Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 48 414
  • 735
  •   1
Отговори
# 480
Благодаря много, страхотни сте! Да, идеята е да се справя без лекарства и също така да елиминирам риска високия ми инсулин или висока кръвна захар да увредят бебето, ако успея да забременея. Ще си реорганизирам закуската радикално явно. Тези примерни менюта са ми много полезни. Да разбирам ли, че сиренето/ млечните не са годни да заменят протеина в някое хранене? Доста месо май се очертава да изям... 
Киселото  мляко по кое време е удачно да се яде?
Вечерята ми като чета всичко написано е много далеч от оптималното: една домашна соленка (че бях прегладняла, докато чакам домашните), салата от домашни домати и нещо като яхния от задушено сухо свинско (шол май) с домати, чушки, лук и морков).
Първо мерене - КЗ 1 ч след хранене 5.5, после се качвах и слизах по стълбите като хамстер 40 Мин с леки почивки. КЗ след въпросния “спорт” - 4.7 (измерена на около втория час от храненето). Не съм сигурна дали така точно трябваше да го измеря. Не знам колко е добре, но май за първи път я виждам под 5 от година и половина. Дано и утре сутрин я измеря под 5 Simple Smile

# 481
Можеш да ядеш твърди сирена. Те са с обикновено с по малко от 1% ВХ, някои и с по малко от 0,1%. Бялото саламурено сирене също както и от типа на бри и камамбер.
Щом прегладняваш и не можеш да изчакаш вечерята, не е добър знак. Сутринта може да ти е по-висока захарта от вечерната.

# 482
  • Paris, France
Деси123, браво! Гордеем се с тебе. Ако тръгнеш да тичаш или да качеаш стълби веднага след ядене ще виждаш ниска КЗ и на първи час.

Месото е ОК. Доматите и морковите и лука са ОК само ако веднага ставаш и хукваш. Като видиш КЗ под 5 по всяко време можеш леко да започнеш да увеличаваше ВХ, но само когато си готова да спортуваш след ядене. Сега орехи ВХ до КЗ под 5 по всяко време, а като я стабилизирал ще започваш да ги качваш. Избираш едно ядене, изяждаш 30гр ВХ и ходиш. Ако на първи час видиш КЗ под 5 ходиш още 30 мин, но не мериш на втори, защото няма смисъл. На следващия ден изяждаш 40гр ВХ и пак по същия начин. Ако се вдигне над 5 на по-следващия ден ядеш пак 40гр и така докато КЗ започне да е винаги под 5 на 40гр и тогава вдигаш.

Ако искаш ниска КЗ сутрин трябва да си легнеш с ниска КЗ и опразнена от глюкоза, тоест след кардио. Преди лягане може да потича на място, да нямаш у дома, да танцуваш, каквото искаш. Ще видиш много бързо резултат.

ОК са сирената за междинни хранения, но по мъничко,защото съдържат много наситени мазнини, а в условията ма липса на омега 3 те не са полезни и влошават ИР.

Наблягай на магданоз и маруля, спанак, чесън, лук и зелени листа. Ще видиш голяма разлика след включването им.

Можеш да замениш качването на стълби със средно бързо ходене. Тръгваш бавно и увеличавал темпото докато леко почнеш да се задъхва. На моменти можеш и да подтичваш. Това е за да не си натоварваш ставите и да не се преуморяваш.

Правилно си изместила КЗ. Абееее, важно е да си постоянна и да напредва. Дали е 5 или 5.5 няма голямо значение, но да не хвръкна до 6-7 е важно.

Успех ти желая и да се хвалиш по-често!

Ти май си първата, освен мене, която действа по този метод.

# 483
При мен от този метод не виждах голяма разлика в КЗ- ама и аз си лягах с една КЗ, пък ставах с по-висока...Чак след Глюкофаж се промени това. Но вероятно съм била много инсулиново резистентна. Сега нямам вече нужда да прилагам този метод, движението ми е за удоволствие, не за КЗ Simple Smile
Деси, чудесно. Simple Smile Продължавай така!

# 484
Благодаря!
Измерих я сутринта 5.3 на гладно, явно се е покачила през ноща. Малко се шашнах, защото се е качила от 4.7 като след вечеря не съм яла и пила нищо друго освен вода и добавки (NAC и МИО-инозитол).

# 485
Аз ти казах, че може да ти е по-висока сутринта. т.нар. dawn effect

# 486
Да, Миоки. Добре, че ми го беше написала, че преди да вляза във форума и да го прочета реши, че нещо тотално съм се повредила. Ще прочета за този dawn ефект, за да се ориентирам.

# 487
Деси, ето едно клипче по темата:
https://youtu.be/2l80su1zCLc

Ако по-висока е само сутрешната КЗ, най-вероятно е феноменът на зазоряване.

# 488
  • Paris, France
Благодаря!
Измерих я сутринта 5.3 на гладно, явно се е покачила през ноща. Малко се шашнах, защото се е качила от 4.7 като след вечеря не съм яла и пила нищо друго освен вода и добавки (NAC и МИО-инозитол).

Ако с години е седяла 5.5-5.8 няма как за 2 дена да падне на 4.5. 5.3 не е лоша сутрешна захар. Добра е даже, но може да е още по-добра. Важното е, че:

1. Не се е качила

2. Пада.

