Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблем с храненето на 7 свдмично бебе

 • 473
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1
Здраввйте мами
Моето момиче е на 7 седмици живеем в Лондон. В началото си ядеше без проблеми даже си беше доста яшна. От около 2-3 свдмици имаме проблеми с яденето - храним се на 3ч, 100-120мл АМ Аптамил. От както е родена ака през ден а понякога през два. Започва да яде но като стигне 60мл от бутилката започва едно ритане с крака, едно свиване, едно ръмжане и много трудно я карам да си доизяде млякото. Отнема ни 30-40 мин едно ядене. Имаме и колики не са силни защото рядкп проплаква, свива се, изчервява се, мрънка си но си спи.
Та се питах дали може да е така заради коликите защото проблема стана като направи един месец?
Или проблема е от Аптамил, че не ака всвки ден и я боли коремчето?
Чудих се дали да не сменя млякото с Хипп органик?
Имал ли е някой същия проблем защото се притеснявам да не би да и има нещо сериозно на коремчето?
Благодаря ви

# 1
 • Мнения: 16 379
При всяко притеснение за толкова малко бебе трябва да се консултирате с лекаря на детето.
На мен ми се струва като да има колики. Бебетата трябва да акат всеки ден, особено тези, които не са кърмени. Заведете детето на лекар, ще ви каже и какво мляко да купите.

# 2
 • WonderLand
 • Мнения: 3 168
Това, че детето не плаче и спи, не значи, че няма колики и не го боли. Ако вас ви боли и вие няма да ядете. Вземете и давайте капки против колики + пробиотик. Капки си вземете два вида - едни със симетикон (Лефакс, Еспумизан и т. н. ), които да помацат за по-лесно отвеждане на газовете, и едни с лактаза (Био Амика например), които са помагат за по-лесно усвояване на лактозата в млякото. И не го насилвайте да яде щом не иска, водете се по него, въпреки, че е на АМ.

# 3
 • Германия
 • Мнения: 243
Проверете и дупката на биберона, да не е много малка или да пуска повече мляко.

# 4
 • Мнения: 7 788
Това, че детето не плаче и спи, не значи, че няма колики и не го боли. Ако вас ви боли и вие няма да ядете. Вземете и давайте капки против колики + пробиотик. Капки си вземете два вида - едни със симетикон (Лефакс, Еспумизан и т. н. ), които да помацат за по-лесно отвеждане на газовете, и едни с лактаза (Био Амика например), които са помагат за по-лесно усвояване на лактозата в млякото. И не го насилвайте да яде щом не иска, водете се по него, въпреки, че е на АМ.
Няма изобщо подобни неща.
НИКАКВИ "про, пребиотици" не се дават на бебета. Никакви "водички", "сокчета"  и подобно.
ИЗОБЩО, лекарства на бебета до 12м възраст се дават само по особени, специални ( и добре обмислени) показания.

# 5
 • WonderLand
 • Мнения: 3 168
Най-обичам такива празни необосновани коментари.

Про и пребиотици не се дават на кърмени бебета защото се съдържат в кърмата, но бебета на АМ понякога имат нужда от помощ. При нужда лекарства също се дават след консултация с лекар.

Много ми е интересно как ще облекчиш ти коликите на толкова малко бебе, предизвикани от това, че тялото му не произвежда достатъчно лактаза за да разгради лактозата в млякото, което пие.

Тука водички и сокчета не се коментират, ама айде, почеса си клавиатурата.

# 6
 • Мнения: 7 788
Цитат
"...предизвикани от това, че тялото му не произвежда достатъчно лактаза за да разгради лактозата в млякото, което пие."

Абсолютен нонсенс. Няма изобщо подобно нещо, по принцип.
Ако спазвате правилни техники на приготвяне на АМ, добро оригване на бебето,  на избор на биберони и вид АМ, на добро разстояние между храненията, и ако не прехранвате, коликите са много рядък феномен при бебета.

