Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 48 380
  • 735
  •   1
Отговори
# 525
Роби, когато желязото е ниско обикновено ЖСК (желязосвързващ капацитет) е в горната част на референтните и обратно. Има и тотален ЖСК- не съм изследвала и не знам за него...трансферин, трансферинова ситуация също не съм изследвала. Феритинът е запасът от желязо на организма.

# 526
Момичета, какво ще кажете за тези резултати?
Биохимия
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности   
Глюкоза(Glucose)   
4.49   mmol/l   3.00 - 6.00   
Гликиран хемоглобин /HbA1c/   
Профил   *   *   
СъгласноNGSP   
5.9   %   4.3 - 6.1   
Съгласно IFCC   
41.00   mmol/mol   23.00 - 43.00   
EAG /Изчислена средна глюкоза/   
6.79   mmol/l

# 527
Висока захар и гликиран. Hb A1c над 6 се смята за диабет. Не изглеждат хич добре според мен - взимай мерки.

# 528
Момичета, имам един въпрос. Възможно ли е при някакъв стрес за организма, захарта да се качи? В началото на Август ми се спука шоколадова киста с излив в корема. Болките бяха нечовешки, като слава Богу, лекарите успяха само с вливания и лед на корема да ме оправят, та не се наложи спешна операция. Това се случва на обяд. Сутринта бях хапнала две чушки пълнени със сирене. Като ме приеха на обяд в болницата ми взеха кръв. При изписването видях, че захарта ми е била 6,28, което си е високо. По принцип последния път ми е била 5,5, което знам, че е много, но не съм на хапчета, а само на диета и нещата стават бавно. Не ми се вярва, че такава е постоянната ми стойност на захарта, при положение, че съм на хранителен режим, като повечето ми хранения са месо и яйца само.

# 529
Възможно е, да, но ще е инцидентно.

# 530
Здравейте,
Искам да се извинява за въпросите си, за съжаление нямам много време, за да чета всички коментари и теми, за толкова кратко време.
От няколко дни съм на режим, но усещам някакво замайване и отнесеност, а също така от време на време странни усещания около ч.дроб, дали е възможно да е от диетата. Изцяло гледам да се придържам към препоръките на лекаря и включително с пиенето на вода около 2.5л и повече. Все още не съм започнала с Глюкофажа, надявам се да размърдам метаболизма, ако няма резултат ще го включа и него, просто много ме притесняват тези странични ефекти от лекарствата, а и при рязка смяна на храненето се надявам, че ще постигна резултати и без него или поне по-малко да го пия.....

# 531
"кето грип" - потърси в нета възможните симтоми - не са малко, но всичко е преодолимо, трябва време.

Слагай по малко сол във водата която пиеш или си соли повече яденето. Слабостта ще отмине когато се адаптираш към горене на мазнини. В момента си между двата вида гориво и не черпиш нито от едното, нито от другото достатъчно. Също има и период на абстиненция от липсата на обичайното количество ВХ. Може да получиш и киселини.

# 532
Здравейте, момичета! Май няма здравна тема,в която да не се запиша.Дойде ред и тук. Объркана съм, не разбирам нищо от ИР, на ендокринолог съм с резултатите чак във вторник.Вчера правих за пръв път в живота си ОГТТ, гадно беше, но резултатите са май по-гадното нещо.Може ли да погледнете и да ми кажете според вас много ли е зле положението?Благодаря предварително!

Клинична Химия/Clinical chemistry
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
Глюкозотолерантен тест - ОГТТ                     
     Глюкозотолерантен тест - на гладно       5.54       mmol/l    4.1 - 5.9   
     Глюкозотолерантен тест - 1-ви час       8.91       mmol/l    до 8.9; гранично до 10.9; патологично - над 11.0   
     Глюкозотолерантен тест - 2-ви час       3.53       mmol/l    до 7.77; гранично 7.8 - 11.1; патологично - над 11.1   
Хормони/Hormones
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
Инсулин - профил                     
     Инсулин/Insulin 0 мин.       13.5       µU/ml    2.0 - 29.1   
     Инсулин/Insulin 60 мин.       84.3       µU/ml       
     Инсулин/Insulin 120 мин.       11.1       µU/ml       
Забележка:
H - резултатът е над нормата (High - висок)
L - резултатът е под нормата (Low - нисък)

# 533
Здравейте, момичета! Май няма здравна тема,в която да не се запиша.Дойде ред и тук. Объркана съм, не разбирам нищо от ИР, на ендокринолог съм с резултатите чак във вторник.Вчера правих за пръв път в живота си ОГТТ, гадно беше, но резултатите са май по-гадното нещо.Може ли да погледнете и да ми кажете според вас много ли е зле положението?Благодаря предварително!

