фиброаденом-да го махам ли?

• 194 049
  • 762
  •   1
Отговори
# 75
След операция на фиброаденом колко дена трябва да остана в къщи?  newsm78

Нула дни.
болнични листове не издават ли

е за какво ти е болничен?
лягаш сутринта, махат каквото ти махат,  сл.обяд си вкъщи, на сл. ден си на работа.

На мен ми предстои операция на фиброаденом следващата седмица. Доктора ми каза, че ще трява да остана 4-5 дена в болница, няма как да се върна веднага в къщи и на работа. Дали не е нещо по сериозно?

# 76
  • Букурещ
Щом така е преценил докторът, vangela, той знае най-добре.
няма за какво да се притесняваш, но 4-5 дни за един фиброаденом, не ми се струва сериозно честно, но 4-5 дни няма да ходиш на работа в такъв случай.
Ако искаш сподели повече, коя болница, доктор? колко е голям фиброаденомът? какво пише на биопсия-та?
само, ако желаеш разбира се.
но тук просто ми е омръзнало от псевдо-доктори, които си врат носа там където никой не ги пита, още повече когато хал хабер си нямат от тематиката, не знам дали си регистриран потребител, но за годините тук съм се начела на тонове бълвочина, та и точно по този повод са ми и горните постове, нищо лично спрямо теб.

желая ти късмет и не се притеснявай, надявам се, че с локална анестезия ще го махат, даже силно се надявам, че няма да пишеш, че ще ти слагат пълна упойка.

късмет  bouquet

# 77
Цитат
Разбира се, че бих се аргументирала, след като са ми извадени 5 фиброаденома,
Сега раzбирам.За пореден пьт среЩам как протича "лечението" между бьлгари ...от собственият опит и наблюдения, не от zнания.
Имала си 5 фиброаденома,махнала си ги.Пациент дава сьвет на друг пациент.От "дьлгогодиШен" опит и много zнания.Често среЩано явление.

Фиброаденомите не се махат zадьлжително,ако не правят проблеми...не притискат канали,врьzки и тн.Всеки човек има фиброаденоми беz да zнае.Ако всеки ходи редовно на прегледи,винаги Ще му откриват по някой.

http://www.emedicine.com/radio/topic109.htm

Carcinoma is twice as likely to occur in women who have previously undergone excision of a fibroadenoma
СьЩествува и така наречената Криоаблация (вместо операция),zа която едва ли са и чували в БГ.

ПП Не сьм чист бьлгарин,но се старая да пиШа правилно.СьЩо така спестявам някои правила zа двойните букви,zа да спестя време.Пьк ти се zаяждай zа дреболии,полzата е нула.

Последна редакция: нд, 02 дек 2007, 17:36 от Christian

# 78
  • Букурещ
Всеки човек има фиброаденоми беz да zнае.Ако всеки ходи редовно на прегледи,винаги Ще му откриват по някой.

Харесвам чувството ти за хумор, това е култово изказване, ще си го сложа в подпис. Гениално е!
Всеки Човек имал фиброаденоми,!!! hahaha това е Гениална мисъл, а това че при всеки преглед се откриват ме довърши просто. #Crazy

# 79
Лиорена,
Сложила си си култово иzкаzване на официалната медицина.От там сьм ти го цитирал. Tired
А и това прочети,дано не ти стане неприятно след 5 аденома с операции...
Carcinoma is twice as likely to occur in women who have previously undergone excision of a fibroadenoma

Последна редакция: пн, 03 дек 2007, 10:48 от Christian

# 80
Щом така е преценил докторът, vangela, той знае най-добре.
няма за какво да се притесняваш, но 4-5 дни за един фиброаденом, не ми се струва сериозно честно, но 4-5 дни няма да ходиш на работа в такъв случай.
Ако искаш сподели повече, коя болница, доктор? колко е голям фиброаденомът? какво пише на биопсия-та?
само, ако желаеш разбира се.
но тук просто ми е омръзнало от псевдо-доктори, които си врат носа там където никой не ги пита, още повече когато хал хабер си нямат от тематиката, не знам дали си регистриран потребител, но за годините тук съм се начела на тонове бълвочина, та и точно по този повод са ми и горните постове, нищо лично спрямо теб.

желая ти късмет и не се притеснявай, надявам се, че с локална анестезия ще го махат, даже силно се надявам, че няма да пишеш, че ще ти слагат пълна упойка.

