Ежедневните ни кулинарни вдъхновения - снимки и коментари - 29

  • 65 036
  • 736
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 496
Добро утро, поспаланки Simple Smile, слагайте кафето, животът е прекрасен!

# 211
  • Мнения: 2 705
Закуската
Въпреки жегата, солена торта за хубав повод от вчера

Питка от мама

# 212
  • Мнения: 561
Пиле с картофи и подправки

# 213
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 6 050

Бисквитена торта от домашни бисквити, яйчен крем и заквасена сметана




Напук на топлото време - леща гореща и огън чушле

# 214
  • Мнения: 43 789
Торта Киндер пингуи за утрешен повод. Глазурата ще я правя след малко, но тогава щерката няма да е на разположение да я снима.

# 215
  • Бургас
  • Мнения: 24 659
Пилешко филе с картофки

# 216
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 132

И от мен пторта "Киндер пингуи" Много се хареса вкъщи Simple Smile

# 217
  • Мнения: 8
Здравейте, днес предлагам едно сладко изкушение, което провокира сетивата– торта Павлова с малини и боровинки.
Скрит текст:
Белтъчен блат
4 белтъка
220 г кристална захар
1 ч.л. бял винен оцет (лимонов сок)
1 ч.л. екстракт от ванилия (1 пакетче ванилия)
1 ч.л. царевично нишесте

 Крем
250 мл течна сметана ( маскарпоне)
100 г кисело мляко (заквасена сметана)
1 с.л. пудра захар
350 г- 400 г малини и боровинки (по желание могат да се използват и други пресни плодове)

Малиново кули с босилек
120 г малини
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л. пудра захар
4 листа босилек

Начин на приготвяне:

1. Предварително загрейте фурната до 140 C.
2. Очертайте окръжност с диаметър 20 см от вътрешната страна на хартия за печене. Можете да използвате чиния или тава за кекс  с приблизителни размери.
3. Яйцата, които използвате, трябва да са със стайна температура. Препоръчвам  същите да бъдат измити и подсушени добре, преди да пристъпите към отделянето на белтъците от жълтъците.
4. Разбийте белтъците, докато се образуват меки върхове (отначало разбъркайте бавно и постепенно увеличавайте скоростта).
5. Добавете захарта постепенно, лъжица по лъжица. Сместа трябва стане твърда, гладка и с блясък.
6. Прибавете царевичното нишесте, оцетът (лимоновият сок) и ванилията.  Разбъркайте внимателно с шпатула.
7. Разпределете сместа върху хартията за печене, следвайки предварително очертаната окръжност. Трябва да се образува кръгла форма с лека вдлъбнатина в средата.
8. Намалете температурата на фурната до 120 С и печете белтъчната смес за 90 минути. След това изключете фурната и оставете целувчения  блат вътре за още 30 минути, при леко отворена фурна. Блатът е готов, когато се отделя лесно от хартията за печене. Охладете напълно преди да аранжирате тортата.
9. Един час преди да сервирате тортата, разбийте сметаната на крем с 1 с.л. пудра захар, добавете киселото мляко и ванилията. Сметаната може да замените с маскарпоне, а киселото мляко със заквасена сметана. Въображението е ваше! Кремът се разстила върху готовия, напълно охладен, белтъчен блат. Не се притеснявайте ако се появят пукнатини – това е чарът на тортата Павлова.
10. Пригответе малиновото кули, като пюрирате малините, пудрата захар, лимоновият сок и 4 листа от босилек. Малиновото пюре минете през фина  цедка, за да се получи хомогенна смес без твърди частици.  Полейте тортата с малиновото кули и се насладете.
* Извадете предварително яйцата от хладилника, за да  придобият стайна температура. Това е основна предпоставка за увеличаване на обема на белтъците.
* Използвайте идеално чиста и напълно суха купа и бъркалки. И капка влага има решаващо значение за резултата на белтъчната смес.
* След като времето за печене изтече, оставете белтъчният блат във фурната, при леко отворена вратичка, най-малко за 30 минути.
* Аранжирайте тортата 1 час преди сервиране, за да се запази хрупкавостта на белтъчния блат.
* Белтъчният блат може да се съхранява до 2 седмици в херметически затворен съд.
*  Когато се охлади, опеченият белтъчен блат трябва да има хрупкава обвивка и нежна, лека вътрешност с консистенция наподобяваща бита сметана.


Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 15:48 от bubanka

# 218
# 219
  • София-Младост
  • Мнения: 24 094
Лято в чинията

# 220
  • Мнения: 496
Миди и скариди-морско ми е

# 221
  • Мнения: 22 867
mariat, milmich, разкошни тортички! А рецепта??? Heart Heart

# 222
  • На острова
  • Мнения: 1 297
Ала-Бала, щастливка! Какво ли не бих дала, за да го хапна за вечеря и аз този ароматен, истински домашен домат... разкош!

За да не е прост спам коментарът ми, един следобеден лимонено-бадемов-кокосов сладкиш 🍋

# 223
  • Мнения: 10 878
Брауни сандвич с мус от малини и шоколадов сос

# 224
  • Мнения: 1 046
Лееелее, страхотни десерти от всички..направо.. Yum
Карбонара

Пълнени пиперки

Салата с леща

Пиле със зеленчуци

Яхния с картофи и зелен боб

Солен кекс с тиквички

Салата

Яйца

Пържоли

Тиквички бюрек на Бени, много ми харесаха

Общи условия

Активация на акаунт