СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 110 061
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 1 365
Проблемът в последната дискусионна тема идва от това, че всеки смята собствения си опит за еталон.
Животът е шарен, не глобализирайте.
Скрит текст:
Ако ви кажа мнението на брат ми за всички ЕГ, ще ме замеряте с камъни.
И двамата със съпруга ми сме завършили техникуми (от жичкаджийските). И двамата после завършихме Право и се реализирахме с това много успешно години наред. И двамата в момента не искаме повече да се занимаваме с юридическа работа и сменяме попрището.
Животът е не предвидим и хич не се вълнува на кого не му харесват икономическите профили и кой смята, че с това или онова ще се реализира по-добре.
А и какво значи "по-добре"? За мен мен мечта е да отворя бар на плажа и да се преместя на морето, но за друг работата в институциите на ЕС може да е върхът.
Е, а от чий опит да споделяме мнение?! От своя и на хора около нас Simple Smile За да се отрази обективната ситуация, се прави статистическо проучване (както си му е редът, няма да го описвам) и се събира надеждна и представителна информация за корелацията между избор на гимназия и реализация след него. А дотогава, всеки от опита си, а който чете, си прави сметката неговият случай до кой от споделените случаи е най-близо и чие мнение му върши работа, поне донякъде.
А естествено, че всички процеси в живота са стохастични. Това, обаче, изобщо не означава, че е невъзможно прогнозиране с определена, достатъчно висока вероятност на сбъдване на прогнозата.
Скрит текст:
Добре, де. Какво значи да му е важен езика? Колко от борещите се сега за езикови се интересуват от езика, защото са решили, че искат да са лингвисти? Иска се език, защото ще е важен да реализацията на независимо кое поприще.
Искаш математика, ама не ти е все едно какъв ще е съпътстващия ЧЕ и дали профилите ще са мат + инф или мат + ИИ.
Та не са на един пласт нещата.

Отделно какво е вмешателство на родителите. Вмешателство ли е да му обясниш за профили, учебни планове, пътища след това? Според мен да.

Не е нужно да искаш да станеш лингвист, за да се интересуваш от определен чужд език.
Малкият ми син има интерес към един определен език и култура от три години. Писала съм в тази тема, че има едно желание, в тази връзка, което не епроменял през тези години. Сега за първи път ще му се отдаде възможност да се занимава с него и да си удовлетвори интереса. И записа паралелката, която искаше, с най-голямо удоволствие. Без да мисли от сега дали ще ходи да учи или да работи в чугжбина с този език. Просто му харесва и толкоз. Без да се интересува от резултати ДЗИ и балове на останалите му съученици. Има много високи, има и ниски /за мен, лично, това е най-добрият вариант на клас, естествена разнородна среда/.
Големият син пък искаше да учи история, интересна му беше, харесваше и литературата. Записа си хуманитарен профил, въпреки, че имаше бал за всичко друго в областта. Също записа паралелката, без на тази възраст сам да си прави илюзии, че може и знае след пет години и още по-натам какво ще учи и/или работи.

Обяснението на профили и учебни планове е предоставяне на информация. Това е задължение на родителя.
Вмешателство, при това грубо и погрешно, е родителят да направи избора сам, да заяви желанията, без да се съобрази с изразените такива от детето, които се отличават от неговите. Да, има такива случаи не малко, при това. За мен това е поведение - табу, като родител.

Цитат
Така е, децата често имат други мотиви, които са емоционални, нелогични и продиктувани от моментно настроение.
Във връзка с горното, написано от мен, това е невярно или поне не важи за всяко дете. За мен не важи дори за повечето деца. Нито дава правота по необорима презумпция в решението на родителя по този въпрос. Светът е пълен и с родители, които трепят комплекс на гърба на децата си, с неинформирани родители, със следващи мода родители и т.н.
Много често "споровете" за места, които не са кой-знае колко различни, освен това.
Скрит текст:
Цитат
Според мен, има голяма разлика между техникум по електротехника и такъв по икономика (т.нар сега професионални гимназии). С техникум по електротехника можеш да работиш занаятчия-жичкаджия, с техникум по икономика нищо не можеш да работиш. Отделно че много от техникумите по електротехника после учат ТУ и стават инженери.
Имам познати с икономически техникум, които работят в счетоводни къщи точно със средното си образование, висшето им не е  икономическо.
С икономическите техникуми /гимназии - без значение поредната форма на изказ/ също много ученици си доучват в икономически ВУЗ-ове.

