Да се ОПЛАЧЕМ и да поспортуваме ... през септември

  • 93 580
  • 3 079
  •   1
Отговори
  • Мнения: 12 124


Предходната тема:
Скрит текст:
Добре дошли са всички, които търсят място да си отпуснат душицата и да си помрънкат.


НАШИТЕ ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Първа част - цък

Съдържание:
Скрит текст:
Френска лучена супа, препоръчана от Сирос
Белгийските гофретите на Clo
Солена баница-пица на wind and fog
Телешко с критараки от Сирос
Гювеч с дробчета и пилешки сърца от Eliff, подкрепен със снимков материал
Кекс от Sissy, на снимката изглежда божествен
Зеленчукови мъфини със сирене на Sissy
Козунак от mystic woman
Козунак по рецепта на Ренко
Хрупкави картофки на фурна по форумна рецепта от Clo
Дупени картофи от demmy
Телешки ребра с Гинес, в мултикукър от Reunion и допълнено от Philomena
Суджукакя, предложение от Сирос
Домашен течен шоколад от Thewishmaster
Сладкиш с извара и сметана от Eliff
Рецепта на Уишмастърова за пилешко, мариновано в майонеза, печено в корнфлейкс
Солени мъфини от Eliff
Сладки/солени бухти от Anyyyone
Макарони на фурна от Anyyyone
Огретен с картофи от Birdflower
Рецепта за мъфини с всякаква плънка на 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Пълнени чушки, вкл. печени и пълнени с кайма от wild poppy
Невероятен сладкиш със смокини от Anyyyone
Супа от тиквички от Сирос
Негърче от Clo
Паниране на кашкавал и топено сирене от Баба Яка
Готвено с манатарки от Salilinda
Вкусна сьомга (сьомгова пастърва) с кашкавал, на фурна от Salilinda
Бухтички на фурна със сирене от мързелче
Marillenkuchen mit joghurt  (Кайсиев сладкиш с кисело мляко) от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Рогчета от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Топла салата от thewishmaster и от Сирос
Пърленки от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Шипково вино от Salilinda
Класическа рецепта за млечен крем с ванилия от Salilinda



Съдържание:
Скрит текст:
Желе от мерло по thewishmaster
Лаваш с яйце от thewishmaster
Паниран карфиол от Pandachina
Канелони с кайма и доматен сос от wild poppy
Пържен черен дроб от thewishmaster
Крем карамел от Clo
Милинки от Баба Яка
Тайландско от JACKLIN*
Соленки от Birdflower
Ябълков сладкиш от vaychka
b]Соленки с кашкавал и семки[/b] от Eliff
Катми без яйца от mystic woman
Палачинки от Ули
Крекери със семена и здравословни бисквитки от st. Dobri
Добруджански бюрек от Сирос
Шоколадов сладкиш с майонеза от wind and fog, с помощта на Eliff
Маслени бисквити с шоколад от wind and fog
Телешко с дюли от Reunion
Сладки картофи от thewishmaster
Пастет от пилешки дробчета от Сирос
Пастет от Ули
Фламбиран пастет от thewishmaster
Пълнена патица с гъби от wild poppy
Бътър чикън от Ули
Пилешки пържоли от бут с топено сирене, сметана и гъби от Clo
Сладки пурички от umi zoomi
Крем карамел за 7 минути от Сирос
Топла салата с цвекло от Сирос
Домашни бургери от Anyyyone и допълнен
И пак бургери от wild poppy
Милинки по препоръка на st. Dobri
Сладки балеринки (корекомки) от Anyyyone
Бисквити с течен шоколад "Нутелоти" от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Мариноване на пилешко от Сирос и бъръльо-бъръльо
Хапки 'kfc' от demmy
Ризото от Сирос
Зелеви постни сарми от Reunion
Пилешко филе с гъби, сметана и пушен бекон от Сирос
Пържен шаран от Clo
Детска кулинарна книга от Лидъл , снимки, благодарение на Ренко
Маслени бисквити от Ренко
Яхния със свинско, царевица и зеленчуци (тиква) от Salilinda
Гръцка спанакопита от Sissy
Спаначена яхния с нахут от Salilinda
Пилешко със сос от праз и синьо сирене от Salilinda и допълнение от thewishmaster
Печена тиква с мед и орехи от Clo
Гевречета от тесто за пица от thewishmaster
Френска лучена супа от Ули и Sunshine-rainbow-lollipop
Ореховки розички от Тарталета
Коледните сладки на st. Dobri
Памук погача , изпитано отAnyyyone
Пържоли на фурна от Сирос
Содена питка за Бъдни вечер - колективен труд
Пълнени сухи чушки с боб от Баба Яка
Портокалови курабийки от mystic woman
Яйчна салата от Сирос