За никаква (шизофренична в Бг) употреба на "про, пре-биотици" и други, подобни илачи (вж., фамозните "ехинацеи и подобно"), може да става изобщо въпрос при бебета. Събудете се, и стъпете в релсите на съвременното третиране на нещата. Далеч от неглижето и "тъмната Индия".

# 7
 • Мнения: 16 379
Абсолютен нонсенс. Няма изобщо подобно нещо, по принцип.
Ако спазвате правилни техники на приготвяне на АМ, добро оригване на бебето,  на избор на биберони и вид АМ, на добро разстояние между храненията, и ако не прехранвате, коликите са много рядък феномен при бебета.


Тук не се стърпях. Не знам колко бебета си гледала, аз лично едно. Изключително кърмено с много силни колики от 10-я ден до 4-я месец. Може пък той да е от редките феномени....

Не обобщавайте на килограм. Децата са различни. Както казах и по-назад, за толкова малко бебе задължително консултация с лекар. Никакви самостоятелни решения за лекарства.

# 8
 • WonderLand
 • Мнения: 3 168
Ясно, от фанатиците дето разбират повече от всички лекари и учени си 😉
И си мислиш, че всички бебета са еднакви и, че ако нещо е работило добре за твоето дете, то това винаги и задължително работи добре за всички.

# 9
 • Мнения: 7 788
За бебешкият рефлукс и повръщане.
Тук ще коментираме тези две теми, като всъщност, коментирам господстващи мнения в Бг Педиатрия, които съм оформил като "цитат", а моето мнение на него - като отговор. С това целя да разсея доста митове, господстващи в Бг Педиатрия и досега.

Хумана АР е най-доброто антирефлуксно мляко на пазара... с класи.
Не е изобщо задължително да има повръщания при бебето за да говорим за реален рефлукс - рефлуксът при бебета има много и разнообразни симптоми! и повръщането е най-тежкият, краен симптом. Това с повръщането като белег за рефлукс ( не повръща- няма рефлукс) в Бг Педиатрия е особено порочно нещо като съждение.

Да припомним някои от дискретните белези за рефлукс при кърмачета:

* плач при първи глътки мляко и извиване на дъга.
* плач при първи глътки кърма, извиване на гърдата и нежелание да се продължи храненето ( този белег е и белег на други неща, освен на рефлукс).
* извиване на дъга при поставяне в легнало положение ( сякаш тръси нещо над главичката с поглед) ( разбира се има и други причини за извиване на дъга в тази възраст).
* странни премлясквания и преглъщания между храненията, даващи впечатление че храна се връща, и детето я преглъща.
* плач през нощта, с внезапни събуждания, дъга и неутешим плач.
* при по-големи деца- секрети върху блузката или възглавницата.
* много неспокойни деца " не знаещи какво искат", за малко успокояващи се на ръце, плачещи веднага в легнало положение и малко успокояващи се в право.

Повръщане в първите 12месеца от живота. Малко критичен анализ на прочетеното.
Изчетеното с години по Бг форуми, навява на редица мисли. Първата е че, сме много, безкрайно много назад.Втората е че, липсва организиран и систематичен подход в разрешаването на базови Педиатрични проблеми, което води до хаотично приложение на мощни лекарствени средства, крайно неподходящи за бебешката възраст. И трета и последно- че много от проблемите в първите 12 месеца може да се решават по прост и ефикасен начин, без да е нужно да се прибягва веднага към мощни лекарства.

Повръщането при децата:            
        
Цитат
Цитат
Повръщането е  защитен механизъм, чрез който организмът се стреми да изхвърли натрупаните токсини. То е  една от първите прояви на различни функционални и патологични състояния в ранната детската възраст.

>> Повръщането е симптом. На редица различни състояния- от безобидни (преяждане) до тежки - пилорна стеноза, например. И не винаги е "първа проява". Например- преяждащо кърмаче може да има неспокоен сън и много газове дни преди да започва да повръща. Докато при други състояния- повръщането е от ранните симптоми. Дали е "защитен механизъм", и с какво "защитава", никой не знае. Следователно, руски по тип фразеологични комбинации от времето на  свещения И. Павлов трябва да се избягват.

