Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мама иска да стане асистент но..

  • 695
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1
Здравейте Майки и Бащи, Моята
Майка иска да стане личен асистент на сестричката ми но и казали че няма проблем но сегашните пари които ги получава сестричката ми за лекарства е сума от 300 - 350лв.
От Социалните и казали че тази сума щяла да се превежда на два пъти тоест същата сума си остава но се дели на две нямало допълнителни пари за асистента а от парите на детето който са за лекарства и други нужди ги разделяли това така ли е и да ли е нормално? Благодаря предварило.

# 1
  • Мнения: 2 216
В Агенция за социално подпомагане ли питахте?
Питайте и в Агенция за хората с увреждания. Вижте и какъв процент увреждане са дали на сестричката. Гледам, че пишат при дете с увреждане над 90%, че дават 930 лв.
Описват месечни помощи, и месечни помощи за деца с трайно увреждане. Има и семейни добавки.
Не знам, според мен е добре да питате и другаде, сумите би трябвало да са по-големи.

https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1103&langId=bg&intPageId=5059

https://ahu.mlsp.government.bg/questions/list/?group_id=3

# 2
  • Мнения: 2 335
Сумите са съгласно процента увреждане:
50%-70% - 350 лв.
70%-90% - 450 лв.
90%+ - 930 лв.
По принцип за асистент има смисъл да кандидатства, ако не работи, а е в трудоспособна възраст, за да й се зачита стаж. Иначе сумарно сумата ще е същата. Ако не е прекратила договора си с работодателя не може да кандидатства за асистент. Това ми обясниха социалните.

# 3
  • Мнения: 197
Зачита се за трудов, но не и за осигурителен стаж.Важно е да се знае разликата. Да обира всички документи  на сестрата и да тръгва към социалните. Те ще и обяснят. За личен асистент за 2020 година сроковете са изпуснати, да кандидатства за следващата. Ако станат нещата, да си внася осигуровките в НОИ в случай, че не е навършила пенсионна възраст.

Работеща майка на 29-годишен син със Синдром на Даун съм. Посещава дневен център. При вас това не е ли вариант? Аз съм  доволна от този вид социална услуга - престоят на потребителите е до 35-год. възраст.  Месечната такса е в размер на 30% от пенсията.

Ако авторката на темата има други въпроси да ми пише на лични.

Връщам се да допиша. При така поставената тема има неясноти - превежда се еднократна финансова помощ в размер на 206,91лв. към 15 - 16-то число от месеца. Нищо не се дели на два пъти. Над 16-год. възраст получават пенсия, добавка за чужда помощ и гореспоменатата финансова помощ.
Авторката да даде повече подробности.

И най - важното - заявление за личен асистент се подава в общината

Последна редакция: вт, 07 юли 2020, 17:20 от Вивиана Енева 634968

# 4
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 461
Над 16г, ако ТЕЛК е с ЧП, добавката се спира, ако има личен асистент. Всъщност над 18г съм сигурна м/у 16г. и 18г. не знам.

Последна редакция: вт, 14 юли 2020, 21:17 от мамаРаче

# 5
  • Мнения: 197
Тема пусната на 6-ти , девет дни ни вопъл, ни стон. За пореден път се убеждавам, че повечето хора търсещи съвет в действителност не са на зор. Ако нещата бяха на живот и смърт дъщерята нямаше да пише тук и да излага несвързано фактите от които почти нищо не разбрахме.

Общи условия

Активация на акаунт