Шарен е светът.
Лично аз се старая по тази причина да бягам от обобщения.
Да, но не и в София, има разлика Wink Тук със средното си икономическо образование можеш само във фирмата на мама и тате да работиш. За всяка ик. позиция има стотици кандидати с висше икономическо, някъде и хиляди. За частния сектор говоря, за държавния има изискване за ценз, плюс връзки и контакти.  От всички тези, които ги бълват ик. специалности всякак година, огромната част остават в София, да не говорим, че за ик. позиции в София кандидатстват и много хора от ВУЗ-ове в провинцията.  Конкуренцията е убийствена. Докато за техническите позиции не е точно така.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 11:35 от Анонимен

# 1 366
Моето мнение е, че един родител има малко повече житейски опит от детето си и в никакъв случай не му мисли злото.

Децата са адаптивни и лесно се наместват в различни среди в този етап от живота си.

В този смисъл, аргументи от рода на "мойта приятелка е в този клас и затова искам и аз да уча корейски" и други подобни, не са обосновани с логика и разум. Това имах предвид. И ако някой ми каже, че не е чувал подобни доводи от детето си (по различни поводи), няма да му повярвам.

Естествено - всяко дете трябва да е щастливо с избора си, но (за мен) информираното, необвързано с емоции решение, е правилното решение.

# 1 367
  • София
Сега след професионална гимназия/техникум може да се продължи висше в коренно различно направление. Но дали ще е така след 5 години? С промените , които се готвят ,може и да не е вече толкова безпроблемно.
 Моят син  има идея с какво иска да се занимава и какво иска да учи след 5 години ( надявам се да си запази мечтата и да я осъществи), по тази причина категорично отказа да пише всякакви професионални гимназии. Оставих го и сам да си подреди желанията, а той се водеше единствено  от това,коя паралелка предпочита повече  пред друга. Ще изчакаме  2 класиране, ако мръдне напред, ще е в по-предпочитан профил.

# 1 368
Отделно когато информираш детето, колкото и да се стремиш да го направиш неутрално, не можеш.

Съгласна съм, че емоционалните съображения трябва да се изключат, освен ако всичко друго не е на кантар.

А защо решихме, че емоционалният избор на дете ще му осигури спокойна среда, в която да е щастливо. Как ще пасне училището на дете и избрания език, професия са от неизвестните на стратегическия избор.

# 1 369
Моето мнение е, че един родител има малко повече житейски опит от детето си и в никакъв случай не му мисли злото.
Скрит текст:

Децата са адаптивни и лесно се наместват в различни среди в този етап от живота си.

В този смисъл, аргументи от рода на "мойта приятелка е в този клас и затова искам и аз да уча корейски" и други подобни, не са обосновани с логика и разум. Това имах предвид. И ако някой ми каже, че не е чувал подобни доводи от детето си (по различни поводи), няма да му повярвам.
Естествено - всяко дете трябва да е щастливо с избора си, но (за мен) информираното, необвързано с емоции решение, е правилното решение.
Напълно споделям това мнение.

И понеже в дискусията се загуби много полезен фактологичен пост на Дидева, слагам го тук:
За професионалните гимназии с ИИЧЕ часовете по първи чужд език за общообразователна подготовка са 864 плюс 130 часа език по професията.
В сравнение с близо 1500 часа по език в ЕГ, това е почти наполовина. За мен няма как да се очаква високо ниво на езика (С1/С2), освен ако не е английски. Отделно са предметите, изучавани на езика. Дано с новата програма в ЕГ запазят този брой часове по езика.

