фиброаденом-да го махам ли?

• 192 059
  • 762
  •   1
Отговори
# 585
  • Карлово/ Пловдив
Йо - сега не искаш да раждаш второ дете,но някой ден може да ти дойде желанието и да искаш второ - пък и по-добре да не е самичко детенцето - като си има братче или сестричка.Ами то всеки организъм си е индивидуален - при едни помагат при други не.Дано фиброаденомите при теб да спрат да се появяват - ти си им като развъдник  Wink

docsi ,хей ти снощи да не си слушаш до вратата как малкия ми обясняваше,че искал братче JoyТакъв спор стана,че накрая за да не се разплаче детето му казах-добре ще помислим след време,сега не е момента Joy
А сега по темата-никога не са ме боляли гърдите,всичко стана преди 2 години,тогава ми казаха мастопатия.от тогава до момента,всеки месец ми идва......

п.п.хм менопауза-хах натам вървя Mr. Green
Йо - ето,че и малкия си иска братче или сестриче Simple Smile - абе кой знае може и да съм слушал до вратата и затова да ти казвам да работите за второ  WinkАми иска малкия - зарадвайте го - кой спори ти и малкия ли за братчето?Ами ти си му казала добре,за да не се разплаче,ама след време той пак ще пита и тогава пак ли ще му кажеш - добре и ти пак ли същото ще му кажеш?Абе след време наистина трябва да се замислите за второ дете - вие ще разберете когато дойде момента.
За менопауза си доста далеч от нея само на 27 си - имаш бая годинки до тогава
Да не съм чул от сега да ми говориш за менопаузи
 bowuu bowuu

# 586
 bowuu

Хихи-тогава ще му кажа,че съм стара за второ Mr. GreenДа,аз и малкия спорехме bowuu

# 587
  • Sofia
...и аз съм с фиброаденом от 8год.,засега само го проследявам през 1-2год.на ехограф и 1  път на мамограф,но там не се видя...от 2 мес.приемам капсули с масло от нощна иглика и съм много доволна,няма болка и напрежение дори преди цикъл...

# 588
...и аз съм с фиброаденом от 8год.,засега само го проследявам през 1-2год.на ехограф и 1  път на мамограф,но там не се видя...от 2 мес.приемам капсули с масло от нощна иглика и съм много доволна,няма болка и напрежение дори преди цикъл...

И аз ги пия , и съм много доволна. Аз пък се следя на 6 мес... ти защо на година??? А на мамографа е нормално, че нищо не се е видяло, не знам кой изобщо се е наел да те снима на мамограф, ако си на по-малко от 39 ?

# 589
  • Sofia
...поради вечно нямане на време ги разреждам толкова прегледите,а когато си правих мамографа бях на 35год,направих го по съвет на докторката при която ходя...

# 590
Ами голямо момиче си, това с времето е поправимо, но други неща не са. Въпреки, че в изключително редки случаи фиброаденома се преобразува в злокачествен, все пак не е невъзможно. Аз преди смятах, че не е възможно, но всичко е Божа работа.   bouquet

# 591
  • Карлово/ Пловдив
Доли хубаво правите,че проследявате фиброаденома на определен период от време - на какъв период да ходите на преглед трябва да прецени вашия лекар.За мен 2 години период е дългичак период за проследяване на проблема.Ехографията има добра диагностична стойност.Ами причината да не се види фиброаденома на мамографа е,че поради по-голямата плътност на гърдите рентгеновите лъчи преминават по-трудно и той няма толкова голяма диагностична стойност при млади жени.Въпреки,че според някой стандарти се препоръчва първата мамография да е на 35 години или след 35 години  която е базова.В част от   страните ,тя е приета да се прави около 40-тата година.При млади жени мамографията се прави само при нужда и се използва като доуточняващ метод.Доста жени пият капсулите с масло от нощна иглика и са доволни
от тях - успокояват им симтомите.

