СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 110 164
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 1 320
  • София
Момичета привет, отново моля за помощ за моите приятели - колебаят се между математическа паралелка в 125 и 127-мо, дали бихте могли да дадете съвет. Чудят се дали да подават за второ класиране или да се записват.
Благодаря от сърце!
За 125-то мат паралелката има отзиви и някаква информация. Може да потърсиш коментари. Разликата в баловете на приетите деца е огромна, като със състезателите се работи, другите явно ги избутват. Дотук се очертава в 127-мо определено по-равномерно разпределение на бала на децата и като цяло по-висок минимален бал. Паралелката обаче е нова и няма как да има отзиви. Към момента Ваня е приета също в 125-то мат паралелката, би трябвало да и стигне на второ за 127-мо мат паралелка, но като цяло бихме желали да не е матиматически профил и да се класира в друга паралелка. Аз лично съм сложила 127-мо преди 125-то, макар да сме от Младост.
Другото на което трябва да се обърне внимание е вторият профилиращ. В 127-мо той е ИЕ, а в 125-то е ФА.

# 1 321
  • София
Едно познато дете, момче, се чуди дали има шанс на второ класиране да падне бала за СГСАГ-транспортно строителство, сега мин. бал там е 317,а неговият бал е 303. Според вас възможно ли е?

# 1 322
За НТБГ - познавам отблизо само едно дете, отдавна завършило, с първи език немски, и мога да кажа, че нито от икономика знае нещо, нито езикът го знае, на ниво Б1 е, след частни уроци извън училище плюс часовете в училище и положен тест в Гьоте. В момента се развива в съвсем друго направление, с изкуство. Иначе интелигентно дете, от семейство на нисш дипломатически персонал.
Извадката ми е много малка и непредставителна, а и сигурно си е до самото дете, но ако целта е да научи език, това в НТБГ не мисля, че може да се случи дори за първия език,  най-малкото часовете по език са малко в сравнение с една ЕГ. И това е напълно нормално, няма как да учиш много часове ик. дисциплини и същевременно много часове език, няма да ти стигнат учебните часове. За който му е важно да научи добре език в гимназията, е добре да е ЕГ. За който това не е важно, НТБГ е хубав избор.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 10:25 от Анонимен

# 1 323
Здравейте, за тези дето са подали молба за второ класиране - какъв статус трябва да стои в с-мата на МОН - ние подадохме вчера, но все още ни стои статус незаписал се

# 1 324
  • София
Да, точно за тези аспекти на въпроса говоря. Аз никак не харесвам сериозното вмешателство от страна на родителите. За мен въпросът опира до 1."Какво ти се учи-математика, език, разказвателен или нещо специализирано (икономика, програмиране, готварство, цветарство....)?"
2."Мислиш ли, че бъдещето ти ще е свързано с тези знания? Виждаш ли се работещ с математика, език, наука...?"
И после помагам като казвам кои са двете или трите добри училища за този  предмет.
Честно казано, плановете и дали е профилирана влияе около 10 % на решението ни, защото според мен така или иначе ситуацията, предпочитанията и приоритетите се променят ивинаги можеш да се приспособиш.

# 1 325
Здравейте, за тези дето са подали молба за второ класиране - какъв статус трябва да стои в с-мата на МОН - ние подадохме вчера, но все още ни стои статус незаписал се
Заявил участие. Спокойно, всичко ще е наред. Просто училищата са избрали различно време на въвеждане.

# 1 326
Във връзка с колебанията...Бих ги разбрала, ако става дума за един и същи профил в различни училища. Но да се колебаеш между професионална и профилирана паралелка за мен означава сериозна липса на информация.
Формално за всички форми на обучение по езика, той се започва съвсем отначало.
Аз пък намирам това за основателно колебание. Когато избираш  между професионална паралелка с ИИЧЕ и езикова гимназия, това си е въпрос. Оказва се, че и на двете места можеш да научиш и да не научиш съответния език.
Оттам нататък мислиш, защото плюсовете на едното са минуси на другото и обратно. Ако пък седмокласникът до теб е над нещата, съвсем става объркване.Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 10:30 от solnichka

# 1 327
  • Пловдив
При някои деца вече има "Заявено участие". При моята племенничка също стои Незаписал се - тя се пробва за същата гимназия, но по-горно желание. Може би училището все още не е подало информацията нагоре.

