СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 110 033
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 1 380
Аз не мисля, че УНСС е задължителен избор след НТБГ, боже... Освен това има няколко различни специалности, от които човек може да реши да се реализира в разнообразни направления.
Аз като съм завършила НГДЕК, да не би да работя като "инструктор - екскурзовод" от средно специалното образование, което имам? Междудругото се занимавам с медицина (МУ София).  Но не съжалявам за НГДЕК ни най-малко, дала ми е страшно много.

ТУЕС не се споменава, да смятаме ли знанията там за ненужни, а нивото на ЧЕ - никакво.

Абсолютно! Познавам дете от НТБГ в математическия факултет на Софийския Hug
За вероятности и статистика явно не сте чували. А аз познавам дете от НТБГ в Консерваторията, оперно пеене. Което не значи, че болшинството от децата от НТБГ отиват да учат оперно пеене, нито пък че НТБГ дава добра подготовка по пеене.
В психологията има едно явление, нарича се confirmation bias Simple Smile

# 1 381
Хайде и аз днес записах девойката в ТУЕС. Имаше добра организация и стана бързо. Ние заявихме и зелено училище, което те правят всяка година специално за осмите класове  от 15.09. с цел опознаване. Казаха ми, че има 12 девойки записани в системно програмиране, което е супер. Дано всичко е наред и децата да се видят на живо от 15.09. Ще учат в корпус на Техническия университет, защото в училището предстои ремонт.

Звънче честито!!! Flowers Hibiscus

Пожелавам успех на всички, които продължават с класирането. Сигурна съм, че децата ще намерят своя собствен път и дано бъдат щастливи и здрави. Аз вече спокойно мога да мина във ваканционен режим(не ви напускам, ще следя). Shaved Ice Nature Sunny

Е,много добре на първо класиране 12 девойки за три паралелки.А,зеленото им училище е страхотно. Освен,че се опознават и програмата им е хубава. Водят ги на преходи,вечер имат викторини на различна тематика - музика и тн...А,дори и есе на английски са писали. Neutral Face

# 1 382
  • София
Тъй като днес, в този момент, това никой не може да ти го каже със сигурност, детето е по-добре да си учи това, което му е интересно - така или иначе нямате ограничения за след пет години, нито пък яснота какво ще иска тогава и какви ще са изискванията към него.
Има си достатъчно количество деца, които си променят желанията през тези пет години, също.

За мен прекаленото драматизиране с избора на гимназия е вредно. Най-вече за децата, разбира се.
  Твърдо ЗА съм, избора на училище  да се прави от детето и да е определящ интереса, а не бала.
С последното съм напълно съгласна! Вярвам, че всичко, което ни се случва, винаги е за добро!

# 1 383
Попея, всички имаме всякакви "приятели, близки и познати".
И у нас, и в чужбина - навред посвета.
Колкото повече се обобщава, до толкова по-погрешни изводи може да стигне за шарения свят.
Точно в момента племеницата ми, с икономическа паралелка от средното си образование, си работи в София с чуждия език, учен в нея. Пример само.

Цитат
Освен друго, нещата се променят във времето, направи сама сметка кога си завършила и каква е била ситуацията на пазара на труда в сравнение със сегашната.
Именно.
И освен че се променят постоянно, те са и различни на различните места дори в един и същ момент.
Това именно прави драматизацията на тема "гимназии" и излишна, и вредна.

# 1 384
За моята знаехме , че няма да е някъде с математика разширено/интензивно. Не я обича, трудно ѝ е, въпреки 6 в дипломата и добрия резултат на изпита. След това тя отхвърли немски, френски и руски и останаха испански и английски. Имаше колебание за японски/корейски, писахме ги по-надолу в класацията. Писах и преди, съжалявам единствено за руския, но няма как да ѝ наложа.
На наши приятели във Варна детето е прието някакъв език с профил биология/химия и то иска второ класиране - пак с тоя език но профил БЕЛ и история. Бащата иска тя да учи биол+химия, щото да не ѝ било лесно. Не съм се чувала да разбера дали са се вслушали все пак в детето.
Аз съм завършила 35-то в далечното минало, когато беше сериозна руска гимназия/като казарма беше/. От моите съученици -23 - само 4 сме продължили с руски, останалите са с най-различни професии. Някои даже и руския са забравили.
За мен желанието на детето е определящо, и дано случат на учители и съученици.

# 1 385
  • Отвъд алеята зад шкафа
Слагам НГДЕК и  НПМГ под един знаменател, доколкото не са ЕГ с 1500 часа ЧЕ. И естествено  че от НГДЕК малко ще са тези с медицина, повечето деца още от 7 клас, кандидатствайки, знаят какви са им интересите., 80 % искат Право.
 По същия начин от НПМГ са малко тези с Право, Философия или филология. Едно си права - съжалявам, че нямам базови "икономически" познания, винаги ми е било минус.
Обаче да се твърди, че от НТБГ няма реализация извън фирмата на мама и тате е смешно.

# 1 386
Само че на теория НПМГ може доста да доближи тези 1500 часа, ако езикът бъде избран за профилиращ. За разлика от НГДЕК. За училищата по културата числото е 422.

