СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 81 082
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 360
Санака, в СС децата търсят най-добрите училища след 7 клас и в най-добрите ДГ отиват тези, които не са приети в АК, обикновено половината от випуска. Някои отиват и в Златарски. Но в ПЧМГ, Апостолов, Увекинд, които имат и прогимназиална, и гимназиална степен, много от децата, които са учили там до 7 клас, продължават след 7 клас. От БШ масово децата също се насочват към ЧУ след 7 клас, въпреки, че имат възможност за ДГ. В Златарски също преобладават деца от ЧУ.
От СС в ДГ отиват и деца, приети в АК.
От ПЧМГ също деца, приети след 7 клас И в СМГ или НЕГ, се записват в ДГ.

# 361
  • София
На мен ми е интересно дали учителите в ЧУ винаги са внимателно подбрани, така че да няма недоразумения в това отношение като в държавните?
Това зависи преди всичко от управлението на самото училище. Както в общинските училища един добър директор подбира и успява да запази "диамантите" сред учителите, същото е и в ЧУ. Винаги може да се случи някое "недоразумение". Но ако преподавателят не отговаря на общия профил на училището, в ЧУ има по-бърз механизъм да бъде отстранен под натиска на родителите.

# 362
Чета отзиви за 31 и 22 от минали години. И една майка е споделила, че детето й е било класирано в 31 СУЧЕМ като единственото момче в паралелка с 29 девойки:rolling_eyes: Сега си дадох сметка, че в училищата без квоти и това може да се случи....
Просто майка, ще се оформим групичка по интереси:smile:

# 363
  • София
Бърз въпрос за ЕГ: има ли още предмет Английска литература в АЕГ, Френска литература във ФЕГ и т.н.?

За японската със сигурност знам, че изучават Харуки Мураками (и не само) в оригинал.

# 364
  • Отвъд алеята зад шкафа
Санака, в СС децата търсят най-добрите училища след 7 клас и в най-добрите ДГ отиват тези, които не са приети в АК, обикновено половината от випуска. Някои отиват и в Златарски. Но в ПЧМГ, Апостолов, Увекинд, които имат и прогимназиална, и гимназиална степен, много от децата, които са учили там до 7 клас, продължават след 7 клас. От БШ масово децата също се насочват към ЧУ след 7 клас, въпреки, че имат възможност за ДГ. В Златарски също преобладават деца от ЧУ.
От СС в ДГ отиват и деца, приети в АК.
От ПЧМГ също деца, приети след 7 клас И в СМГ или НЕГ, се записват в ДГ.

Да, това са обикновено деца с максимални балове, с конкретни интереси, търсещи най-доброто училище, било за математика, било за немски, френски или химия спрямо този си конкретен интерес, това са едни по-амбициозни и осъзнати деца. Да, дете, което е с интереси в математиката е логично да избере СМГ/НПМГ след 7 клас, пред ПЧМГ. Но останалите деца от ЧУ, които имат добри балове,но не достатъчни за топ 3 на ДГ и/или нямащи интереси към СМГ, 1 НЕГ и неприети в АК, предпочитат или да си останат в училището, в което са или да търсят друго ЧУ. Все пак не е само СС на пазара на ЧУ. По-малко избират 2 англ. или Френската пред Златарски и Апостолов например. Защото логиката им е, че в Златарски ще научат английски не по-зле отколкото в 1 или 2-ра АЕГ, имат опция за IB, имат някои по-интересни възможности от предмети и е...частно, което им действа успокоително, защото са си свикнали. От БШ много деца директно се записват в Апостолов и Златарски, още преди резултатите от НВО.

# 365
  • София
Ще споделя нещо с горчивина.
Явно наистина сме имали сериозен проблем с обучението по математика в нашето училище.
Дъщеря ми е в най-силния клас - много интелигентни и учещи деца, с амбициозни родители, инвестирали в школи и учители.
От 24 ученици в паралелката 5-6 имат резултати 85-93; 2 деца са със 79-80 точки, а всички останали са много, много по-надолу. Стигат чак до 45-50. Confused
За сравнение по БЕЛ повечето са с резултат над 85.
Не знам какво да кажа.

