фиброаденом-да го махам ли?

• 192 222
  • 762
  •   1
Отговори
# 450
Момичета, да ви попитам ако фиброаденома не расте, но ме наболява, нужно ли е да се маха?

Зависи колко те боли. Моят опит показва, че щом започне да боли, болката от там нататък само може да се увеличава, заедно с фиброаденома. Докато стане нетърпима. Аз втория път го махнах, за да мога да кърмя.

# 451
Ако боли е по-добре да се оперира, така и ти ще си спокойна, но дамите с подобна диагноза ставаме редовни абонато про мамолога поне  2 пъти годишно. Аз бях на операция съвсем наскоро, радвам се, че засега приключих с този страх, хистологията ми е добра, но не съм застрахована, че няма да ми се появи друг. Болката се изтърпява, така че не бива да е причина за страх от оперативно лечение. Разбира се, лекарят най-добре ще прецени дали конкретния случай е за хирургия или не.

# 452
При мен на втория преглед установиха, че е липо гранулом /не се  смейте ако не е така, може да греша/. Получавало се след травма или от банел. И хирурга и и докторката на ехографа бяха категорични, че е това. Забраниха ми да чета и да се панирам. Мисля наистина да си отдъхна. За 6 мес от предишния преглед въобще не е променило размерите си.

# 453
фиброаденомите са доброкачествени тумори и като такива не бива да се подценяват, понеже се случва и зад тази "кодова" диагноза да се крие по-страшна- например капсулиран карцином, което вече е доста тревожно. Съветвам всички с фиброденозна диагноза да наблюдават състоянието на гърдите си редовно, за да се реагира навреме, ако недай боже нещата не вървят на добре.

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 16:29 от Vian

# 454
Здравейте,на дъщеря ми и откриха преди 2 години фиброаденом на едната гърда който не расте ,следим го ,но сега има киста на единия яйчник за която пие.л. милигест за да се свие ако е възможно .Дали фиброаденома няма да се повлияе по някакъв начин от противозачатъчните.

# 455
Моят фиброаденом си го носих 2 години в почти затихнало състояние. През това време съм пила няколко месеца контрацептиви- не е имало промяна в размера му, мазала съм се и с прогестеронов препарат- също. Последните 4 месеца обаче ми нарастна двойно и започна да ме боли. През това време не съм си променяла начина на живот, нито храненето. Та наложи се да го оперираме, заради усиления растеж напоследък и появата на болка. Съветвам Ви да си намерите добър мамолог-онколог, който да диагностицира първо вида на фиброаденома и да Ви даде най-правилния съвет как да постъпите.
Ето и малко полезна информация за тези новообразувания:
http://onkolink.hit.bg/benign.htm

# 456
Някой може ли да ми каже къде се правят изследванията при Ненков?

# 457
Не знам какво имаш предвид под изследвания, мен първо ме "опипва", не искаше да чете старите ми епикризи, каза че има диагноза, но не иска нарочно да чете, прати ме на ехографа, там ме гледа една жена, не Янкова, той дойде към края и коментираха диагнозата заедно. И двамата бяха категорични, че не е фиброаденом, а друго образование, предизвикано от травма или банел. Забрани ми да чета каквото и да било, и аз така мисля да направя. Забравих да кажа, аз ходих в Майчин дом, вторник и петък след 16 ч. Платих 60 лв - 30 за него и 30- ехографията. Имаше доста хора, трябва да се запишеш предварително. Може да работи и на друго място, и с направление, но аз не съм от Варна и комбинирах прегледите.

# 458
Действително, при млади жени прегледа е палпация+ехография, цялата процедура при мен беше около 15-20 мин. по 30 лв. за всяка от процедурите на частен прием, съжалявам че и операцията не направих в частна болница.

# 459
  • София
Здравейте,на дъщеря ми и откриха преди 2 години фиброаденом на едната гърда който не расте ,следим го ,но сега има киста на единия яйчник за която пие.л. милигест за да се свие ако е възможно .Дали фиброаденома няма да се повлияе по някакъв начин от противозачатъчните.

На мен ми казаха, че трябва да спра хапчетата задължително заради фиброаденома.

# 460
 И на мен ми казаха да си махна хормоналната спирала Мирена, а така си я харесвах....Mr. Green

# 461
Е аз да се похваля, вчера бях на операция за втори път при Ненков. Чудя се кога ли ще е следващия път... поне засега се отървах Simple Smile

# 462
Аз живях с фиброаденом близо 5 години,че и повече и след като го отстраних,осъзнах колко съм била глупава да не се подложа на операция по-рано,а изживявах хиляди страхове и притеснения всеки път,когато ме приболяваше.....е,сега се наблюдавам и не бих пила никога противозачатъчни или други хормони,защото при мен се появи след прием на противозачатъчни....моят съвет е:всяко нещо,на което мястото не му е в нашето тяло,трябва да се отстранява!!!няма нищо страшно,напротив!!!

# 463
  • София
Със сигурност ще се повлияе.
Моя съвет е да спрете противозачатъчните, щом има проблем в гърдите.

# 464
А може ли някой да ми обясни разликата между фиброзна плака и фиброаденом?

Общи условия

Активация на акаунт