Университети в Германия и други държави с немски език 14

• 42 863
  • 745
  •   1
Отговори
# 150
Честно казано нямам представа как се преобразува, когато има резултат ще направя сметка и ще ми стане по-ясно. Но точки получаваш при всички случаи.
Наистина тежестта е различна. Например в Берлин тежестта му е 60 пункта за AdH.

# 151
  • Пловдив
Сега, ако правилно съм разбрала, понеже не съм задълбавала,  вече няма  някакви ограничения като преди, че само над едиколко си процента взимаш бонус. Какъвто и резултат да имаш на ТМС, все ще имаш някакви точки, просто обаче едни ще имат много, други средно, трети-малко на брой точки, при това преобразувани явно по различни скали за отделните унита, понеже изпитът видно няма еднаква тежест навсякъде. Нека Елиас, Тани, Мастер, Bar BQ да кажат, ако са наясно...Ще е полезно за следващите. Simple Smile
Да, русалка, точно така е. Точки се получават при всички случаи Relaxed
Момичета, ТМС-ът на дъщеря ми е в неделя, 26.07.2020. Ще споделя, когато мине, макар че тя е в чата, който е създала дъщеричката на Елиас и ще им сподели и сама впечателнията си. Доколкото разбрах, повечето дечица ще са седмица след нея и само едно момче е на 25.07.
Стискам палци всички да се справят добре! Тестът е доста специфичен и не е във формат, с който са свикнали, но съм сигурна, че са се подготвили (доколкото това е възможно) и всичко ще мине добре. Умни и будни са ни децата, нека имаме вяра в тях Flowers Four Leaf Clover

# 152
  • София
Стискам палци,  Тани Heart

# 153
  • Бургас
Аз нямам много време да пиша, но от време на време ви чета - от близо месец съм в Лондон, че станах баба и съм лекичко с бебешки режим. С кандидат - медичката съм само по телефона. Тя сама се оправя в България.

Да ви напиша моето мнение за ТМС. Според новите разпоредби и формули стигнах до извода, че ако имаш под 100 точки губиш точки. Формулата , която аз знам и по нея изчислявам показва това.

P=Gewichtung/2 + (Testwert (TMS) - 100)/10XGewichtung/6 

Като гледам Testwert, ако е под 100 се получава отрицателно и така намаляват общите точки.

# 154
Добро утро на Илинден, на този хубав празник пожелавам кураж,  успешно представяне на предстоящите TMS изпити и прием в желаното уни. Simple Smile

# 155
  • Варна
И от мен стиснати палци за борещите се с TMS  Hands Pray Очаквам да се похвалите после в темата с добри новини!

Bar B Q Доколкото успях да разбера според този линк точките от теста се преобразуват накрая в оценка, подобна на дипломата от 1,0 до 4,0, и така може да се комбинират двете оценки. Например ако с диплома 1,0 и преобразувана оценка от TMS 1,4 при съотношение 55:45 (диплома:TMS) би трябвало да се получи бал 1,18.

A формулата, която си показала, според мен е да се приравнят точките от изпита към стандартизираната скала за съответната година.

За да се избегнат отклонения в резултат на различното съдържание на тестовете всяка година, точките се преобразуват в скала със средна стойност 100 и стандартно отклонение 10 с нормално разпределение на резултатите.

# 156
  • София
Ясмина, то е ясно, че  така  ще бъдат изпратени на хохшулщарт резултатите. Тази схема на оценяване (онагледена с кривата на Гаус на сaйта на  TMS) си им е старата, нищо не са променили. Въпросът е обаче после какво става със скалите на отделните унита. Тоест ако имам сборно едиколко си точки и едикакъв си процент, колко точки ще ми дадат  с този резултат за Аахен, където в общия бал тежестта на ТМС стига макс 5 точки, колко ще ми дадат обаче в Шарите, където максимумът е 60 точки,  колко в  Ерланген, където максимумът  е 35 точки, колко в Хайделберг, където е 44 и т.н..

Последна редакция: пн, 20 юли 2020, 18:25 от пенсионирана русалка

# 157
  • Варна
Русалке Би трябвало когато се изчислява бал на база на диплома и ТМС и двата компонента да са в една скала. За да се получат 100 т. трябва и дипломата и ТМС да ги преизчислят към база 100 т. Оттам просто умножават с отн.тегло на компонента в квотата 0,95 и 0,05.
Ако намерим как се приравняват дипломи към точки с база 100, можем да предположим и как се изчисляват точките за ТМС.

