СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 110 178
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 1 125
  • София
Мили дами,

Незнайно защо, съм супер спокойна. Както вече ви споделих, моята девойка с бал 311 не е класирана никъде. Въпросът ми е, ако следващият понеделник профилът й в МОН генерира същото съобщение,  следва да подадем заявление за трето класиране, да пиша ли в него повече училища /дори и в момента, кандидатстваме и за паралелки в нейния балов сегмент/? Тя дори снощи ми звънна да ми каже, че има 1206 некласирани и тя= 1207. Разтревожена е да не остане без училище.
Познато дете е с бал 492. Ще отиде на второ касиране, въпреки че още от самото начало са взели решение, че ще учи в частно училище.
Балът на едната ми дъщеря е почти като вашият. Не знам кои паралелки сте писали, но има шанс да влезе някъде на второ, а на трето със сигурност ще има достатъчно избор  и ще може да напишете ако е нужно и всички паралелки и със сигурност ще влезе. Балът не е чак толкова нисък, може да видите още сега изнесената статистика за София на училищата с минимални балове и да се ориентирате за къде би ви стигнал балът.  А когато изнесат списъка със свободните места за трето да си харесате училище и този път да пишете и паралелки със значително по-нисък бал от нейният, тъй като често на трето има дори покачване спрямо второ, а не спад в минималният бал.
При мен Ваня се закачи за последното училище, което сложих в списъка, именно за да съм сигурна, че ще влезе някъде, а именно 125-то. Надявах се, че ще успее и за някое от горните училища, но не се получи.

Aila, браво за Николета. Мисля, че на 3 и 4 класиране и Ваня ще успее да се предвижи в желанията си. Според мен е по-добре всяка да върви по своя път. Не искам да съм на мястото на Ваня в тази ситуация и все да ме сравняват със сестра ми. Извинявай, че изобщо взимам отношение, вие ще си прецените по-добре.
Благодаря.
И на мен не ми се иска, но след като поговорихме и с Ваня тя е склонна, ако остане класирана само в 125-то в математическата паралелка да се възползваме от предимството за СМГ, но само в случай че е в друг клас, а не със сестра си.

# 1 126
  • София
Записахме един гимназист в ПЧМГ. Освобождаваме място в СМГ-НЕ и АК.
Успех на децата!

# 1 127
Ако няма изрично подзаконово нормиране /тук Дидева е специалист/ всяко действие е оттегляемо до момента, в който поражда ефект. Тъй като времето за заявяване на участие в първо/второ класиране не е изтекло, би следвало да можете да оттеглите изявлението си за участие във второ класиране и да се запишете в училището.

# 1 128
  • София
Мили дами,

Незнайно защо, съм супер спокойна. Както вече ви споделих, моята девойка с бал 311 не е класирана никъде. Въпросът ми е, ако следващият понеделник профилът й в МОН генерира същото съобщение,  следва да подадем заявление за трето класиране, да пиша ли в него повече училища /дори и в момента, кандидатстваме и за паралелки в нейния балов сегмент/? Тя дори снощи ми звънна да ми каже, че има 1206 некласирани и тя= 1207. Разтревожена е да не остане без училище.
Познато дете е с бал 492. Ще отиде на второ касиране, въпреки че още от самото начало са взели решение, че ще учи в частно училище.
Ако и на второ не влезе, на трето задължително включете още паралелки и такива и с по-нисък бал, включително и с доста по-нисък, за да се застраховате.

# 1 129
Какво ли стана с Недко? Жалко, че майка му спря да ни информира. Имаше потенциал.

Подадохме за второ класиране. Има входящ номер и е отразено в системата.
НеТко е записан в Green School в Бали.

# 1 130
Разбира се, че могат да го изтеглят. Дори съм сигурна, че в училището ще им се зарадват. Simple Smile

# 1 131
Ние също подадохме за 2-ро класиране, но се чувствам леко отчаяна, такъв ми е и мотива да подам заявление - пак от отчаяние, защото не мисля, че има смисъл. Балът няма как да падне с повече от 20т. В 22-ро сме класирани, но почнах да съжалявам и да си мисля, че по-добре да бяхме останали в 32-ро. Щяхме да сме в еднаква паралелка, само дето щеше да е на една крачка от вкъщи. Вече дори се замислям за трето класиране (дъщеря ми, ако чуе, ще ме убие). Там трябва задължително да я отпиша и тогава да участваме наново, нали така?

Последна редакция: вт, 14 юли 2020, 18:45 от *Noel*

# 1 132
  • София
Записахме един гимназист в ПЧМГ. Освобождаваме място в СМГ-НЕ и АК.
Успех на децата!
Пу за нас това в СМГ Hug.

# 1 133
Може би няма да е само то. Миналата година пет ученици не са се записали след първо класиране в СМГ - НЕ. Двама от тях са били от София-град, останалите - от други области.

