Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

КЛАСИЧЕСКА ХОМЕОПАТИЯ - споделяне на опит и знания - 39-а тема

 • 22 205
 • 329
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 183
Здравейте, може ли някой запознат да ми обясни какво е точно нозоди. Наскоро за първи път чух!

Благодаря ви!

# 31
 • Мнения: 1 202
Здравейте ,пак имам проблем след лечение с Stafilocokos 5Ch  за стафилококи в носа,които бяха умерено количество винаги сега са станали масово това нормално ли е???????

# 32
 • Мнения: 3 171
Вероятно доказвате Дулкамара - проявявате симптомите, проявени при доказване на лекарството https://www.youtube.com/watch?v=AO-7eWptvCY&t=440s

Нозод е хомеопатично лекарство, приготвено от болестен продукт. Имат своето място в лечението на човек, особено при миазмични блокажи (една от причините добре показано лекарство в подходяща доза и потенция да не действа) и мн. други фактори.

Относно стафилококите - да, възможно е, ако интеркурентната (междинна) намеса на стафилококцинум като хом.лекарство не е правилна; ако смучате гранули (тоест приемате в суха неизменна форма лекарството). Принципно този тип инфекции се лекуват с конституционално лечение, а не симптоматично! Ако се потисне жизнената сила, каквото винаги се случва чрез лечение, ориентирано към симптома, а не към човека, то той става още по-възприемчив към инфекции.

# 33
 • Мнения: 8 274
Интересува ме още по принцип при хомеопатията има ли  влушаване на симптомите и изчезване или.не?

По принцип има влошаване - т.нар. "хомеопатична криза". Това е добър знак, че лекарството влияе.
Не съм съгласна! Влошаване има когато не е добре подбрано лекарството. Не само вида му, но и потенцията и приема му! Т.е. може да е правилното лекарство, но в грешно избрана потенция или прием.

# 34
 • София
 • Мнения: 2 352
Не съм хомеопат, но от години семейството ми се лекува само с хомеопатия. Влошаване на симптоми непосредствено след взимане на хомеопатично лекарство винаги е знак, че то действа.

http://www.plovdivhomeopathy.com/medication.htm

Скрит текст:
В хода на лечението, меко и постепенно започват промени. Те са строго индивидуални. Някои пациенти преживяват период на благополучие и оптимизъм. При други, част от симптомите могат да се влошат за кратко време. Това е добър знак, че лекарството действа. Понякога се появяват симптоми на настинка, обриви или увеличение на някакъв вид секреции. Това е като ”прочистване” на организма. Поради това могат да се обадят за кратко някои стари Ваши симптоми. Те ще отминат сами и не изискват лечение. Те са важна част от лечебния процес, т.нар. ”хомеопатична криза”, която бележи началото на реакцията на организма, но не е задължителна при всички.

https://homeoart-bg.com/izkustvoto-homeopatiya/homeopatiyata-kato-lecheben-metod/

Скрит текст:
Промените могат да започнат веднага в първите часове или дни след взимането на лекарството. Има вероятност да има леко влошаване отначало, изразяващо се в засилване на симптомите, които имате или сте имали преди. Възможно е появата на състояния подобни на настинка, грип, обриви или увеличение на някакви секрети. Тези симптоми са важна част от лечебния процес, най-често отминават слид няколко дена сами. Това е нещо като прочистване на организма. Възможно е и повишаване на температура, като е желателно, ако тя не е по- висока от 39С да не се използват други лекарства, а така наречените “бабешки” методи – студени кърпи, лед под мишниците и др. Сама по себе си темпера-турата е признак, че организма реагира и се бори с болестта. Основният белег, по който ще разберете, че температурата е предизвикана от лекарството, е че ще се чувствате спокойни и в добро настроение, дори и да сте отпаднали. Често като реакция може да Ви се спи повече от обичайното, по- добре легнете и се наспете, това е много добър признак. При някои пациенти такава криза може съвсем да отсъства, но те се чувстват много добре емоционално и преживяват период на  благополучие. Обикновено кризата е по- тежка при хора приемали дълго време потискаща терапия без ефект, като антибиотици, кортизони и др.

http://www.holisticabg.com/homepatia/item/16-principi-na-homeopathiata.html

Скрит текст:
Лечебната криза е феномен, който често съпътства пациента по пътя към неговото излекуване. Тя не е задължителна и определяща, но нейното наличие е указание, че се върви в правилната насока.