Казах ти, че трябва време. Първо се оправя така наречената spot sugar - измерена в момента, след ядене. Като започнеш да виждаш редовно КЗ под 5, сутрешната бавно ще пада. Може и да скача понякога, след махане на Метформин, примерно, алкохол вечерта, промяна на времето. Като се случи скок се намаляват леко ВХ и се продължава с добавките и горенето на глюкоза след ядене и после пак бавно се покачват.

До месец мисля, че ще я видиш под 5 редовно, но не мога да ти го гарантирам.

Можеш да пробваш протеин преди лягане, примерно 2 яйца с малко салата. Това за да не правиш хипо през нощта и съответно да няма феномен на зазоряването и черният дроб да не бълва глюкоза за да компенсира. Ако видиш, че ти действа зле просто го спираш. Чела съм, че гъби с вечерята помагат при някои хора, но вредят при други.

# 489
Не очаквам мигновен ефект. Този проблем при мен не е от много години, но все пак не е и от вчера. Отключи се при втората бременност. Радвам се, че все пак при третата, макар и пак неуспешна, в рамките на три месеца не се е обострил, дори имаше подобрение. Ще работя върху храненето и ще си вкарам системно серии физическо натоварване след всяко хранене и така се надявам да я поддържам. Ще говоря и с ендокринолога дали може така да прибвам, защото не искам да почвам хапчета, които да “маскират” реалното положение и после при спиране да ми се вдигнат отново нивата и точно посред евентуална бременност.

# 490
  • София
Аз да споделя, че направих ПКК, захар, хормони. Засега всичко е ОК. Остана ми само глюкозотолерантен тест.
Vit D и B12  обаче са на долна граница и ще трябва да се заема сериозно с този въпрос. Този проблем го имам от доста време.

Явно начинът ми на хранене е голям проблем.  Трудно ми е, много ми е трудно с това хранене. Признавам си. Доста неща не обичам, а други ме изкушават.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2020, 19:45 от missence

# 491
Здравейте.
Аз все още не съм започнала Глюкофажа ХR1000, искам пак да направя изследване на инсулин, глюкоза, холестерол и триглицериди в петък и от 15.09 ще започна хапчетата.
Чета мн страшно странично действие- лактатна ацидоза и ме е малко шубе.
Някой да е на този Глюкофажа с удължено освобождаване и такава висока доза- 2 т. от 1000 вечер?
 Не е много това, и то и двете таблетки вечер?
Четох, че около седмица трябва да пия по 500 мг, после седмица по 1000 и така да увеличаваме до 2 таблетки. А ендокриноложката  ми каза за 3 дни да съм на макс доза.
Купила съм още Профихол, пектин на д-р р Тошков, омега 3, чесън капсули, хром и ленено семе, но и тях ще започвам от 15. 09.
Добре ли са или са ми много?
Иначе пия за кръвно сутрин Коолсарт и Физиотенз, а вечер само Физиотенз. Сутрин вземам и Деанксит.
С храненето за сега не се справям мн добре. Пия си кафето с 50 гр пр мляко, между храненията охладнявам и понякога хапвам кисела ябълка. Но и нали ще правя нови изследвания, затова си позволявам да не съм мн стриктна. Като започна лекарствата ще съм вече стриктна.

# 492
Аз минавам да се отчета с хубави новини. Според ендокринолога нямам ИР и няма нужда да пия хапчета. Да се движа повече и да внимавам с храната, най-вече захарта.
Днес сутрин на гладно успях да имам 4.8 КЗ. (Чудо) постигната след вечеря от месо и зеленчуци и търчане по стълбите Simple Smile Направо не мога да повярвам, че спадна толкова бързо...
Не мисля да се подлъгвам по хубавите новини от ендото и продължавам да меря КЗ и да се движа. Искам да видя кое как ми  вдига КЗ и да я стабилизирам на нива под 5, а не просто да разчитам, че няма да се влоши при евентуална бременност.
Ендото каза, че ще ми е много трудно постижимо това 5 през цялото време, но не мисля да се давам лесно Simple Smile ясно е, че ще има моменти, в които я изпускам, но е важно това да е инцидент, а не константа

# 493
maq-mi, много хапчета, много нещо. Аз бих те посъветвала на първо време да не пиеш никакви добавки и да видиш как се чувстваш. При всичките тия хапчета, ако се почувстваш зле, няма да знаеш от кое е или от храненето и изобщо толкова нови неща на куп, не е препоръчително - според мен.

Desii_123, браво. Продължавай в същия дух.

# 494
Аз установих, че в пектина, който пия има доста захар - идва към 15 г захар (монозахариди) дневни. Аз го пия заради тежки метали и е временно (след 3 седмици ще го спирам), та ще ги приема тези захари, но ми се струва много. Не знам дали няма някой с по-малко захар. В моментите, в които искам да се глезя имам шоколад, в който захарта е 20 г на 100 г. Реално излиза, че с този пектин приемам повече захар за един ден отколкото за цяла седмица ако ям всеки ден парченце шоколад, а това е почти изключено да се случи....

Общи условия

Активация на акаунт