(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

• 39 377
  • 787
  •   1
Отговори
# 345
Този последният на шарките е Тигерела от Добри.
Другите са някакви разсади, купувани от една местна жена и не знам точно. Тя ми слага различни видове. Имам розови, Сърцето на Албенга и Наслада. Другите не ги разпознавам.  Голяма част от външните ми домати са засадени от култуци от оранжерийните.  В оранжерията тръгват добре и все нещо ги напада. Навън пък, като насадя рано, все ги хращат студове и боледуват. Затова установих, че външните трябва да се садят чак като се стабилизира времето.

# 346
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile вярно, че препоръчах тигирелата. ама е здрав домат - от нищо не боледуваше, а добивът беше повече от добър.
а морковите може ли да са от кръглите?
стават като репички по форма, но вкусът е на истински морков.

# 347
Предполагам, че морковите са такива, защото повечето бяха като репи, а шумата нагоре голяма. Отидоха на компоста. Това нещо няма изчистване и измиване.
Имам в още две смесени лехи и дано са друг вид.
Краставици много слабо тази година.
Преди раздавах на съседи, сега едвам за нас има.

# 348
Дъждец все едно моите краставици описваш, морковите ми и те не биват, но са тънки като моливи... Новите краставички в парника поникнаха, чакам да видим тиквичките дали ще се покажат. Обмислям идеята да сея спанак ( мъжът ми не го обича) до сега четох . Споделете прави ли се разсад или се сее направо в градината, искам да опитам, но и мравки, щурци и скакалци не са съгласни винаги с мен. Последно са ми оставили три коренчета цвекло, всеки ден ги проверявам, врабчетата се черпят и те с малини...

# 349
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз го сея направо. миналата година засях рано есента, брахме доволно много листа есента, а напролет беше израснал наново. изскубах всичкия и във фризера - чака си реда за готвене.
Wink

# 350
Благодаря за идеята за спанака.
Аз мисля да сложа няколко саксии с босилек в оранжерията нов. В момента почти нямам, а ако стане ще мога да го внеса и вкъщи в последствие.
Забавих се с нов разсад домати и пропуснах да сложа когато му беше времето. Сега няма откъде да намеря, но се сещам, ако пробвам с колтуци дали ще стане?
Доматите в оранжерията вече са на прегаряне, трябва да ги махам.
За дезинфекция какво мога да полея почвата? Имах брашнеста мана по краставиците преди да ги оскубя, дори по тревата плъзна...

# 351
Тук май се споменава някакъв разтвор с йод за тази мана. Много е дълго, но интересно видео https://youtu.be/sJBHA1sNbgY
На 20:35 минута

Последна редакция: нд, 23 авг 2020, 23:38 от vige

# 352
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Мляко с йод става за превенция, появи ли се маната е по-трудно.
И аз пръскам с този разтвор, махам поразените листа и израстват нови.
Ама не винаги.

Аз маната тази година я държа в шах с един купен био препарат, не пише какво съдържа.
Ако някой се интересува, ще го снимам

# 353
Снимай ми, моля. Колтук ако накисна във вода ще пусне ли корени за са заредя оранжерията за късни?

# 354
  • Стара Загора
Снимай ми, моля. Колтук ако накисна във вода ще пусне ли корени за са заредя оранжерията за късни?
Аз ги засаждам без да са слагани във вода.

# 355
Единственото видео, което съм открила до сега по въпроса е това.
https://youtu.be/yFK2QHrGnIE
 Аз пък ще се радвам ако някой пусне нещо по-подробно за рязането на краставици. Само за Гергана намирам, а за всеки вид било различно. Изрично се казва на всякъде - това е само за Гергана ...

# 356
  • София
Как сушите смокини? дали ще стане с разрязване на четвъртини, защото са от едрите? Купешките са само цели.

С краставиците няма угодия  ! Имам 5 сорта дълги и 2 сорта корнишони, как да имам различен подход? Невъзможно!
Производителите сеят 1-2 сорта, за тях е лесно Simple Smile

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 14:48 от ЗаСлон

# 357
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Да, колтуците пускат корени във вода. Аз така правя, иначе изсъхват бързо в песъчливата почва.

Ето го препарата, 5 сашета са.
Пръсках 2 пъти гроздето (една асма) и няколко пъти по земята, тиквичката и краставиците (2бр). едно и половина сашета съм изхабила.

Едно саше е за 1,5-2л разтвор, зависи кога и за какво се ползва.
Мисля, че 10€ струваше.

# 358
Аз с колтук във вода не се справям, слагам на всяка капка колтук и до два три дни си проличава дали ще го бъде, ако не махам и слагам следващия.
Първите вече връзват.
Сега набрах прилично количество домати, утре ще е ден за зимнина.

# 359
  • Перник
Напоследък имам много работа и не ми остава време за форума.
Градината ми е горе-долу. По-голямата част за щастие е под мрежа и не пострада при градушката на 15.08. Краставиците бяха зле в началото, но се освестиха и берем, колкото за салата. Домати има доста, но зелени. Къпините тази година са уникални! Огромни, вкусни и мнооого. Правих сладко до сега, тези дни ще направя и малко компот. Чубрицата и босилекът ми се получиха, като никога.

Ето и ефектът на мрежата Simple Smile https://photos.app.goo.gl/kFdzNMToxtWn3zRk9

Общи условия

Активация на акаунт