(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

  • 39 330
  • 787
  •   1
Отговори
# 465
  • под тепетата
  • Мнения: 11 317
Малко слънце е тази гулия!
Трябва да накарам ММ да види има ли корен пащърнакът и май ще се намерят 2-3 глави целина.
Прибрани и етикирани част от подправките

# 466
  • Мнения: 6 792
asyalein как  е нацъфтяла, моята е под един орех и вече 5 г не съм видяла цвят.
bilqna_69  много добре изглеждат с етикети.
 Все се каня поне на шишетата със сок да сложа.Имам един от миналата година, който не разпознавам ( голяма мистерия) изпихме половината ама какво пием...  шегуваме се, че е тайната рецепта. Днес до градината не стигнах.

# 467
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Мента имам няколко вида, но като я изсуша не е толкова ароматна.
Сега ще я орежа и нея, но все забравям да я ползвам. За чай си купувам, че е по-ароматен.
Орязах естрагонът. Моят нали не се показа, взех от един съсед, но този не е толкова ароматен. Не знаеше кой сорт има. Колкото -толкова.

Гулията отпред на слънце става много по-мощна, миналата година от 1/2кв.м изкарах 3кг 😳

# 468
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 047
колкото повече я скубеш, по буйна и по-плодородна става.
ако не я чистиш се сгъстява, залинява и загива - самозадушава се. Wink

а се "прихваща" и от парченце от коренче.

# 469
  • Мнения: 692
Миналата година една част от цвеклото го завихме с няколко броя кашони и отгоре найлон. Така както си е насадено. Не замръзна отвихме го някъде към март беше си много свежо. На мен в пясък ми съхне.

# 470
  • София
  • Мнения: 5 358
колкото повече я скубеш, по буйна и по-плодородна става.
ако не я чистиш се сгъстява, залинява и загива - самозадушава се. Wink

а се "прихваща" и от парченце от коренче.
Скубеш дребните растения докато са млади ли? И оставяш само най-едрите? На какво разстояние?

# 471
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 047
Simple Smile есента, когато извадиш големите, на практика разреждаш и следващата година имат място да се развиват.
ако есента нищо не правиш, напролет изкарват от старите корени и грудки, но са прекалено на гъсто и се задушават - растат по-дребни и правят по-малки грудки.
за няколко години ще стане джунгла, но от дребни, ниски и слаби растения, които почти няма да имат грудки.

# 472
  • София
  • Мнения: 5 358
Ааа, добре, ние вадим всичко едро, дребното връщаме, значи сме прекалили с количеството.

# 473
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 047
Simple Smile не му трябва много. Simple Smile
биг_67, морковите, цвеклото, зелето, магданозът... това са двугодишни растения. първата година правят корена/главата, на следващата изкарват цветоноса и правят семена. в земята не мръзнат зимата, но е сложно да се вадят от замръзналата земя.
а напролет са особени, сухи и не стават за ядене.

# 474
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Моята мента тази година направи повечко зелено, преди това матичината и един горски здравец я задушаваха. Аз вчера окъсах листата, като разчиствам ще я оскубя тогава.

Мьос, кафявата капия много ми хареса!

# 475
  • Перник
  • Мнения: 5 077
Не искам да чувам за гулия Unamused Вчера извадих.. сигурно имаше килограм. Досега сме я яли само сурова, на салата. Чела бях, че става вкусна пържена като картоф или печена. Решихме да я пробваме първо пържена. Хапнах си сурова, докато я миех, после добре хапнах и пържена. Стана ми тежко, а вечерта се появиха и проблемите със стомаха - такъв "детокс ефект" и да искам с друго едва ли бих могла да докарам Satisfied Още ме приболва... Хем четох докато я готвех, че не трябва да се прекалява, ама пуста лакомия... Между другото, печена не ни хареса.

Иначе доматите са екстра - бера ежедневно, те не спират да цъфтят и връзват. Съседът ги изскуба онзи ден, а аз слагах допълнителни колчета на моите Simple Smile

# 476
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 047
пържена и печена не съм опитвала, но една година раздавах на съседите и един се похвали, че  е прекрасна в туршията.
на новото място още нямаме, но са ми обещали.

# 477
  • Мнения: 866
Аз за пръв път имам гулия. Една част е цъфнала - става ли за вадене?

# 478
  • Мнения: 7 977
Ася, а на мен кафявата чушка не ми стана. Дали съм откъснала 2-3 чушки от петнайсетина корена, не знам.

Обаче ако имаш гулия за раздаване, свирни. Бих завъдила за проба.

# 479
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Имам, два сорта, ама няма махане!!!!
Ако искаш, като почна да я махам, ще ти отделя.

Гулията съдържа много инулин, това е въглехидрат, който тялото не може да усвои. Аз много пръцкам от нея, по време на бременността бях станала на балон от една грудка, ама пуста пощенка.
На туршия е по-добре. Може и да ферментира само със сол, може и с оцет. Много е вкусна.

Стефсиси, аз я вадя по-късно.
Сега пълни още грудките.
Като клюмне от студовете я режа из дъно. Вадя я зимата, когато е сухо. Моята расте на пясък и лесно се вади.

Общи условия

Активация на акаунт