Цитат
Повръщането при новородените е признак за вродена аномалия на стомашно-чревния тракт. При кърмачетата до 20 – 30 дневна възраст, предимно от мъжки пол, най-честа причина за повръщане е вродена стеноза на пилора, тоест на изхода на стомаха. Повръщанията са внезапни, на фонтан и са след всяко хранене.

>> Това изобщо не е вярно ("Повръщането при новородените е признак за вродена аномалия на стомашно-чревния тракт."). Има много състояния , при които едно кърмаче може да започне да повръща. Начало на сепсис, или начало на ядрен-иктер, или уроинфекция са едни от тях, без връзка с "аномалии на стомашно-чревния тракт". Описанията на повръщанията при пилорна стеноза не са абсолютно коректни, тъй като повръщането при тези деца е прогресиращо усилващо се, започващо НЕ в първите дни от раждането, и в началото са като обилни регургитации, отколкото като "фонтан". Понякога като държите тези деца в ръце, забелязвате как след храна с всяко обратно перисталтично движение и БЕЗ връзка с оригване, детето непрестанно връща храна ( както когато бавно изтича лава от един вулкан, за да добиете образна представа). В тези еметични материи, особено в късните стадии, може да има нишки кръв, изглеждащи като малки кафеникаво-червеникави "червейчета". И това е важен и кардинален симптом. Повръщанията при пилорна стеноза може да бъдат и по-дискретни, но са упорити, не се влияят от мерки. Едно УЗ решава проблема веднага. Такива деца трябва да се оперират светкавично - и веднага щом се стабилизират електролитно ( ако има такива нарушения). Колкото по-рано се оперират тези деца, толкова по-лесно се възстановяват. Обикновено, деца "хванати много рано" ( на 2-3-4 дена от началото на необичайните повръщания) нямат НИКАКВИ електролитни нарушения, и могат да се оперират още с постъпването в болницата. Забележете също че деца с повръщания от пилорна стеноза, особено при прогресиране на електролитните нарушения, постепенно губят мускулен тонус и са много и необичайно отпуснати. Пол мъжки е рисков фактор за пилорна стеноза!    

Цитат
Гастро-езофагеалият рефлукс (ГЕР) е съпроводен с повръщане, което е нормално за бебето и в повечето случаи след 2 – 6 месец прогресиво намалява. Повръщанията не са обилни и не след всяко хранене. Често се наблюдава връщане на кърма нощно време. Прилага се лечебно-диетичен режим и рядко се налага операция.

>> Написаното не е коректно. Първо- има рефлукси хронични без , или с минимални повръщания! Тоест- повръщането изобщо НЕ Е задължителен симптом при бебешките рефлукси! Важни симптоми тук са:
* плач и отдръпване от биберон/гърда при първи глътки храна !
* т.нар. "дъговидно извиване на кърмачетата" особено в нощни часове и съпроводено с плач, "мърморене", "стонове", "пъшкане".
*странни ринити със секрети, сумтене и хъркане от нослето. Не дължащи се на хронично микробно носителство.
* общо неспокойствие на детето през деня. Лесно повръщат при малка промяна в положението на тялото, особено при смяна на памперс с повдигане на крачката. Понякога когато са легнали и ги изправите се наблюдава странно "мляскане" и/или преглъщане, съпроводено с гримаса или струйки изтичаща храна.
* някои деца след бурно наддаване са склонни да започнат рефлукс и/или повръщания към 2-3-4 месец, без да са повръщали изобщо до този момент.

