фиброаденом-да го махам ли?

• 194 067
  • 762
  •   1
Отговори
# 225
  • в провинцията
Край! Оперирах си фиброаденома в сряда при д-р Тулев в Пловдив, днес ме изписаха от болницата и ми дадоха болнични до 1-ви август, защото беше бая парче - около 4 см. При това гърдата си ми остана със същите размери (аз мислех, че ще намалее, като извадят бучката  Blush) Наистина най-страшното беше, докато науча дали всъщност диагнозата не е рак. Иначе - рата като рана, зашита читаво, зараства си нормално... Никак не е страшно, повярвайте! Страшно става, когато се закъснее с прегледа и с лечението при подобни симптоми.

# 226
Desem,  не ми се карай само! Исках да кажа, че наистина няма нищо страшно в тази операция!
Относно неточностите: прави се изследване на кръвта и ехограф, които по препоръка на личната лекарка аз вече си бях направила и си носех резултатите. Затова веднага след прегледа доц. Александрова ме оперира. И между другото си беше много любезна! А и няма как 1 месец след операцията да нямам разрез, колкото и да искам! Затова питах за крем- за всеки случай!
Както и да е! Споделих, защото неизвестното плаши, а когато някой ти разкаже как протича, знаеш какво да очакваш и се притесняваш по-малко....

# 227
  • София
Момичета, утре имам записан час при доц. Гаврилов в частния му кабинет. Няма да успея да отида,ако има заинтересовани, да ми пишат на лични  Hug

# 228
  • София
На 24 години съм. Имах фиброаденом и го оперира доц. Гаврилов. Остана ми малък белег, но всичко друго е наред. Не беше болезнено и не се появи отново. Не съжалявам, че го махнах, но ако пак се случи, ще се оперирам в пластична хирургия, не искам повече белези. Но това си е чуждо тяло и просто не му е мястото там.

# 229
  • София
На 24 години съм. Имах фиброаденом и го оперира доц. Гаврилов. Остана ми малък белег, но всичко друго е наред. Не беше болезнено и не се появи отново. Не съжалявам, че го махнах, но ако пак се случи, ще се оперирам в пластична хирургия, не искам повече белези. Но това си е чуждо тяло и просто не му е мястото там.

В каквато и хирургия да се оперираш ще имаш белег.  Sad  А това какъв точно ще е той, до голяма степен зависи и от теб, от това как протича процесът на зарастване при теб.

# 230
  • София
Е, как тогава им правят пластични операции и им пълнят гърдите със силикон без да остане никъв белег?

# 231
  • София
Здравейте!

И аз имах фиброаденом и ме оперираха през юни 2006, само 2 седмици след като си бях открила бучката. Мен ме оперира доц. Гаврилов в Онкологията. Не мога да кажа, че не ме е боляло...може да не е точно някаква силна болка, но много много неприятно усещане нямащо нищо общо с ходенето на зъболекар. А и следващите 2-3 дена човек не се чувства изобщо комфортно...най-малкото 3-4 дена се ходи на превръзка всеки ден. Останах доволна от прегледите на доц Гаврилов, по време на операцията също се държа добре...но като ходех на превръзки ... о, ужас.....Може ли да има такова отношение....бързане, подвикване - по-бързо, виж колко хора чакат отвън...Аз разбирам, че чакат хора, но все пак не ми е супер лесно да се облека все едно нищо ми няма за 5 секунди...Аз бях лек и елементарен случай, но там имаше за превръзка жени, на които им бяха махнали гърдата...може ли такова отношение....не стига, че сигурно са и без  това в не много добра кондиция и психическа и физическа ...
Иначе доц. Гаврилов е отзивчив ... в това спор няма, а и любезен на прегледите...

Относно спомената доц. Александрова - без думи....бях свидетел как ужасно крещя на една пациентка....просто без да я познавам ми падна в очите.

Малко дълго стана ама нищо...

# 232
Знам че операцията минава през здравна каса и има хора , които не плащат 1 стотинка. Знам и че доста хора плащат "на ръка" и ме интересува колко платихте на лекаря, който ви оперира. Може да ми пишете и на лични.

# 233
Знам че операцията минава през здравна каса и има хора , които не плащат 1 стотинка. Знам и че доста хора плащат "на ръка" и ме интересува колко платихте на лекаря, който ви оперира. Може да ми пишете и на лични.
Здравей Савина, може да звучи невероятно, но на мен никой не ми е взел и стотинка!
В началото на годината ме оперира доц. Йорданов във ВМА, колкото и зает да беше никога не се е държал припряно или въобще грубо. Напротив, толкова беше мил и внимателен направо очарователен, а на мен ми се наложи да ходя по-дълго време на превръзки. Въобще всички в отделението бяха страхотни... Аз отидох с големи резерви към лекарите, защото много съм си патила от тях, особенно през последните години, но точно на тези лекари и сестри от Гръдна хирургия във ВМА се доверявам напълно! Hug

# 234
A sega na fona na филоиден тумор, fibroadenoma mi se struva detska pesen-nqkoi imal li e ottuk, da obqsni, che napravo shte se prusna ot bezpokoistvo. Lekarqt kaza, che nqmalo element na speshnost, do 2 meseca da se mahnelo, no kato chetoh iz neta, che ima golqma veroqtnost da e zlokachestveno(zashtoto imalo i takiva sluchai) shte  #Crazy
Na vsichkoto otgore sum s fibrozno-kistozna mastopatiq i  edna operaciq na lqvata gyrda.
Lekarqt mi napravi biopsiq s igla i kaza, che sporeli kakvo e-dali cisto-sarkom filodes ili fibroadenom. Sega, ako kaje rak na gyrdata na 23 godini-ne znam kakvo shte pravq. Sick
Izvinqvam se za latinicata.

