Изследване на ХОРМОНИ – 21 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 55 062
  • 740
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте дами искам да споделя с вас следния проблем преди 6 месеца претърпях спонтанен аборт и гинеколожката каза,че трябва да чакаме 6 месеца.Преди една седмица минаха 6 месеца сега искаме да пробваме но гинеколожката каза да се изследваме TSH и резултата беше 2,69.Може ли да ми дадете съвет?Благодаря на всички

# 601
Здравейте🙃
Бременна съм в 12 Г. С. И днес ми излязоха резултатите, който малко ме притесняват :
WBC ( Левкоцити - бр.)   ↑   12.37   x10^9/L   3.50 - 10.50
Neu# (неутрофили)   ↑   8.520   x10^9/L   2.000 - 7.000
Урина - Еритроцити,Хемоглобин (Erythrocytes, Hgb.)   +++   3+   
Урина - Левкоцити ( Leukocytes )   +++   3+
Има ли защо да се притеснявам според вас?

# 602
  • Пловдив
Здравейте, имам питане относно изследването на половите хормони, ендокринолог ми каза, да ги правя нс 3-5ден от МЦ, но да броя първи ден за МЦ следващият ден от настъпването. Така ли трябва да бъде?

# 603
Deas , 1ви ден е денят с ярък червен цвят.  Обикновено денят преди него не е ярък цвят, т.е. не е кървене (при всяка жена е различно де, дори при мен всеки цикъл започва различно ... ) Може би затова така ти е казала. Но пол. хормони е най- добре на 3тия ден. Ако не бъркам, има някои полови, които може и не на 3я ден.

# 604
Аз имам още един въпрос към Денис, въпреки че явно случаят ми е повече от странен, надявам се да не ставам нахална (извинявам се, ако е така, но просто не искам да губя време, в което мога да търся алтернативно лечение, но като не знам "лечение" на какво точно, това няма как да стане).
Въпросът е за хормоните на ЩЖ и за кортизола - може ли (и кое от двете) да се влияе от начина на живот, от външни фактори в/у метаболизма. Миналата година имах всички симптоми на хипертиреоидизъм, изследваха го и беше 1,15 - идеално, казаха че не може да са от ЩЖ симптомите и причината е друга. Всичко това съвпадна с това, че бях започнала да спортувам и да се храня по-здравословно. Четох, че същите симптоми са характерни и при повишен кортизол. Той се влияе повече от начина на живот (така ли е?), така че проблемът може да е бил такъв - висок кортизол, но за това няма много информация, освен че може да е висок/нисък и без каквото и да е заболяване, само от начина на живот. Знам, че имаше нещо много различно в организма ми тогава и мисля, че оттам се разбута цикъла.
Пак се извинявам, че ви занимавам със странния си случай Disappointed Питам във връзка с отговора на Денис, че ТСХ не зависи толкова от индивидуалната и моментната физиология на човек (не съм сигурна и правилно ли съм разбрала). А кортизола?

# 605
  • София
Аз имам още един въпрос към Денис, въпреки че явно случаят ми е повече от странен, надявам се да не ставам
Скрит текст:
нахална (извинявам се, ако е така, но просто не искам да губя време, в което мога да търся алтернативно лечение, но като не знам "лечение" на какво точно, това няма как да стане).
Въпросът е за хормоните на ЩЖ и за кортизола - може ли (и кое от двете) да се влияе от начина на живот, от външни фактори в/у метаболизма. Миналата година имах всички симптоми на хипертиреоидизъм, изследваха го и беше 1,15 - идеално, казаха че не може да са от ЩЖ симптомите и причината е друга. Всичко това съвпадна с това, че бях започнала да спортувам и да се храня по-здравословно. Четох, че същите симптоми са характерни и при повишен кортизол. Той се влияе повече от начина на живот (така ли е?), така че проблемът може да е бил такъв - висок кортизол, но за това няма много информация, освен че може да е висок/нисък и без каквото и да е заболяване, само от начина на живот. Знам, че имаше нещо много различно в организма ми тогава и мисля, че оттам се разбута цикъла.
Пак се извинявам, че ви занимавам със странния си случай Disappointed Питам във връзка с отговора на Денис, че ТСХ не зависи толкова от индивидуалната и моментната физиология на човек (не съм сигурна и правилно ли съм разбрала). А кортизола?
Не мога да отговоря.
Не мисля, че случаят ти е странен, а просто, за да се прецени какъв точно е проблема при теб, трябва проследяване и изследване на доста хормони. На базата на 5-6 хормона, не могат да се правят подобни, генерални изводи.
За ТСХ - не съм казвала (писала) подобно нещо, интерпретацията/извода не са правилни.
Много често казвам (пиша) напр., може би, има вероятност ... но вие това го пропускате и се хващате за думите, а моята цел е  само да ви насоча къде може да има вероятен проблем.
ТСХ е свързан с пролактина, а пролактина с кортизола, кортизола пък с андрогените, андрогените с инсулин, пролактин  и т.н.... но къде е проблема/първопричината, това се преценява от лекар. Тези връзки са много, най-различни и разнопосочни.