Тя представлява кратковременно усилване интензивността на симптомите (главоболие, температура, обриви) и е резултат от стимула, който хомеопатичното лекарство е дало на жизнената енергия на конкретния болен организъм. Но хомеопатът трябва правилно да я тълкува: това усилване на симптомите лечебна криза ли е или болестта се усложнява; може ли болния да понесе лечебната криза (например: дете с висока температура или при критично сърдечно заболяване)?

# 35
 • Мнения: 3 171
Да, не е задължително да има лечебна криза, но се случва. Само че тук е важно да се отчита и Херинг (справка - ютуб канала - 9 принцип)

# 36
 • Мнения: 183
Здравейте, бих искала да попитам Мечка Малинарка какво й е мнението за Хомеопатична Детокс Терапия и има ли съвместимост с Класическата хомеопатия. Моя приятелка я препоръчва за детето ми с аргумента, че когато класическата хомеопатия е възниквала, тя не е отчитала радиация, замърсяване, лоша храна и т.н.

Та, би ми било много любопитно да чуя мнениято й Simple Smile. Youtube каналът също е много интересен. Започнах да го слушам от началото и ми се изясняват някои неща.

# 37
 • Мнения: 8 274
На мен ми се е случвало да имам симптоми с правилното лекарство или влошаване. НО! С много слаба сила и за изключително кратко време. За часове.

# 38
 • Мнения: 3 171
Здравейте, бих искала да попитам Мечка Малинарка какво й е мнението за Хомеопатична Детокс Терапия и има ли съвместимост с Класическата хомеопатия. Моя приятелка я препоръчва за детето ми с аргумента, че когато класическата хомеопатия е възниквала, тя не е отчитала радиация, замърсяване, лоша храна и т.н.

Та, би ми било много любопитно да чуя мнениято й Simple Smile. Youtube каналът също е много интересен. Започнах да го слушам от началото и ми се изясняват някои неща.

Привет. Мисля, че съм писала някъде за детокс, но...не мога да го намеря))). С две думи: в "детокс" (съвсем нарочни кавички) терапията се използват няколко механизма: от една страна главно нозоди (препарати от болестни тъкани), с които принципно се работи много внимателно! и само при строго определени показатели!, някои от които споменах в предишен пост. Освен това са във високи потенции, а във видеата за принципите добре е обяснено за потенциите и техния избор при лечението, в зависимост от индивидуалността. Не на последно място, рискът да се отключи латентен (спящ) миазъм, който да се прояви с всички свои "чудни" ефекти, е твърде голям. Другата схема е тази седмица 30С, другата седмица 200С, третата - 1М (1000С). НЕВЪЗМОЖНО е жизнената сила за 3 седмици да развие такива скокове, за да понесе това рязко увеличаване на хомеопатичната сила върху себе си (да го наречем). Обикновено се получава чиста проба потискане. Срещала съм се неколкократно с "жертви" на въпросния детокс и с тях обикновено се работи както прави класическото лечение - започваме с ниски потенции и внимателен дозов режим с показано лекарство от рубриката "Злоупотреба с лекарства" (и алопатични, и хомеопатични!!)
Първоначалната идея за детокса е (вероятно) възникнала от хуманизъм, само че... )))

Друга схема за детокс е да се ползват хомеопатични лекарства в ниски потенции - 5-6 С. Ползват се определени медикаменти с афинитет към определени органи. Например Хидрастис за дренаж на черен дроб, черва и т.н. Дотук добре. Само че хидрастис е основно антираково лекарство... Ако се докаже при злоупотреба?  Освен това има куп други медикаменти с афинитет към черен дроб например. Нарушава се индивидуалния подход като основен принцип в хомеопатията.
Дрениране се налага, когато имаме проблем с работата на някой орган/система. Въпросът е, че слабостта на въпросния орган/система е конституционална проява, а може и да е миазмично/генетично заложено. Да речем, че дренираме хомеопатично органа и отчасти подобрим неговото действие. Да, но докога, след като не влияем върху конституцията и тя продължава да бъде слаба точно на това място. На всичкото отгоре ако не сме избрали правилното от 10 дренажни лекарства за черен дроб и влошим или потиснем? В детокс терапията също паралелно се приемат витамини и хран.добавки в повечето случаи. Твърде възможно е ефектът да се дължи на тях, а не на хомеопатичните.

