(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

• 39 291
  • 787
  •   1
Отговори
# 585
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Благодаря, ако намериш някъде изгодно, прати ми моля линка. Мисля, че няма да стигна дотам и това да търся. 🙄

# 586
Пипи, благодаря!

# 587
Перлитът  го произвеждат в Кърджали-бившия завод Бентонит, сега е купен от Имерис. Произвеждат перлит, бентонит и зеолит. Зеолитът също е много полезен за растенията, подхранваме ги с него вместо тор. Когато имах взаимоотношения с фирмата, знам че продаваха продукцията си и чрез Топливо, но това беше до преди две-три години, сега не знам дали зареждат. Може да проверите.

# 588
  • София
Аз поръчах перлит от Агродрип - 100 л за 12 лева, ще го получа на адреса си с куриер. Сега се чудя като сложа перлит и торф, дали има смисъл и от пясък? И как да ги използвам - да пръсна равномерно в парника и другите разорани площи и да размеся с почвата или като направя лехите напролет, да поставям в гнездата с разсада? Целта ми е да подобря структурата на силно глинеста и спечена почва.

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 16:20 от prokibar

# 589
prokibar според мен размесване с почвата. Ако примерно имаш култиватор посипваш и минаваш. Ии пък с правата лопата, за да се смесят.

# 590
Много ми се иска тази година да използваме парника през зимата. Имате ли опит с това начинание?
Посях последните дни рукола и зимна тученица (второто не знам как се казва точно на Бг - Winterportulak). Някакви предложения какво друго да сложа?

# 591
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
маруля, лук, чесън, спанак... Simple Smile

# 592
Зимни лук и чесън сложих навън вече. Спанакът нещо не ми се получава втора година. Не знам какво му правя 😅 Ще опитам някоя по-студоустойчива маруля.

# 593
  • София
Поръчката на перлит при Агродрип пропадна - оказа се, че от Пловдив ще ми струва над 40 лева транспорта. Тези, които са около Пловдив могат да се снабдят директно. Ще търся склад в София.

# 594
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Weines, зимния яде ли се?!
Ендивие, маруля, радичо, мицуна, манголд - това съм сложила. Яд ме е, че не намирам семената на фелдсалат...

# 595
Хубаво ме подсети за манголд, мицуна и аз мислех, даже една червена гледах.
Яде се, яде се зимния портулак.  Даже по някои биомагазини го продават на баснословни цени 😅 А той си расте като бурен. Много е крехък, на нас много ни харесва вкуса.
https://de.m.wikipedia.org/wiki/Gewöhnliches_Tellerkraut

# 596
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ние пък хапнахме сърнели. Simple Smile Simple Smile Simple Smile
благодаря, прокибар. Simple Smile

мисля, че изпратих ягоди и японски дюли на всички, които писаха. ако съм пропуснала някого - напомнете ми. мога да извадя още ягоди в почивните дни.
Simple Smile

# 597
  • София
Аз също имам повече нови ягоди от тези които valeriq.k ми изпрати миналата есен. Може да сподели сорта, че не откривам къде съм го записала  и също да изпратя ако има желаещи.
Някой дали може да препоръча целогодишни ягоди, трябват ми няколко коренчета, като гледам как се справят миналогодишните само за година ще имам много разсад за следващата да ги направя прилична бройка Simple Smile
Манголда ако сега се сее, под парник ли трябва да е? Аз имам саден лятото, на който все още му никнат листенца, но бих искала да пробвам и друг цвят.
Спанака го бях насяла миналата седмица и в неделя масово гледах че е поникнал вече. Минатала година го сях по същият начин на открито есента и пролетта до късно имаше много спанак и бях много доволна.
Този уикенд го дават все още топъл, после ще видя как ще са прогнозите. Успях само част от ягодите да преместя на новото им надявам се постоянно място. Има още доста домати, които чакам да поузреят, пипер. Дюлите също още малко им трябва. Едната е страхотна и ражда много хубави и големи, другите са дребни и малки, но пък ароманти, мъжът ми щял да прави вино Simple Smile
Фрезовахме там където извадихме вече нещата, остава като махнем доматите и пипера и там да фрезоваме, ако не е много мокро вече. Много съм доволна от фрезата, от полянка плюс храсти и коренища на места, мъжът ми постигна с  труд и вадене на дънери и фрезоване отлична площ за зеленчукова градина. За другата година ще е важно обаче да намерим решение за поливането. Тази година почти не се налагаше да поливаме, но когато съм поливала го правих от чешмата. Има сонда ,но трябва да видим дали има дебит и да купим помпа. Надявам се да се сдобия и с капково догодина Simple Smile

# 598
Белруби е сорта на моите ягоди.

# 599
  • Перник
Снощи обрах зелените домати от градината - около десетина килограма може би. Не съм вадила растенията, тук - там остана по някое дребно доматче, може пък да успее да порасне и да узрее (помня, че миналата година 3  пъти брах домати "за последно") Grinning От друга страна ми се иска да си освободя мястото за спанак и салати...

Общи условия

Активация на акаунт