Как да намеря данни за починал роднина?

• 1 343
  • 8
  •   1
Отговори
Това е малко екзотичен казус.

Прадядо ми е починал през 1940-та във Варна. Не му знам презимето. Идеята бе да открия на кой адрес е живял за да се опитам да поставя паметна плоча. Бил е опълченец. Лошото е, че нито знам датата на раждане (която, естествено, е била преди Освобождението), нито точната дата на смъртта, нито родното му място. Знам само, че е родом от някакво село в близост до гр. Елена.

Доколкото знам се поддържат някакви база данни на починалите лица, но не знам дали и как мога да потърся информация за него в тях.

# 1
Отиди в служба ГРАО на общината по твоя постоянен адрес, те ще ти дадат насоки. В нашия район съм виждала, че имат едни огромни метални кантонерки, на които етикетите с годините са от преди 1900 год. Не знам до коя година назад са цифровизирани досиетата на населението.

# 2
Ако знаете кое е селото в местната църква може да се видят архивите. Всички деца са били записвани в архива, може да се открият имената на техните родители и прародители.

# 3
  • Melmak
Има как, можеш да търсиш в грао.
За съжаление без ЕГН е много трудно, те се въвеждат чак 1977 година. Аз така търсих прабаба ми и успях да я намеря. Имат едни огромни архиви на хартия и особено извън големите градове, хората често опитват да помогнат.

# 4
Т.н. семейни регистри. Отиваш където е роден неговия син/ дъщеря. Там, като родител трябва да е вписан прадядото. Там в семейните регистри трябва да има данни за прадядото.
П.с. поставянето на законна паметна плоча е близко до строителство. Изисква се проект и съгласувания.

# 5
Ето друг подход:
"За опълченци информация можете да получите от архивите на Националния военноисторически музей (НВИМ) или Централния държавен архив, тъй като те съхраняват документи, свързани с участието им в Руско-турската война. Заявка може да бъде подадена и до съответната областна администрация, но те ще насочат към най-подходящите архиви."

Аз бях ровила онлайн във военни архиви със списъци на участниците в Междусъюзническата война и намерих там загиналия пра-чичо на мъжа ми, за когото само знаехме име и фамилия и от кое село е бил.

# 6
  • София
Това е малко екзотичен казус.

Прадядо ми е починал през 1940-та във Варна. Не му знам презимето. Идеята бе да открия на кой адрес е живял за да се опитам да поставя паметна плоча. Бил е опълченец. Лошото е, че нито знам датата на раждане (която, естествено, е била преди Освобождението), нито точната дата на смъртта, нито родното му място. Знам само, че е родом от някакво село в близост до гр. Елена.

Доколкото знам се поддържат някакви база данни на починалите лица, но не знам дали и как мога да потърся информация за него в тях.
Почвате с акт за раждане на вашия родител, където е записано името на башата или майката, чийто баща е прадядо ви, след това по тяхното име в общината търсите техния акт за раждане и там ще видите пълните имена на прадядо ви. Така в гражданския регистър ще го откриете.

# 7
  • София
Опитайте се да намерите тази книга в някоя библиотека. https://knizhen-pazar.net/products/books/2472039-balgarskoto-opalchenie-1877-1878. Тук са всички опълченци по азбучен ред и по населени места.
Другият вариант е Националният военноисторически архив в Търново, пишете им писмо с каквито данни разполагате и те ще ви отговорят какво са намерили и колко ще струва да ви изпратят копия от намереното.

# 8
И не си давайте парите за паметна плоча, която след два месеца ще бъде надраскана или счупена. Дайте стипендия на някой добър по история ученик, Направете акция за почистване на някой паметник, свързан с опълчението, дарете за реставрация на църква или на паметника Шипка. Дарвте на някой музей, за да поддържат архивите.
Нещо, което да е истински полезно към наши дни, макар и да не се запомни името на прадядо ви.
Напълно е възможно изобщо да не ви разрешат от общината поставяне на такава плоча. Няма значение, че фасадите са на частни сгради общината има думата по всякакъв вид екстериорни добавки.

Подозирам, че баба ви и дядо ви по-скоро ще имат кръщелни свидетелства, отколкото актове за раждане. Подобно и техните родители.

Общи условия

Активация на акаунт