Съдържание:
Скрит текст:
Омлет - колективен труд
Кекс с тиква (моркови) от Salilinda
Ябълков пай от Salilinda
90 секундно кето хлебче от wild poppy
Кифлички от Anyyyone
Постна орехова майонеза от demmy
Пърленки от mystic woman и 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Паста с чери домати и фета от demmy
Рибена чорба от бакалярос и кокинопсаро, от Sissy
Пача от св. уши и крачета от мързелче
Тиганици/бухти от Clo
Супа с патешко месо от Сирос
Печен лук на фурна от Birdflower
Телешко бургиноьон от Сирос
Мързелива баница с многолистно тесто от Clo
Тесто за пица, замесена в хлебопекарна от Ренко
Пица от пиле от mystic woman
За шунката от thewishmaster
Бумбар от мързелче
Кюфтенца от рибни филета и бекон от thewishmaster
Студен сос за пържена риба от wind and fog
Бретонска рецепта за рибни филета и бекон в сос за спагети лингуини от Philomena
Пастет от thewishmaster
и Пастет от wind and fog
Сос за винен кебап от thewishmaster
Винен кебап от wind and fog
Пасирана червена леща от Salilinda
Лесен какаов сладкиш (брауни) от vaychka
Монстер Брауни от Ули
Брауни и от SkyBlue
Мързеливчинки от Eфибуш
Пристрастяващо вкусен кекс от Salilinda
Пиле с ориз и джоджен от wild poppy
Плачеш кекс от Lavatera (ядеш и ревеш)
Две рецепти за гофрети, споделени от Ренко
Кюфте пълнено с кашкавал и меко сирене Süsme peynir от Ули
Сладкиш с боровинки от thewishmaster
Бананов кекс с лешниково брашно от thewishmaster
Пълнени картофи на фурна от Anyyyone
Царевичен снакс от Salilinda
Импровизация за злояди деца от thewishmaster
Бисквитена торта с ябълки от thewishmaster
Бисквитена торта с ябълки  от Bobchita
Бисквитена торта с банани от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮

Продължаваме да пишем заедно ЧЕТВЪРТА ЧАСТ
Кекс от vaychka
Скрит текст:
Панде, това е най-обикновеният кекс, би трябвало всеки да има такава рецепта, но ето я:
4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко + лъжичка сода
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. захар
4 ч.ч. брашно
1 ванилия
може малко лимонова кора за аромат
Това е дозата за нормална форма за кекс, във фраера правя половин доза в хартия за печене за 43 мин на 150 градуса. Във фурната също се пече приблизително 40 минути на 160-180 градуса.
няма форма, че във фраера пека по половин доза Simple Smile
Селски хляб в хлебопекарна от wild poppy
Скрит текст:
Мисти, хляб правя селски. Става и на програмата за тесто и после да го направиш на питка или тутманик.
570 гр. брашно (аз слагам около 600)
2 яйца
300 мл. мляко (аз слагам около 280)
1 голяма мерителна лъжица (1с.л.) захар
2 малки мерителни лъжици (2ч.л) сол
2 с.л. разтопено масло
1 суха мая (7гр.)
Първо се слагат течните съставки и разбитите яйца, солта, захарта, брашното накрая и в кладенче маята.
Хляб с айрян от Сирос
Скрит текст:
Попи, много сполучлива е тая рецепта.
Хляб с айрян
500 гр. брашно
2 яйца
260 мл. айрян
1,5 с.л захар
0,7 с. л. сол
60 гр масло
1 суха мая (7гр.)
В зависимост от брашното, големината на яйцата, може да се наложи, да досипеш брашно.
Доматената супа на Ули
Скрит текст:
Тили, ето я доматената супа.
Аз общо взето никога няма уорчестър и затова го пропускам, но винаги слагам лъжичка захар да балансира доматите. Днес сложих коконут аминос, защото имах Simple Smile И чуквам яйцата директно в тенджерата, не запичам вече в гювечета.
Кашкавален топчета (студено приготвяне) от wild poppy
Скрит текст:
Панде, давам ти рецепта на мое любимо предястие за посрещане на гости - кашкавалени топчета. Кашкавалът става на идеални стегнати топчета, предполагам е от майонезата.
https://m.24chasa.bg/Article/3442466
Козунакът на Birdflower
Скрит текст:
Сиросче, ето я рецептата за козунака:
10 гр. суха мая
125 гр. прясно мляко (топло)
100 гр. масло (олио + масло)
500 гр. брашно
щипка сол
3 яйца
125 - 150 гр. захар (150 сложих аз и пак не ми е сладко)
лимонова кора
Замесих тесто в хлебопекарната, след това оформих в съда за печена, оставих да втаса и изпекох. При оформянето сложих сушени плодове.
Козунакът на Морена, изпробвано от Clo и vaychka
Скрит текст:
https://bg-mam.ma/p/704313/24514985

