че искате да се пренесете още по-назад във времето, то поемете по римския път Виа Иструм. Той е построен от император Траян през I век и върви по дунавския бряг източно от града. Разходката ви ще бъде съпроводена от приказни панорамни гледки към Дунав и остров Пожарево, а също и от звънките песни на хилядите птици, гнездящи на острова.


Автор на снимката: Йордан Куцаров

Добър и здравословен вариант за опознаване на красивата околност на Тутракан е да се движите с велосипед. Вероятно обаче няма да сте единствените, тъй като през Тутракан минава най-дългият европейски веломаршрут „Евровело 6“. Яхнали велосипеда си, можете да покарате до защитена местност Калимок-Бръшлен или до блатото Малък Преславец, а защо не и до малко по-отдалечения резерват Сребърна.

А можете ли да се досетите какво се случва на тутраканския бряг на 1 юли? Да, прави сте – Джулай морнинг! Изгревът над тихия, бял Дунав под звуците на легендарното парче на „Юрая Хийп“ е също толкова  завладяващ, както и на Камен бряг.


Автор на снимката: Йордан Куцаров

Ако трябва да бъдем честни обаче, Тутракан е по-известен с красивия си залез. Немалко майстори на четката са се вдъхновявали от величествената гледка на разтапящото се в огненочервените води на реката слънце, а тутраканци разказват, че една такава картина има дори в Лувъра.

Тутраканският юли не само започва, но и завършва с хубава музика – по време на фестивала „Огненият Дунав“, който е и кулминацията на ежегодната седмица на реката. Празничната програма включва най-разнообразни културни и спортни събития: състезания с рибарски лодки, преплуване на Дунав, детски анимации, изложби на открито, представления на местните танцови и музикални школи, опера под открито небе, рок концерти.
И така, ако решите да пътувате до Тутракан, то знайте, че дотам се стига по добър асфалтов път от Русе. Места за отсядане има в няколко малки хотелчета, а също и в къщи за гости в гореспоменатата Рибарска махала, където можете да опитате и прочутата рибена чорба по тутракански или просто да седнете на порция боблéт (дунавска цаца), заобиколени от рибарските лодки и полъхът на отминали времена.


Автор на снимката: Йордан Куцаров

Били ли сте някога в Тутракан? Ако не, кое от изброените места бихте посетили първо и защо?


#ПътувайИСподеляй #Тутракан

# 1
  • Мнения: 3 505
Много симпатично градче. Прекарахме в него само около час, колкото да разгледаме музея „Дунавски риболов и лодкостроене”. При следващо пътуване в района може и нощувка да предвидим.

Общи условия

Активация на акаунт