Генетичен неинвазивен пренатален тест след 10 седмица- кой избрахте?

• 186 777
  • 1 695
  •   4
Отговори
# 1 155
Чак в края на 14та гс на преглед се видя съмнителен участък в плацентата, последваха безброй прегледи при фетални морфолози, стигна се до предполагаема диагноза, несъвместима с живота. Амниоцентезата в 17та гс показа това, за което се съмняваха лекарите, но в мозаечна форма. Бременността беше прекъсната в 20та гс. Интересното е, че при ехографските прегледи не се откриваше нищо нередно при плода, едва в епикризата след аборта имаше описани дискретни находки, свързани със състоянието. Описала съм моят случай в тази тема по-назад и няма да спра да повтарям, че колкото повече информация има, толкова по-добре.
Ако примерно не бях послушала лекаря си да не правя БХС, че видиш ли НИПТ бил достатъчен.. щях още в 12та седмица да знам, че нещо не е наред с плацентата, а не тази агония да продължава 2 месеца.

Кой е лекарят, който се е усъмнил, че има нещо, в 14та г.с.?

# 1 156
Проследяващият АГ тогава, не беше преглед при фетален специалист. Ако искате име, мога на лично.

# 1 157
Здравейте, дами! Пожелавам само хубави резултати и здрави бебчета на всички!
 Бих искала, съвет или мнение ако има някой с подобен на моя проблем. Направих си панорама разширен тест в 10г.с., след около две седмици ми излязоха резултатите всички отрицателни, като не бяха успели да изследват хромозония х ( клайнфелд, търнър и още дват), като са извлекли 3% фетална фракция. Посъветваха ме да дам втора проба кръв след дълго чакане, ми казах че са извлекли само 2.1% фетална фракция и няма как да се изследват въпросните синдроми.
Миналата седмица дадох трета проба кръв при доцента който ми прави ранната фетална морфология, теста е хармони, и днес резултата от там ми излезе извлякли са 3.7%, техния минимум под кой не изследват е 4% и реално пак нямам резултат. Предлагат ми да дам четвърта кръвна проба и пак да чакам евентуално резултат. Не ми препоръчват АЦ, защото имало риск при нея.

# 1 158
Какво казва феталния за толкова ниска ДНК фракция в 10та седмица?

# 1 159
Какво казва феталния за толкова ниска ДНК фракция в 10та седмица?
Ами като цяло на никъде не ме насочват- да се притеснявам ли да не се ли- вариантите за неуспех са лошо съхранение на кръвта докато пътува( първите два пъти до САЩ, третия път до Германия); или наднормено тегло при мен( с каквото не съм)
Четох назад във темата в търсене на нещо за което да се хвана да се ориентирам и ми направи впечатление че почти няма жени с такава ниска фетална фракция.
За втория тест хармони четох, че 2% от пробите не получават резултат само при лошо съхрание, затлъстяване и възраст на майката, но нищо по конкретно като реферетни стойности човек да се ориентира

# 1 160
Лили, а колко е точен термина ти? Ако си инвитро то е ясна седмицата. Но естествено ако е станало с късна овулация?
На ехографа си има отклонения.

# 1 161
Lilly Parmakova
Възможно е да не се открият ДНК фракции в 10 г.с,за по-сигурно се прави в 12 г.с.

Последна редакция: вт, 24 дек 2024, 01:06 от Smile_ :)

# 1 162
Според мен чуйте още едно мнение от фетален специалист. Има много фактори, които влияят върху феталната фракция - от здравословно състояние на майката до проблеми с плацентата.
Редом с ниска ФФ нерядко върви и нисък плацентарен протеин - Papp-a.

# 1 163
На ранната фетслна морфология, потвърдиха дадата на термина, не съм инвитро.

Три проби са ми взимани- в10г.с; 13г.с и 15г.с.

Феталния морфолог ме съветва да дам четвърта проба, като цяло, който ме е гледал.

# 1 164
а БХС правен ли е?
Към 15 седмица ФФ обикновено е над 10 - 12% като статистика. Не знам от къде сте и какви са опциите за второ мнение ама аз не бих се бавила.

# 1 165
На моят пренатест пише фетална фрикция 16.4% , като е направен в 11г.с
Реално сега като чета, вашите по 2-3% чак се замислям кое е по нормално ?

# 1 166
От София съм. БХС не ми е правен. Доколкото чета всичко над 3% се води в норма.

# 1 167
Lilly, дайте 4та пробва и пуснете БХС ако все още е възможно.
Също вижте наистина за второ мнение със специлист по фетална морфология.

Моята фракция в 12+2гс беше 7.78%.
Аз съм на терапия с Аспирин Протект и НМХ и ме бяха предупредили 24 часа преди изследването да спра хепарина. При състояния/медикаменти, които разреждат кръвта също може да е трудно да се изтегли фракция.

# 1 168
Не пия лекарства за разреждане на кръвта. Имам астма, но и на двете места ми казаха, ме лекарството не пречи на теста. Аз имам резултати от първата изследвана кръв в панорама за почти всички синдроми от разширения пакет, единствено без монозоми х(синдром на търнър, клайнфелд и мисля че още един имаше).

# 1 169
Аз, когато правих пренатален тест във Vision в 10гс, също беше ниска ФФ, под 4 % и се наложи да го повторим в 14-15 гс. Ами тогава също беше ниска и не успяха да излязат с резултат. Реших да сменя със cells genetics-те правят над 3%.Всичко излезе нормално, но доста се бях притеснила, защото никой не можеше да даде адекватен отговор, защо е толкова ниска фракцията. Направете си БХС и отидете на добър специалист по фетална морфология, за да сте по- спокойна.

Общи условия

Активация на акаунт