Радиация е имало винаги. Замърсяване - също. Когато хомеопатията е възникнала и започнала да се развива, мръсната вода и лошата хигиена са "процъфтявали". Да, сега ядем боклуци, но някога пък са гладували.
Проблемът на съвременния човек е главно застоялият му начин на живот и консуматорската нагласа (бързо! нямам време да боледувам, че трябва да работя, няма кой да ми гледа децата и т.н.). Все пак се и адаптираме към промените в околната среда, колкото и да смятам, че индустриализацията и замърсяването печелят по скорост спрямо нашата адаптация. Храната е много важна, да, но не по-малко важни за здравето на човек са движението, спокойствието, творчеството. А повечето от нас не се движат, под непрестанен стрес са и са консуматорски настроени (или принудени да са на най-ниското ниво на Маслоу заради оцеляването и плащането на сметките...)
Отделен е въпросът за безразборното потискане на жизнената сила със своеобразни медикаменти - за всеки сопол - веднага "тапа"; всевъзможни изкуствени витамини, имуностимулатори и модулатори, кортикостероиди, противовъзпалителни, обезболяващи за най-малкото и т.н. Предполагам всички сте виждали с каква рецепта излиза едно дете от детския кабинет за лека хрема с "подкашляне" - 546168 медикамента, особено ако лекарят е фен и на гранулите.

Класическата хомеопатия има много методи за предписание. Ако се налага дрениране в хода на лечението, дренира. Ако трябва да се премахне блокаж, премахва го. Ако се налага да минимизира вредните ефекти от кортикостероиди, ваксинози и прочее, има своите механизми. И на старите майстори на хомеопатията не им е било лесно с всички тези живачни "лекувания", кръвопускания, изтощеният от глад и работа пациент и т.н.

# 39
 • Мнения: 8 274
Може ли да обясниш какво имаш предвид под "дренира" и "блокаж"?

# 40
 • Мнения: 81
Здравейте и аз влошаване от седмица някъде от хомеопатия,вземам Игнация Амара,за депресия,хипохондрия и паник атаки,но почна всеки ден да имам паник атака,означава ли според вас,че започва да действа

# 41
 • Русе
 • Мнения: 6 040
Здравейте и аз влошаване от седмица някъде от хомеопатия,вземам Игнация Амара,за депресия,хипохондрия и паник атаки,но почна всеки ден да имам паник атака,означава ли според вас,че започва да действа
Ама, как я вземаш? Класически хомеопат ли ти я предписа?

# 42
# 43
 • Мнения: 3 171
Може ли да обясниш какво имаш предвид под "дренира" и "блокаж"?

"Подкрепа, стабилизация, възстановяване на функции" и "миазмична активност и обремененост, пречка пред конституционално лечение" (най-най-грубо казано)

Здравейте и аз влошаване от седмица някъде от хомеопатия,вземам Игнация Амара,за депресия,хипохондрия и паник атаки,но почна всеки ден да имам паник атака,означава ли според вас,че започва да действа

Че действа, действа. Въпросът е в каква посока. Отчитат се много фактори относно самата криза, плюс допълнителни. Само хомеопатът ви може да ви обясни и да се аргументира какво се случва. Попитайте го.

# 44
 • Мнения: 8 274
По повод хомеопатичните кризи от преди няколко поста.
В момента съм в остро състояние. Поради дълбок хроничен проблем, който винаги се изостря след подобно, на третия ден имах консултация с Х и съответно предписание лекарство. Чак след 2 дни бях се сдобила с лекарството и имах прием. Та на деня след приема на лекарството се чувствах точно като в първия на острото. Да, ама поспах 3 часа следобеда и повече помен от тази отпадналост няма.
За мен е приемливо да се случи нещо подобно за хомеопатична криза. Ако е по-дълготрайно или силно - нещо трябва да се промени в лекарството.
За първи път от много време нямам мисъл в главата си за друго лекарство, освен Х по време на подобно остро и независимо от симптомите не се чувствах болна. Може би има шанс скоро да се отърва и от хроничния проблем.

Общи условия

Активация на акаунт