Теичка - за Доли лекуващият и лекар ще прецени на какъв период да се следи.Твоя лекар е преценил за теб на 6 месеца и си спазвай срока.
А кога да се направи мамограф го решава лекаря,а не ти - така,че коментара ти кой се е наел да те снима макар,че си на по-малко от 39 години мисля,че тук е излишен.Преценката е на лекарите.Друг е въпроса,че в случая нищо не се е видяло.Когато станеш лекар,тогава ще преценяваш във всеки случай какво се прави.Тук във форума може само да споделяш опит.

Доли ти е казала,защо се преглежда на 1-2 години,но трябва да сгъсти прегледите.Препоръката за мамографа е била на нейната лекарка която я следи.Тя предполагам има доверие на лекарката и и редовно си ходи при нея и следователно
тази лекарка е запозната най-добре  с нейното състояние.
Верно е,че е голямо момиче и че нещата с времето са поправими,но моляте не всявай излишна паника сред момичетата тук. Фиброаденома няма малигнен потенциал,но наличието на епителни елементи в тях особенно при по-възрастни жени изисква повишено внимание.
Повишеното внимание се изисква за  да не вземе при такива жени Фа  да премине в нещо друго,но тези случаи са много редки.
Пс:Теичка не е нужно да ми отговаряш на съобщението,защото не ми се ще да оспамваме пак темата.Пък и няма какво да си кажа с теб.Пък и сме се разбрали да не коментираме съобщенията на другия!Аз нямаше да коментирам,но исках да уточня някой неща.

Последна редакция: пт, 05 ное 2010, 00:58 от docsi

# 592
Виж сега, това за мамографията ми го е казал лекар. А и като гледам изобщо не си пояснил, защо при младите жени не се вижда нищо на мамографа. Объркваш хората. А и оттук идва и въпроса ми към теб- защо да се облъчват допълнително жените, при положение, че нищо не се вижда???? Дори тя сама си го каза...
Наруших уговорката за отговорите, но спри да ме цитираш, аз не съм лекар, а ти още по-малко. Пиши си коментара, и изобщо не ме намесвай. На много лекари съм ходила, всички са ми казвали, че не трябва да се облъчват гърдите преди 40, тъкй като и на ехограф се вижда всичко !   Peace
Аааа и за ФА, че може да се превърне в злокачествен не целя да всявам паника. Има хора, които искат да са наясно с всичко за диагнозата си. Но както виждаш много жени просрочват прегледите, мислейки, че лошото винаги подминава. И дано. И щом са тръгнали да пишат по форуми и да търсят различни мнения, носят отговорност за всичко, което прочетат, аккто и аз за това, което пиша. И все пак ти също добави, че е изключително рядко, но не и невъзможно  Peace

# 593
Мисля, че docsi е обяснил защо не се прави мамограф на млади жени, това са ми го казвали и на мен, когато в пристъп на ужасна паника се молех да ми направят. Учудвам се също когато чета, че било добре да се прави мамограф на 6 мес, за мен това е безумие....Достатъчно се облъчваме от всичко.
Дали може да премине в злокачествено образувание не се наемам да твърдя или оборвам тези, но стига сме всявали паника, можеш да се сдобиеш с такова и без никога да си имал ФА.

Нека се доверяваме на лекарите си все пак    Peace

# 594
  • Карлово/ Пловдив
Виж сега, това за мамографията ми го е казал лекар. А и като гледам изобщо не си пояснил, защо при младите жени не се вижда нищо на мамографа. Объркваш хората. А и оттук идва и въпроса ми към теб- защо да се облъчват допълнително жените, при положение, че нищо не се вижда???? Дори тя сама си го каза...
Наруших уговорката за отговорите, но спри да ме цитираш, аз не съм лекар, а ти още по-малко. Пиши си коментара, и изобщо не ме намесвай. На много лекари съм ходила, всички са ми казвали, че не трябва да се облъчват гърдите преди 40, тъкй като и на ехограф се вижда всичко !   Peace
Аааа и за ФА, че може да се превърне в злокачествен не целя да всявам паника. Има хора, които искат да са наясно с всичко за диагнозата си. Но както виждаш много жени просрочват прегледите, мислейки, че лошото винаги подминава. И дано. И щом са тръгнали да пишат по форуми и да търсят различни мнения, носят отговорност за всичко, което прочетат, аккто и аз за това, което пиша. И все пак ти също добави, че е изключително рядко, но не и невъзможно  Peace