Второ- Повръщането НЕ Е нормално за всяко кърмаче. Бебетата може ДА ВРЪЩАТ, но не повръщат. Между двете има разлика. Повечето бебета връщат В РАМКИТЕ на опит за оригване. А повръщанията обикновено са непровокирани, макар и това да не е абсолютно. "Връщането" има различни форми, но най-често е като "глъък", и на порции изтича мляко, или изтича само една начална порция мляко, последвано от тънка струйка после за известно време (кратко). Повръщането е повече като израз на лицето както при повръщане при големи възрасти, и повръщане с по-изразена сила и количество на "върнатото"
Всяко повръщане си е повръщане. И симптом. То се уточнява стъпка по стъпка. И оценката на повръщането е комплексна, и зависи пряко от прегледа на детето. Например, при деца с т-ра, или усилваща се жълтеница повръщането се разглежда В РАМКИТЕ на тези състояния, и не се говорят глупости за "нормалния характер на повръщанията при кърмачетата".
      
Цитат
Повръщания от друго естество – най-често хранителна алергия, са често срещани, но не налагат хирургична консултация. Тук имат думата детските астроентеролози.

Тъй като кърмачето се храни или с кърма, или с АМ, хранителните алергии към тези две субстанции е доста рядко явление. И не първа мисъл. И винаги се оценява комплесно- например дете с нишки кръв в изпражненията + тежки повръщания ( и с отрицателно УЗ на коремче) е  по-вероятно да има АБКМ, отколкото дете с обикновени връщания и без нещо друго. При кърмаче, хранено само с кърма, и майка консумираща ексцесивно овесени ядки, е по-вероятно детето да реагира към овсените ядки и да проявява "атипчна АБКМ" с кръв в изпражненията, отколкото да има реална АБКМ за Фризопеп.

Всяко повръщане при бебета (и в Педиатрията, изобщо) е крайно алармиращ симптом!
Всяко бебе с упорити повръщания, които не спират след бързо взети мерки за стабилизиране, изискват бързо уточняване.
Кърмени бебета до 2 месеца обикновено рядко повръщат обилно, постоянно, след всяко хранене. Те "връщат", понякога повече, понякога по-малко, но с мерки за правилно захващане на гърдата, регулиране на часовете за хранене, избягване на кърмения през час, нещата обикновено се стабилизират. Понякога може да се наложи ЕДНА доза добро АР мляко, дадено в следобеден час. Ако УЗ е отрицателно, детето няма обезпокояващи симптоми при изследването и след АР мляко детето изобщо не "връща", тогава нещата са малко по-ясни. Макар и не винаги- при някои вродени метаболитни заболявания повръщанията може и да спрат от антирефлуксно мляко, но обикновено има съпътстващи и ДРУГИ симптоми. От това, с което съм работил, Хумана АР е най-доброто анти-рефлуксно мляко.

Как стои въпросът кърмене / АР  мляко? Ако изключим целият спектър проблеми, даващи повръщания при кърмачетата, някои кърмачета повръщат безспирно на кърма. Каквото и да правите, каквито и "фокуси" да прилагате. Защо? аз лично нямам отговор  на този въпрос. При тези деца се слага една доза АР мляко за "проба". Ако детето не повръща там ( а това веднага става очебийно!) , единственият изход е да се спре кърменето и да се замени с АР мляко. Но това са редки случаи... . Аз лично не считам безкрайните повръщания на кърма за "нормално явление", колкото и добре да наддава бебето. Защото детето може да наддава добре, но повръщанията от само себе си може да причинят тежки езофагити, и дисфункции, с далеко отиващи последствия. Тази тема впрочем изобщо не е проучвана ( тоест, как тежките регургитации се отразяват на по нататъшната функция на стомашно-чревния тракт в дългосрочен аспект ). Така че предпочитам АР пред кърмене с безспирни повръщания и бебета вечно оцапани и миришещи на повърнати материи - просто това никак не се вписва в представата ми за "здраво бебе". Смесеното даване на кърмене /АР млека, за мен като подход не работи.