# 1 370
22- ро с испански е супер, вижте резултатите от олимпиадите. Често са и по- напред от испанската. Ако детето има влечение към езици, бих избрала 22- то. Ако пък искате професионална насоченост, другото.
Didia, право си е детето  Heart Eyes Надали има по- красиво училище
Много благодаря за отговора.Ние в крайна сметка, отидохме  и подадохме заявление за второ класиране . Моята дъщеря знаеше още в началото на учебната година, че иска да влезе във ФЕГ. След нея каза , че държи и на 22-ро.  За френската  е ясно, няма абсолютно никакъв шанс. След като излязоха резулатите и видяхме какво е положението, тя каза ок , 22 си остава за нея като желано. И днес след подаването на заявлението ми каза,, Добре, че не позволих да ми промените желанието и мнението'' .Simple Smile

# 1 371
Скрит текст:
Проблемът в последната дискусионна тема идва от това, че всеки смята собствения си опит за еталон.
Животът е шарен, не глобализирайте.
Скрит текст:
Ако ви кажа мнението на брат ми за всички ЕГ, ще ме замеряте с камъни.
И двамата със съпруга ми сме завършили техникуми (от жичкаджийските). И двамата после завършихме Право и се реализирахме с това много успешно години наред. И двамата в момента не искаме повече да се занимаваме с юридическа работа и сменяме попрището.
Животът е не предвидим и хич не се вълнува на кого не му харесват икономическите профили и кой смята, че с това или онова ще се реализира по-добре.
А и какво значи "по-добре"? За мен мен мечта е да отворя бар на плажа и да се преместя на морето, но за друг работата в институциите на ЕС може да е върхът.
Е, а от чий опит да споделяме мнение?! От своя и на хора около нас Simple Smile За да се отрази обективната ситуация, се прави статистическо проучване (както си му е редът, няма да го описвам) и се събира надеждна и представителна информация за корелацията между избор на гимназия и реализация след него. А дотогава, всеки от опита си, а който чете, си прави сметката неговият случай до кой от споделените случаи е най-близо и чие мнение му върши работа, поне донякъде.
А естествено, че всички процеси в живота са стохастични. Това, обаче, изобщо не означава, че е невъзможно прогнозиране с определена, достатъчно висока вероятност на сбъдване на прогнозата.
Скрит текст:
Добре, де. Какво значи да му е важен езика? Колко от борещите се сега за езикови се интересуват от езика, защото са решили, че искат да са лингвисти? Иска се език, защото ще е важен да реализацията на независимо кое поприще.
Искаш математика, ама не ти е все едно какъв ще е съпътстващия ЧЕ и дали профилите ще са мат + инф или мат + ИИ.
Та не са на един пласт нещата.

Отделно какво е вмешателство на родителите. Вмешателство ли е да му обясниш за профили, учебни планове, пътища след това? Според мен да.

Не е нужно да искаш да станеш лингвист, за да се интересуваш от определен чужд език.
Малкият ми син има интерес към един определен език и култура от три години. Писала съм в тази тема, че има едно желание, в тази връзка, което не епроменял през тези години. Сега за първи път ще му се отдаде възможност да се занимава с него и да си удовлетвори интереса. И записа паралелката, която искаше, с най-голямо удоволствие. Без да мисли от сега дали ще ходи да учи или да работи в чугжбина с този език. Просто му харесва и толкоз. Без да се интересува от резултати ДЗИ и балове на останалите му съученици. Има много високи, има и ниски /за мен, лично, това е най-добрият вариант на клас, естествена разнородна среда/.
Големият син пък искаше да учи история, интересна му беше, харесваше и литературата. Записа си хуманитарен профил, въпреки, че имаше бал за всичко друго в областта. Също записа паралелката, без на тази възраст сам да си прави илюзии, че може и знае след пет години и още по-натам какво ще учи и/или работи.

Обяснението на профили и учебни планове е предоставяне на информация. Това е задължение на родителя.
Вмешателство, при това грубо и погрешно, е родителят да направи избора сам, да заяви желанията, без да се съобрази с изразените такива от детето, които се отличават от неговите. Да, има такива случаи не малко, при това. За мен това е поведение - табу, като родител.

Цитат
Така е, децата често имат други мотиви, които са емоционални, нелогични и продиктувани от моментно настроение.
Във връзка с горното, написано от мен, това е невярно или поне не важи за всяко дете. За мен не важи дори за повечето деца. Нито дава правота по необорима презумпция в решението на родителя по този въпрос. Светът е пълен и с родители, които трепят комплекс на гърба на децата си, с неинформирани родители, със следващи мода родители и т.н.
Много често "споровете" за места, които не са кой-знае колко различни, освен това.
Скрит текст:
Цитат
Според мен, има голяма разлика между техникум по електротехника и такъв по икономика (т.нар сега професионални гимназии). С техникум по електротехника можеш да работиш занаятчия-жичкаджия, с техникум по икономика нищо не можеш да работиш. Отделно че много от техникумите по електротехника после учат ТУ и стават инженери.
Имам познати с икономически техникум, които работят в счетоводни къщи точно със средното си образование, висшето им не е  икономическо.
С икономическите техникуми /гимназии - без значение поредната форма на изказ/ също много ученици си доучват в икономически ВУЗ-ове.

Шарен е светът.
Лично аз се старая по тази причина да бягам от обобщения.
Да, но не и в София, има разлика Wink Тук със средното си икономическо образование можеш само във фирмата на мама и тате да работиш. За всяка ик. позиция има стотици кандидати с висше икономическо, някъде и хиляди. За частния сектор говоря, за държавния има изискване за ценз, плюс връзки и контакти.  От всички тези, които ги бълват ик. специалности всякак година, огромната част остават в София, да не говорим, че за ик. позиции в София кандидатстват и много хора от ВУЗ-ове в провинцията.  Конкуренцията е убийствена. Докато за техническите позиции не е точно така.
[/quote]
Е за частния сектор, де. Аз да не съм казала, че е за бюджета. Smile
В счетоводни кантори, дори в София, работят хора и не всички имат висше икономическо образование. Имам приятелка, която изобщо не е икономист. Инженер е. Обачи води ТРЗ и личен състав в такава кантора. Взеха я като човек с опит в същата дейност.
Аз също предпочитам човек с опит и отзиви от предходна работа, отколкото новозавършил.
Много глобализирате. Не е правилно, наистина.

Сега след професионална гимназия/техникум може да се продължи висше в коренно различно направление. Но дали ще е така след 5 години? С промените , които се готвят ,може и да не е вече толкова безпроблемно.
 Моят син  има идея с какво иска да се занимава и какво иска да учи след 5 години ( надявам се да си запази мечтата и да я осъществи), по тази причина категорично отказа да пише всякакви професионални гимназии. Оставих го и сам да си подреди желанията, а той се водеше единствено  от това,коя паралелка предпочита повече  пред друга. Ще изчакаме  2 класиране, ако мръдне напред, ще е в по-предпочитан профил.

Тъй като днес, в този момент, това никой не може да ти го каже със сигурност, детето е по-добре да си учи това, което му е интересно - така или иначе нямате ограничения за след пет години, нито пък яснота какво ще иска тогава и какви ще са изискванията към него.
Има си достатъчно количество деца, които си променят желанията през тези пет години, също.

За мен прекаленото драматизиране с избора на гимназия е вредно. Най-вече за децата, разбира се.

# 1 372
  • София
Момичета, плача. Имам колежанка 💕

Звънче, честито Simple Smile Станахме две в темата! И едната от моите госпожици е там, пребори се за пълна стипендия.

Има ли други, които финално избраха АК (извинявам се ако сте писали и съм пропуснала, уж чета наред, ама...)?

# 1 373
  • София
Хайде и аз днес записах девойката в ТУЕС. Имаше добра организация и стана бързо. Ние заявихме и зелено училище, което те правят всяка година специално за осмите класове  от 15.09. с цел опознаване. Казаха ми, че има 12 девойки записани в системно програмиране, което е супер. Дано всичко е наред и децата да се видят на живо от 15.09. Ще учат в корпус на Техническия университет, защото в училището предстои ремонт.

Звънче честито!!! Flowers Hibiscus

Пожелавам успех на всички, които продължават с класирането. Сигурна съм, че децата ще намерят своя собствен път и дано бъдат щастливи и здрави. Аз вече спокойно мога да мина във ваканционен режим(не ви напускам, ще следя). Shaved Ice Nature Sunny

# 1 374
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз не мисля, че УНСС е задължителен избор след НТБГ, боже... Освен това има няколко различни специалности, от които човек може да реши да се реализира в разнообразни направления.
Аз като съм завършила НГДЕК, да не би да работя като "инструктор - екскурзовод" от средно специалното образование, което имам? Междудругото се занимавам с медицина (МУ София).  Но не съжалявам за НГДЕК ни най-малко, дала ми е страшно много.

ТУЕС не се споменава, да смятаме ли знанията там за ненужни, а нивото на ЧЕ - никакво.

# 1 375
  • у дома...
Есма, поздравления!

# 1 376
За професионалните гимназии с ИИЧЕ часовете по първи чужд език за общообразователна подготовка са 864 плюс 130 часа език по професията.
В сравнение с близо 1500 часа по език в ЕГ, това е почти наполовина. За мен няма как да се очаква високо ниво на езика (С1/С2), освен ако не е английски. Отделно са предметите, изучавани на езика. Дано с новата програма в ЕГ запазят този брой часове по езика.
От тях зависи. На теория само от ООП и ПП могат да се съберат между 1266 и 1534 часа в гимназиална степен. Като добавим предмети, изучавани на чужд език и ФУЧ, числото става още по-голямо. На практика повечето ЕГ избират вариант с 4 профилиращи предмета. Ако разпределим по равно часовете между тях, се събират 1333 часа от ООП и ПП.
В тази връзка се сещам и нещо друго. По ФУЧ няма оценки, но хорариумът се вписва в удостоверението за първи гимназиален етап и дипломата. Нещо, което на определен етап може да се окаже полезно. И не говоря за чуждия език.

# 1 377
Judy, имам достатъчно приятели ЕйчАр-и, за да знам какво говоря. Реализация в момента и от тук нататък с ик. техникум граничи с невъзможното (освен при мама и тате).  Разбира се, всеки е свободен да вярва на когото си иска, в крайна сметка, всеки сам  си носи последиците от решенията Simple Smile
Аз не мисля, че УНСС е задължителен избор след НТБГ, боже... Освен това има няколко различни специалности, от които човек може да реши да се реализира в разнообразни направления.
Аз като съм завършила НГДЕК, да не би да работя като "инструктор - екскурзовод" от средно специалното образование, което имам? Междудругото се занимавам с медицина (МУ София).  Но не съжалявам за НГДЕК ни най-малко, дала ми е страшно много.

ТУЕС не се споменава, да смятаме ли знанията там за ненужни, а нивото на ЧЕ - никакво.

НГДЕК и НПМГ нямат нищо общо, не знам защо ги сложи под един знаменател (освен по език). И от НГДЕК сигурно ще има приети медицина, но ще са в пъти по-малко от приетите от НПМГ, просто защото едното е хуманитарно, а другото - природо-математическо училище. Става въпрос за вероятности и статистика, която явно не се учи нито в НГДЕК, нито в МУ Wink

Освен друго, нещата се променят във времето, направи сама сметка кога си завършила и каква е била ситуацията на пазара на труда в сравнение със сегашната.

ТУЕС не се споменава, защото неговата реализация е ясна. И е с много добра перспектива, неслучайно е в първите 5 по бал. На тях специално език, различен от английски, не им е важен.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 12:09 от Анонимен

# 1 378
Аз като съм завършила НГДЕК, да не би да работя като "инструктор - екскурзовод" от средно специалното образование, което имам? Междудругото се занимавам с медицина (МУ София).  Но не съжалявам за НГДЕК ни най-малко, дала ми е страшно много.

Абсолютно! Познавам дете от НТБГ в математическия факултет на Софийския Hug

# 1 379
Хората сме различни - някои имат последователен път от ранното си детство. Винаги са знаели какво могат да правят най-добре, какво искат да правят, какви са стъпките да го постигнат. Някои са последователни и трудолюбиви. Други са хаотични и  малко мързеливи. Едни избират реализация заради престиж, финансова обезпеченост, други поради това, че така живеят по-свободно, по-леко. Някои са рационални и логични, други ирационални. Едни имат повече умения, други трябва да се постараят, да вложат усилия в нещо. Родителите също сме различни.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 12:12 от Amanda.D

Общи условия

Активация на акаунт