И половин доза, пак на Морена, споделено от vaychka
Лайла, козунака на Морена.
https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html
Всичките ѝ рецепти са много успешни.
Пилешки филенца като KFC от thewishmaster
Скрит текст:
За филенцата като на КФС аз ги правя като накисвам бонфиленца или филе, нарязано на хапки в около 250 грама майонеза, смесена с горчица. Може домашна, може купешка. Оставям така за цяла нощ. После добавям сушен лук на прах и чер пипер. Овъргалвам филенцата в натрошен корнфлейкс или царевичен грис и ги мятам върху хартия за печене във фурната. Стават изключително сочни и крехки и, за моя изненада, въпреки количеството майонеза, изобщо не са мазни. Като ги изваждам, поръсвам с пушен пипер.
Пилешки бутчета като KFC от Ренко
Скрит текст:
Тази рецепта я водят оригиналната

Подправките по-точно де.
Маринова се за 20-30 минути с киселото мляко и яйцето.Отцеждат се добре,после се овалват с брашното с подправки.За повече хрупкавост се повтаряло два пъти.
Салата Колсло от Aerin /и оригинален вкус от КFC/
Скрит текст:
Най-простичката е: 120мл майонеза, 2с.л. захар, 1.5с.л. лимонов сок, 1с.л. ябълков оцет, половин чаена лъжичка черен пипер, една четвърт чаена лъжичка сол.
Объркваш ги заедно, но не бързай да ги смесваш с настърганото зеле и моркови, остави го да престои няколко часа, а още по-добре цяла нощ. Не съм я правила тая рецепта, но гледам, че е много популярна и вярвам, че е близка до оригиналната.
А, така кажи. Ето я рецептата на КФС от копикатс. Винаги, когато съм ползвала копикат рецепти, са били право в целта. Иначе, в интерес на истината не ям и никога не съм яла нищо от КФС, заради славата му тук на джънк.
INGREDIENTS
8 cups cabbage finely chopped about 1 head
1/4 cup shredded carrot about 1 carrot
2 tbs minced onion
1/3 cup sugar
1/2 cup mayonnaise
1/4 cup buttermilk
1/4 cup milk
2 1/2 tbs lemon juice
1 1/2 tbs white vinegar
1/2 tsp salt
1/2 tsp pepper
Кажи ако ти трябва превод на нещо или помощ с грамажите.
Батърмилк (мисля), е пресечено мляко. Ако не се лъжа моята майка слагаше лимонтозу, за да го получи. Така ли се прави мътеница? Не знам какво е.
Обяснено е, че заместител на батърмилк се прави от мляко и някакъв ацид - лимонов сок или оцет.
Ето рецепта за заместител на батърмилк:
За 240 мл батърмилк: в мерителната чаша се слагадобавям сол, брашно, лъжица червен 15мл(1 супена лъжица) бял или ябълков оцет или лимонов сок, после се долива мляко, докато стигне чертата 240мл. Разбърква се и се изчаква 10-15 минути преди да се ползва в рецепта.
Задушени пресни картофи от Clo и Philomena
Скрит текст:
Мисте, да си изпълня обещанието.
Пресни картофи, но от най-дребните, почиствам отгоре, отгоре. Колкото да няма "рошави" кожички, повечето само им подрязвам, ако имат нещо черничко някъде. Нарязвам ги на половинки или така, ме всички картофи да бъдат еднакво големи. Избирам тенджерата с най-тежко дъно в къщи и слагам на максимална степен на котлона с малко олио на дъното (да е добре покрито с олио, но без да се прекалява). Мятам едно картофче, за да следя олиото кога е готово. Когато започне да се пържи, мятам и останалите (добре подсушени), да бъдат на един ред на дъното. Бъркам с дървена лопатка, за да не залепнат. Слагам капак и бъркам през минута - две, докато се запържат от всички страни, тогава намалявам степента на котлона на половина (от 9 на 4 при мен). Разбърквам често, като не позволявам да залепнат за дъното. След десетина минути загасям котлона и оставям така, без да отварям капака, да се задушат добре. След това ги проверявам, ако не са достатъчно меки, включвам за още малко, докато омекнат. В купа нарязвам на ситно пресен чесън, нарязан на ситно копър, сол и обърквам топлите картофи. (За такива, които не обичат пресния чесън, този на прах пак е вариант, не ухае толкова много). Мммм, грух. 🐷
Кло, ако сложиш в олиото стръкче розмарин и чубрица ще стане алафрангата.
По съвет на Philomena разнообразих рецептата тази вечер. Сложих сушена мащерка, още по време на задушаването, след като изключих котлона. Стана добре, но пък спестих чесъна и копъра. Не знам и аз защо не сложих, но беше вкусно.
Пиле с грах от Сирос
Скрит текст:
Дойде ред на манджата с грах. Запържвам долната част от пилешки бутчета. Слагам при тях лук на дребно, настърган морков, малко чушка. Запържвам за кратко, пипер, домати и доливам вода според това, колко гъста искам манджата. Варя до готовност на месото, добавям консерва грах, чубрица, джоджен, магданоз и една две скилидки нарязан чесън, и гася котлона.
Ярешко! от thewishmaster
Скрит текст:
Мързелотка, първо правиш марината като за дивеч. Която рецепта си харесаш от нета, все е ок. Поне 24 часа да престои в нея. После с много масло и подправки, каквито обичате, на бааааавен огън под фолио или в глинен гювеч поне 4 часа. После ми се обаждаш да дойда.
Ярешко! от Сирос
Скрит текст:
Рен, и аз щях и Мързето не ме подсети...
На дъното на гювеч слагам две три клончета розмарин и няколко скилидки необелен чесън. Месото омазвам с масло, сол, черен и червен пипер и го слагам върху розмарина, а върху него още едно две клончета. Сипвам вино и вода, затварям и във фурната за час на висок градус, после намалявам температурата, да се готви бавно. Накрая махам капака, да хване коричка.
Руло от тиквички с Филаделфия и пушена сьомга от TuЛи
Скрит текст:
Бабри, елементарна. Simple Smile
Настъргваш тиквичките, осоляваш, оставяш ги да се изцедят, или помагаш и с ръце, след което две- три яйца, аз слагам и пармезан, копър, може чесън, разстилаш върху хартия за печене в тава, печеш там според зависи от фурната, да стане розово- златно, вадиш, чакаш за изстине, като изстине- мажеш отгоре извара/ филаделфия/ цедено мляко, каквото ти душа иска. Следват още импровизации. Може директно след това да завиеш на руло, може да наредиш слайсове шунка, може сушени домати, може пушена сьомга. В нас всичко съм пробвала, най- се тАчи последната спомената опция. Като завиеш най- добре е да постои в хладилник да стегне още малко, може и директно да нарежеш на парчета. И воала. Наистина, най- "трудоемко" и времеемко е рендосването на тиквичките, но и то става за нула време. Лесно, бързо, вкусно.
Тиквички на фурна от Aerin
Скрит текст:
Вместо брашно, галета и пармезан. Мням!
Опитай и това, също голямо мням:
 