# 158
  • Бургас
От този линк може да се види и примерният доклад с, който получихме резултатите от изпита. Получаваш за всеки модул твоя резултат и обобщения резултат. В нашият случай беше 100 точки, 50%, 1,9. Тези цифри са ни написани в тази бланка.
Като приложим нашите резултати във формулата се получава следното:
P=Gewichtung/2 + (100 - 100)/10XGewichtung/6

Сега за всеки университет, който е посочила Русалка, ако приложим формулата:
Аахен  P=5/2 + (100 - 100)/10X5/6 - 2,5 точки е резултата
Шарите  P=60/2 + (100 - 100)/10X60/6 - 30 точки е резултата
Ерланген P=35/2 + (100 - 100)/10X35/6 - 17,5 точки е резултата
Хайделберг P=44/2 + (100 - 100)/10X44/6 - 22 точки е резултата

До тук е добре, ясно е как се изчислява. Но все още не мога да разбера и да се убедя в изчислението на дипломата. Резултатите са  5,89 по българската система и 1,1 или 814 точки по немската система. Колко точки ще ни даде всеки университет за тези постижения?Anguished

# 159
  • Варна
Bar B Q Дори и да разберете колко точки ще получи за дипломата, няма как да се сравни с мин.бал от миналата година. А ако формирането на бала е ново, то и справка за мин.година няма да е полезна. Когато дъщеря ми кандидатстваше, се публикуваха статистики в hochschulestart, сега не виждам. Поне за ориентация, ясно, че няма как да е точна.

# 160
Здравейте и честит празник на носещите името на пророк Илия !
Почивните дни прочетох темата в предишните години по това време и се вижда, че юли са се получавали вече оферти от студентските общежития в Германия.  Тази година никой не се е похвалил още... Ние за последния месец въобще не сме мръднали в класацията . Не можах и да намеря линкове на частни общежития , освен за Мюнхен. Та вероятно е време, ако някой има линкове да ги сподели Flushed

# 161
  • София
Ако e за Аахен - >
https://www.i-live-aachen.de/
http://campus-living.de/
https://www.studenten-wohnen-aachen.de/
https://wohneninkatzensprung.de/ Toва е във Ваалс, Холандия, но  с градския транспорт на Аахен се стига дотам, особено близко е до уни клиниката. Но шансът да се получи нещо там граничи с нулата, хората пускат година по-рано заявление.  На другите не сме писали ние - бяха твърде скъпи, ако помня правилно, сега не съм гледала цените.

Добавям още:
http://www.stuwo.de/wohnheim-region/aachen/
Тук можета да избирате в търсачката по собственост на общежитията - дали са на Щудиренденверк, на студенсткия съюз, дали са частни или са към църквата.

PS Има, Ясмина, статистика, при това по новия формат - за летния семестър 2020. Но тя не е показателна също много,  понеже  там кандидатстват само Altabiturienten, a и не всички университети (само 10) имат прием за летен семестър. И все пак човек може да се поориентира.
https://www.hochschulstart.de/fileadmin/media/dosv/nc/nc_sose_2020.pdf

Последна редакция: пн, 20 юли 2020, 18:34 от пенсионирана русалка

# 162
Тани, успех на дъщеря ти в неделя! Да бъде спокойна и да покаже най-доброто от знанията си!

Толкова са ми сложни изчисленията и формулите и толкова далеч от мен, че дори не ми се смята. Кандидатктата и тя не иска да смята- концентрирала се е върху тестовете и каквото-такова. И да смятаме и да не смятаме, като излязат резултатите ще стане ясно.
Да ви питам, с какви хронометри са децата? https://www.amazon.de/infactory-Timer-Lichtsignal-Elektronischer … AY2ZJs87L9oUJRJgU този бил одобрен от TMS, освен него да изпратя на брат ми да поръча, че да не рискуваме с доставката до БГ. Има ли нещо проверено в магазините тук, да го купим и поне него да не мислим?

# 163
  • София
Елиас, споделям изпитано от опит. И ние миналата година се чудихме с тези хронометри, ходихме по разни магазини, навсякъде бяха бибиткащи и доста скъпи. Пратиха ни в един магазин на "Граф Игнатиев" в София, човекът е часовникар. И той ни даде страхотна идея, евтина и ефикасна. Прати ни от немските магазини да си купим най-обикновен таймер за 5-6 лева, този кухненския за варене на яйца примерно. Нещо като този:
https://tfa.bg/userfiles/productlargeimages/product_1181.jpg
После ни каза да се върнем при него, за да разкачи вътре жичката за звъненето. Направи го, дъщеря ми на изпита на входа е обяснила, че е с прекъснат звук, и немецът, след като проверил, не само я  пуснал с него, а усмихнато казал "Браво, много хитро Simple Smile"
Бай Ганьо на TMS Simple Smile

# 164
Златна русалка- така трябва да ти бъде никейма Heart

Общи условия

Активация на акаунт