СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 110 018
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 1 305
  • София
Не, че не го учат, а грешно им го представят. От края към началото и така ги объркаха.

# 1 306
Да, в чуденка съм да пробваме ли второ класиране, а по-горните ни желания са само 2АЕГ.
В НТБГ има втори език от догодина, обаче рандъм - както приеме педагогическия съвет. Вариантите са немски, френски или руски.
От 11 клас първия изучаван език е вече тясно профилиран - тоест финанси. Това е плюс.
Имат доста бизнес комуникация часове. Не знам какво влагат в гръмкия термин обаче.
Математиката учудващо не е с крайно завишени часове, което очаквах.

Здравейте,
следя всичко тук внимателно искам и аз да споделя своите терзания . Дъщеря ми е приета в НТБГ - банково дело с френски език. На първо четене беше доста разочарована, това и е 16то желание. Сега като премисляме вече трети ден, ми се струва, че съвсем не е толкова лошо. През цялото време тя иска да учи френски език и това сме предвидили и в по-предните желания. Вече съм в дилема, дали е по-добре да учи в 133то или 35то с френски вместо в НТБГ. Чета за втори език от догодина, което още повече ме мотивира за НТБГ. В същото време не съм се интересувала толкова от НТБГ (не очаквахме, че ще трябва да я мислим). Ще се радвам да споделите мнения за трите училища. Ами хайде, дано до понеделник на всички ни издържат нервите!:rolling_eyes:

# 1 307
  • Отвъд алеята зад шкафа
Хм, синът на една приятелка е 11 клас в Счетоводство и тя е много доволна. Вече 4 пъти говоря с нея по 20 мин, на кръстосан разпит я подлагам.

# 1 308
  • София
РИЧЕ отначало ли започват с езика, или продължават след наученото до 7-ми клас?

Съжалявам, знам, че многократно е обсъждано...

# 1 309
Ми аз сега си нося последствията от неписането на всички паралелки. Не знам грешно или не.
Пак се повтарям, но досега толкова години не съм чула или прочела лошо мнение за НТБГ.

# 1 310
  • у дома...
Дъщеря ми е от тези, които не си промениха желанията от края на 5 клас. Дори тази година стесни възможностите за избор. Докато миналото лято допускаше освен испански с английски евентуално и френски или италиански, начатото на май съвсем ме отряза. Единствения компромис, който позволи при реденето на желанията беше кой език да е първи и останалите профилиращи.

# 1 311
  • София
Аз лично бих предпочела 133-то. Там ще учат повече език след 8 клас.

# 1 312
Език в 8 клас се започва от нула, независимо дали е ииче, риче или нинриче. (Не важи за АК и може би други частни училища.)

# 1 313
Във връзка с колебанията...Бих ги разбрала, ако става дума за един и същи профил в различни училища. Но да се колебаеш между професионална и профилирана паралелка за мен означава сериозна липса на информация.
Формално за всички форми на обучение по езика, той се започва съвсем отначало.

# 1 314
Това, че повечето деца не са ориентирани е вярно. Водят се по модата и по разни техни си представи. На моя син предоставихме "смляна" информация - къде какво се учи и с какъв хорариум по години, какво трябва да се доучва, при кои варианти на какви допълнителни кусове/уроци трябва да ходи, къде какви сертификати може да вземе, какви профилиращи може да избира, какви са практиките на съответните училища, какви отзиви има за преподаватели и ученици, униформи, извънкласни дейности и т.н. Няколко дена обработваше данните Simple Smile С чиста свест мога да кажа, че решението къде да учи взе сам, а вчера дори успяхме да се запишем ... 

# 1 315
  • София
Момичета привет, отново моля за помощ за моите приятели - колебаят се между математическа паралелка в 125 и 127-мо, дали бихте могли да дадете съвет. Чудят се дали да подават за второ класиране или да се записват.
Благодаря от сърце!