Аз много добре съм описал защо не се прави мамография преди определена възраст защото гърдите са по-плътни и рентгеновите лъчи преминават по-трудно и следователно диагностичната способност на мамографията пада.Освен това в образната диагностика има един основен принцип и той е принципа на Алара който значи свеждане на облъчването до разумния минимум и да се определи полза риск - този принцип има за цел - да поясни,че не е редно да се правят ненужни изследвания.Но това не значи,че не може да се направи мамография на млада жена - прави се при необходимост като доуточняващ метод.Мотонети също в друга тема ти го каза същото - колко човека едно и също трябва да ти кажем.Казах ти,че горе в част от страните е прието мамография да се прави от 35 или след 35 години.Но в друга част от страните е прието това да се прави след 40 години.Ама от по-горе написано ти казах,че фиброаденома няма малигнен потенциал,но при наличие на епителни клетки в него се изисква внимание особенно при по-възрастни пациентки.Вероятността да премине в злокачествен процеса е нисък и това рядко се е случило.Мотонети ти каза в друга тема,че за 7 години стаж е видяла само един такъв случаи.Периода на прегледите ги определя лекуващия лекар - а,че пациента си е решил друго - това е друг въпрос.Незнам кои лекари са ти казали,че мамограф не се прави преди 40 години,но аз ти казах,че се прави и то когато е нужно.
Лек ден!Не ми се спори и не ми се оспамва темата.

# 595
  • Карлово/ Пловдив
Мисля, че docsi е обяснил защо не се прави мамограф на млади жени, това са ми го казвали и на мен, когато в пристъп на ужасна паника се молех да ми направят. Учудвам се също когато чета, че било добре да се прави мамограф на 6 мес, за мен това е безумие....Достатъчно се облъчваме от всичко.
Дали може да премине в злокачествено образувание не се наемам да твърдя или оборвам тези, но стига сме всявали паника, можеш да се сдобиеш с такова и без никога да си имал ФА.

Нека се доверяваме на лекарите си все пак    Peace

Правилно си разбрала,обяснил съм и пак го обясних.Не е редно да се прави мамограф на 6 месеца - затова има и приети стандарти.Въпреки,че облъчването от мамографа не е голямо,но по-горе ти писах за принципа Алара.Все пак малко по-малко рентгеновото облъчване се натрупва.А освен това и ние хората се облъчваме и от естествения радиационен фон,от разни електромагнитни вълни и др.Верно е,че човек може да се сдобие с лоша болест и без да има проблем. Hug Hug

# 596
Може и да не съм допрочела, но аз съм на мнение, че преди указаната възраст, не би трябвало да се облъчвам допълнително. В крайна сметка, имам проблем на лице, дали е ФА или нещо друго, не би трябвало да е там. Много обмислям дали да не се оперирам. Лекарите ми казват, че нямало да рецидивира, дали в същата или в другата гърда, но като чета колко момичета има, на които фиброаденома пак се появил, направо ми става зле. ooooh!

# 597
Аз също много се смутих като ми съобиха новината за ФА, защото години наред ме болеше, но все казваха, че няма нищо обезпокоително. Много се шашнах, докторката ми каза: Ако знаех че така ще се панираш, въобще нямаше да ти казвам, просто щях да ти препоръчам да дойдеш след 6 мес. на преглед, не ги мисли, живей си живота. Ако обаче само за тях ще мислиш- вади ги".

След 6 мес. обаче реших да отида на гръден хирург,не пак при нея, просто да съпоставя мненията /докторката е спец. по образна диагностика към Онко центъра/. Хирургът + друга лекарка, която ме гледа на видеозон бяха ктегорични, че не е ФА, а доколкото разбрах мастно образувание, предизвикано най- вероятно от убождане на банела, случвало ми се е действително. Според тях това е дори още по- безобидно. На ехографа когато ме гледаха, ми показваха нещо бяло в центъра, което със сигурност говорело за такова образувание. Отново препоръчаха да не го мисля, да не чета нищо, да не се стресирам /и да увелича секса   Mr. Green/.

