Как да намеря данни за починал роднина?

• 355
  • 6
  •   2
Отговори
Това е малко екзотичен казус.

Прадядо ми е починал през 1940-та във Варна. Не му знам презимето. Идеята бе да открия на кой адрес е живял за да се опитам да поставя паметна плоча. Бил е опълченец. Лошото е, че нито знам датата на раждане (която, естествено, е била преди Освобождението), нито точната дата на смъртта, нито родното му място. Знам само, че е родом от някакво село в близост до гр. Елена.

Доколкото знам се поддържат някакви база данни на починалите лица, но не знам дали и как мога да потърся информация за него в тях.

# 1
Отиди в служба ГРАО на общината по твоя постоянен адрес, те ще ти дадат насоки. В нашия район съм виждала, че имат едни огромни метални кантонерки, на които етикетите с годините са от преди 1900 год. Не знам до коя година назад са цифровизирани досиетата на населението.

# 2
Ако знаете кое е селото в местната църква може да се видят архивите. Всички деца са били записвани в архива, може да се открият имената на техните родители и прародители.

# 3
  • Melmak
Има как, можеш да търсиш в грао.
За съжаление без ЕГН е много трудно, те се въвеждат чак 1977 година. Аз така търсих прабаба ми и успях да я намеря. Имат едни огромни архиви на хартия и особено извън големите градове, хората често опитват да помогнат.

# 4
Т.н. семейни регистри. Отиваш където е роден неговия син/ дъщеря. Там, като родител трябва да е вписан прадядото. Там в семейните регистри трябва да има данни за прадядото.
П.с. поставянето на законна паметна плоча е близко до строителство. Изисква се проект и съгласувания.

# 5
Ето друг подход:
"За опълченци информация можете да получите от архивите на Националния военноисторически музей (НВИМ) или Централния държавен архив, тъй като те съхраняват документи, свързани с участието им в Руско-турската война. Заявка може да бъде подадена и до съответната областна администрация, но те ще насочат към най-подходящите архиви."

Аз бях ровила онлайн във военни архиви със списъци на участниците в Междусъюзническата война и намерих там загиналия пра-чичо на мъжа ми, за когото само знаехме име и фамилия и от кое село е бил.

# 6
  • София
Това е малко екзотичен казус.

Прадядо ми е починал през 1940-та във Варна. Не му знам презимето. Идеята бе да открия на кой адрес е живял за да се опитам да поставя паметна плоча. Бил е опълченец. Лошото е, че нито знам датата на раждане (която, естествено, е била преди Освобождението), нито точната дата на смъртта, нито родното му място. Знам само, че е родом от някакво село в близост до гр. Елена.

Доколкото знам се поддържат някакви база данни на починалите лица, но не знам дали и как мога да потърся информация за него в тях.
Почвате с акт за раждане на вашия родител, където е записано името на башата или майката, чийто баща е прадядо ви, след това по тяхното име в общината търсите техния акт за раждане и там ще видите пълните имена на прадядо ви. Така в гражданския регистър ще го откриете.

Общи условия

Активация на акаунт