Нашите цветя - обща тема

• 35 102
  • 754
  •   1
Отговори
# 405
Това ли е клематис?

Ако е то- баба ми си го гледа в двора без никакви сериозни грижи, на шарена сянка е(под асма, завързано е даже за нея) , вкоренено е в земята, а не в саксия и съответно не се прибира зимно време. Оцелява си без проблем.

# 406
  • Бургас
Моята хризантемка е на перваза,наред с другите китки. Пече я ако. Понякога листата й оклюмват,ако се е засушила.Поливам я и е ок. Но не иска да пуска цвят,мисля,че саксията й е станала малка. ЧУдя се дали да не я засея на гробищата,да расте на воля. Бях изкарала няколко коренчета и ги набучих,но не знам дали са се хванали,заедно с едни рози. не съм ходила.

Сега една дружка ми  даде коренче пасифлора. Трябва да стои още във вода,че са малки. Ще ми даде и още. Дано се захване.
И мисля,че този път розмаринът ще ми пусне корени. Дано!

Това с повехването на новите цветоно при мушките и аз го имам. Предимно на новите ми засадени. Ей,одеве се ядосвах и на лилавото мушкато. Цветът стои наполовина отворен,изглежда увяхнал. Другите пъпчици като изсушени.

Ето го

Последна редакция: пн, 06 юли 2020, 18:19 от karzz

# 407
  • Варна
Хризантеми си гледам без проблем вече 6-7 години на терасата. Да, като ги напече яко и изсъхне почвата клюмват, но след поливане се оправят. Двете саксии са нискостеблени, едната високостеблена, нея понякога я режа 2-3 пъти през лятото, за да се разклони и да не става прекалено висока. Тази година не съм я рязала, ще видим какво ще стане. Много листни въшки хващат, иначе цъфтят обилно, но през есента.

# 408
Имате ли идея какво е това цвете

# 409
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
делосперма Simple Smile

страхотни са. не преполивай.

# 410
  • забравих си мисълта...
Karzz, Magnito, st. Dobri, MaryLand, Месечинка виторога, Floren, Тук съм, Second, Esmee, Morphea, Къдрокоска, Rayna13, разкошни цветя! Heart Eyes Ако съм пропуснала някого се извинявам, Blush гледах само страниците от 24 до 28. Blush На всички цветята и терасите ви са разкошни! Всяка една тераса си има своя чар, преимущество и привличане! Heart Eyes

Като споменахте домати, мисля че пчеличките ги опрашват, кой друг иначе? Thinking А аз домати имам в двора на къщата, но когато майка падна и си счупи крака, се преместихме в апартамента, че в къщата има 6 стъпала, заради които аз не можех през денят сама да я извеждам навън. Та по желание на майка посадихме в големи саксии и кофи, че на нея все и беше малко, нали беше свикнала на село на голям двор да сади по много, та на терасата освен цветя, имахме домати, краставици,  грозде и ягоди,  по едно време и чушки даже. Ако намеря снимките ще ви ги покажа и тях. Ето една стара снимка на домати от терасата. Тук са в началото като цъфтят,

Скрит текст:

а тук са вече узрели.

Доматите имат нужда от земя, в смисъл да не са в саксии. Корените им са големи и отиват надълбоко в земята. Тези на терасата раждаha, но не толкова, а тези в двора на къщата раждат по 40 домата на корен и все са големи. Разбира се не всички чак толкова, но почти. Огромнитe са 90% от всички, месести и с много малко семена, а за вкуса няма да ви разказвам, невероятни са. Семената са от България от едно време, от майка. Откъде ги е вземала не знам, но после все си събираше семе и така си произвеждаше разсада сама.

Не си спомням дали съм ви показвала цветя от двора към къщата, но ако се повтарям, извинявайте. В момента всичко иска доста работа, като джунгла e, но нямам сили да оправям толкова. Мъжът ми уж помага, но и на него не му се иска вече, а и двамата работим също. Така де оплаках се, сега  цветята. Blush

Скрит текст:

Исках да изнеса алоето навън и то се счупи. Сега останаха само малките, но пак ще порасне едно от тях, не мога да се ядосвам и за това.

Скрит текст:

Последна редакция: пн, 06 юли 2020, 22:21 от Venetta

# 411
Благодаря за похвалата Venetta! Simple Smile
Аз съм малко пишман градинар, май повече обичам да чета на теория, отколкото да правя нещата на практика. Тази вечер се взех в ръце и за пръв път полях с червен кристалон. Опръсках и с продукта на Гамма за буболечки въоръжена с шлем, маска и гумени ръкавици.(той не мирише, но ми е гадно да ползвам отрови). И утре очаквам чудеса в балконската градинка. Smirk
Цветята на моята майка бяха чудесни, целият ни балкон беше в мушката. Аз никога не бях им обръщала особено внимание. И помня как тя всяка вече почистваше жълтите листа и прецъфтелите цветове.( и  Karzz спомена, че го прави).