# 1 387
Слагам НГДЕК и  НПМГ под един знаменател, доколкото не са ЕГ с 1500 часа ЧЕ. И естествено  че от НГДЕК малко ще са тези с медицина, повечето деца още от 7 клас, кандидатствайки, знаят какви са им интересите., 80 % искат Право.
 По същия начин от НПМГ са малко тези с Право, Философия или филология. Едно си права - съжалявам, че нямам базови "икономически" познания, винаги ми е било минус.
Обаче да се твърди, че от НТБГ няма реализация извън фирмата на мама и тате е смешно.

Абсурдно е това, наистина.
Самият термин "реализация" е достатъчно размит. Затова и подобни обобщения са ми звучали несериозно.
И момиченце имаме такова познато, с тази гимназия е в момента. Премести се в нея от Велико Търново след 8-ми клас. Учи задочно сега и си работи при някакъв застраховател. Със сигурност не във фирма на роднини.Случаи най-разнородни.

# 1 388
Слагам НГДЕК и  НПМГ под един знаменател, доколкото не са ЕГ с 1500 часа ЧЕ. И естествено  че от НГДЕК малко ще са тези с медицина, повечето деца още от 7 клас, кандидатствайки, знаят какви са им интересите., 80 % искат Право.
Ами смей се Simple Smile Явно в НГДЕК и МУ и за confirmation bias не сте учили.
Ние нашите решения сме ги  взели отдавна и са се реализирали (да сме живи и здрави, пу-пу!). Опитвам се да помогна с опита си на тези, които сега вземат решение. Кой какво ще вземе от постовете ми, си е негова лична работа. И последиците от решенията са си за негова сметка. Което изобщо не изключва фактора "късмет", разбира се.
Само че на теория НПМГ може доста да доближи тези 1500 часа, ако езикът бъде избран за профилиращ. За разлика от НГДЕК. За училищата по културата числото е 422.
Това е много интересно за НПМГ, не го знаех. Браво на тях!

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 12:22 от Анонимен

# 1 389
Един бърз въпрос - по областните РУО-та има ли публикувани справки за всяка паралелка от всяко училище кои деца са класирани (не с имена, а с вх. номера) и с какъв бал, кое подред желание... ThinkingThinking
Или това е нещо ново от тази година Thinking
Съвсем случайно попаднах на тази справка и честно казано тя ми носи в пъти повече инфо от общата статистика за минималния и максималния бал по паралелки.
С тази новата справка мога да видя дали има деца и колко са с по-задно желание (трето, четвърто на пример и може би те ще участват във второ класиране), колко са по първо желание (т.е. колко реално ще се запишат +- някоя друга бройка от "спортуващите"), дава ми и представа за целия бал в дадена паралелка (от най-високия до последно приетото дете и разликите с предходните), дава ми е представа колко незаети места има в паралелка и  се ачаква да се пълнят на второ класиране (като знам колко са по ДПП и видя колко са класирани), предполагам има и зависимост в числата на вх. номера (прави  ми впечатление, че има такива единици с различно начало от на останалите - предполагам са от други области)
На такава попаднах тук, като се прехвърли в ексел и се наслагат фитрите става супер удобна и информативна.
Въпроса ми е има ли такава и за другите градове, и в частност за Пловдив, че не откривам.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 12:25 от ANNAFACE

# 1 390
“У дома сме немскоговорящи с баща му. Някак си пералните ми изглеждат примамливо откъм репутация, за 73. - ами, твърде преувеличено ми се струва всичко там. Бала му е 425.5, какви са шансовете според вас да мръднем нагоре предвид статистиката? Изобщо много ще се радвам да чуяи вашите компетентни мнения.
[/quote]
73то не е преувеличено прехвалено и мисля, че и за него има сина Ви реални шансове на 2ро с руски като втори език; ако английският му е на ниво B2 не виждам защо да ходи в АЕГ; ако твърдо иска да учи френски - по-скоро ФЕГ, но ако се чуди между НЕ и ФЕ, не изключвайте 73то, още повече, че и двамата родители владеете немски.

# 1 391
Един бърз въпрос - по областните РУО-та има ли публикувани справки за всяка паралелка от всяко училище кои деца са класирани (не с имена, а с вх. номера) и с какъв бал, кое подред желание...
Обикновено не, но през годините няколко РУО са го правили. Сещам се за Бургас, Русе, Габрово...Може да е имало и други.

# 1 392
  • Отвъд алеята зад шкафа
Много "обичам" всезнайковци, тип "слушай сега, аз да ти кажа..."

# 1 393
"Аз не мисля, че УНСС е задължителен избор след НТБГ, боже... Освен това има няколко различни специалности, от които човек може да реши да се реализира в разнообразни направления.
Аз като съм завършила НГДЕК, да не би да работя като "инструктор - екскурзовод" от средно специалното образование, което имам? Междудругото се занимавам с медицина (МУ София).  Но не съжалявам за НГДЕК ни най-малко, дала ми е страшно много.

ТУЕС не се споменава, да смятаме ли знанията там за ненужни, а нивото на ЧЕ - никакво."

gadamer, Съгласна съм! Абсолютно подкрепям мнението Ви! Изборът на повечето седмокласници след 12 клас към момента е неясен и изборът на гимназия не е  задължително предопределящ университетското образование след това! Simple Smile Децата сега се сформират и тепърва ще определят какво точно искат да правят след гимназията, затова считам за важно сега да уважим техния избор и да подкрепим тяхната нагласа, за да се увенчае чувството им за удовлетвореност ... Simple Smile Успех на детето Ви! Simple Smile

# 1 394
Със сигурност има такава справка, нали четоха интересни факти от нея, но не я публикуват

Общи условия

Активация на акаунт