Не мога да свикна протезите

• 965
  • 22
  •   1
Отговори
От седмица съм с протези в резултат от рефлукс, стрес и хапчета, зъбите си заминаха на 27г. и сега съм с протези които не нося, просто не мога да ги държа в устата, поради това изтеглих кредит и търся клиника в Турция, имплантите създават ли същия дискомфорт като протезите или си е нормално усещането все едно са твой зъби, моля и за съвет за клиники в Инстабул, доказали се в работата си, каква е процедурата, колко време отнема, цена, трябва ли да идва с мен преводач или има българи там? Благодаря ви!

# 1
Съжалявам, че си загубила зъбите си в такава ранна възраст. Това е много неприятно.

Майка ми също ги загуби рано. Трудно свикна с протезата, но с упорство стана. Много е важно протезата да е качествена и  да е взета добре мярката. Понякога не е.

Увери се, че протезата ти е  добре направена преди да я отпишеш. Или направи нова. Съвременна.

Зъбните импланти също носят риск. Освен, че са скъпи, може тялото ти да не ги приеме. А имаш ли стопяване на костта? Често при агресивни форми на парадонтит (предполагам имаш заболяване на венеца) има значителна загуба на кост, видима при рентгенова снимка. Каква е медицинската причина за загубата на зъбите ти?
Ако имаш стопяване имплантите няма да са достатъчни. Отделно някои импланти така го правят, че после е страшно.

Иди първо на добър лекар тук, че и на второ мнение преди да търсиш клиника. Питай стоматолози за препоръка.

# 2
Той е написал какви са медицинските причини за загуба на зъбите.
И аз мисля, че трябва да бъде упорит по отношение на протезите. Да пасват добре, да са от качествен материал, ако го притесняват, да ходи на зъболекар, да променят, където трябва. Някои познати споделят, че над 10 пъти са ходили на зъботехник, докато протезите станат удобни. Ако има стопяване на кост, вече става невъзможно носенето на протези. Май трябва да се присади кост. В Турция може да поставят импланти(цели протези, вероятно за неговия сличай), но кой ще поддържа нещата след това? Трябва периодично да се ходи на преглед дори да няма болки или неудобства.

# 3
Имаш няколко възможности и тук в България:
1. All on four.  (грубо казано - 4, 5 или 6 импланта горе и долу и неподвижна протеза върху тях). Прави се и в България.
2. Базални импланти с неподвижна протеза върху тях.
3. На два импланта горе и два долу - подвижна протеза (най-евтин вариант, но много по-добър и удобен от обикновена протеза).

Направи си едно проучване на тези опции и помисли, отиди на няколко места, виж кое как върви. Разбира се, може и в Турция. Но първо проучи тук как е, иди на няколко места, питай, виж цени, направи рисърч. Преди да идеш например в Турция, избери опция, която те устройва, посъветвай се със стоматолози.

# 4
Благодаря ви за отговорите, но какво ще рече стопена кост? Доста често правех рентгенови снимки и до сега никой зъболекар не е споменавал да имам подобно нещо, в петък ще ходя да ми оправят протезата, зъболекарката ми каза че поне още два три пъти ще ми се наложи да ходя, проблема ми е че ми правят рани, слюнча се и ми се гади от тях

# 5
Благодаря ви за отговорите, но какво ще рече стопена кост? Доста често правех рентгенови снимки и до сега никой зъболекар не е споменавал да имам подобно нещо, в петък ще ходя да ми оправят протезата, зъболекарката ми каза че поне още два три пъти ще ми се наложи да ходя, проблема ми е че ми правят рани, слюнча се и ми се гади от тях

Стопена кост е разговорно наименование на загуба на кост. Среща се при заболявания на венеца. Вижда се на рентгенова снимка.