късмет  bouquet
Не ми е правена биопсия, а само ехография и ме плануваха за операция. Когато ме оперират ще се ясно вече всичко. Жената на ехографа каза че е фиброаденом. Преди това не съм ходила на праглед, а го имам от години. Сега обаче заопочна да ме боли и аз се реших. Голям е 18 мм. Докторите /2-ма/ след това не са коментирали просто ми насрочиха дата за операция. Нещо не ми се връзват нещата и съм притеснена.

# 81
  • Букурещ
Стискам ти палци всичко да мине ОК  Peace

18мм не е голямо никак, няма страшно.
Дори с биопсия не може да се каже на 100% какво е, камо ли на един ехограф, но да не задълбавам, че виждам, че се притесняваш.

Късмет!

# 82
  • Букурещ
Лиорена,
Сложила си си култово иzкаzване на официалната медицина.От там сьм ти го цитирал. Tired
А и това прочети,дано не ти стане неприятно след 5 аденома с операции...

ти се шегуваш, от написани глупости и то написани не е от кого да е, а от заместника на моя кумир тук, няма какво да ми стане. на П......и писания не чета
единствено мога да чета неща, дадени ми от личния ми мамолог, т...... .

# 83
Стискам ти палци всичко да мине ОК  Peace

18мм не е голямо никак, няма страшно.
Дори с биопсия не може да се каже на 100% какво е, камо ли на един ехограф, но да не задълбавам, че виждам, че се притесняваш.

Късмет!
Благодаря, ще пиша след операцията.

# 84
Лиорена,
Аz нямам проблем с теб,но ти явно имаШ с мен.Сьжалявам,че имаШ проблеми..zнам,че не е приятно.
Не ти раzбирам ськраЩенията ...и не ме вьлнуват вьЩност.

Цитат
единствено мога да чета неща, дадени ми от личния Heart Eyes ми мамолог
Браво.Точно така. Mr. Green

# 85
  • София
Нека приемаме и чуждото мнение. Тук сме, за да обменяме опит, а не за да налагаме своята гледна точка.

Фоброаденоми се случва да изчезнат и сами. Както е и вярно, че веднъж премахнати, се появяват отново.
Някои лекари казват, че има вероятност да се изродят, други, че няма.
Някои (най-вече хирурзите) казват да се реже при всички случаи, други- само да се следи.
Всеки решава сам кого да послуша и как да процедира.
Много зависи от самия фиброаденом, разположението му, големината, структурата, годините на пациентката, медижинската й история и т.н. Така че... всичко е индивидуално.  Peace

# 86
Добре е да се махне,преди няколко месеца ,ме оперираха имах  на лявата гърда.
Преди да взема решение да се подложа ли на оперативна интервенция или не,изслушах мнението
няколко специалиста .Някой от тях казваха,че не е необходимо и че не може да ми навреди,просто трябвало
редовно да го "следят"как се развива.Това лично за мен не беше успокоение,а напротив,означаваше че трябва
да живея в непрекъснат стрес с това "нещо"!СЕГА СЪМ БЕЗКРАЙНО БЛАГОДАРНА НА Д-Р ГАРАНИНА ОТ "ОНКОЛОГИЯТА",
КОЯТО МЕ ОПЕРИРА. Самата операция я водят за козметична,бърза и лека.СЪВЕТА МИ КЪМ ЖЕНИТЕ С ТАКЪВ ПРОБЛЕМ Е
ДА ГО ПРЕМАХНАТ,КОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО ПО-БЪРЗО!Защото,всеки организъм е различен,при някой може да не настъпи развитие,
но при други последствията са сериозни!

# 87
  • Букурещ
Добре е да се махне,преди няколко месеца ,ме оперираха имах  на лявата гърда.
Преди да взема решение да се подложа ли на оперативна интервенция или не,изслушах мнението
няколко специалиста .Някой от тях казваха,че не е необходимо и че не може да ми навреди,просто трябвало
редовно да го "следят"как се развива.Това лично за мен не беше успокоение,а напротив,означаваше че трябва
да живея в непрекъснат стрес с това "нещо"!СЕГА СЪМ БЕЗКРАЙНО БЛАГОДАРНА НА Д-Р ГАРАНИНА ОТ "ОНКОЛОГИЯТА",
КОЯТО МЕ ОПЕРИРА. Самата операция я водят за козметична,бърза и лека.СЪВЕТА МИ КЪМ ЖЕНИТЕ С ТАКЪВ ПРОБЛЕМ Е
ДА ГО ПРЕМАХНАТ,КОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО ПО-БЪРЗО!Защото,всеки организъм е различен,при някой може да не настъпи развитие,
но при други последствията са сериозни!