Глюкозотолерантен тест - на гладно       5.54       mmol/l    4.1 - 5.9   
     Глюкозотолерантен тест - 1-ви час       8.91       mmol/l    до 8.9; гранично до 10.9; патологично - над 11.0   
     Глюкозотолерантен тест - 2-ви час       3.53       mmol/l    до 7.77; гранично 7.8 - 11.1; патологично - над 11.1   
Хормони/Hormones
Инсулин - профил                     
     Инсулин/Insulin 0 мин.       13.5       µU/ml    2.0 - 29.1   
     Инсулин/Insulin 60 мин.       84.3       µU/ml       
     Инсулин/Insulin 120 мин.       11.1       µU/ml       
Забележка:
И аз съм от дни тук, но резултатите Ви са като моите горе-долу. Аз съм с ИР и вече на диета, надявам се, да се справя, за да не стигна до диабет....

# 534
sladuranata_f, ами не са добри. Захарта ти е висока, а на втори час пада много ниско, инсулинът на гладно също е висок. Имаш големи пикове и спадове и при двата показателя, което не е ок, но хубавата новина е, че е сравнително лесно поправимо само с хранене. Сигурно ще ти изпишат метформинов препарат, но може да пробваш и без него, ако си амбицирана. Храненето е основното, хапчето е само патерица и не е нужно на всеки.

# 535
  • Paris, France
Скрит текст:
Момичета, имам един въпрос. Възможно ли е при някакъв стрес за организма, захарта да се качи? В началото на Август ми се спука шоколадова киста с излив в корема. Болките бяха нечовешки, като слава Богу, лекарите успяха само с вливания и лед на корема да ме оправят, та не се наложи спешна операция. Това се случва на обяд. Сутринта бях хапнала две чушки пълнени със сирене. Като ме приеха на обяд в болницата ми взеха кръв. При изписването видях, че захарта ми е била 6,28, което си е високо. По принцип последния път ми е била 5,5, което знам, че е много, но не съм на хапчета, а само на диета и нещата стават бавно. Не ми се вярва, че такава е постоянната ми стойност на захарта, при положение, че съм на хранителен режим, като повечето ми хранения са месо и яйца само.

Възможно е и няма нищо притеснително. При стрес, болка се отделя адреналин и кортизол и КЗ може да се вдигне независимо от изяденото преди това. Може и да са ти сложили стероид за да намалят оток и възпаление. Кистата е притеснителна и може да е признак на висок инсулин И КЗ и следствие от тях, но също и недостиг на витамини и минерали. За твое успокоение иди и си направи ОГТТ по правилата ! Така ще знаеш със сигурност има ли или няма проблем. Много инфекции вдигат КЗ, малария, например.

Скрит текст:

Глюкозотолерантен тест - на гладно       5.54       mmol/l    4.1 - 5.9   
     Глюкозотолерантен тест - 1-ви час       8.91       mmol/l    до 8.9; гранично до 10.9; патологично - над 11.0   
     Глюкозотолерантен тест - 2-ви час       3.53       mmol/l    до 7.77; гранично 7.8 - 11.1; патологично - над 11.1   
Хормони/Hormones
Инсулин - профил                     
     Инсулин/Insulin 0 мин.       13.5       µU/ml    2.0 - 29.1   
     Инсулин/Insulin 60 мин.       84.3       µU/ml       
     Инсулин/Insulin 120 мин.       11.1       µU/ml       
Забележка:

Имаш ИР, доста тежка, с инсулин, никога не падащ под 5 и висока захар на първи час, но и хипогликемии на втори. Моето първо ОГТТ беше още по-зле, с инсулин 190 на първи час. За щастие, все още нарушението е само в на първа фаза и за около 2 години радикална промяна на начина на живот можеш да се вкараш в норма. А може и по-бързо да успееш, но по видяно и преживяно за година се сваля наполовина каквото и да правиш.

На гладно инсулинът ти е ужасно висок, но моят беше същия. Той показва складирана енергия. Ако имаш наднормено тегло трябва да го свалиш.

Изчети първия пост няколко пъти и виж добавките, диетата и ги почвай! Магданозът много помага за първа фаза. Оцет преди ядене ще ти помогне да не качваш и сваляш КЗ. Магнезий, омега 3 итн.

Започвай да намаляващ ВХ още днес, но по малко за да не правиш хипогликемии. Намаляваш алкохол, плодове, захар В кафе и чай,хляб,картофи, паста,ориз, така пе до 2 седмици да останеш на месо, яйца, риба, зелени листа и по някой морков или домат. Внимателно с млечни и ядки.

Можеш да почнеш да ходиш бързо след ядене на ВХ.

На твоите нива на първи час бях след строга диета и 6 месеца спорт. Метформин пих1 месец. Мисля, че ще успееш и без него. Успех.

