Образователен Говорилник - Виртуално бистро (7). Вълнения.

• 26 786
  • 744
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Смърчаща и с болки в гърлото не е позволено и в момента, не само зимата.

# 466
  • софия
Аз в понеделник въпреки, че щяхме да закъснеем, за първи час, върнах девойката да се преоблече. Никога (!!!) не съм се намесвала в облеклото на хлапетата, но тогава просто си представих как настива и на следващия ден киха един два пъти, подсмърча....... и какво?! Ще стресне народа в училище.....определено беше по-добре да рискуваме първия час.
Определено не живеем в нормално време. Интересно как ще бъде  разглеждано след време в учебниците...

# 467
  • София
Според мен е добре сега наистина да не ги пускаме подсмърчащи, с хрема, с болки в гърлото - първо, това може да са симптоми и на Ковид, после, дори и само обикновен вирус да е, пак разболява другите деца.
Затова трябва да въведат възможност децата вкъщи да гледат часовете онлайн обаче!

# 468
А какво мислите за тестването на пулове на деца от класовете? Това ще има ли ефект? Много сложна ми се струва цялата система.

Благодаря за отговорите за компютрите!

# 469
  • София
Според мен - не. Вижда ми се прекомерна мярка спрямо очаквания ефект.

# 470
  • в страната на чудесата
А какво мислите за тестването на пулове на деца от класовете? Това ще има ли ефект? Много сложна ми се струва цялата система.

Благодаря за отговорите за компютрите!
За мен би имало значение ако оърицателния резултат маха карантината. Но това мисля, че не е така.

# 471
  • София
Не, отрицателният резултат не маха карантината. А дали при тестването на пулове ще се хване заразен /точно той да е попаднал в пула в дадения момент/, е малко въпрос на тото.

# 472
  • София
Ако става въпрос за предложената от нашето училище схема - не. На мен ми се струва прекалено сложно и не знам какъв ефект очакват да постигнат с това. Особено интересен е моментът с индивидуално тестване след 14 дни, за да се върнат децата в карантина в клас.
Виждам смисъл от пул тест, ако се направи на деца от карантиниран клас. Например на 7-мия ден след карантината децата да се тестват и ако е отрицателен да се върнат в училище.

# 473
  • София

Виждам смисъл от пул тест, ако се направи на деца от карантиниран клас. Например на 7-мия ден след карантината децата да се тестват и ако е отрицателен да се върнат в училище.
Това няма как да стане. Министерство на здравеопазването:

Възможно ли е карантината да отпадне, ако направя на детето си PCR тест и той е с отрицателен резултат?

Провеждането на PCR тест, в който и да е ден преди изтичане на карантината, Ви дава информация за отсъствието или наличието на причинителя към момента на вземане на пробата за изследване, но не Ви гарантира, че новият коронавирус няма да предизвика оплаквания на следващия ден, например. Затова провеждането на PCR изследване не може да отмени карантината.
https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/kakvo-tryabva-da … -na-deca-posesha/

# 474
Да, карантината не отпада след отрицателен тест, ако не са минали 14 дни.
Ако са минали 14 дни, дали има смисъл от тест?
А с пуловете ми се струва удачно, ако се тества отделен клас едновременно и класовете не се мешат.

# 475
  • София
Ако става въпрос за предложената от нашето училище схема - не.
Любопитно ми е какви проценти ще излязат от гласуването. Също - ако се приеме с 95% и мярката стане задължителна за всички - останалите 5%, които не искат все пак - как ще бъдат принудени? Simple Smile

Таблетите, които си менкат в часовете по АЕ, дали се дезинфекцират?

# 476
  • в страната на чудесата
Също - ако се приеме с 95% и мярката стане задължителна за всички - останалите 5%, които не искат все пак - как ще бъдат принудени? Simple Smile

Не могат да бъдат принудени да се тестват.
Има процедура през съда за някои болести, ковид не е сред тях Simple Smile

# 477
  • В офиса
Идеята на тестовете с пулове според мен е да се ограничи заразата в един клас, а не да пламнат 10 класа, да кажем.
Няма да събере необходимия процент.
Но поне е проактивно поведение.

# 478
  • София
Ако става въпрос за предложената от нашето училище схема - не.
Любопитно ми е какви проценти ще излязат от гласуването. Също - ако се приеме с 95% и мярката стане задължителна за всички - останалите 5%, които не искат все пак - как ще бъдат принудени? Simple Smile
Много ме съмнява, че 95% от родителите ще гласуват "за" тази мярка. Даже съм склонна да се обзаложа, че няма да се приеме. Няма лошо, че го предлагат де, дават възможност на родителите да изберат допълнителни, извън предвидените от МОН, мерки и се наемат с организацията й, която си е трудоемка. Отворени са и за други предложения от родители и ако има такива, вероятно пак ще ги подложат на гласуване. Има различни групи родители в училището - някои са много уплашени и искат ДО през цялата година, други считат за излишни дори и маските в общите помещения и бусовете, трети са в умерената група, която, мисля, е най-многобройната. Няма как да се угоди на всички и затова се търси мнението на мнозинството. Подхода ми харесва. За конкретната мярка гласувах отрицателно.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2020, 16:12 от sanaka

# 479
  • София
О, има нови разяснения от МОН! Пропуснала съм ги, а и честно казано вече се уморих да следя. Каквото решат, това ще е.
Горките деца, които поне веднъж в месеца ще минават през ПСР, а на някои "късметлии" и по 3-пъти в рамките на 15 дни. Но иначе браво, че се търсят варианти за контрол над ситуацията. Но ми се струва, че и ние като родители и училищата сме в патова ситуация и няма еднозначно и най-добро решение за всички.

Общи условия

Активация на акаунт