# 6

Стопена кост е разговорно наименование на загуба на кост. Среща се при заболявания на венеца. Вижда се на рентгенова снимка.
Нямам такова заболяване, поне не са ми казвали, защото съм споменавал за импланти за по нататък и зъболекарката каза добре, иначе би трябвало да ме каже дали имам подобно нещо

# 7
Всъщност, когато нямате зъби или импланти, ще се стопява костта, ако сега не Ви е.

Проверете и при други зъболекари за опциите, за които Ви писах. Най-малкото за млад човек е по-добре с импланти+протеза върху им, отколкото с обикновена протеза.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 16:04 от NellyN

# 8
За слюнкоотделянето има добавки. Може да поразровите по сайтовете и да намерите. Една седмица е кратко време. Около година продължава периодът на адаптация. Не чакайте протезата да направи рана. При най- лекото неудобство потърсете зъболекаря да коригира протезата.

# 9
Лелеее, много тегава ситуация, то кост то ужас, има ли вариант да ми присадят кост ако се наложи някога, ако не става и също и протезите да не мога да свикна ще си ходя без зъби, свикнал съм, и без това не съм социален човек, което е ужасно, а този проблем ще ме изправи пред тотална изолация.
Надявам се да намеря решение...

# 10
  • София
Имплантите също да неудобни първите месеци, дори година. Аз имам частични импланти. От една страна са скъпи, от друга трябва да се подменят с напредване на възрастта. При мен има стопяване на костта, но така и не можах психически да приема присаждане на кост от донор. Аз обаче нямам проблфми с дъгите зъби и просто на 5 до 10 години се налага да умъртвяваме съседни зъби и да разширяваме моста с нови импланти, защото имплантите тръгнаха от 1 зъб, после мост на 3, сега вече е мост на 5 и със страх очаквам до няколко години да са вече 7. За всички зъби не знам как стоят нещата.
Последно преди около 5 г. дадох около 7000 лв само за подмяна.
Има и друг проблем с имплантите, заради който мен ме е яд, че не сложих частична протеза. Хигиената на устата. Протезите се слагат на щифтове в костта и отгоре се обличат, но остава винаги място между коронката и венеца. Няма как да залепне толкова плътно, а и постепенно венецът се отдръпва. Така се задържа храна и трябва след всяко ядене стриктно миене или поне изплакване с вода за уста, дори навън, ако не искаш да ти влияе на дъха ти. Това обикновено зъболекарите го спестяват на клиентите.Частичната протеза просто я изплакваш и решаваш проблема.
И не бива да позволяваш циментиране, докато не си убеден, че са ти удобни колонките. Лепят се първо временно и има опасност да се отлепят или счупят, което ще ти оскъпи още работата.
Съжалявам за случилото се при теб, но аз бих опитала да намеря добър зъботехник, който да ми напасне протезите, вместо да си причинявам болката от поставяне на толкова щифтове и после да им треперя да не ги счупя.

# 11
  • София
Засега слагай протезите в топла вода преди да ги сложиш и ползвай крем за закрепване.

# 12
Направих си импланти преди 17 години, тук, в България. Тогава бяха малко познати, а аз не познавах никой, който си е правил импланти. Мъжът ми познаваше сгоматолог, който прави импланти, той ме насърчи. Родителите ми бяха против, какво щяла да ми пречи протезата. Така или иначе се реших. Бях на доста повече години от теб, костта ми беше донякъде стопена, сложиха ми единият имплант под наклон. Така или иначе, вече доста години ми вършат работа и никак не съжалявам, че ги направих. При мен положението беше малко по-друго - не съм имала пародонтоза и не ми бяха извадени всички зъби. Правих на горната челюст.

# 13
На този етап ще са протезите тогава, в петък имам час, ще видя до къде ще стигнем, колкото се налага, толкова ще ходя, ако зъболекаря не върши работа, отивам право при зъботехник, само да попитам, зъботехниците с записан час ли работят или?

# 14
Зъботехниците обикновено работят със зъболекарите, а не с пациентите. Трябва да си намериш зъботехник, който е съгласен да ти направи тази услуга и да се уговориш с него.

Общи условия

Активация на акаунт