Хубаво е когато се включват здравомислещи хора.
 Peace

# 88
  • Калгари, Канада
Момичета, момичета.... всеки си има неговата истина.
Ето я и моята: На 18 години имах фиброаденом колкото орех на дясната гърда, в раковата болница в София ми го вадиха повече от два часа, упойката беше местна, слагаха ми на няколко пъти, болката беше неописуема и сълзите ми просто си течаха. Имах дренаж, конци, ходих на прегледи, неможех да спя, гълтах течен аналгин за болката и пак си ме болеше. Бях си в къщи около месец /мисля и повече/ с превръзки и спяща полуседнала /неможех да се повдигна от болка, ако случайно легнех/. Това беше преди 10 години.
Около две години след първата операция ходих пак на преглед /беше ме страх да ходя всеки 6 месеца и аз незнам как се навих/ откриха ми на същата гърда една буца и на другата две /доста по малки- колкото грахче някъде/ - извадиха ги наведнъж за доста по кратко време, с местна упойка, но почти безболезнено. Пак в същата болница, без дренаж този път, но пак с превръзки и последващи прегледи. След още една година отидох за да ми кажат, че трябва спешно да мина на екограф и да установят, че имам "тигрова" структура в двете гърди, а именно нещо като мрежа, с множество малки възелчета - фиброаденоми, които при определени условия можели да започнат да растат доста бързо. Това беше описанието дадено ми от преглеждащия ме лекар, предложи веднага да извади няколко от по голямите и просто да си седим и чакаме за другите, когато станели голями -тогава да ги вадим. Искаше да определим дата за следващата операция, на което отговорих че по добре да видя кога ще съм свободна и да отида пак за датата. Можете да познаете, че му теглих една майна, като излязах и не се веснах повече.
Дадените ми съвети всеки път от раковата бяха: да не пия алкохол, кола и кафе, да не взимам противозачатъчни, да не се излагам на слънце и да не пуша. От изброените само излагането на слънце и пиенето понякога на алкохол бях правила до момента, тъй че съветите им нямаха особен смисъл за мен. А казаха, че стеса и ако някой те удари в гърдите също помагало за разсейките. Тези неща обаче невиждам как може да ги избегнеш, дори и много да внимаваш - винаги може да ти се случи.
По време на бременността ми усетих, че бучките ми се увеличават. По време на кърменето не намерих разлика. /Всъщност един стар и всезнаещ доктор ми беше казал, че като родя и всичко ще мине, бучките ще изчезнат. Незнам на някой дали така му е повлияла бременността, на мен със сигурност не е/. Сега ходя всеки 6 месеца на ултрасаунд и ме следят. Ходих преди околко месец на биопсия /съмняваха се, че едната бучка може да е нещо друго, ама не беше/, която беше абсолютно безболезнена и лекарите бяха изключително внимателни с мен /радвам се да науча от тук пишещите, че и в България може да е безболезно - моя опит е горчив, както вече споменах/. Засега не ми препоръчват операция и ще продължават да ме следят. Ако обаче кажат, че се налага такава, ще се осведомя първо колко е необходима и може ли да се изчака. Принципно съм против рязането - първата операция нямаше как да я избегна, но си мисля, че втората ми можеше да не се състой. Според мен на лекарите им плащат за да оперират и те това правят. Ако не си пряко застрашен, не ти затиска нещо, не ти пречи и не е кой знае колко голяма - то спести си усилията. Аз поне за мойте "топченца" си знам, че са истински "фиброаденоми", а като такива не могат да се преродят в друго. Ако лекарите предполагат или не са сигурни какво е образованието - ясно, да го изследват, ама знае ли се, че е фиброаденома - то си е такова и толкова, може само да расте. И затова моя съвет е, ако имате една, расте бавно и не ви пречи, може да се изчака./ ако е голяма, расте бързо и ви притиска нещо - вадете я/ Извадите ли я, може да получите разсейки и в двете гърди и всяка година да ходите на операция. Лекарите са затова - да режат, вие сте тези дето решават - ПИТАЙТЕ, ПИТАЙТЕ и пак ПИТАЙТЕ и тогава решете. Какво ако зададете въпроса : Може ли да я извадя след 1 месец, след 1 година , какви ще са последствията? Преценете отговора. Посъветвайте се и с друг лекар.

# 89
Мамамиа,
И аz писах да се иzчаква,ако не пречи,но тук има "специалисти",които ме направиха на маймун/а....

Общи условия

Активация на акаунт