Смесването на антирефлуксни мляка с нормални е грешна практика.  Освен това че, двете млека са различни по състав, и сместа е  вид "фокус", нуждата от смесване говори за проблемно като качество анти-рефлуксно мляко. Доброто анти-рефлуксно мляко не дава нито запек, нито диария. То е за детето обикновено АМ. Затова и Хумана АР е най-доброто, от тези, с които съм работил.

Винаги съм твърдял, че по определени педиатрични теми би трябвало да се пише с особено внимание, и от хора, работещи материята. Когато пишат хора без връзка с предмета се получават нонсенси. Всеки един практикуващ педиатър лесно забелязва такива неща в текст. Термин "стачка" няма, и не може да има. Той предполага активно участие на детето в отказ от кърмене. А такова активно участие просто няма. Детето спира да се кърми и/или не желае да се кърми по причини. И те трябва да ни интересуват. А не спира, защото му харесва да спира и/или го прави с умисъл.


Цитат на широко господстващи мнения в Бг + мой коментар. Тук цитирам най-вече мнения на "Ла Лече лига" с която по много въпроси сме на кардинално различни мнения! Ето моето мнение за т.нар "кърмачески стачки"

Цитат
"Това внезапно отказване на гърдата, обикновено при бебета на възраст между три и осем месеца, се нарича “кърмаческа стачка” "
-> Много дълъг е този период, за да "стачкува" което и да е било дете. Трябва да се търсят причините.

Цитат
"Възможно е бебе под една година да се отбие, но е много малко вероятно това да стане, ако то е на по-малко от девет месеца. Бебе, което се отбива, обикновено го прави постепенно и не изглежда нещастно заради това."
->Това  изобщо не е така. Много деца се отбиват внезапно и видимо безпричинно. Възрастта тук играе малко роля. И как ще разберем, че детето е "нещастно" ? Във всичко е нужна мярка... Истината е че децата НЕ правят разлика между АМ и кърма. Много деца са си напълно щастливи и на АМ. Това малко се променя за деца кърмени дълго-те по принцип трудно хапват АМ, макар и това да не е с толкова обобщаващ характер.

Цитат
"Много майки избират да отбият детето по време на кърмаческата стачка, особено ако бебето им е по-голямо от шест месеца, но повечето пъти бебетата могат да бъдат окуражени да започнат отново да сучат в рамките на няколко дни. Това изисква търпение и решителност от ваша страна, но напълно си заслужава усилието."
->Много малко са тези майки, които издържат на плача на децата си със стоицизъм и непоколебимо желание да продължат "напред". Особено в условия, когато причината за конкретната промяна в поведението на детето е неясна. С "окуражаване" само не става. Нужно е да се търсят причините и да се работи по тях.

Цитат
"Ако бебето ви прескача хранения, гърдите ви може да се препълнят с мляко и да се втвърдят и/или да се запушат канали."
-> Нормално е децата да прескачат хранения с възрастта. Защото искат да се хранят по-нарядко. Именно принудата и честото хранене, когато детето не е гладно, водят до основната грешка- принуда при хранене, от което детето става още по-нервно, и отказва и в хранения, когато по принцип е гладно.

Цитат
"Трябва да решите как ще давате на бебето изцеденото мляко по време на стачката."
->Тук просто няма дилеми-изцеденото се дава само с биберон. Всякакво друго даване може да създаде още по-големи проблеми-ами ако откаже изобщо биберон, и иска само лъжичка? Как ще го кърмите после? Никак. Ето защо съвети трябва да се дават от хора, работещи тази материя. Просто целият въпрос тук е да нагласите биберона да не тече като "чешма" и да се внимава да не пробивате нови дупки. Другите посочени начини за хранене в този раздел на статията, са направо опасни, и особено при малки бебета лесно могат да доведат до аспирация на храна.

Цитат
"Има много причини за кърмаческа стачка. Те включват:
-никнене на зъби"
->Да, но на три месеца зъби не никнат. Въобще би било добре да "отвържете" темата със зъбките от каквито и да са били педиатрични проблеми.

