Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Защо бавят толкова сметката?

 • 4 240
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: X
Забелязал съм, че в повечето софийски заведения бавят изключително много сметката - да кажем средно по 15-20 минути и да се напомня по няколко пъти, и то не в моменти когато да липсва персонал или заведението да е с пълен капацитет.  Мога да спомена популярни заведения като Халбите, Дивака, Харем, Рафи, Конфети и списъкът може да продължи до безкрайност. Никъде където съм пътувал не съм виждал такъв бавеж. Някой от "кухнята" може ли да подшушне какво се случва?

# 1
 • Terra incognita
 • Мнения: 7 047
Нищо не се случва, сервитьотката има приоритет да вземе, отнесе поръчка, или да изпуши някоя цигара, преди да извади някоя сметка. Ако много бързаш, отиваш на бара и чакаш обслужващата сервитьотка да закрие сметката. Толкоз.
У нас сервитьорството се има за треторазрядна професия, практикувана предимно от студенти, които искат да си докарат допълнителен доход. Липсват квалификация и обучение, които са задължителни навън. Оттам идва разминаването.
От друга страна работодателите имат занижени критерии относно избора на персонал. Също липсва организация на работата, което е част предварително обучение.

# 2
 • Мнения: X
Брате, няма нужда да чакаш сервитьорка за сметката. Винаги можеш да отидеш до бара и да изискаш да платиш сметката. Дори е препоръчително, ако си с жени - така мацките няма да се чувстват неудобно като дойде сметката и да се чудят дали да вадят портфейла или не.

# 3
 • Мнения: 2 012
Скоро с ММ бяхме в едно заведение извън Пловдив.
Всичко ток, но когато дойде време за сметката изкарахме 20 минути в чакане. Имаше общо 5 маси заети, а сервитьорката не беше студентка.
Така, че май е повсеместно чакането покрай сметката.

# 4
 • Мнения: 10 466
Изобщо нямам такива наблюдения, но и не ходя в такива заведения.

# 5
 • Мнения: 2 828
Според мен е стандартното - прекалено много работа, прекалено малко персонал - съответно се налага да приоритизират задълженията. Носенето на сметка е на последно място. Първо гледат да обслужват туко що седналите, защото те, ако чакат дълго - има вероятност да си потърсят друго заведение, после да занесат вече приготвените поръчки и накрая вече остава носенето на сметка. Аз лично не се нервирам за забавяне. На заведение съм - нямам спешна работа, та да бързам. Не им е лесно въобще на сервитьорите. Гадна и тежка работа е тяхното

# 6
 • Мнения: 444
Стани и тръгни към изхода и ще те догонят набързо да платиш...
И аз имам много неприятни ситуации и чакане по сто часа и е доста изнервящо...или ми я носят, но така и не идват да я вземат

# 7
 • Мнения: 2 141
Аз по-често съм забелязвала бавене при взимане на платената сметка и при връщане на ресто. Предполагам с идеята да "прежалиш" едни пари за бакшиш и да си тръгнеш просто.Rolling Eyes

# 8
 • Мнения: 5 504
Аз си искам сметката като ми носят поръчката. Пито платено.
Хем не се изкушавам да допоръпвам, освен ако не е адски наложително.
Научих се така, откак имам деца, а с тях безсмисленото чакане не е много гот Simple Smile

# 9
 • Мнения: 5 351
Като се бавят със сметката, ставам и си тръгвам - нямам никакво намерение да чакам някой 30 минути - в техен интерес е да платя.

# 10
 • Мнения: 601
В повечето случаи сервитьорите наистина забравят за сметката, особено ако имат много седнали накуп маси и им е приоритет да им дадът меню или да почистят масата, ако новите клиенти са седнали на неотсервирана. Лично аз бях сервитьорка преди години и ми се случваше да забравя з сметката на някои от гостите, поради много нови клиенти накуп. Но бавенето на оправена сметка за връщане на ресто - не го разбирам. Като клиент ми се е случвало да чакам и е доста неприятно.

Общи условия

Активация на акаунт