Питките на st. Dobri
Скрит текст:
ох и за това щях да пиша.
тази питка във фрайъра стана чудна Simple Smile намалих захарта, удължих времето, но е сууупер.

https://www.youtube.com/watch?v=LU6z4GOcl8s
и тази става чудесна. на нея забравих да намаля захарта. следващия път ще е.
https://www.youtube.com/watch?v=r2LKF4l9fH4

Фокача от Ренко
Скрит текст:
Рецептата свалих от страница във фб.

Намалих водата на 150 мл, брашното беше на око,но на толкова вода,трябва да е към 300 гр.
Tortilla patata от st. Dobri
Скрит текст:
половинка картофи, обелени и нарязани на кубчета (моите не са съвсем дребни, както се вижда) се задушават в олио.
разбиват се 4 яйца и се разбъркват с картофите.
сол и черен пипер на вкус.
сместа се сипва в намаселен тиган и се пече на бавен огън под капак.
когато всичко видимо се е стегнало се намаслява по-голям тиган (тавичка в моя случай), тортилята се обръща в него и се пече и от другата страна.
по рецепта (от нета) към картофите могат да се добавят задушени лук и/или чушки. испанката каза, че може да се сложи салам...
на всяка стъпка може да се залепи за съда. затова го правих в тефлонирани тавички, но първоначалното задушаване още ме мъчи. Simple Smile имам тенджера за остъргване.
забравих да напиша. долната "страна " е направила хрупкава коричка... мммм....

