Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Документи след смяна на име

 • 3 369
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6
Здравейте, интересува ме след като си смените името какво трябва да се направи освен да си смените личните документи? Например банковите сметки, които са със старата ви фамилия, акаунти с ПИК в НАП, НОИ и тн., документи, в които сте вписани като собственик на имот. Може ли по-подробно инфо какво се случва с всичко, което е било досега на старата ви фамилия?

# 1
 • Мнения: 20 492
Нищо не се прави. Вадиш си нова лична карта и като отидеш в банката им я даваш да си опреснят досието ти. По принцип всичко се води на ЕГН, а то не се сменя. В НАП също може да си заявиш новата ЛК, но не мисля, че е нужно. За нотариалните актова пък съвсем не е нужно.

# 2
 • София
 • Мнения: 382
След като си смениш фамилията и съответно личната карта трябва да уведомиш работодателя и банката. Не е нужно да уведомяваш НАП или НОИ, там се сменя автоматично, както и в общината. Но въпреки, че уж всичко се води на ЕГН-то на места ще си стоиш със старата фамилия. Мен ми се случи в една лаборатория и в агенцията по вписванията, от където ме накараха да им донеса акта за брак до 1 час, за да ми свършат услугата, за която вече бях заплатила.

# 3
 • Мнения: 4 094
За да не се налага да нося разни допълнителни документи, аз си вадя удостоверение за идентичност на имената. Но аз съм си сменяла и собственото име, и фамилията, в това удостоверение се посочват всички имена, с които съм фигурирала някога в документи. Вади се от общината, гражданско състояние, ЕСГРАОН го наричаха преди това учреждение. По принцип това удостоверение има валидност шест месеца, но хората не го знаят и не се занимавам да вадя редовно. Представям копие когато например започвам нова работа, защото в трудовите книжки съм със старите имена. Освен личните документи, нищо друго не съм сменяла, само представих копия от документите на работодателя, за да ми актуализира досието, в банката също, при следващото ми ходене. Не бяха актуализирали в Здравната каса сигурно десет години след смяната, наложи се джипито ми два–три пъти да се обажда.

# 4
 • Бистрица
 • Мнения: 105
Извинявам се,че пиша пореден пост, но вече не мога да редактирам предишния. Вчера ходих да си плащам ГО и понеже на мен също ми предстои смяна на името се сетих да попитам застрахователния брокер за процедурата при тях. След смяна на личната карта се ходи в КАТ за смяна на талона на колата. След като имате новия талон трябва да се отиде с него при застрахователя да издадат анекс към съществуващите застраховки (Каско и ГО) , тъй като в тях освен името на собственика фигурира и номера на стария талон, който е бил валиден при сключване на застраховката. Не е нужно да ходите в застрахователното дружество, към което е сключена застраховката (защото може ГО и Каско да са сключени в различни компании и да не се разкарвате), това може да стане при застрахователен брокер (примерно SDI).

# 5
 • Мнения: 14
Здравейте, интересувам се от кой документи трябва да се сменят след сключване на брак. Трябва ли да си сменя талона на колата, тъй като е на мое име колата, за личната и шофьорската книжка ми е ясно че трябва да се сменят.

# 6
 • Бистрица
 • Мнения: 105
Да трябва да го смените. За талона, трябва да отидете с готовата нова лична карта. След това с новия талон да отидете при застрахователя,за да ви издаде анекс към застраховката на колата с новия номер на талона и новите имена. В банката също трябва да минете и да ви издадат нова дебитна карта. Това е по-спешно,но поетапно трябва да си актуализирате данните при личния ви лекар и мобилния оператор.

Общи условия

Активация на акаунт