# 412
# 413
  • забравих си мисълта...
Morphea, с удоволствие! Kissing Heart
 Моята майка също така все ги почистваше от старите листа и изсъхналите цветчета. Аз преди не знам защо, никак не обичах да се занимавам с цветя и изобщо с градини. Все майка се занимаваше, тя много обичаше. Откакто я няма нея вече, някак заради нея, да е така, както тя искаше, започнах да поддържам и да гледам цветята. Та и аз така като нея, все ги чопля и махам всичко изсъхнало. Хем изглеждат по-красиво, хем се чувстват със сигурност по-добре.
Сетих се за още нещо, което исках да споделя с вас. Предполагам, че повечето от вас са с кабелна телевизия, но който има сателитна антена може би знае, че тя пречи на растенията. Преди имах такава заради майка, заради BG TV и там където беше сателитната антена, даже и след това, когато спрях да плащам и нямах вече, не гледах BG TV, антената пречеше на растенията под нея. Всички бяха едни такива като облъчени, изсъхваха, не растяха, не цъфтяха. Там където кабелът минаваше под прозореца, понеже в тази му част беше от медна пластина, макар тънка като лист хартия, също до него нищо не се чувстваше добре. Сега махнах сателитната антена и цветята в тази част на терасата също се чувстват вече добре.
P. S. Става въпрос за малките, растения, като мушкато, карамфили и други от този род. Хортензиите и лавандулата, те бяха вече доста големи и на тях не им пречеше.

# 414
# 415
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ваня, страхотна  е лобелията ти. Simple Smile и е един цвят, не като моята - пачуърк.
и зокумите ти.... татко ги обичаше. беше си завъдил от чепки 4-5 цвята. големи, цъфтящи... отидоха си в зимата, в която и той си отиде. SadSad

венета, Simple Smile хортензиите ти спират дъха. Simple Smile

а при нас заваля Sad много. със силен вятър и с градушка

# 416
И майка много обичаше лянове ( олеандри). Имаше огромни, в различни цветове, пръскаха се от цвят, цяло лято цъфтяха. Беше ги наредила пред асмалъка. Чуждестранните туристи, като минаваха и все снимаха. С японците беше забавно, те се кланят, искат позволение да снимат и майка им се кланяше като тях. Simple Smile
Още успяваме да ги държим живи, вече няколко години, но я няма тази прелест, която беше. Така е от разстояние...

Венета и аз съм забелязала, че цветята не обичат излъчванията. И все си мисля как ли ни се отразяват на нас тези излъчватели за мобилните телефони, които наслагаха по блоковете, самите телефони също излъчват, а ги държим все го главите си....

# 417
Ставам два часа и половина преди началото на работния ден. Пия кафе, разхождам куч, за 5 мин стигам до работното си място. Обикновено поне 15 мин по-рано. Откак имам цветята закъснявам всеки ден. Качвам се с кафето при тях и то най-често изстива, защото правя точно това - махам изсъхнали цветчета, листа, мета около саксиите, разрохвам почвата.  С вчерята също закъснявам. Пак по същата причина - като се кача на покрива и времето просто лети. Момичета споделете повече за хризантемите! Като прецъфтят цветовете трябва ли да ги премахна? Ще направят ли нови? Не че не изчетох всичко що намерих в мрежата, но предпочитам вашият опит.
Скрит текст:
st. Dobri, много се надявам да няма поражения в твоята градинка. Anguished
Поне антена в близост ми е спестена. А розичката ми съхне... Cry

# 418
  • забравих си мисълта...
st. Dobri, благодаря ти! Heart Eyes
И при нас надвечер заваля и стана доста хладно.
Magnito, хризантемата ти е разкошна, прекрасен цвят!
И аз го мисля това, Diorella и постоянно говоря и обяснявам на децата, но днешното поколение е все с телефоните. Със сигурност се отразява, но то ще си каже след време. Всъщност като чуя за някое заболяване, че причината е неизвестна, все си мисля, коя ли от всички отрови е причината, храните са вече химия, облъчват ни, пускат какви ли не вируси. Аз все се питам откъде знаят, че медът е био, че пишат на някои буркани, че е био. Пчелите пишат протокол откъде са събирали меда или какво. Wink Wink Wink

# 419
Ха ха, това с протокола много ми хареса. Предполагам био, от биологиечен, демек  произведен от пчелите.  Пък който мед не е био, е химия. Joy Не, не го мисля сериозно. Но веднъж се загледах в етикета на мед в магазина - отдолу с дребни букви пишеше 6% пчелен мед.... От тогава забравих да купувам мед от магазин. Не че другият е гарантиран, но има по-голям шанс да е долу горе добър.

Цял ден си мисля, някой гледал ли е гулия ( земна ябълка, Helianthus tuberosus) в саксия? Дали ще цъфти? Много ми харесват цветовете, прилича на рудбекията. А е непретенциозна китка и може и да стане в саксия.

Общи условия

Активация на акаунт