Италианско Фрико от Ренко
Скрит текст:
Добре, испанците имат нещо подобно, което ми е любимо!
https://www.yoli-bg.com/%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1% … d0%ba%d0%be-frico
Със зелена салата е просто 🤤🤤🤤.И с доматена ще е разкош!
Пп. ИТалианците, коректора е виновен!😁
Баница с газирана вода от Lavatera
Скрит текст:
Ре, мога да ти препоръчам тази рецепта за баница. Много добре се получава. Корите ги навивам едно към гьотере, та не е пипкаво изобщо.
Баница от thewishmaster
Скрит текст:
П.П. Днес да не е баничков ден? Замесих банички с много семпло тесто - вода, брашно, сол, малко оцет. Като се омеси хубаво меко тесто, се оформят топки, които се поставят в тенджерка с топло разтопено масло, да постоят така около час. После на хартия за печене се разтегля много лесно до тънка кора. Следва плънка и печене. В момента се пекат, после ще докладвам как са, но ароматът на маслото е убийствен.
Баница по рецепта, препоръчана от vaychka
Скрит текст:
Аз правя само тази баница, но си навивам корите нормално. Става много мека и пухкава.
https://receptite.com/%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b0 … d0%b8%d1%86%d0%b0
Баницата на всички баници от st. Dobri
Скрит текст:
тая баница трябва да е във всичките анали на всичките кулинарни теми - бърза, без много повъртане и става супер.
https://receptite.com/%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b0 … d0%b8%d1%86%d0%b0
а когато се върнем знам кое ще метна с всичка сила навън. пуста фурна френска!!
Пълнен лук от thewishmaster
Скрит текст:
Най новият ми експеримент - пълнен лук. Следя един азербайджански влог за селски живот. Там готвят разни вкусотии на открит огън. Много ми хареса идеята за пълнен лук, но реших, че както е в оригинала, ако го пълня суров, хем ще е трудно да се дълбае, хем ще остане жилав след печенето. Затова първо метнах обелените глави лук във вряща подсолена вода да се бланшират за около минута. После ги изплакнах със студена вода, цепнах отстрани и съвсем лесно избутах вътрешноста. Не я я оставих за карамелизиран лук, че ако я бях включила в пълнения лук, много лучено щеше да ми дойде. След това в лучените чашки, които се оформиха, набутах плънката от сурова кайма, смесена с яйце, настърган кашкавал и подправки. Тук да вметна, че плънката търпи стотици импровизации. И гъби, и бекон, и пилешко, и шунка...Метнах пълнения лук във фурната до зачерявяване и после...умирам...искам секцио!
Между другото, да знаете, че колкото са по-дребни лукчетата, по вкусно става. Е, по-пипкаво е, но...Сега ми дойде идея. Ще я пробвам следващия път. Нека каймата е телешка или смляно пилешко филе. Нещо по-немазно, защото мисля, че ако напълнените лучени чашки се увият в ленти бекон и тогава се изпекат, ще стане още по-добре. Оф! Защо не се сетих по-рано? Вярно било това за малко акъл, ама да ти дойде навреме. При мен, хем малко, хем със закъснение.
Доматената супа на Clo
Скрит текст:
Панди да си признае за супата. Аз задушавам лук, доливам вода и слагам да се варят два картофа, домати разрязани на четвъртинки и накрая пасирам. Подправката е девесил или магданоз. Предпочитам първото. И ... малко смлян чер пипер.
Любимата доматена супа на thewishmaster
Скрит текст:
Ето тук е описана най-любимата ми евър доматена супа. Но тя е по-скоро есенна. https://piknik13.wordpress.com/2010/09/23/%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0% … %B0-%D1%81%D1%83/
Доматената супа на Pandachina, от където почна всичко
Скрит текст:
Доматената супа аз я.правя по различен начин, но си харесах идеята на Кло и ще пробвам 7 нейната .
Аз я правя както баба ми я правеше. Задушавам лук, може и настърган морков да сложа с него, ако съм в настроение . Добавям доматите, които може да са рендосани, може да са смлени с блендер или нарязани в размер според предпочитанията. Къкрят заедно с лука към 5 минути и добавям вода. Щом заври с водата,  добавям фиде. Когато фидето се сготви, слагам натрошено сирене, магданоз, босилек ( но не винаги), малко сол, счукан/рендосан/смлян чесън. Давам й още до 5 минути варене. Когато е готово, охлаждам. Ядем я студена. Днес например магданоз не сложих по време на готвене, защото Пантата не обича треви в манджата. Който искаше магданоз, си поръси в паницата. Не е красива , но е вкусна.
