Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 10

• 41 256
  • 763
  •   1
Отговори
# 390
Нещо интеревсно , копнах го от сайта на Ремифемин или както там се казва добавката

" Жените в менопауза, които страдат от топли вълни, ще ви кажат, че това е един от най-големите недостатъци на менопаузата. Топлите вълни могат да засегнат различни аспекти от живота на една жена – от съня до социалния ѝ живот. А честата поява на топли вълни се свързва с повишаването на случаите на сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт. Различни изследвания показват, че топлите вълни могат да засегнат до 85% от жените в менопауза. Причината за сърдечно-съдовите заболявания по време на менопауаза пък е естрогенният дефицит. Естрогенът влияе върху стените на кръвоносните съдове и поддържа кръвното налягане в норма. След менопаузата, поради липсата на естрогени, предпазващият ефект изчезва, в резултата на което се повишават рисковете от сърдечно-съдови заболявания –  във вътрешния слой на артериите се отлагат мастни вещества и холестерол, а стените на съдовете стават по-дебели и по-твърди.

Важно е да отбележим, че не всички жени, които изпитват топли вълни, развиват сърдечно-съдови заболявания, нито пък топлите вълни могат да бъдат причина за такива заболявания. Но жените в менопауза просто са изложени на по-голям риск.

Какво са топлите вълни?
Топлите вълни са кратки моменти, в които тялото се чувства сякаш прегрява. Те могат да продължат няколко секунди или минути. По време на топла вълна кожата може да се зачерви или да започне обилно потене.

Топлите вълни обикновено се появяват в месеците преди или след менопаузата.  При някои жени обаче те могат да се появяват с години преди менопаузата, а честотата им значително да варира. Някои жени може да изпитват само няколко горещи вълни за година, а други да изпитват десетки такива вълни за ден. Смята се, че топлите вълни се дължат на намаляването на количествата на хормона естроген (основната причина за менопауза), които от своя страна засягат част от мозъка –  хипоталамуса, която действа като термостат за тялото. Когато хипоталамусът усети, че тялото е прекалено горещо, той се задейства и започва да го охлажда –  кръвоносните съдове се разширяват, за да се отърват от тази допълнителна топлина. С напредването на възрастта активността на хипоталамуса се забавя, което поставя началото на менопаузата. Това започва около четиридесетте и може да продължи даже 10 години. Нередовният месечен цикъл, проблемите със съня, отслабването на паметта са първите признаци, които сигнализират за настъпващите промени при жената.

Други симптоми
За повечето жени топлите вълни и проблемите със съня са най-големите проблеми, свързани с менопаузата. Но някои изпитват и други симптоми, като раздразнителност и промени в настроението, тревожност и депресия, главоболие и дори сърцебиене.

Промени в начина на живот за намаляване на топлите вълни
Преди да помислите за лекарства или хормонално лечение, опитайте първо да промените начина си на живот. Лекарите препоръчват да пробвате тези промени поне 3 месеца преди да започнете лечение с лекарства.

Ако топлите вълни ви държат будна през нощта, дръжте спалнята си по-хладна и пийте малки количества студена вода преди лягане. Ето и някои други промени в начина на живот, които можете да направите:

Обличайте се на слоеве – така лесно можете да премахвате дрехи в началото на топлата вълна
Избягвайте алкохола, пикантните храни, кофеина и захарта. Те могат да влошат симптомите на менопаузата
Ако пушите, опитайте се да откажете цигарите, не само за да облекчите симптомите на менопаузата, но и заради здравето ви като цяло
Опитайте се да поддържате здравословно тегло. Жените с наднормено тегло получават по-чести и продължителни пристъпи на топли вълни
Пробвайте техники за успокояване като медитация или йога. Различни изследвания показват че медитация, йога и тай чи помагат много за намаляване на симптомите на менопаузата.
Ако това не е достатъчно?
Ако промените в начина на живот не са достатъчни, то е време да помислите за приема на медикаменти. Ако не сте в състояние да приемате хормони или се притеснявате за потенциалните рискове, които крие хормоналното лечение, то има множество нехормонални опции за потискане на топлите вълни, които крият много по-малко опасности.

Добра алтернатива тук са продуктите, вдъхновени от природата... "

# 391
Благодаря за горното Simple Smile
Тъкмо ми дойде на дневен ред да почета и да се ограмотя на тема топли вълни и дали бих могла да пия нещо подходящо...

# 392
Здравейте дами,
Следя последните две - три теми. Благодаря за всичко, което споделяте.
Аз съм на 49 години, през последната година  цикъл ту има, ту няма (последно ме навести по Великден). Промените при мен започнаха, когато бях на 44, но от 2 години е доста мъчително.

"............За повечето жени топлите вълни и проблемите със съня са най-големите проблеми, свързани с менопаузата. Но някои изпитват и други симптоми, като раздразнителност и промени в настроението, тревожност и депресия, главоболие и дори сърцебиене."

Всички "екстри" са налице при мен. След две бременности (на 38 и 40 години) ме диагностицираха с ИР, която премина в Диабет Т2. Емоционално съм сломена, сякаш се превърнах в друг човек. По препоръка на АГ приемах https://shop.lechitel.bg/hranitelni-dobavki/specialni-produkti/femiuel Добре повлияха на повечето симптоми. През няколко месеца заменях с Инофолик Комби по препоръка на Ендокринолога. По време на ИП спрях всичко и сърцебиенето, световъртежите и тревожността се завърнаха. По препоръка на приятелка (фармацевт), която на моите години взех Фемарел. На втория месец го спрях, защото имах чувството, че гърдите ми ще гръмнат - натежали и свръх болезнени.
Та така... Опитвам се да премина през този период като минимизирам дискомфорта за себе си и семейството. Добре, че мъжа ми е търпелив 🙂

# 393
Здравейте , някой да е пил Менодин . Аз от днес го приемам. Гинекологът ми го предписа .
Аз не съм го пила, но като състав ми хареса и ще се радвам да споделиш после дали ти е помогнал. В момента пия Фемарел, но съм още на първия блистер.