Цитат
"Ако носът му е запушен...овлажнител на въздуха."
->Тези овлажнители днес са забранени. По общо признание те са мега риск за дихателно алергизиране, поради факта че втечняват домашния прах и го правят лесен за вдишване и до най-малките дихателни пътища. Употребата на такива уреди днес се отрича категорично. Става въпрос за овлажнители за стая, а не за персонални инхалатори.

Цитат
"Винаги, когато бебето чувства дискомфорт в устата, независимо дали от растеж на зъби или млечица, храненето с шише обикновено му е по-удобно."
->Това изобщо не е така, и писалите статията не могат да подкрепят това "твърдение" с никакви достоверни факти. Много често съм виждал деца с "огромни" млечници и се хранят с апетит, и обратното. Не винаги млечницата причинява разстройства в храненето.

Цитат
"Начините за сукане от шише и от гърда са съвсем различни и пиенето от шише изисква по-малко усилия и по-малко движение на устата от сукането. Това е една от причините да се предпочита друг начин на хранене на бебето с изцедена кърма по време на кърмаческата стачка пред шишето."
->Да, но не посочват как-биберон, "човка"? Храненето от шише предполага координация в преглъщането характерна за по-големи бебета. Хранене от шише, чрез опити за пиене директно при малки бебета може да доведе до аспирация. Цялата конструкция на фразата тук е погрешна-изцеденото мляко се дава само с биберон, защото проблема с храненето на едно здраво кърмаче не е в начина, по който му давате храната. Сученето за едно нормално новородено е рефлекс.

Цитат
"...Повечето бебета се завръщат към гърдата след като се почувстват по-добре, дори и да са нахранени няколко пъти от шише. "
->Наивни съждения. Повечето от децата се връщат към гърдата след като са били хранени от шише (с биберон) по други причини-по причина на това че лесно и бързо са задоволили глада си. В храненето на бебетата има голям дял психологичния момент.

Цитат
"Някои бебета отговарят на негативни влияния, като отказват да сучат. Този стрес може да бъде причинен от братя или сестри, които си съперничат за вниманието на майката, докато кърми, от промяна в обстановката (като пътуване на ново място или местене в нова къща), на прекалено силна реакция на майката при ухапване от бебето (вижте статията “Никнене на зъби и хапане”), или тежък стрес в живота ви (развод, смърт в семейството и т.н.)."
->По принцип може и да е така, но е по-добре да оставим Фройд извън педиатрията.

Цитат
"Когато насърчавате бебето да засуче гърдата, трябва да бъдете търпеливи и настойчиви."
->Това са общи фрази. Когато не знаят какво да правят започват с такива по тип фразми- "вярвам ти", "Ще успееш", "Имаме ти доверие", "Не може да не стане". Нищо от това не работи в практиката-майките искат бързи решения- никой не може с дни да гледа как детето му плаче с часове през деня и изобщо не се храни.

Цитат
"Кърмете в тиха, затъмнена стая, или пуснете някаква успокояваща музика. "
->Това прави децата още по-капризни и раздразнителни. Трябва да се кърми при каквито и да е било условия.

Цитат
"Опитайте се да накарате млякото да потече преди да се заемете с кърменето. Това ще накара млякото да слезе и няма да се налага бебето да чака, веднъж започнало да суче."
->Да, но ако има какво да потече. Или може да има в началото, и да се заблуждаваме че все има, а то да няма. Добри са общите пожелания, но въпроса е в детайлите.

Цитат
"Предлагайте гърдата често. Не чакайте, докато бебето наистина огладнее. "
->Кардинална и груба грешка. Защо:
    *Децата с възрастта естествено разреждат храненията. Всеки опит детето да се храни, когато не е гладно, води до принуда. А това мигновено влошава нещата с кърменето.
    *плача от принуда води до аерофагия, колики, още по-голям стрес и се отваря "Кутията на Пандора".
    *преяждане, колики от преяждане.
    *неимоверно наддаване на тегло от прехранване.
    *честото кърмене НЕ увеличава кърмата, както много хора си мислят. Това е валидно само за много ограничен процент кърмачки, и почти винаги тяхното желание да си увеличат кърмата с чести хранения са диаметрално противоположни на желанието на детето да се храни на по-редки интервали.

