Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 48 330
  • 735
  •   1
Отговори
# 540
По-добре домашни домати, отколкото купешки салати. Мен ако питаш, най-добре нито салати, нито домати ама... Simple Smile

Нормално е да се качи захарта след хранене. Не ти е скочила много, просто си тръгнала от високо ниво.

# 541
Ясно. За мен това начално ниво е хубаво за сега. В последната година сутрин на гладно КЗ не ми е била под 5.6, даже е стигала до 6.24. Буквално няма седмица от както си взех глюкомер, започнах да се движа малко повече (разходки и ходене по стълби) и коригирам храната като се опитвам да се ориентирам коя храна как ми действа.
Защо да не са ок салатите? Хайде плодовете (много захар), но кое му е лошото на зеленчуците?

# 542
Съдържат вещества, които може да намалят абсорбцията на някои минерали. На мен лично ми причиняват подуване на корема, не са ми вкусни и неяденето им вече почти 2 години не ми е причинило негативи. Ако са ти вкусни, яж, но не са изобщо задължителни за всеки за добро здраве.

# 543
  • Paris, France
Момичета, колко е нормално да се вдига КЗ след хранене. Днес на обяд ядох печено пилешко бутче (уж от Пасищно пиле) с кожата, салата от домат с зехтин и много малко печени с пилето тиквички. На гладно КЗ беше 5, 1 час след ядене е 5.7. Това нормален марж ли е? Знам, че по-добри са разни зелении, но сега ни зреят доматите и общо тези няколко седмици са единствените, в които мога да ям истински домати, а не някаква гума окъпана в пестициди

Кога стана Петко Катранджиев, кога му почерня г........ 🤩🤩🤩😎.

Нормално е, да. Нищо ненормално няма в КЗ 5.7 след хранене. КЗ не седи по цял ден една и съща.

По-добре домашни домати, отколкото разни боклуци от супермаркета. Права е Миоки.

Ти можеш да си ядеш домати. Ако искаш и ябълка или друг плод можеш да ядеш, само че трябва да предвидиш ходене, както ти обясних, веднага след ядене. С повече ходене ще видиш и доста по-ниска КЗ, на ставане, преди, след ядене. Не става веднага и ти го написах.

В момента твоят метод е ядене на малко ВХ и изгаряне преди да се е наложило инсулинът да се вдигне. В този смисъл и хляб и захар можеш да ядеш, стига да сваляш до под 5 + 30 минути спорт. Е, хлябът трябва да е пълнозърнест, а захарта си е отрова, но по принцип може.

Зеленчуците са важни за здравето на червата на повечето хора. Липсата им увеличава рисковете от рак на дебелото черво, възпаления, колит.

А ако захарта се е вдигнала, това е по-скоро отсечените тиквички, а не от доматите + че си яла и мазничко. Но да, яж си ги.

Да ти пратя ли адреса да ми пратиш и на мене, че много ми са се приспи розови домати, а тук нямаме. 🤐. Шегувам се, но благородно ти завиждам.

И слагай и магданоз в доматките! Снощи ядох домати с червен лук и магданоз и печени зелени чушки и зехтин и оцет. Вкусно беше, но не са като розовите. Дъщеря ми в България само тях яде.

Поставила си си амбициозно летвата доста високо/ниско (в смисъл ниска КЗ) и имаш много добър успех бързо. Просто упорствай и до месец ще се чудиш колко много ВХ можеш да изядеш без да скочи КЗ.

В момента 5.7 е по-ниско отколкото сутрешната ти КЗ допреди седмица, така че си е успех.

# 544
Сваля ли лтироксин кръвната захар?Забелязвам тенденция на понижаване откакто го взимам.

# 545
Зеленчуците са важни за здравето на червата на повечето хора. Липсата им увеличава рисковете от рак на дебелото черво, възпаления, колит.
Това не е вярно.

