фиброаденом-да го махам ли?

• 192 232
  • 762
  •   1
Отговори
# 435

Здравей kmi7.Мналия месец, при профилактичен преглед, на сестра ми и

откриха, някакво образувание на дясната гърда.Според лекаря,ставаше
въпрос за фиброаденом,които според него трябва да се отстрани ooooh!
 И тук започна дилемата, newsm12,дали да се махне или не?!.. За това
решихме,да чуем още едно мнение.И така отидохме при др.Монева.И тя,за съжаление след мамографски преглед,потвърди диагнозата.   Операцията
беше направена във Военно медицинска академия от Доц.Байчев( много добър специалист)Всичко трае 20 мин.,с пълна упойка,и след 4 часа си бяхме у дома. След това, се ходи веднъж на превръзка и на десетия ден, се свалят конците и излизат резултатите от хистологията. Заключението(слава богу)  фиброкистозна мастопатия.При теб става въпрос, за по- малко образувание
което,не се налага да се отстранява, но е задължително проследяване.   
 Според мен,задължително потърси още едно мнение.Успех ти желая newsm10 и пиши какво става

# 436
Ето ме и мен при вас, откриха ми фиброаденом 7 на 4 мм. Ходих при д-р Янчева в Майчин дом Варна. Тя ми каза, че не е наложително да се маха, да го следим на 6 мес. Но мен ужасно ме е страх, може ли да съм сигурна, че е такова, а не раково образувание? Кажете ми, моля ви, може ли от ехографа да се познае, че със сигурност е такова? Тя каза, че не е нищо страшно, можело да нарастне, можело да си остане така, може и да се изроди, но можело и да имаш рак, без никога да си имал фиброаденом.
Може и да сте писали затова, ще се върна да прочета темата, но толкова ме е страх....От години имам болка, все са казвали, че са кисти, че е нищо опасно, и сега направо... съм онемяла просто.
Здравей! Много искам да ти споделя нещо, с което смятам, че мога да ти бъда полезна. На 10.12.2009 бях оперирана от д-р Ненков с наличие на два фиброаденома с общ размер 2 - 1.5см. Операцията мина чудесно! И аз като теб минах първо през д-р Янчева и през още един специалист по образна диагностика + мамография. Но държах и хирург да си каже мнението, затова потърсих д-р Ненков /бях чувала само добри неща/. Той преглежда също в "Майчин дом". Не отлагай, защото най-мъчително от всичко са мислите и притеснението. Аз открих образованието през април 2009 и от тогава до момента, в който не излязаха хистологичните резултати, бях топка нерви.
Съжалявам, че не го направих по-рано! Операцията не е страшна, притеснението през този период е убийствено!
Успех!!!

# 437
Аз да питам претърпелите операция с какъв тип анестезия става и колко време продължава самата нтервенция.
Какъв е периода на възстановяване? Колко време не трябва да се мокри оперираното място?
Обмислям да се оперирам, но имам куп алергии към упойките...

# 438
Местна упойка...но това е инфо отпреди 17 години  Rolling Eyes.
Може и с пълна.
Операцията трае 30-40 мин.  .
Не се мокри 7 дни , май толкова бяха .
Аз първия път не можех да си отрежа хляб в продължение на месец ,операциите бяха 2 на 2те гърди .....не можех нито да стисна хляба,нито ножа  Rolling Eyes.
Много безпомощна се чувствах ......
При следващите операции се възстанових доста по бързо ,отдавам го на това, че бяха само на едната гърда и не се натоварват толкова ръцете .
Ако не се лъжа болничния е един  месец .
За алергиите...те нали ще направят тестове преди това,от какво се притесняваш  newsm78.

# 439
polly, да ти кажа проблема с упойката е доста сериозен и от това ме е страх повече, отколкото от самата операция, понеже преди години щях да умра заради алергичен шок при операция на апандисит при все че ме тестуваха преди интервенцията и се тъпках с хапчета за подготовка преди това...
Чудя се някой знае ли дали има причина за появата и нарастването на фиброаденомите? newsm78
Дали са зависими от нещо- храна, стрес, начин на живот, имат ли генетична обремененост? Моя лекар ми каза, че това е 100% хормонално зависимо заболяване, но пък хормоните ми са в норма...та съм в чуденка от къде се сдобих с него...

# 440
А бе момичета, Пийте ензими, те ще разтворят фиброаденома.

Прочетете темата за протеолитичните ензими...не ви лъжа!

# 441
Местна упойка...но това е инфо отпреди 17 години  Rolling Eyes.
Може и с пълна.
Операцията трае 30-40 мин.  .
Не се мокри 7 дни , май толкова бяха .
Аз първия път не можех да си отрежа хляб в продължение на месец ,операциите бяха 2 на 2те гърди .....не можех нито да стисна хляба,нито ножа  Rolling Eyes.
Много безпомощна се чувствах ......
При следващите операции се възстанових доста по бързо ,отдавам го на това, че бяха само на едната гърда и не се натоварват толкова ръцете .
Ако не се лъжа болничния е един  месец .
За алергиите...те нали ще направят тестове преди това,от какво се притесняваш  newsm78.

Taka e.Operiraha me predi dva meseca.Operaciata trae to4no 30-40 minyti,biah s mestna ypoika, bolni4nia e po ysmotrenie na lekaria.Tujno mi e malko,zashtoto pak mi predstoi operacia.Za po-malko ot mesec mi se obrazyva oshte edin, na sushtoto miasto.Izvadiha mi 2,5 sm fibroadenom (dokazan s histologi4noto izsledvane), sega na sushtoto miasto razmerite sa 1,5.Mnogo me e strah-dali tova e znak za nshto po-losho predstoyashto v budeshte,...i do koga shte produljavat da se oprazyvat.... Sad

ps- izviniavam se za maimynicata, pisha ot offisa, a tuk niamam kirilica.

# 442
bucemConfused.
Защо толкова рано .....тя раната ти все още не е заздравяла  Confused.
Vian ,ти си по  специален случай,анестезиолога ще знае за проблема и ще вземе мерки  Peace.

# 443
Момичета, да ви попитам ако фиброаденома не расте, но ме наболява, нужно ли е да се маха?

# 444
Не бих казала че съм компетентна по този въпрос.
Лекарите какво казват?
Аз имам един ,малък ,боли ме много рядко ,стои си вече 14 год. не нараства ,но го наблюдаваме,но да не се оперира беше преценка на лекаря ми  Peace.

PinkPanther ,не я намирам тази тема ,моля за линк    bouquet.

# 445
polly, лекарят, който ме следи твърди че на този етап не е нужно да се маха, тъй като подобно на теб не расте, но от скоро започна да ме наболява! Скоро ще ходя на преглед, да видим какво ще ми каже!

# 446
Стискам палци всичко да е наред  fingerscrossed.

# 447
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=452318.0
Ето я темата за протеолитични ензими.

# 448
jumil ,благодаря   bouquet.
Доста за четене има.....и за осмисляне  Rolling Eyes
Яко оспамих темата днес  Crazy.

# 449
 Може ли някой да ми каже по какъв начин лечението с Лукрин ще повлияе на фиброаденом(деагностициран преди 2 седмици с ехограф)?Лечението с Лукрин предстои.

Общи условия

Активация на акаунт