# 235
  • Карлово/ Пловдив
A sega na fona na филоиден тумор, fibroadenoma mi se struva detska pesen-nqkoi imal li e ottuk, da obqsni, che napravo shte se prusna ot bezpokoistvo. Lekarqt kaza, che nqmalo element na speshnost, do 2 meseca da se mahnelo, no kato chetoh iz neta, che ima golqma veroqtnost da e zlokachestveno(zashtoto imalo i takiva sluchai) shte  #Crazy
Na vsichkoto otgore sum s fibrozno-kistozna mastopatiq i  edna operaciq na lqvata gyrda.
Lekarqt mi napravi biopsiq s igla i kaza, che sporeli kakvo e-dali cisto-sarkom filodes ili fibroadenom. Sega, ako kaje rak na gyrdata na 23 godini-ne znam kakvo shte pravq. Sick
Izvinqvam se za latinicata.

Терминът Cystosarcoma phylloides е създаден през 1983г. от Johannes Muller, физиолог и анатом. За да бъде елиминирана компонентата "саркома" за доброкачествените форми, по предложение на СЗО (1981г.) трябва да се използва само обозначението "филоиден тумор".
Клинично често се касае до много голeми тумори, които нарастват на тласаци и могат да доведат до деформация на млечната жлеза, но също така и до разязвяване и до възелчести нараствания. В сравнения с възрастовото разпределение на фиброаденомите, цистосаркомите се явяват предимно в напреднала възраст.

Хистопатология: Тези тумори се характиризират с пролиферация на мезенхимни клетки от типа на фибробластите, лежащи в миксоидна основна субстанция. В зависимост от степента на пролиферация на тези клетки, от размера на атипичност, от митозите и от нарастването са оформени подгрупи, които имат за цел да комбинират хистопатологичните критерии с прогнозата. Различават се:

* доброкачесвени форми

* гранични или междинни форми

* злокачествени форми

Относителната честота на тези форми показва,че повече от половината се смятат за доброкачествени, около 1/3 за злокачествени, а останалите за гранични случаи.

Дано всичко при теб момиче,бъде наред!Дано инфото което съм ти дал да е от полза!

# 236
  • София
Igra4ka, не само не любезна, а е направо е груба... някъде по рано бях обяснила как след отваряне на раната ме тропоса "на живо". При положение ч това бе нещо като грешка (коментираше със сесрата ак тези конци били еди кависи ка 2ри случй имала)  се държеше с мен като парче месо... Да не мислиш, че ми е обяснила или успокоила че това може да се случи или след като сее случило да ми каже нещо - НЕ. Погледна кървясалото място каза слизайхй я маниполационната ще дойда. Зашиме и си тръгна. Добре че беше сестрата да задам някой друг въпрос.
При свалянето на конците ме гледа в нещо като тоалетна, в което имаше някава носилка, на отворена врата, не си направи труда да слезе долу или да ме вкара ве някой кабинет. Пратиме долу да ми ги свали сестрата. 

# 237
Su6toto info namerih i az, tochno tova me pritesni, teksta za statistikata.
Inache sum v chujbina v momenta i tam sum na lekar i toi kaza, che ne bilo rak, bez da e vsel biopsiq(kaza, che nqmalo nujda), ta ne znam kak ustanovi, che ne e rak, v Bulgariq pone mi vze biopsiq Rolling Eyes
Sega sum s nasrochena operaciq na 28 avgust, iskashe da maha vsichi fibroadenomcheta-imam na ednata gurda-4, na drugata-2 ili 3, ili da mahne samo tova, az reshih da mahna samo tova, no veche zapochvam da se razkolebavam...
Qvno naistina si ima risk ot izrajdane, predi mi se struvashe ne tolkova veroqtno, no sega kato prochetoh rezultata ot citologiqta i seriozno se pritesnih za drugite.
Neka da vidim kakvo shte kaje za tova sled operaciqta, i naj-veroqtno shte mahna i drugite, shte vidim.
Inache vuprosnoto obrazuvanie e nad 3 sm, izglejda mnogo golqmo go ostavih da porasne i to reshi da mi go vurne #2gunfire
Blagodarq za pojelaniqta. Chul te Gospod.

# 238
Искам да попитам някой дали знае дали трябва да се махне фиброаденом , който не боли и от около 5 години си стои на същите размери, те са всъщност два един до друг.

Привет!И аз имам фиброаденом от 6 години,който не расте и ме наболява преди менструация.Досега мненията на лекарите/тук и в чужбина /са да не го пипам,а само да го наглеждам и да ходя на 6 месеца на профилактика.Останах изненадане колко много жени са имали същия проблем,явно тези фиброаденоми са много популярни и изникват без причина.След многочасово четене тук реших да отида на онколог и каквото и да ми каже,да се оперирам.Защото страхът,с който все се опипвам,е кошмарен,самия факт,че имаш там едно удебеление,все да го мислиш и все да трепериш на контролни прегледе,а да не говоря как зомбясвам ако гледам някой филм...с една дума,не го искам.Утре ми е прегледа,стискайте палци!

# 239
Фиброаденома наистина трябва да се следи и по преценка на мамолог или гръден хирург - да се оперира или да се наблюдава.Аз съм с кистозна мастопатия от години и ми е омръзнало от предменструалните болки /понякога дори ми е трудно да пътувам/и ужаса при опипването на поредните "бучки".Върви в момента една друга тема за подсъзнанието ,което може всичко-и май това е единственото което върши работа в дните на психясване

Общи условия

Активация на акаунт