Естонска рецепта за  "Синнабон" от st. Dobri
Скрит текст:
ааа, мина ми.
направих нещо ммммм. снимка след малко
https://www.povarenok.ru/recipes/show/102968/
смених едната лъжица канела с една какао. харесва ми. Simple Smile
следващият път ще е с по-малко захар - разтича се и като се карамелизира на дъното няма отлепване. всичко друго е точно. Simple Smile
Огретен от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Скрит текст:
За огретена (макар че не знам дали правилно го назовавам, децата се смеят, че си било моя измишльотина) : обелвам и нарязвам на кубчета няколко картофа, сварявам ги в подсолена вода. После ги отцеждам, изсипвам ги в тавичка. Добавям натрошено сирене и нарязан бекон, парченца масло.  Понякога съм слагала и гъби, и топено сирене, но най-често са само тези съставки. В купа си разбивам 600 мл готварска сметана + 4 яйца, добавям щипка ронена чубрица. Заливам тавичката и слагам във фурната за около 10-15 минути. Когато порозовее, отгоре го покривам с настърган кашкавал и го оставям малко да се запече. След това го нарязвам на порции.
Ползвам сметана, защото в началото, когато го правех с прясно мляко, ставаше доста водно и някак като пресечено стоеше млечно-яйчената смес. И картофите в началото ги слагах сурови, но ми отнемаше повече време, докато стане готово. Сега това ми е в листата за бързо готвене, заедно с пицата и пържените яйца. Wink
Пълнени патладжани от Reunion
Скрит текст:
Лаватера, нито пека, нито пържа патладжана. Разрязвам го на половина, като лодки, посолявам, оставам малко да се от един (сегашните не горчат). Издълбавам вътрешността, като оставям около см. Нарязвам я и я задушавам с много лук, навязан на лунички, чесън, моркови или на кубчета, или настъргани, домати и много магданоз. Слагам само черен пипер и сол. Пълня патладжаните и  пека във фурната.
Лав, за красотичка, нарязват на тънки колелца домат и лимон и ги слагам отгоре. Харесваме го като престои и е студено и с лимонов сок. Поема доста олио.
Сладкиш със сини сливи от Сирос
Скрит текст:
Уинд, форумска е рецептата https://www.bg-mamma.com/?topic=309582
Става с всякакви плодове. Най - ми допада с малини.
Зеленчуковия бульон на TuЛи, рецепта, запазена благодарение на Sissy
Скрит текст:
Телешки бульон от кокали от Сирос
Скрит текст:
Янче, точно така. Запичам кокалите с малко кореноплодни за кратко. Ако имаш кукър, на бавно готвене. В херметика ще стане, но рядък.
Янче, да не забравиш дафинов лист, бахар и черен пипер. Сега кажи как ще майсториш каймата.
Бульон пилешки/телешки от Ули
Скрит текст:
Ренко, чакай сега да ти издам аз какво правя Simple Smile сварявам си месото почти до готовност, около 10 мин под налягане. После най-често с ориз го правя, ама си отделям кокалите и тях варя дълго след това. Толкова, че като ги стисна с два пръста да мога да ги смачкам. Ако вари и месото толкова после не ни харесва на вкус.
Ама ако са домашни, може и да е по-добре дълго да ги вариш
Кло, за всяко месо с кокал го практикувам. Варя до готовност на месото и после кокалите отделно на бульон дълго. Най-често за пилешко и телешко, де. Събирам си ги във фризера докато имам достатъчно да си струва галимацията Simple Smile
Мариновани лимони от Сирос
Скрит текст:
А за лимоните: измих ги, подсуших и им отрязах дупетата. После ги разрязах на 4, но не докрай. В получения отвор сложих супена лъжица едра сол. И така колкото лимони искаш. Натъпках ги плътно в буркан, сложих дафинов лист, бахар, зърна шарен пипер, ръснах отгоре още малко сол и залях с прясно изцеден лимонов сок. После в хладилника за месец. Ползва се само кората после, като преди това се измиват с вода. Пиша с уговорката, че не знам какво ще се получи. За първи път правих.