# 546
Сваля ли лтироксин кръвната захар?Забелязвам тенденция на понижаване откакто го взимам.
При мен не съм забелязала такава тенденция.

# 547
Момичета, колко е нормално да се вдига КЗ след хранене. Днес на обяд ядох печено пилешко бутче (уж от Пасищно пиле) с кожата, салата от домат с зехтин и много малко печени с пилето тиквички. На гладно КЗ беше 5, 1 час след ядене е 5.7. Това нормален марж ли е? Знам, че по-добри са разни зелении, но сега ни зреят доматите и общо тези няколко седмици са единствените, в които мога да ям истински домати, а не някаква гума окъпана в пестициди

Кога стана Петко Катранджиев, кога му почерня г........ 🤩🤩🤩😎.

Нормално е, да. Нищо ненормално няма в КЗ 5.7 след хранене. КЗ не седи по цял ден една и съща.

По-добре домашни домати, отколкото разни боклуци от супермаркета. Права е Миоки.

Ти можеш да си ядеш домати. Ако искаш и ябълка или друг плод можеш да ядеш, само че трябва да предвидиш ходене, както ти обясних, веднага след ядене. С повече ходене ще видиш и доста по-ниска КЗ, на ставане, преди, след ядене. Не става веднага и ти го написах.

В момента твоят метод е ядене на малко ВХ и изгаряне преди да се е наложило инсулинът да се вдигне. В този смисъл и хляб и захар можеш да ядеш, стига да сваляш до под 5 + 30 минути спорт. Е, хлябът трябва да е пълнозърнест, а захарта си е отрова, но по принцип може.

А ако захарта се е вдигнала, това е по-скоро отсечените тиквички, а не от доматите + че си яла и мазничко. Но да, яж си ги.

Да ти пратя ли адреса да ми пратиш и на мене, че много ми са се приспи розови домати, а тук нямаме. 🤐. Шегувам се, но благородно ти завиждам.

И слагай и магданоз в доматките! Снощи ядох домати с червен лук и магданоз и печени зелени чушки и зехтин и оцет. Вкусно беше, но не са като розовите. Дъщеря ми в България само тях яде.

Поставила си си амбициозно летвата доста високо/ниско (в смисъл ниска КЗ) и имаш много добър успех бързо. Просто упорствай и до месец ще се чудиш колко много ВХ можеш да изядеш без да скочи КЗ.

В момента 5.7 е по-ниско отколкото сутрешната ти КЗ допреди седмица, така че си е успех.

Благодаря. Ще си хапвам зеленчуци, а като хапвам нещо по-въглехидратно директно после ще почвам движение. Сега за някои любими храни, целенасочено чакам да видя на 1 ч какво е положението уж в опит да разбера колко подходящи са. Ще ми се да си направя траен режим, а не нещо, което да следвам за кратък период от време и после като уж си постигна целите да го зарежа, защото лесно мога да се увлека по лоши навици и вредни храни. Тези дни, в които чета темата научих много повече неща и информацията от вас ми помага в пъти повече от всичките прегледи и изследвания при лекари до сега. Указанията им от типа “избягвай сладкото” са толкова общи, че направо безполезни. Едва ли има някой, който е установил, че има проблем с КЗ и инсулина и да продължава да набива торти и бисквити (макар да са си вкусни пусто...), но само със спиране на сладкото явно не става. Затова и питам ...

# 548
Едва ли има някой, който е установил, че има проблем с КЗ и инсулина и да продължава да набива торти и бисквити (макар да са си вкусни пусто...)
Ааа, има доста такива.

# 549
  • Paris, France
Миоки, повечето човешки групи ядат зеленчуци и/или плодове когато могат да си ги набавят. Ескимосите почти не ги ядат, но не са в цветущо здраве и имат ниска продължителност на живота дори в естествената си среда. Човешките зъби са зъби на всеядно животно, с неособено развити кучешки зъби. Хищниците имат развити кучешки зъби. Червата ни са доста по-дълги от тези на хищниците. Доказано е, че много болести на червата са свързани с липсата на фибри. ИР и диабет също са свързани с бактериалната и гъбична флора на червата.