Цитат
”Бебето суче само по 10 минути; отдръпва се от гърдата и нервничи по средата на храненето, после се държи все едно се опитвам да го отровя, когато пробвам да го сложа на гърдата отново; иска да суче постоянно вечер и не изглежда задоволено”.
Това поведение е естествен етап от развитието и не се определя като кърмаческа стачка. Обикновено тези бебета сучат добре сутрин, както и през нощта. Следобедните и вечерните хранения са по-проблемни."
->Ами просто авторката на написаното не разбира, че 10 минути за голямо дете са напълно достатъчни. То и затова не иска повече. Освен ако не се е напълнило с въздух от аерофагия, и да трябва да го оригнете, за да продължите с храненето. Иначе и капка няма да приеме...

Цитат
"Даже да стане голямо земетресение, то ще суче през цялото време докато трае, просто защото новороденото обича да бозае."
->Да, но по-горе авторката препоръчва хранения в "спокойна обстановка". Явно нещата не и са ясни...

Цитат
"Докато новороденото е изпълнено с желание да продължи да суче, докато слезе следващата порция (спомнете си, че то няма кой знае какво друго забавление по това време), по-голямото бебе може да стане неспокойно след като първоначалната струя мляко намалее и да не иска да продължи да суче, докато чака следващото потичане."
->Нещата тук са прости и няма нужда от "смокинов лист". Има мляко-няма мляко. Ако няма мляко, няма какво да "потича" нито след 5, нито след 10 минути.

Цитат
"Много от по-големите бебета също така ще започнат да се борят със съня вечер. Никога не съм разбирала този феномен, защото спането е едно от любимите ми занимания."
->Наивни неща са тези. Ясно е отдавна, че при деца, за да се влезе във фаза на подтискане се минава първо през фаза на възбуда. Това обяснява нещата. Аналог на това е например поведението при някои възрастни, които точно преди сън изпадат в бясна активност.

Цитат
"Ако бебето ви е нервно вечер и иска да суче често, предлагайте му една и съща гърда, докато суче от нея поне двадесет минути. Прекалено честото сменяне на гърдата може да доведе до това, бебето да поеме повече от предното, по-богато на лактоза мляко, което може да предизвика газове."
->Да, една и съща... след като бързо свърши с млякото да се напие с въздух. За да има още повече колики след това. Това за "предни" и "задни" млека практически няма особено значение, и е голяма тема. Разликата е степенна, не рязка. От друга страна кърмата се разглежда и оценява като единен продукт, а не като 2 или 3 вида. Практически ще рече, че това,което детето приема в повече от единия тип мляко, го губи с другия вид (който е по-беден на...).

Цитат
"Каквито и да са причините за отказа на бебето да суче, вие можете почти винаги да го убедите да се върне към гърдата."
->Нищо подобно, без да са ясни причините. Педиатрията е специалност на възможното. Не на желаното.

Основни причини за проблеми с гърдата и отказ от хранене:

*Гастро-Езофагеален Рефлукс-всички феномени на "отдръпване" след първи глътки мляко са почти сигурни белези на езофагит и болка от това, при първите преглъщания на храна.
*промяна във вкуса на млякото
*липса на мляко, недостатъчно количество, не покриващо растящите нужди на детето от количество.
*рядко мляко-много майки нямат гъсто мляко, колкото и време да минава след началото на храненето.
*неправилни техники на кърмене
*нервни бебета, нежелаещи да се кърмят-има такива деца и това е психологичен феномен. Хранят се чудесно с биберон (кърма или АМ)

Последна редакция: пн, 06 юли 2020, 17:48 от Birdie

Общи условия

Активация на акаунт