Свински уши в масло от donsita
Скрит текст:
Аз свински уши правя така - сварявам хубаво, нарязвам или.на ленти , или на кубчета и в тигана с масло/зехтин и подправки, обикновено сол, черен пипер, чесън, обичам ги препеченки.
Солен кекс с кашкавал и ким от thewishmaster
Скрит текст:
Мисти, разбих 5 средни яйца с чашка кисело мляко, половин чашка зехтин, малко сол, бакпулвер, бутнах настърган 300-350 г (не съм сигурна колко беше точно) кашкавал, добавих 2-3 лъжици ким на зърна, брашно на око като за кексово тесто и мушнах във фурната. Мляс! Хрупква коричка, пуФкава вътрешност и разточващ се кашкавал. Оф! И дупунгелът ми ще стане пуФкав, ако не се спра!
Кекс със зехтин и портокал от Кайсия
Скрит текст:
Продукти
3 яйца
300 гр захар
300 гр брашно
1 бакпулвер
150 мл зехтин
1 бр портокал
пудра захар за украса само
Разбиваме яйцата и захарта, добавяме пресятото брашно+бакпулвера  и зехтина.Пасираме портокала заедно с кората (но махаме ципите и семките),и го добавяме към сместа. Печем на 180 градуса-40-45 минути (до готовност). Поднасяме  като поръсим отгоре с пудра захар. Да ви е сладко!
Рецепта за карфиол (с кашкавален сос) от Eфибуш
Скрит текст:
Карфиол + домати + моцарела + фурна, половин час, една топла френска багета, чиния, вилица.
 Или в кашкавален сос, полусваряваш карфиола за 5мин, соса отделно се вари от 500г мляко, 4сл брашно, 50г масло и като се сгъсти добавяш 100г стърган кашкавал, заливаш карфиола, отгоре може да му ръснеш натрошено бяло сирене или настърган кашкавал и печеш да забълбука. Да не забравиш сол и пипер, може още риган, мащерка. [/quote]
Ориз с праз и маслини от Ули
Скрит текст:
Оризът с праз и маслини е лесна работа, режеш праза и маслините, леко задушаваш/запържваш праза, аз го правя директно в тавата във фурната, след това слагаш ориза и маслините и водата/бульона и готово.
Праз със свинско обичам много също.
Баница с праз и орехи от thewishmaster
Скрит текст:
В такъв случай, Фил, да не ти давам рецепта за баница с праз и орехи.
Все пак...Задушаваш в зехтин или олио нарязан на ситно праз, добавяш сол, сух босилек и начупени на едро орехи. Това е плънката, която слагаш в корите. Комбинацията е убийствено прекрасна. Едно от малкото вегански неща, които ям с удоволствие.
Carbonnade Flamande (Задушено говеждо месо с бира) от BeautifulM
Скрит текст:
Ето тук на английски,но незнайно защо не слагат захар. Става леко сладко и с бирения вкус е чудно. Като живеех в Белгия опитах и после ММ се оказа, че обожавал и знае да я готви.
Търпи промени, викат му белгийски гулаш.
https://www.oliviascuisine.com/the-world-cup-series-belgium-carb … ef-and-beer-stew/
Carbonnade Flamande (Задушено говеждо месо с бира)
Скрит текст:
Това не е бърза/лесна рецепта, но си заслужава труда, обещавам! Не е трудна за приготвяне, но можете да планирате да прекарате поне 2,5 часа в готвене! Това е чудесно ястие, с което да впечатлите приятелите си, както подсказва и името му! Wink
И така, нека започнем с мариноването на говеждото месо с чесъна, дафиновите листа, малко сол и фламандския кисел ейл. Мариновайте го за няколко часа или, още по-добре, за една нощ в хладилника.
 Това не е бърза/лесна рецепта, но си заслужава труда, обещавам! Не е трудна за приготвяне, но можете да планирате да прекарате поне 2,5 часа в готвене! Това е чудесно ястие, с което да впечатлите приятелите си, както подсказва и името му! Wink
И така, нека започнем с мариноването на говеждото месо с чесъна, дафиновите листа, малко сол и фламандския кисел ейл. Мариновайте го за няколко часа или, още по-добре, за една нощ в хладилника.
Отцедете говеждото месо от маринатата, като запазите маринатата за по-късно. Подсушете говеждото месо с хартиени кърпи. В холандска фурна загрейте 2 с.л. зехтин на силен огън, докато стане много горещо. Запържете месото на порции, докато стане златистокафяво от всички страни. Оставете запърженото месо настрана в купа или чиния.