# 1 316
И на мен ми са странни драмите с разнопосочни и сбъркани желания, но хора разни. Ето, сега в математическата паралелка на синковеца отново е попаднало дете, което мрази математиката. Висок ѝ е балът заради БЕЛ. Има и прилични точки по математика. Добре де, ама като не искаш да учиш математика, защо я пишеш тази паралелка?Само и само да си в определено училище. Не го разбирам това. Не бих писала в желанията паралелки с профили или езици, които детето категорично заявява, че не иска да учи. Вярно, че все някъде трябва да се запишеш и интересите до 10-11 клас може няколко пъти да се променят, но поне в началото да е нещо, което ти допада.
Съученик на дъщеря ми е приет в МГ-Варна по първо желание на баща си. Детето е много разочаровано.
Предимството на високия бал е,  че дава право на избор, който обаче някои родители ограбват - егото им е по-важно от волята на детето.
А ако се съмняваш в правилната му преценка, значи си се провалил в ролята на родител, а именно да възпиташ самостоятелно мислещ индивид.

# 1 317
  • София
В 22-ро имат ли униформа и на две смени ли са? Има ли още някой приет в паралелката АЕ/ИЕ?
От миналата година нямат униформи. И да, учат на две смени.

# 1 318
  • София
Забелязвам, че масово и в ниските балове около 300 точки за трето класиране балът е по-висок отколкото на второ класиране при редица паралелки, но едновременно с това има обявени свободни места както преди трето, така и преди четвърто класиране. Знам, че за четвърто класиране за топ гимназиите се бореха доста високобалови деца, но дали е същото и за по-нискобаловите паралелки? В случая говоря за 127-мо езиковата паралелка АЕ-НЕ, където на второ класиране миналата година балът е бил 313 мин след второ, а след трето 322, тоест повишил се е, но пък е имало 4 свободни места преди трето класиране и 3 свободни места преди четвърто. В момента след първо класиране минималният бал е  353.5, нейният е 329, разликата е 24.5. Миналата година е паднал с 18точки, но чак 25 ме съмнява да падне. На трето вече е имало повишаване, но все още свободни места за четвърто. Много се замислям дали в този случай, ако по подобен начин се развият нещата и тази година, да не пробваме и на трето и на  четвърто и доколко е рисковано това за подобни паралелки и балове.
И още един въпрос, накой има ли представа защо интериорен дизайн в Елисавета Вазова, вече две паралелки, са по 22 деца, а не по 26 в паралелка?

# 1 319
  • София
Ако не се беше събрала такава хубава форумска група деца във ФЕГ, които информирано и целенасочено избраха училището, а не защото просто балът им стига, ако в гимназията не е времето да научиш език, нямаше да се тормозя.
Не се колебай, детето постигна мечтата си. Средата никога не може да я предвидиш, а език се учи навсякъде. Възхищавам се на малкото Звънче, през цялото време беше толкова устремено и сигурно в избора си. Боец.
Аз съм на 40+години и винаги съм вземала решения за бързо и без особени колебания, сега когато се налага да дам съвет на "My Precious", моята бяла лястовичка, се чувствам като шизофреник. Постоянно се лашкам от едното към другото, кое е най-добро, къде ще е щастлива, как ще се справя все неща, които за съжаление няма как да предвидя. 😊
Вчера се чух с приятелка, сина й е записан по първо желание в кварталното училище, много са щастливи. Пита ме за моята щерка. Казвам й -колебае се. Тя помълча и каза "Вашата е трудна, не знам какво ще правите, как ще изберете? Добре, че нямам такива проблеми."😊
Та,тъй знам,че трябва да избираме с разум, но ще изберем със сърце. Пък каквото ще да става. Майната му, все пак отива само в една гимназия, не е като да свършва света. (Сама си се успокоявам)😊
Тези избори, на тази възраст, трябва да се правят със сърце!
Както каза Солничка, стратегическите избори са нещо много неясно. Ако детето е на място обаче, което е избрало със сърце, дори да не е много практично от наша гледна точка, винаги ще извлече ползите на училището, в което е! И винаги ще е научило нещо, а никое знание не е излишно!

Общи условия

Активация на акаунт