ПП. Ако искаш да изследваш кортизола - направи си тест - 3-4 кратен , 24 часов със слюнка, той е достатъчно показателен.
Изследвай ТСХ, Т3, Т4 - няколко пъти през МЦ.
Не може миналата година да си правила някакви изследвания и да търсиш отговори след повече от 12 месеца?!

Последна редакция: ср, 16 дек 2020, 15:38 от denis.

# 606
Здравей Denis,

Ще те помоля за коментар на изследванито за инсулинова резистентност:

Ще те помоля за коментар.

P.s.
 Условията,  които не съм спазила са, че изследването започна в 9 часа и може би малко по- високо нивото на стреса.

# 607
Отговорите ги търся след повече от 12 месеца, защото когато бяха симптомите на хипертиреоидизъм / хиперкортицизъм изобщо не съм мислила за хормонален дисбаланс, ходих само за ускорения пулс, който заключиха, че е от нерви и това е. Тогава само се "кефех" на отслабването и енергията, която имах. Но всичко хубаво свърши с това внезапно изчезване на цикъла. Знам, че тук на никого не може да се постави диагноза, но всяко възможно обяснение е от полза, защото все някъде трябва да е причината. Това за връзката между хормоните от последния коментар също ми е от огромна полза, значи засега ще търся някакво "лечение" на организма като цялостно функциониране...
Благодаря за всички отговори още веднъж Simple Smile

# 608
  • София
Здравей Denis,
Ще те помоля за коментар на изследванито за инсулинова резистентност:
Скрит текст:
Ще те помоля за коментар.
P.s.
 Условията,  които не съм спазила са, че изследването започна в 9 часа и може би малко по- високо нивото на стреса.
Здравей!
Имаш ИР. Добре е да се консултираш и с лекар, защото Инсулина ти много бавно се понижава - на 120 мин е по-висок от 60 мин.?! ... и не успява да понижи КЗ - на 120 мин тя все още е висока, което не е добре.
Трябва ти режим на хранене, спорт, добавки, медикамент.
Провери за дефицити - вит. Д, В12, ФК, желязо, феритин, цинк, селен..
ТСХ, Т3 и Т4, Андростендион, Тестостерон, Пролактин ... ако не са изследвания ... ако и там има отклонения, поне успоредно да ги коригираш, за да ти е по-лесно и по-бързо да има ефект.

# 609
Благодаря за отговора! Не съм изследвала желязо, феритин, цинк и селен. Имам тироид на Хашимото, приемам медикамент и показателите са в норма. Другите витамини и хормони са в норма.
Можеш ли да споделиш своето мнение дали ИР може да бъде основен фактор за лошото качество на яйцеклетките.

# 610
Irina ,ИР яко скапва яйцекелтките.

# 611
Здравей Денис, може ли коментар на тези изследвания Simple Smile благодаря предварително

# 612
Здравей, Денис!
Моля за коментар на изследванията ми на 3ти ден. Имам много дълъг (45-60дни) и нередовен цикъл, както и неуспешни опити от година почти. Имам Хашимото и пия Л-тироксин, но явно не съм вдигнала дозата навреме и затова е толкова висок, последно лятото беше 1.6, сега увеличих дозата и ще пусна контролни изследвания средата на януари. Отделно приемам витамин Д+К на спрей, (вит. Д ми е 51), Инозитол+фк(от днес), Б12(314 от реф.145-569) ,витекс, глюкофаж от седмица време и селен+Л тироксин.

# 613
Здравей, Денис!
Може ли да коментираш изследванията ми? Направени са на трети ден от МЦ, на прегледа при гинеколога всичко беше добре, но все пак ми каза да ги пусна, тъй като правим опити за бебе. Благодаря предварително, лек ден!

# 614
Здр Денис може ли да коментираш мойте резултати. Благодаряти предварително.

Общи условия

Активация на акаунт