В същата холандска фурна запържете нарязания бекон на среден огън. След като се сготви и стане хрупкав, извадете го от тигана и го оставете настрана заедно с говеждото месо.

Добавете лука, малко сол (щипка) и го задушете в мазнината от бекон, докато се карамелизира (около 10 минути), като разбърквате непрекъснато. Когато лукът се карамелизира, добавете брашното и гответе за около 2 минути. Брашното ще помогне за сгъстяването на соса, който ще се превърне в невероятна смес!



Добавете говеждия бульон и остържете парченцата на дъното (те ще добавят толкова много аромат към вашата карбонада!!!). Добавете запазената марината, говеждото месо, бекона, мащерката и малко пресен пипер на вкус. Увеличете температурата на котлона до средно висока и оставете да къкри. След това намалете котлона на слаб, покрийте го частично и гответе, като разбърквате от време на време, в продължение на 2-3 часа или докато говеждото месо омекне и сосът се сгъсти.
Добавете кафявата захар, магданоза и горчицата около половин час преди да приключи готвенето.

Регулирайте подправките, изхвърлете билките (мащерка и дафинов лист) и сервирайте с пържени картофи! Ако искате, можете да поръсите малко пресен магданоз за украса.
Рецептата ме вдъхнови, затова реших да я мина на машинен превод, да и готова за първия пост. Заслужава си.
Миш-маш с патладжан от Сирос
Скрит текст:
Мисте, лук, чушка и патладжан пържиш заедно. После доматите и накрая сирене и яйце.
Kанелони от праз от thewishmaster
Скрит текст:
Фил, вземаш по-дебеличък праз, за да ти е по-лесно. Нарязваш на парчета като канелони. Заливаш с вряла вода и веднага охлаждаш в студена. С пръсти избутваш сърцевината от "канелоните", като оставиш 2-3 слоя от праза. Междувременно си приготвила смес от кайма с подправки, каквито обичаш. Може да бухнеш в нея топено сирене, гъби на малки парченца, каперси и каквото ти дойде на ум.  След това пълниш канелоните с тази смес. Намазваш ги със зехтин и мяташ върху скарата. Ако не ти се занимава със скарата, в тавичка и във фурната. Ако ще ги правиш във фурната, може да поръсиш с кашкавал.

Последна редакция: сб, 01 окт 2022, 06:05 от 🧡 Clo 🧡

# 1
  • Варна
  • Мнения: 10 558
Добро утро, събудих се с "болки" , десет пъти посетих вц-то. Сега пия кафе.
Кроте, прости са к. кюфтета, ама снощи направих впечатление 😂😂

# 2
  • София
  • Мнения: 10 326
Добро утро!

Стели, Flowers Four Leaf Clover!

Ще будя ММ. Joy

# 3
  • Варна
  • Мнения: 10 558
Нали знаеш, бъди нежна и добра 😁😁

# 4
  • София
  • Мнения: 10 326
Много ясно. Ти как си сега?

# 5
  • Варна
  • Мнения: 10 558

Поспах малко, понаболява.
Мей би тудей из дъ дей 😁
Събуди ли момчето?

# 6
  • Мнения: 18 447
Хоп и благодаря за новото издание на темата.

Заспах късно, събудих се рано, класика.

# 7
  • Мнения: 10 885
Добрютру през септември Simple Smile

Сиросче, как е ТМ, не го мъчи дълго Simple Smile

Естела, ако е решила днес да излиза Бориса, бързо и леко да минава. То когато и да е решила бързо и леко да минава, де.

# 8
  • София
  • Мнения: 10 326
Събуден, нахранен, изкъпан, облечен и изпратен. Рапорт даден.

Днес ще сме на тръни да четем за Бориса. Пък тя когато си реши ще е. Hug

# 9
  • Мнения: 12 124
Стели, точно както Ули го е казала
Естела, ако е решила днес да излиза Бориса, бързо и леко да минава. То когато и да е решила бързо и леко да минава, де.
❤️🍀❤️

# 10
  • Пловдив
  • Мнения: 40 769
Добро септемврийско! Малииий, коги мина туй лято...м? Няма да ми липсва де, ама почват училищните дертове и хич не е ок раутата Head Band

А кафе...?


Сиросче, ам туй с парата незнайш ли че е женска работа? А? Simple Smile Аз такива отговорности на мужо не гласувам...

Кло, подписах документа яз Simple Smile

# 11
  • Мнения: 12 124
Много рано си почнала Мисте, моите още спят. Багажа не е пипнат още, до 11 трябва да сме освободили. Да видим до къде ще я докараме. Пътят на обратно ме плаши, дано да е спокойно по магистралата.

# 12
  • Мнения: 12 009
Калимера, другарки!
Мушнахме по една спанакопита и както казва МН, стана ми сагапао на душата 😀

Ули, мърда бре. Купи си евра и е спокоен.

Мисте, знам аз, ама на, прояви инициатива.

# 13
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
  • Мнения: 7 016
Добро утро!
Днес си пуснах отпуск, имам да свърша няколко неща, които няма как да направя в работен ден.
Но съм крива и ядосана, защото все аз трябва да ги мисля нещата...
Ама каквото човек сам си направи, цяло село не може да му го направи, нали?
Късмет Естелче, ако днес е ДЕНЯ!

# 14
  • Мнения: 7 238
Честит девети месец на всички, дано е спокоен и да сме здрави, другото криво-ляво ще го наредим.

EVN едва дочакали да стане първи, още посред нощ получих имейл със сметката за тока, сакън да не пропуснат случайно.

Не се наспах, както обикновено. Бухвам се в бумагите, 100 неща чакат реда си.

Общи условия

Активация на акаунт