"Признаването на достойнството, присъщо на всички членове на човешкия род, на техните равни и неотменими права, представлява основа на свободата" - из "Декларация за правата на човека"
"Всякакви твърдения и оценки за дадена личност могат да се разпространяват свободно, ако не засягат честта и достойнството ѝ."

Скрит текст:
Разрастването на компютърните мрежи и свободният достъп на милиарди хора до информация в интернет пространството, която покрива всички области на човешкото знание и е способна да задоволи всякакъв вид човешко любопитство - от всекидневните клюки до проблемите на висшата наука - е едно от най-великите достижения на нашето време.
Информацията все по-ясно се възприема като универсален и ключов ресурс за развитие на обществото и вече голяма част от живота ни протича в информационното пространство.

Интернет ни дава свобода. И то зашеметяваща свобода. Но, както ни учи вече натрупаният опит, това носи не само позитиви.
Случаите на използване на език на омразата нараснаха главоломно с широкото разпространение на интернет и социалните мрежи и се превръща в бич - пандемията, която властва онлайн.

Според данните на Съвета на Европа, четири от всеки пет европейци са се натъквали на език на омразата, а двама са били лично атакувани или заплашвани.

Използването на информационните и комуникационните технологии за умишлено нанасяне на емоционална вреда и демонстрация на агресия / враждебно поведение от страна на отделен човек или група хора с цел да навреди на други се класифицира като онлайн насилие.  
Кибер тормозът може да има различни форми, но до голяма степен прилича и наподобява обиди и наранявания, причинявани и в реалния живот.


Онлайн общуването улеснява по-свободното и крайно изразяване на идеи и мисли, като често може човек дори да не осъзнае отрицателното въздействие на думите и действията си върху конкретна личност или група хора.
Онлайн агресията, независимо от конкретното си проявление, е смущаваща, неприятна,  дори понякога страшна и много болезнена.
Такъв тип поведение обаче би могло да се потуши и определено има неща, които можем да направим заедно, за да се справим с него.

Целта, с която създадохме БГ-Мамма преди близо 18 години, бе да направим едно приятно кътче в онлайн пространството, което да е място за взаимопомощ, подкрепа, споделяне на полезна информация по всякакви въпроси.
Ежедневието ни все по-често е изпълнено с негативни емоции, лоши новини за трагични събития и инциденти, агресия и омраза, за които ни информират медиите или се споделят в социалните мрежи, и всеки един от нас неминуемо е потърпевш от това.
Надали има интернет потребител, който да не е бил свидетел на гневен изблик, груби думи, дори тежки обиди и заплахи, избухнали по повод различие в становищата по даден въпрос (доста често съвсем маловажен), а често и в резултат на недоразумение, неправилен прочит или недостатъчно ясен писмен изказ.

Напълно нормално и естествено е в едно общество, макар и виртуално, да няма пълно единодушие. Всеки от нас е отделна личност със своите становища, размисли, опит, проблеми, болки, пристрастия и различни разбирания и приоритети. Именно това прави и форума като реалния живот - пъстър и разнообразен.

Досегът до различни мнения, познания и разбирания не би трябвало да се превръща във виртуална война, а може да ни помогне да се обогатим, да видим живота под друг ъгъл, да опознаем различни хора, да научим нещо ново, да помогнем.

За да може форумът да е приятно и полезно място, е необходимо всички заедно да пожелаем това и да се стремим да го направим такова.

Ние, администраторите и модераторите, можем да подпомогнем, дефинирайки правила, оказвайки помощ, налагайки санкции при грубо нарушение, но превръщайки се в стражари, без да имаме вашата подкрепа, без да съществува реалната воля на всички за поддържане на позитивен дух, за подкрепа, взаимопомощ и дискутиране в рамките на добрия тон, то ние не бихме могли да успеем.

Именно това е причината аз, в качеството си на създател на този форум и негов администратор, да се обърна към всички вас.

Утопично е да се мисли, че може всички да сме на едно мнение и да няма разногласия... а и не е нужно, даже би било вредно.
Всеки има право на лично мнение, ако с думите си не обижда, не нарушава правата и достойнството на някого. Всеки възпитан и интелигентен човек може да защити позиция, да участва в спор и да изрази различно мнение по неагресивен начин.

Нека докажем, че можем да общуваме без агресия, че можем да бъдем полезни, да обменяме опит, идеи, информация, да даваме и намираме подкрепа, да се забавляваме, да приемаме различното мнение, да спорим без да се обиждаме, без да нараняваме и унизяваме.

Ето няколко съвета, към които, ако всички ние се придържаме както тук, така и във всяко друго виртуално общество, то онлайн пространството би било много по-полезно, приятно и безопасно.

1. Отнасяйте се с уважение. Помнете, че общувате с реални хора, всеки със своите грижи, моментни емоции и различен опит. Придържайте се към общоприетите писани и неписани закони и норми на учтиво поведение.2. Премислете добре преди да публикувате и преценете дали вашите думи не биха засегнали някого и дали биха се разбрали правилно, дали това, което казвате, не би могло да е болезнено или смущаващо за някого, дори да е смешно.3. Уважавайте личността и пазете личното пространство, включително Вашето собствено - не публикувайте лична информация или данни/факти, които могат да злепоставят Вас или другиго. Помнете, че всичко, което публикувате онлайн, може да бъде видяно от всеки, който има достъп до световната мрежа.4. Игнорирайте хората, които Ви дразнят.  Не влизайте в директни пререкания. Не отвръщайте на агресията с агресия. Ако не можете да сте част от решението, не бъдете част от проблема. Не отговаряйте на обиди и провокации, дори това да е първоначалната инстинктивна реакция - това само би влошило ситуацията. Уведомете модераторите и се разграничете от спора.5. Не публикувайте, когато сте ядосани или емоционално нестабилни – изчакайте, докато се успокоите и си дайте време да премислите думите си.6. Както реалните битки и скандали, така и онлайн войните са групов феномен. Въпреки че най-видимите участници са основно двама, то в действителност има и други въвлечени в ситуацията – поддръжници на нападателя и защитници на онеправдания, пасивни наблюдатели, симпатизиращи на жертвата, или потребители, които се забавляват или тихо злорадстват. Не подхранвайте негативните емоции на агресивните потребители - авторите на такива публикации се радват, когато узнаят, че са успели да наранят и уязвят, още повече, когато това е станало достояние на много хора. Уведомете модераторите и напуснете “бойното поле”.7. Не уязвявайте хората, които имат малко опит с ползването на интернет и форума. Ако имате възможност и желание - помогнете им да научат повече за онлайн общуването и използването на сайта.8. Дръжте се другите хора така, както искате те да се отнасят с Вас. Подкрепете някого, който има нужда от помощ.9. Всеки от нас е различна цяла вселена. Така, както сме се научили да приемаме Вселената, въпреки че не я разбираме напълно, така е необходимо да се опитаме да приемаме всяка една личност с всички нейни различия, странности, загадки, тайни, познания, интереси, изживян опит, провали и успехи.10. Всеки има правото да бъде уважаван и отговорността да уважава другите!Нека заедно да се опитаме да игнорираме негативното и да се противопоставим на агресията, да намерим и да не пренебрегваме доброто, да подкрепим позитивното, да бъдем полезни, да помагаме.

Последна редакция: пн, 13 юли 2020, 10:59 от Mamma