# 536
Благодаря Ви много за подкрепата.Не знам дали ще стане само с диета, по принцип нямам воля и водя много заседнал начин на живот.И като цяло и другите показатели не са ми добри. Имам ниско желязо, нисък Б12, нисък вит Д. С хипотиреоидизъм съм и пия Л-тироксин. От няколко месеца  ми окапа косата на половина.Безжизнена съм и без капка енергия, имам тежък МЦ, висок пулс, на бета блокер съм, за разкош и някоя ПА.Общо взето съм парцал  и не знам от къде да я започвам.

# 537
Недей така пораженчески. Промяната в храненето ще има ефект върху всичко изброено. В началото ще е малко по-трудно докато си го нагласиш според твоите нужди и ще трябва да пробваш различни варианти, но е напълно реализуемо и без прилагане на особена воля или грандиозни физически усилия.
Само ще ти кажа, проблемът не е волята или липсата на такава. Самото ти хранене до сега те прави летаргична и безволева. Пак ще дам пример с майка ми - махна всички хапчета които пиеше (с шепи), включително бета-блокера. Отне време, направи го постепено, но говорим за 65 годишна жена, със сериозни заболявания с история от 30+ години.
Започни от четене на първия пост - има пре-пре достатъчно информация. Ще ти даде насоки. Не е нужно да изпълняваш всичко на куп и 100% стриктно в началото. Както казах, ще отнеме време докато намериш твоята формула, но е по-лесно отколкото ти се струва в момента.

# 538
  • Paris, France
Благодаря Ви много за подкрепата.Не знам дали ще стане само с диета, по принцип нямам воля и водя много заседнал начин на живот.И като цяло и другите показатели не са ми добри. Имам ниско желязо, нисък Б12, нисък вит Д. С хипотиреоидизъм съм и пия Л-тироксин. От няколко месеца  ми окапа косата на половина.Безжизнена съм и без капка енергия, имам тежък МЦ, висок пулс, на бета блокер съм, за разкош и някоя ПА.Общо взето съм парцал  и не знам от къде да я започвам.

С ниско желязо, нисък Д3 и Б12 няма как да ти функционира пълноценно щитовидната и да нямаш ИР.

И аз имах Т4 на долна граница и преди да открия, че имам ИР даже ми бяха дали Т4, но ми се разтушат сърцето и исках да скоча през прозореца и спрях да го пия и по-добре, защото Т3 ми беше на горна.

След диетата всичко влезе в норма и при много хора е така. Бледолилава също свали TSH, а savina_33 махна бетаблокери.

Права е Миоки, дай си време и изчети няколко пъти първия пост. Няколко пъти. Само го изчети.  При недостиг на разни неща се почва с добавките и ВХ се свалят много, много бавно, като под бавно се има предвид 2 седмици или месец, не 2 години, защото дотогава може и да не сме живи.

Повечето витамини се пият заедно. Б12 сам не оправя работата, трябва в комбинация с коензимирани Б витамини.

Обръщаш внимание На киселинността на урината, защото ако организмът ти е постоянно кисел, а при ИР той е, нито щитовидна, нито черен дроб работят добре.

При хипотироидизъм си струва да изследваш селена и ако е в норма да качиш хода, защото Т4 се прави от йод, а при ИР той се използва в повече. Няма смисъл да изследваш йод, само селен.

Почваш да ядеш по 5 салати и дневно и ще усетиш разликата в засищане и енергия. Първо ядеш салатата. Преди ядене пиеш по 20 мл ябълков оцет с вода, ядеш и ако можеш отиваш да ходиш. Това всичкото го правиш без промяна в храненето. Чак след няколко дни почваш да намаляващ бавно ВХ.

Не можех да стана от леглото. Няколко дни имах главоболие понякога, обаче кантарът тръгна надолу и след 2 седмици и само 4кг свалени се чувствах като нова. За месец свалих още 11 кила без да изпитвам глад, жажда, непрекъснато желание да пикая или друго неудобство.

Хайде, купувай ябълкови оцет и магданоза и започвай! Ако събота и неделя са ти почивни е идеалния старт на ново приключение и за Коледа ще си фиданка и фурия. Е, после продължаваш със спорт и внимаваш, но засега ти трябва диета и витамини и минерали. Няма нужда да спортуваш изобщо ако:

1) ядеш по 2-2.5 грама протеин на килограм тегло

2) изключиш ВХ

3) ходиш пеша нормално

4) не наддава тегло

5) пиеш Метформин (от сегашния ми опит не е много нужно ако пиеш оцет и магнезий, защото влошава дефицита на Б12 и магнезий).

# 539
Момичета, колко е нормално да се вдига КЗ след хранене. Днес на обяд ядох печено пилешко бутче (уж от Пасищно пиле) с кожата, салата от домат с зехтин и много малко печени с пилето тиквички. На гладно КЗ беше 5, 1 час след ядене е 5.7. Това нормален марж ли е? Знам, че по-добри са разни зелении, но сега ни зреят доматите и общо тези няколко седмици са единствените, в които мога да ям истински домати, а не някаква гума окъпана в пестициди

Общи условия

Активация на акаунт