Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Трудности в общуването

 • 783
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте,
Имам дете на 3 години. Като цяло е доста слънчево, усмихнати и приветливо, като всички малки деца. Проговори рано, на около година и половина казваше доста думи. Притеснява ме, че към момента повтаря твърде много една и съща фраза. Без значение каква е тя, изрича нещо и го повтаря многократно, дори и ясно да сме му дали да разбере, че сме го чули. Това поведение среща ли се при малките деца? Освен това много провлачва накрая на изречението и последната дума винаги е едва ли не изпята, вместо изговорена. Имам наблюдения и за нещо друго- трудно ми дава отговори на въпроси, а съм забелязала, че други деца на тази възраст се включват в диалог.
Освен това той е притеснителен и по площадките трудно се заиграва с други деца, ако не са му познати. Имаме няколко негативни случки с деца, които по един или друг начин го разстройват, ни се опитвам след това да му обяснявам кое е правилно и кое не в поведението им, както и в неговото. Последния път беше разплакан и стигна до истерия, защото две момичета го гониха много грубо от пързалката. Такива случки го плашат и после трудно ходи при други деца.
Та, искам да си сверя часовника - по отношение на говора дали има нещо притеснително,вашите деца на 3 годинки отговарят ли на всички въпроси? Как вдъхвате увереност на притеснените си деца?
P.s.  ходи на ясла, но сякаш там нямаше напредък в общуването.

# 1
 • Мнения: 16 410
Личният лекар какво казва по въпроса?

За ваше успокоение се консултирайте с логопед. Ако има нещо, ще ви насочи по-натам.

Може и да е до характер.
На тази възраст децата се тръшкат, ако не стане тяхното. Говорете повече с детето, опитвайте се да го включвате в разговор.
На 3 години и колко е, понеже има значение дали е на 3 г. и 1 седмица или на 3 г. и 10 месеца....

# 2
 • Мнения: 4
На 3 г. и 2 месеца е. Инатливо дете е, но това е профил на много деца. Тръшкането не ме притеснява, знам, че в тази възраст е обичайно поведение. По-скоро се чудя какво да направя, за да е по-самоуверен сред децата, да не бяга от контакт с тях, както и да не се тревожи в случай на отхвърляне. Всички знаем, че поведението на жертва не помага...
А и бавното напевно говорене дали ще се промени? Четем приказки, пеем песни, общуваме непрекъснато, когато сме заедно, но понякога сякаш и не разбира какво искам от него. Рядко изпълнява указания.
С педиатър не съм говорила по тези въпроси. Мислех да се обърна директно към специалист.

# 3
 • Мнения: 16 410
Може да е до характер. Децата са различни. Все пак е на 3 години и не значи, че ще е свит по-натам.

Опитайте да му кажете без да посочвате да ви донесе нещо. Например "Донеси ми чашата/телефона/играчката.", но без да сочите и с равномерен тон. Трябва да изпълни казаното.
После опитайте с двустепенна задача. "Донеси ми чашата и я остави на масата."

Около три години много бързо израстват и буквално за седмици има голямо развитие.

За говоренето не мога да кажа, консултирайте се със специалист и/или личния лекар.

# 4
 • Мнения: 81
Моята дъщеря повтаря някой път дадено нещо, докато не го повторя и аз. Незнам защо, рядко го прави, но иска да го изговоря. На 2г и 10 месеца е.

# 5
 • Мнения: 1 159
Аз бих го завела на логопед за оценка. Ако
прецените и психолог.

# 6
 • Мнения: 5 240
О, да, помня, че имахме такъв период. Не повтаряше може би цялостно фраза, ами част от изречение. Беше на 4. Отмина, повярвай ми. Сега е на 5 - говори без да повтаря нищо. Има едни такива периоди на регрес ли да го нарека, не знам и аз какво, може би мозъка се изморява да усвоява нови неща, ами се връща все едно към по-малък етап и после изведнъж забелязваш някакъв скок напред - научил е много неща, които не си забелязала, точно щото е показвал някакъв период на регрес. Прави ми впечатление, че и лиготията е на периоди. Simple Smile Ту си казваш "това дете е още бебе", пък в слдеващ момент ти сервира разрешения на проблеми от всекидневието, които не са за деца. Simple Smile Такива са си децата. Не бива да сме много взискателни с развитието им.

# 7
 • Мнения: 2 208
Нашето момиченце, което е на 3 и половина, не го прави, но според мен не е притеснително. Действително ако опитате повечко да му говорите, да си четете книжки, като настоявате постепенно той да разпознава неща и да ги казва, със сигурност ще напредне. Аз в момента се занимавам с другото наше момиченце на две и половина, много повтаря и така се учи. Тръшка се, пее много, опитва се да се налага на другите деца - ами детска работа.

Общи условия

Активация на акаунт