Тук пишеше дама с ник Галактическа принцеса. Ядеше ВМ-НВХ и в един момент разви дивертикулит, който е свързан точно с липса на фибри, но когато се обостря се яде без фибри. Така тя трябваше, с инсулин на гладно 100 или 300, май беше, да легне и да яде картофи и ориз, защото от друго кървеше. Не зная какво стана с нея, но си е неприятно.

На тропиците растат кокосови орехи и авокадо целогодишно, лесно се хранят кокошки и кози с вечно зелената растителност, но хората копаят и садят ама, маниока, царевица и си се хранят ВВ. Верно е вечно топло, а горещината сваля КЗ, но те не чакат мазнотиите да им паднат на главата за да ги изядат, а това е по-лесния вариант. Ядат листа от маниока, калалу (не знам как се казва на български), спанак. Ядат и патладжани, тиквички и други ниско ВХ, но си ядат ВВ.

В северните държави ядат доста по-малко ВХ, в което има резон, защото е студено. Но ядат някакви, а не се тъпчат с мас и калориите им идват от протеин.

Малко хора биха се чувствали добре в дългосрочен план, хранейки се само с месо и риба. Ти се храниш така и засега нямаш проблем, но това е отскоро. Бременна жена, примерно или менопозална с нормален инсулин не е добре да се хранят така. Едната рискува дете с диабет като порасне, а другата остеопороза.

Ако месото е сурово и диво или гледано на трева е малко различно, но за готвено месо си оставам негативно настроена. Видяла съм вече хора, които успяват да свалят инсулина с ядене на месо, но след 6-7 години той почва да се покачва пак. Недоволна Преди 2 години показа качен на месо инсулин. За мене това не е здравословен режим на хранене.

Деси123, това с яденето и меренето е глупаво, защото след дни инсулиновият отговор ще е различен. Ако искаш излекуване и бързо подобряване на ИР без да ядеш кетогенно изобщо спираш с експериментите. Ядеш и тръгваш да ходиш. Няма значение как ти действа дадена храна сега, защото ако ходиш след всяко хранене, след време ще ти трябва все по-малко ходене до нормална захар. Това е теорията на негативните въглехидрати. Яде се и се изгаря повече ВХ отколкото сме яли. Така обръщат диабет 2 болезнено слабите хора.

Тези експерименти влошават и ти влошават и яйцеклетките. Край. Избираш си 2 яденета и тогава ядеш ВХ и ходиш до захар под 5 + 30 минути.

Като изкараш 1-2 седмици със захар под 5 почваш да увеличаваш количеството ВХ бавно, първо веднъж дневно и пак продължаваш да го гориш. Ако сега ти трябват 45мин ходене до КЗ под 5 при изяждане на 20гр ВХ, след 2-3 месеца ще можеш да изяждаш по 50-75гр ВХ и с 45мин ходене ще имаш нормална КЗ. Така ясно ли е?

Може да я свали, предвид че увеличава обмяната на веществата, но зависи и от други фактори.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2020, 01:23 от Nevena Virolan

# 550
Миоки, повечето човешки групи ядат зеленчуци и/или плодове когато могат да си ги набавят. Ескимосите почти не ги ядат, но не са в цветущо здраве и имат ниска продължителност на живота дори в естествената си среда. Човешките зъби са зъби на всеядно животно, с неособено развити резци. Хищниците имат развити резци. Червата ни са доста по-дълги от тези на хищниците. Доказано е, че много болести на червата са свързани с липсата на фибри. ИР и диабет също са свързани с бактериалната и гъбична флора на червата.
Ми там е работата, че не е доказано. Нищо доказано няма, всичко е спекулации и предположения. Няма и да се докаже, защото за целта трябва да се направи изледване с хора, което няма да е етично и съответно няма да се случи. Доказателствата са факти, до които се стига по експериментален път, не по асоциация.