# 394
  • тук и там
Ходих на невролог. Освен хранителни добавки,и обезболяващи при блокаж(прищипан нерв)-друго не може да се направи. Физиотерапия един курс,но сме за кратко в БГ и сигурно няма да мога да я направя.Та ми препоръча от тук нататък-плуване,тай-чи и цигун. За проблеми с кръста и такива блокажи-това трябвало да се практикува. Йога и пилатес също може,но плуване  е най-силно препоръчително..Общо взето към щадящи ставите практики,с много  плавни движения  ме насочи.
.Може да е полезно за някой с проблеми с кръста и ставите,за това го пиша.

# 395
  • София
След близо 70 дни пауза ми дойде Simple Smile Нормално, без някакви сътресения поне засега. Чудя се дали да ходя след това да видя за кисти или щом нямам никакви оплаквания и ако всичко си върви нормално да си чакам редовния преглед зимата... да си призная никак не ми беше зле тия 70 дни Wink

# 396
  • В полите на Пирин планина
Аз правя редовно йога, но за начинаещи, т.е. леки йога програми и ми се отразява чудесно на болежките в гърба, които са резултат от седящата поза по цял ден. Трийсетина минути 2-3 пъти в седмицата ми са достатъчни. Също имам проблеми с китката на дясната ръка (работя много с малката клавиатура с чистала) и получавам възпаления на ставата там - от йогата тези оплаквания почти изчезват и не се изострят.

# 397
  • София
Аз пък много си обичам цикъла и сигурно ще ми липсва. Мразя усещанията преди да ми дойде, когато съм подута и нервна. Иначе нито болки имам, нито други неразположения през самото му време. Може би ще се появят на някой етап...

# 398
  • В полите на Пирин планина
Колкото и да не ни се ще да си признаем, то си мисля, че някак си жената се променя, като излъчване, след като ѝ спре цикъла - имам чувството, че някак по-видимо остарява... Sad

# 399
След близо 70 дни пауза ми дойде Simple Smile Нормално, без някакви сътресения поне засега. Чудя се дали да ходя след това да видя за кисти или щом нямам никакви оплаквания и ако всичко си върви нормално да си чакам редовния преглед зимата... да си призная никак не ми беше зле тия 70 дни Wink
Малко завидях! Не знам дали ще ми липсва цикълът някой ден... Може пък да се изненадам. Но в края на месеца заминаваме на море и очаквам на втория, третия ден да ми дойде. На около 24-25 дни ми е цикълът, а днес ми е първи ден, така че... Надявам се поне на девойката да й се размине. До скоро, преди 3 години примерно, пиех противозачатъчни, изписани от гинеколог заради кисти, и беше много удобно за регулиране. Много добре ми действаха за всичко. Но вече съм стара и не мога да ги пия.

# 400
  • София
О, да, това последните години ми е запазена марка - като ида на почивка и да ми дойде. И въпреки че не ми е проблемен, си става неприятно. В това отношение сигурно няма да ми липсва.
Противозачатъчни никога не съм пила, въпреки че са ми предлагали някои лекари. Страх ме е било от странични ефекти, а сега вече е късно. Спирала не можех да слагам, защото имам горена раничка, така ми казаха.

# 401
  • София
Имах доста задачки и не успявам да ви чета редовно. Ще наваксам. Много полезно ми е да се информирам. При АГ не е същото. За топлите вълни ми дойде идеално. Май ги имам вече. Реших, че защото е лято и ми става горещо , но не е това. Сърцето също ми прескача. Умората също ме мъчи. Бързо се изморявам много бързо. 4 месец не ми е идвало. За 1 път ми се случва. От 2 години играеха датите, но идваше.  И на мен ми е мъчно, че вече нямам детеродна способност. Иначе го приемам нормално, напълно спокойно. Етапи. Живот. Косата ве не е стабилна, още малко наблюдавам и май за пореден ппът ще почвам терапия.
Резултатите от АГ секрет и цито бяха ОК. Но 15 дни след АБ имам на 2 дни секрет. Май пак ще звъня за преглед. Изтича внезапно бледо жълто течно. Нямам никакви други олаквания.
Поне гърдите спряха да ме ръгат до болка и будят нощем. Беше нетърпима мъчение половин година поне. Пигментни петна почнаха да се образуват. Апетитът ми е слаб. Трудно се храня. Хроничният ми запек се засили.

# 402
Мигла, каква терапия за коса прилагаш?

# 403
  • София
Бети, точно това ми е неудобно на мен в цикъла.. по принцип моят цикъл беше обилен доста. С годините намаля, ама пак си има 1,2 дни дето си е дискомфортно. А и чисто анатомично след 2 вагинални раждания се променят нещата. Ей го.. сега искаме да се поразходим, ама като знам, че тръгна ли и руква... Иначе аз от години нямам болки и никога не съм имала кой знае колко трагично ПМС. Та, честно казано никак не ми липсваше. Като младежка пиех противозачатъчни, с тази им цел. Сега на 47 не ми се заиграва с хормони, че не е за предпочитане. Ама пък като се наложи човек няма къде да ходи.

# 404
Ей го.. сега искаме да се поразходим, ама като знам, че тръгна ли и руква...
А тампони няма ли да помогнат? Поне докато трае разходката.
Или менструална чашка? Последното никак не ми е познато, де.

Общи условия

Активация на акаунт