Ех, Ред, аз  и друг път съм го казвала, но форумът не е представителна извадка за нивото в София и страната. И в нашия клас ситуацията е подобна - няколко отлични резултата и останалото около средата. Има и едно момче от випуска прието в АК и една девойка резерва. Моята девойка, старателна, с подготовка и тя е не е с топ резултат. Моето мнение е, че някои са си по-схватливи и паметливи и дори без специална подготовка се справят отлично, а други, каквито и учители да им доведеш няма да станат математици. Имаше там една приказка, вари го печи го, Тудоран си е Тудоран. Миналата година така сравнявахме резултатите на класа на сина ми (мат. паралелка) и другите класове. И едните и другите при прекрасна учителка по математика, но в единия клас всички с великолепни резултати, около 90, имахме и една девойка със 100т., а среден резултат за училището не помня точно, но примерно 48 т. Ами първия случай са деца с подбор, другите класове - без. Какъвто и учител да сложиш не можеш да направиш всички математици.

# 366
Чудя се, когато учат история в езикова гимназия в 9-ти клас, коя история учат. Примерно АЕГ учат история на Англия, ФЕГ - на Франция и т.н. Или всички учат една и съща история, но преведена от български на съответния език? Знаете ли дали има учители "нейтив" - примерно испанци в испанската? Те дали биха използвали български учебници, или си носят техни материали за часовете. Опитвам се да си представя колко дълбоко е потапянето в културата на дадената езикова гимназия.
Здравейте, доколкото знам няма часове с "нейтив" в испанската... Испанската е известна повече с хубава среда според мен, отколкото с потопяване в испанската култура или страхотно усвояване на езика, както е примерно с немските гимназии... или поне от толкова четене по форуми и дискутиране с приятели това са мойте изводи. Масово децата искат да учат в испанската, повече защото сега е " модерно", както чувам "наборите" да споделят, а не защото искат да говорят свободно испански език.... Не знам и аз вече какво точно да си мисля... Може и да греша...

# 367
  • София
Санака, в СС децата търсят най-добрите училища след 7 клас и в най-добрите ДГ отиват тези, които не са приети в АК, обикновено половината от випуска.
И това не е вярно. Обикновено половината випуск изобщо не кандидатства в АК, а за част от тези, които кандидатстват, той не е първо желание. Примерно випуска на дъщеря ми: кандидатстваха около половината, почти всички бяха приети /42% първоначално и още 3-4 деца с резервите/, 39% се записаха. В други ЧГ пък продължават наистина единици.
В ПЧМГ често продължават, но защото ПЧМГ е много добро училище, а не защото е частно. Иначе, да, има ЧУ, от които децата преимуществено продължават ЧГ, но това не прави обобщенията ти верни. Нито, това което каза за кандидастващите/записващите се в АК/ДГ от СС е вярно, нито  обощението ти, че децата от ЧУ масово продължават в ЧГ е вярно.

# 368
  • Отвъд алеята зад шкафа
Е, във всеки випуск, във всяко училище, има деца, които изкарват отлични резултати и други, които са около средните или по-ниски, а пък ги обучават едни и същи учители. Единствено в училища с подбор на входа успяват да уеднаквят резултатите на изхода.

Така е Санака, тук можем да сме напълно прави, само ако приложим точна статистика, с която и двете не разполагаме.