# 1 328
  • София, Дружба 2
[/quotе и ние вчера сутринта се записахме и все още е в статус незаписал се в системата

# 1 329
За НТБГ - познавам отблизо само едно дете, отдавна завършило, с първи език немски, и мога да кажа, че нито от икономика знае нещо, нито езикът го знае, на ниво Б1 е, след частни уроци извън училище плюс часовете в училище и положен тест в Гьоте. В момента се развива се в съвсем друго направление, с изкуство. Иначе интелигентно дете, от семейство на нисш дипломатически персонал.
Извадката ми е много малка и непредставителна, а и сигурно си е до самото дете, но ако целта е да научи език, това в НТБГ не мисля, че може да се случи дори за първия език,  най-малкото часовете по език са малко в сравнение с една ЕГ. И това е напълно нормално, няма как да учиш много часове ик. дисциплини и същевременно много часове език, няма да ти стигнат учебните часове. За който му е важно да научи добре език в гимназията, е добре да е ЕГ. За който това не е важно, НТБГ е хубав избор.
Poppea, благодаря! За мен е важен езикът. Дъщеря ми до сега държеше на 32 - ро / там е от 1 ви клас./  Тези дни се разколеба - има приети съученици в НТБГ. :Confused

# 1 330
ИИЧЕ е начин на изучаване на езика. Много често се бърка с профилираната подготовка. Това, че си в паралелка ИИЧЕ означава единствено голям брой часове по езика през първата година и изместване на общообразователни предмети от осми в девети клас.
Всяко нещо може да се научи или не във всяко училище. Причините са комплексни.

# 1 331
Не мисля, че нтбг е имала претенции да е езикова гимназия. Аз имам отзиви за приятно изненадани от езика, не неприятно.
Иначе познавам хора без език от испанската, от немски дори...сега, никой не може да носи отговорност за всички ученици в едно училище. Ние тука сравняваме горе долу тия по-напред, не назад.

# 1 332
То хубаво навсякъде езика се почва от нулата, но със сигурност нивото на обучение по въпросният език не е едно и също навсякъде. Та в тая връзка не е въпрос на избор къде има еди каква си комбинация езици, а кой и на какво ниво ще ги преподава. За ЕГ е ясно. Може и да не е както преди 30 години, но със сигурност ще е по-добре от еди кое си с нацвъкан някакъв си профил език за да е и то езиково. Та в тая връзка не го разбирам аз избирането на училище по външен вид, двор, сграда е къде е по-спокойно, удобно, кой приятел ще учи там и т.н.  Много по-важен момент е кой преподава езика, по колко часа, има ли текучество на учители по език, учат ли допълнителни предмети на чужд език и т.н. неща. Ако ориентацията е към професионална паралелка, там езика е добавен просто за цвят дето се вика. Ще се учи, но на съвсем базово ниво.

# 1 333
  • София
Ами, на човек с професионална ориентация, не му е нужно да учи разказвателни предмети на чужд език. За мен са си достатъчно часовете да си научиш базово езика. Целта ти е да станеш счетоводител, примерно, достатъчно ти е да имаш базови знания по езика. Ако ти хареса или решиш, че трябва да го знаеш по-задълбочено, се записваш на курс.

# 1 334
sara7, ако можете, вижте в НТБГ колко са общо часовете по първи език за 5-тте години. За сравнение за ЕГ часовете по език общо за 5-тте години, всякакви форми, са около 1500 (+-20), това досега, обаче, надявам се с новата програма да се запазят, но да бъдат изтеглени след 10 клас.

Не мисля, че нтбг е имала претенции да е езикова гимназия. Аз имам отзиви за приятно изненадани от езика, не неприятно.
Иначе познавам хора без език от испанската, от немски дори...сега, никой не може да носи отговорност за всички ученици в едно училище. Ние тука сравняваме горе долу тия по-напред, не назад.
Точно това и аз казвам, НТБГ няма как да даде такова ниво на езика, което дава една ЕГ, заради необходимостта да се алокират много часове за ик. дисциплини. Това обективно, отвъд примерите. И за когото езикът е важен, НТБГ според мен не е мястото.
А за ЕГ, броят часове е необходимо, без да е достатъчно условие. Тях ги има, а кой как ще ги оползотвори, си зависи от самото дете. А НТБГ ги няма и трябва да се компенсират отнякъде.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 10:42 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт