СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 109 999
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 1 680
  • София
Мислех си за децата, които ще кандидатстват догодина. Напрежението върху тях ще е още по-голямо с тези космически балове от тази година. Не им е оставена съвсем никаква възможност за грешки.
Зазу, точно това си мислех. Всичките ми съмнения дали ние и вие, и всички като нас набор 07 сме взели правилно решение с тръгване по-рано на училище, се изпариха пред опцията НВО да е догодина.
Добре че записахме училище на 6 години.

# 1 681
  • Отвъд алеята зад шкафа
Какъв е смисълът от стратегия за увеличаване на децата в професионални паралелки и евентуално възпрепятстване на достъпа до висше образование след това? Да има повече хора със средно образование и по-малко с висше? Накрая ще постигнат обратен ефект - отлив от професионалните паралелки.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 16:23 от gadamer

# 1 682
Дидева,

Скрит текст:
Само по мат. ли?
Понеже в сайта за десетокласниците точно видях, че няма по никакви предмети посочени учебници с издателства и авторски колективи, но това беше само за тях. За другите класове имаше. А на място за осмите класове дупката е само по математика.
Не са доволни от Регалия 6 ли, специално за математиката?

Какъв е смисълът от стратегия за увеличаване на децата в професионални паралелки и евентуално възпрепятсване на достъпа до висше образование след това? Да има повече хора със средно образование и по-малко с висше?

Стратегията излезе мисля 2015 г.
В момента на пазара на труда у нас има глад за средни професионални кадри по всички направления. Подготвените такива са малко. Добре подготвени - направо липсват.
Увеличава се процентно, да, броят професионални паралелки вече няколко година за сметка на профилираните. Но, за мен, е по-важно да се погледне качеството на подготовката, особено професионалната такава. Да върнем поне изгубените стандарти от преди четвърт век. Защото за нас дуалното обучение е нещо старо и изпитано, но захвърлено и позабравено. А има практическа необходимост от това.

СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА ПЕРИОДА 2015-2020 г.

https://www.navet.government.bg/bg/media/Strategia-POO-2014.pdf

# 1 683
  • София
Не знам как ще продължават така нещата - с все по-лесно НВО, за да се отчита фалшива успеваемост и в същото време космически балове в София.
Нереално ми е с резултати над 80 точки да сме извън водещите ЕГ, но ето че и това се случва.
Мисля, че собствен изпит за СМГ/НПМГ би облекчил системата, но не се чуват промени в тази посока.

# 1 684
Какъв е смисълът от стратегия за увеличаване на децата в професионални паралелки и евентуално възпрепятсване на достъпа до висше образование след това? Да има повече хора със средно образование и по-малко с висше? Накрая ще постигнат обратен ефект - отлив от професионалните паралелки.
Копиране на чужди модели без мисъл.
Реално при нас сега разликата между професионална и профилирана подготовка по отношение на общообразувателни предмети е никаква за непрофилираните предмети.
Пример - професионална паралелка по еди-каква си професия и езикова с профил мат+ИТ. Ми часовете им по химия, физка, биология, география, история са еднакви накрая.
Ама се оказва, че ако две деца решат да учат физика за това с професионална паралелка, може да има спънки (за чуждите университети с голяма сигурност). Давам пример с физика, защото детето от професионалната паралелка, ако е техническа, даже на база на изучаваните технически предмети ще е една идея напред за изучаването на физика.
Там, откъдето копираме знам, че има съществена разлика в изучаването на ООП, долкотот знам, ама тук няма.

# 1 685
Според вас избор след осми клас за втори език, който е учен досега решение ли е?
Конкретно - предстои паралелка с първи английски, а досега беше в руско училище.
Та добре ли е втори да е руски, за затвърждаване и поддържане на езика, или да е друг?

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 14:15 от левскарката

# 1 686
Дидева,

Скрит текст:
Току-що минах през училището да попитам лично и видях, че още няма определено издателство за учебника по мат. за осми клас. Щяло да се реши в началото на септември. Засега, една дама ми обясни, че не се купуват още математиката и чуждия език. Не било сигурно кои ще са учители по мат. на този випуск.
За кое у-ще става въпрос? Ако е за СМГ, мисля че използват по математика учебника на Регалия.

# 1 687
На около 200 км от СМГ. Joy Ние си знаем кое е.

# 1 688
  • у дома...
Значи, ако откриете някое читаво училище на Малдивите или Доминикана, моля споделете с нас.

# 1 689
Аз пък изведнъж се успокоих, че всичко като решения е правилно. Радвам се, че не съм чакала години наред това НВО, че се включих във вълненията едва в седми клас.
Почна да се подготвя целенасочено за НВО в началото на седми клас и приключи в началото на грипната ваканция. За толкова усилия и вълнения си се класира в идеално училище. От него зависи дали ще си научи чуждите езици. Склонна съм да мисля, че няма да има проблем.
И той тръгна на шест години.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 14:20 от Amanda.D

# 1 690
Значи, ако откриете някое читаво училище на Малдивите или Доминикана, моля споделете с нас.

То тогава да добавим по една нула на километража още и да отпрашваме! Laughing

# 1 691
  • гр.София
Левскарката,във вашия случай бих заложила на нов език,стига детето да е готово да поеме още.

# 1 692
  • у дома...
Познавам една млада дама, която е завършила нашето си общинско училище. След това завършва математика и физика в СУ. Явява се на изпити във РВД, печели. Решава да отиде да кара магистратура в Англия. В момента тя е една от двете жени в цял свят, специалисти по не знам какви си там копютърни архитектури. Младо момиче, космополит. Изключително земно.
Та, мили дами, всичко в крайна сметка си е до човек. Ако имаш амбиции и си гониш задачите, винаги ще се реализираш по възможно най-добрия начин. Ако чакаш средата да те издърпа, елитното училище да ти налее знанията с фуния... кауза пердута.

# 1 693
Разгледах училищата на Малдивите.
Ми не. Нищо не ми хвана окото.

Виж, при НеТко в Green school Bali, тръгвам с 200 км/ ч.

# 1 694
  • София
+1 за тръгналите на 6 години. Наборът не е от тези, които се презориха с учене в 7 клас. На уроци не е ходил по нищо. Надявам се, че наесен ще е с достъчна мотивация, за да вземе най-доброто за себе си без значение дали в НПМГ или 18то.

Общи условия

Активация на акаунт