Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Софтуерно инженерство в СУ и НБУ...

  • 469
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3
Здравейте! Бях кандитатствал в СУ със специалността- софтуерно инженерство, но не съм приет, а сега на 3то класиране може да ме приемат с спец- информатика. А в НБУ съм приет със специалността информатика. Та въпроса ми е, ако някой има представа къде е по-добре да уча? Информатика в СУ или в НБУ?

# 1
  • София
  • Мнения: 599
Каквото и да си кажем, в НБУ имат много по-модерна база, ако учиш старателно и имаш добър успех, можеш да запишеш - не помня след коя година беше, още един бакалавър. Т.е. с много усилия и желание от твоя страна можеш да излезеш с две специалности. За там знам, че си избираш програма, предмети - кога и как да ходиш на лекции. Разбира се това си има своята цена, семестриалните такси, знаеш, че разликата е огромна.

В СУ имам приятел, който е завършил в този факултет, в който преподават специалността "информатика", успоредно с това учеше и в Софтуни. В момента с тези си усилия, се реализира доста успешно.

Хубаво е да каже някой, който е минал оттам. СУ си е име, определено, но базата е в пъти по-стара, нямаш чак такава свобода и може да се разочароваш от материала, който се преподава...

Каквото и да избереш, трябва много здраво да учиш, да ти се отдава и най-вече практика, практика и пак практика.

Послепис.. питай Делян Керемедчиев в пинната тема, той е адски грамотен и опитен програмист, може да ти даде доста добри насоки.

Късмет!

# 2
  • Мнения: 28
Каквото и да си кажем, в НБУ имат много по-модерна база, ако учиш старателно и имаш добър успех, можеш да запишеш - не помня след коя година беше, още един бакалавър. Т.е. с много усилия и желание от твоя страна можеш да излезеш с две специалности.


Само да вметна - не се излиза с втори бакалавър, а с професионално квалификационна степен, въпросната програма се записва след втората година на обучение.

Колкото до темата - и на двете места най-вероятно няма да научиш достатъчно. СУ, както казаха по-горе, е с изключително стар метод на обучение, докато в НБУ пък ще имаш твърде голяма свобода (което пък може да се окаже плюс, ако искаш да се занимаваш странично с други неща или да работиш). Просто трябва сам да се надъхваш и да четеш и извън университета иначе нещата надали ще станат толкова лесно. Курсовете в SoftUni доколкото знам са добри, така че и това би могло да ти е вариант на някакъв етап Simple Smile Имам познат, който учи там вече 2-ра година (а ако не се лъжа е и последна) и е доста доволен от обучението, така че разучи и за там, ако искаш - минусът е, че нямаш студентски права, иначе другото си е топа. Дори да решиш, че не искаш 2 години да си там, винаги можеш да запишеш отделни модули (с времетраене 3 месеца, ако не се лъжа), така че има вратички.

Но за твоята дилема, според мен НБУ е по-добрият вариант в този случай.

# 3
  • Мнения: 116
В СУ и разните там академии отделно е най-добрият вариант. Имай предвид, че много хора издъхват от математиката в СУ и прекъсват, ако успееш изобщо да влезеш.

Общи условия

Активация на акаунт