Аз слушам и изпълнявам, спрях да чета из нета, само вас следя, другия месец трябва да ходя пак- ама при кого да е този път     newsm78 

# 598
  • Карлово/ Пловдив
Може и да не съм допрочела, но аз съм на мнение, че преди указаната възраст, не би трябвало да се облъчвам допълнително. В крайна сметка, имам проблем на лице, дали е ФА или нещо друго, не би трябвало да е там. Много обмислям дали да не се оперирам. Лекарите ми казват, че нямало да рецидивира, дали в същата или в другата гърда, но като чета колко момичета има, на които фиброаденома пак се появил, направо ми става зле. ooooh!
Всеки човек си има право на мнение.Ти си споделила своето мнение,аз също подкрепям мнението,че мамографията да не се прави без да е необходимо  преди 35-40 години,но когато се налага тя се прави - като допълнителен метод при млади жени - независимо от възрастта с което аз съм съгласен.Освен това облъчването при мамографията е малко,но според принципа в образната диагостика и тълкуването му в по-горен постинг съм изградил следното мнение.
Аз по-горе съм ти описал,че според стандартите и алгоритмите приети в различни страни е заложено - мамография да се прави след 35 години - като тя е базова и от 40-годишна възраст.Приблизително равен е броя на страните възприели тези два алгоритъма.Ти трябва да решиш дали да се оперираш или не.Фиброаденомите могат да рецидивират и това е описано и в клиничната практика и в медицинската литература.Но не е задължително да рецидивират - при едни момичета и жени се случва,а при други не.
И да ти става зле,не може да ги промениш нещата.Просто може да  си от жените при които фиброаденома когато го махнеш няма да рецидивира.

# 599
  • Карлово/ Пловдив
Аз също много се смутих като ми съобиха новината за ФА, защото години наред ме болеше, но все казваха, че няма нищо обезпокоително. Много се шашнах, докторката ми каза: Ако знаех че така ще се панираш, въобще нямаше да ти казвам, просто щях да ти препоръчам да дойдеш след 6 мес. на преглед, не ги мисли, живей си живота. Ако обаче само за тях ще мислиш- вади ги".

След 6 мес. обаче реших да отида на гръден хирург,не пак при нея, просто да съпоставя мненията /докторката е спец. по образна диагностика към Онко центъра/. Хирургът + друга лекарка, която ме гледа на видеозон бяха ктегорични, че не е ФА, а доколкото разбрах мастно образувание, предизвикано най- вероятно от убождане на банела, случвало ми се е действително. Според тях това е дори още по- безобидно. На ехографа когато ме гледаха, ми показваха нещо бяло в центъра, което със сигурност говорело за такова образувание. Отново препоръчаха да не го мисля, да не чета нищо, да не се стресирам /и да увелича секса   Mr. Green/.

Аз слушам и изпълнявам, спрях да чета из нета, само вас следя, другия месец трябва да ходя пак- ама при кого да е този път     newsm78 

Не е трябвало да се панираш при новината за фиброаденома,защото това е доброкачествено образувание,а не рак.Следиш си го на определен период,ако порастне и се наложи ще се оперира.Според мен правилно ти е казала лекарката,да си живеш живота и да не го мислиш - следи си се редовно и не ги мисли.Иначе,ако мислиш за операция това е най-лесно лягаш си на масата след 30-40 мин операцията е приключила и след известно време си отиваш у вас или ще полежиш в болница 1 ден по клинична пътека.Възможно е да се образуват и мастни образования по различни причини.Мастните образувания са безобидни.Добрия специалист не би могъл да сбърка при ехография - мастно образование,с фиброаденом,киста или нещо друго.
След като и другите са ти препоръчали да не го мислиш,да не четеш из нета и да се следиш - го прави.А бременността,раждането,кърменето и редовния секс са балсам за гърдите и намаляват риска от появата на различни проблеми и заболявания с тях.Редовния секс намалява и риска от мастопатични промени и др.Другия месец като отидеш ще видиш какво ще ти кажат.

Общи условия

Активация на акаунт