# 369
Аз писах само за СС и ПЧМГ.
От СС няма как да продължат в същото училище. Почти всички са с много високи балове, което е видно от статистиката на училището. Репликирах, че деца, приети в АК, се записват в ДГ, а не както си казала, че само неприетите в АК избират друго училище. Пример са Санакините от форума, аз също имам познати такива деца. Майките на резерви за АК, освен отказалите се семегейци, да очакват и освободени места от СС-чета (не знам как се пише, опитвам се да не звучи като СС-ци😂)
От ПЧМГ са също 50:50 нещата - дори приети в топ ДГ си предпочитат ЧУ, а други - ДГ.
Изводът е, че не могат да се правят обобщения и сметки за освободени места от сега🙂

# 370
  • София
Здравейте. И аз най-накрая да се включа в страстите тук 🙂. Дъщеря ми рисува хубаво и много й харесва да си рисува всякакви неща. Езиците й се отдават. По ИТ има отличен от презентации, проекти. Та ще записваме първи желания графичен дизайн, само че тя държи на много часове език и то друг, различен от английския. Сега ще я записвам за лятото на Б2 ниво. И така много ограничен ни става изборът - 44су Неофит Бозвели с немски. Някой да има някаква информация, макар и минимална за това училище? Ще съм много много благодарна да споделите.

# 371
  • София
Чудя се, когато учат история в езикова гимназия в 9-ти клас, коя история учат. Примерно АЕГ учат история на Англия, ФЕГ - на Франция и т.н. Или всички учат една и съща история, но преведена от български на съответния език? Знаете ли дали има учители "нейтив" - примерно испанци в испанската? Те дали биха използвали български учебници, или си носят техни материали за часовете. Опитвам се да си представя колко дълбоко е потапянето в културата на дадената езикова гимназия.
В Испанската има нейтив, който води часове ИУЧ/ФУЧ по испански /и в 8-ми и в 9-ти клас имаше/, във 2АЕГ имаше нейтив в 8-ми клас /сега може и да е различно, че инфото ми за там вече не е толкова актуално/. Мисля, че във всички ЕГ има нейтив по езика за една или повече години. По предметите на езика не са нейтиви, май само НЕГ прави изключение заради немския отдел.
Историята се учи по учебен план, еднакъв за всички училища /ООП/. Българската история се учи на български, а световната история в Испанската и 2АЕГ се учи на испански/английски.

# 372
  • Отвъд алеята зад шкафа
Нямам отзиви за 44 СУ, но ако имате възможност, вижте и Софтуни Светлина. Там има паралелка с графичен дизайн, имам 2 познати деца, едното е от първия випуск, другото е от втория, тоест сега ще бъдат 10 и 9 клас. И двете деца са много доволни.

# 373
  • гр.София
Ще споделя нещо с горчивина.
Явно наистина сме имали сериозен проблем с обучението по математика в нашето училище.
Дъщеря ми е в най-силния клас - много интелигентни и учещи деца, с амбициозни родители, инвестирали в школи и учители.
От 24 ученици в паралелката 5-6 имат резултати 85-93; 2 деца са със 79-80 точки, а всички останали са много, много по-надолу. Стигат чак до 45-50. Confused
За сравнение по БЕЛ повечето са с резултат над 85.
Не знам какво да кажа.

Ред, и аз съм много озадачена. Очаквах дъщеря ми (със 77.75 мат и 92 Бел) да е на опашката в класа, а се оказа обратното.  И двете учителки са добри, та търся друго обяснение, особено за Мат.    Ще ми е интересно Звънче да сподели, как е в техния по-силен клас.  Разбира се, по Мат има и няколко високи резултата.   Явно решаване на много задачи му е майката.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 18:25 от blanc

# 374
  • София
За пореден път ще помоля за помощ във вашата тема.
Имам близко дете момче с 84,5 по БЕЛ и 70,5 по математика. От училище има две шестици.
Балът му е 410.
Би ли му стигнал този резултат за 73 СОУ?
Съжалявам, че ви занимавам, но имам абитуриент днес и не ми стига времето да се заровя сама в статистиките.
Успех на Вашите деца!

Общи условия

Активация на акаунт