Ако изхождаме от собствения си опит и този на познатите - аз проблеми с червата нямам и не съм имала никога, а преди режима ядях много малко фибри (бял хляб, бял ориз, картофи рядко, много малко плодове и зеленчуци, сега никакви и все още (може да се спори защото не са минали 10+ години) но за сега мърдам.
"Чувствам се не добре" е съвсем различно от "имам здравословен проблем". Това не е доказателство за нищо. Не казвам на никой как да се храни, само че не е вярно, че липсата на фибри води непременно до здравословни проблеми. ЧАстните случаи са частни и никой от наблюдаващите отстрани не е наясно 100% със заобикалящите проблема обстоятелства, че да прави категорични заключения.

Не знам тази потребителка с какво се е хранила и какъв е бил здравния ѝ статус, нито причитите за проблемът ѝ и кой и как е доказал, че е в следствие от липса на фибри. Тук почти никой от пишещите не се храни като мен, подозирам, че има няколко четящи, ама те не се обаждат много Simple Smile Да покачването на инсулина след ядене на месо на Недоволна пак същото като за предния случай, обстоятелствата около покачването на КЗ след ядене на месо са отново неясни поне за мен. Променливите са много, за да може да се заключи категорично, къде е ключа от палатката. Липсата на фибри е едно от най-невероятните обяснения за мен, от това което аз съм научила до сега за човешкото хранене.

За дължината на червата и формата на зъбите и това какво казва или не изобщо няма да навлизам, че и там е мътна и кървава.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 21:23 от Миоки

# 551
Миоки, повечето човешки групи ядат зеленчуци и/или плодове когато могат да си ги набавят. Ескимосите почти не ги ядат, но не са в цветущо здраве и имат ниска продължителност на живота дори в естествената си среда. Човешките зъби са зъби на всеядно животно, с неособено развити резци. Хищниците имат развити резци. Червата ни са доста по-дълги от тези на хищниците. Доказано е, че много болести на червата са свързани с липсата на фибри. ИР и диабет също са свързани с бактериалната и гъбична флора на червата.

Тук пишеше дама с ник Галактическа принцеса. Ядеше ВМ-НВХ и в един момент разви дивертикулит, който е свързан точно с липса на фибри, но когато се обостря се яде без фибри. Така тя трябваше, с инсулин на гладно 100 или 300, май беше, да легне и да яде картофи и ориз, защото от друго кървеше. Не зная какво стана с нея, но си е неприятно.

На тропиците растат кокосови орехи и авокадо целогодишно, лесно се хранят кокошки и кози с вечно зелената растителност, но хората копаят и садят ама, маниока, царевица и си се хранят ВВ. Верно е вечно топло, а горещината сваля КЗ, но те не чакат мазнотиите да им паднат на главата за да ги изядат, а това е по-лесния вариант. Ядат листа от маниока, калалу (не знам как се казва на български), спанак. Ядат и патладжани, тиквички и други ниско ВХ, но си ядат ВВ.

В северните държави ядат доста по-малко ВХ, в което има резон, защото е студено. Но ядат някакви, а не се тъпчат с мас и калориите им идват от протеин.

Малко хора биха се чувствали добре в дългосрочен план, хранейки се само с месо и риба. Ти се храниш така и засега нямаш проблем, но това е отскоро. Бременна жена, примерно или менопозална с нормален инсулин не е добре да се хранят така. Едната рискува дете с диабет като порасне, а другата остеопороза.

Ако месото е сурово и диво или гледано на трева е малко различно, но за готвено месо си оставам негативно настроена. Видяла съм вече хора, които успяват да свалят инсулина с ядене на месо, но след 6-7 години той почва да се покачва пак. Недоволна Преди 2 години показа качен на месо инсулин. За мене това не е здравословен режим на хранене.