# 1 134
  • Пловдив
Разбира се, че могат да го изтеглят. Дори съм сигурна, че в училището ще им се зарадват. Simple Smile
това по повод на моето питане дали мога да анулирам пододеното заявление за второ класиране ли?

# 1 135
Ние се надяваме на италиански в Руската в Пловдив. Това че са едносменен режим е голям плюс, а и само там има италиански в Пловдив. Какви са прогнозите - дали ще падне бала с 3-4 точки на второ класиране в Руската?
Ако са ви само 3-4 точки - там сте.
Ако имате по-предни желания, може да го прескочите това...
Ха, дано! Първо желание ни е италианският Simple Smile

# 1 136
Ще ми се да видя едно конкретно иновативно училище как конкретно постига тези цели. Много ми е интересно. Наистина. Понеже до тук където съм чела все ми е напудрено като партиен лозунг /не е към теб, Дидия/.
А що се отнася до свободата - мисля, че всяко училище следва да я има.
                Smiling Imp Не го приемам към мен! Yum Просто ме попитай как възприемам всичко това аз,когато се опитват да ми пробутат за иновация нещо дето съм го учила преди 40-45 години! Imp А всичко ни е не само напудрено,а и поднесено във вид удобен на този,който ни поднася "новости" с 50 годишна давност! Smirk

# 1 137
  • София
За всички, които като мен се притесняват от липсата на входящ номер на заявлението за участие за второ класиране.
Сутринта подадох заявление във II АЕГ без да ми дадат входящ номер и сега вече е сменен статуса в системата (priem.mon.bg) на "Заявил участие", т.е. няма проблем Simple Smile.
Чакаме второто класиране следващата седмица Simple Smile

# 1 138
Да, в чуденка съм да пробваме ли второ класиране, а по-горните ни желания са само 2АЕГ.
В НТБГ има втори език от догодина, обаче рандъм - както приеме педагогическия съвет. Вариантите са немски, френски или руски.
От 11 клас първия изучаван език е вече тясно профилиран - тоест финанси. Това е плюс.
Имат доста бизнес комуникация часове. Не знам какво влагат в гръмкия термин обаче.
Математиката учудващо не е с крайно завишени часове, което очаквах.
При нас както казах дилеми нямаше - една желана специалност и още три за пълнеж в Търговската гимназия на Варна.
Език се учи на сравнително добро ниво, който има нужда от сертификати, може да взема нива в школа. Втори ЧЕ дори в ЕГ е  проформа, така че няма оособено значение какъв е. При нас изборът е предоставен на учениците (в началото на 9-ти клас), опциите са АЕ и РЕ.
Мисля, че до 10 клас вкл. би следвало да се учат сходни предмети въпреки избраната специалност, като в 8-ми клас е един, в 9-ти са три специални, нагоре включват още. Но пък учителката по "Право" днес каза, че от догодина специално паралелката на дъщеря ми -"Митническа и данъчна администрация", ще имат много часове с нея.
Имаш още два дена за размисъл и евентуално може да разгледаш в някоя книжарница какво съдържат учебниците по специалните предмети за ориентир.
Брат ми навремето имаше предмет "Машинопис и бизнес кореспонденция", сега има Компютърен машинопис и отделно Бизнес комуникации. Аз по неговия учебник сама се обучих за бизнес кореспонденция, после си купих и помагало на немски, защото в университета те карат да пишеш есета, но не те учат на пратически неща - жалби, молби, справки, да не говорим, че форматът на немски е различен.
Естествено, гимназия с икономически профил, не е ВУЗ, но дава една елементарна икономическа грамотност и най-вече практически умения. Специално във ВТГ-Варна се работи по съвместен проект с Австрия и за учениците от сп. "Икономика и мениджмънт" се учредява фиктивна фирма, в която се учат да обслужват всички операции, свързани с ръководенето й.
Докато ровехме из профилите на учителите, открихме, че и в икономическото направление има различни проекти, състезания и мероприятия на национално ниво.

Другото важно е, че в 12-ти клас се държи изпит по теория и практика на специалността да придобиване на професионална квалификация - при нас се излиза с трета степен, не знам дали е еднакво за всички проф. гимназии. Не знам дали този изпит замества избираемата втора матура, или се явява като трети изпит. На моята й обясних, че ще има и такъв изпит освен ДЗИ, отговорът беше "Това е хубаво".

Според мен е добре детето да избере, кое му харесва повече.

Последна редакция: вт, 14 юли 2020, 16:57 от SamoDiva

# 1 139
  • Пловдив
СамоДива, подкрепям мнението ти за Търговските гимназии. Моята племенничка е приета в пловдивската. Според баща ми обаче не получават чак толкова елементарна икономическа грамотност. Той обаче съди по себе си, а е завършил преди 40+ години и после е споделял, че висшето му е било песен.

Общи условия

Активация на акаунт