Деси123, това с яденето и меренето е глупаво, защото след дни инсулиновият отговор ще е различен. Ако искаш излекуване и бързо подобряване на ИР без да ядеш кетогенно изобщо спираш с експериментите. Ядеш и тръгваш да ходиш. Няма значение как ти действа дадена храна сега, защото ако ходиш след всяко хранене, след време ще ти трябва все по-малко ходене до нормална захар. Това е теорията на негативните въглехидрати. Яде се и се изгаря повече ВХ отколкото сме яли. Така обръщат диабет 2 болезнено слабите хора.

Тези експерименти влошават и ти влошават и яйцеклетките. Край. Избираш си 2 яденета и тогава ядеш ВХ и ходиш до захар под 5 + 30 минути.

Като изкараш 1-2 седмици със захар под 5 почваш да увеличаваш количеството ВХ бавно, първо веднъж дневно и пак продължаваш да го гориш. Ако сега ти трябват 45мин ходене до КЗ под 5 при изяждане на 20гр ВХ, след 2-3 месеца ще можеш да изяждаш по 50-75гр ВХ и с 45мин ходене ще имаш нормална КЗ. Така ясно ли е?

Може да я свали, предвид че увеличава обмяната на веществата, но зависи и от други фактори.
да, ясно е и ми звучи по-просто от това да разсъждавам за всеки детайл - кое ми я е покачило и кое не. Ям, въртя кръгчета като хамстер или друго движение, меря, ако е под 5 ок, ако не е, продължавам движението, докато я докарам под 5 Simple Smile Така доста бързо ще запомня и кое ми я вдига. Ако след някое изкушение се наложи да търча двойно или тройно, след това ще се замисля дали искам да ми е от честите елементи в менюто Simple Smile

# 552
Едва ли има някой, който е установил, че има проблем с КЗ и инсулина и да продължава да набива торти и бисквити (макар да са си вкусни пусто...)
Ааа, има доста такива.
За съжаление си права, познавам доста такива хора. "Абе то ясно че ще се мре, ами я да си хапна и пийна аз, няма да мра гладен и жаден я!" Или откровено си вярват че не могат без хляб и банички и де да знам и аз какво още, всеки различно - не са пробвали ама не можели те без тези неща.
Някои са си направо диабетици вече, ама това не ги спира. Бият си инсулина, пият си метформина и още куп лекарства, после отиват и се наяждат както си знаят. Най-много ако семейството им ги укорява за това, да го правят тайно от тях, та много добре знаят че не бива, не е като да не знаят.
Много от тях са забравили отдавна колко е хубаво да не си болен и нищо да не те боли, да се наспиваш, да не се опасяваш за високото си кръвно или за нещо друго, просто да си добре. Трудно става да се стремиш към нещо, дето даже не го помниш и знаеш какво е. Иска си сериозна пренастройка и човек трябва сам да се е навил за това, не други да го натискат.

# 553
Висока захар и гликиран. Hb A1c над 6 се смята за диабет. Не изглеждат хич добре според мен - взимай мерки.
Доста страшно звучи. Благодаря за мнението.

# 554
  • Cobrs
Здравейте, имам един въпрос. Възможно ли е да следвам модела на Деси 123 при моите изследвания. Кръвната ми захар на втори и трети час не се повишава съществено за разлика от инсулина. Колко трябва да е КЗ при измерване при този метод, за да не произвеждам толкова много инсулин. И колко капки Вигантол трябва да приемам, за да нормализирам витамин Д. Лято е, и на море ходих, но нивата му винаги са ниски. И аз съм с два аборта поради спряла сърдечна дейност на плода и в предменопауза, с ужасно нередовен цикъл. Вероятно съм и с хормонален дисбаланс, защото и при двете бременности имах много нисък прогестерон и приемах много високи дози прогестеронови препарати. Но не намерих лекар, който да е наясно как да го регулирам. На 43 съм.

Общи условия

Активация на акаунт