Нашите цветя - обща тема 2

• 35 366
  • 747
  •   1
Отговори
# 405
Прегледах последните страници, хубави китки си отглеждате, поздравления!
Четох за сакъзчетата с бяло по листата. И аз имам такива, явно тази година им става нещо. Вашите поне цъфтят. Моите имат обилна листна маса, и много рядко по някой цвят. Торя ги уж, но тц, няма.
Малко снимки:

Антурим отдавна исках. Сега трябва да му намеря най-подходящото място в къщи.

# 406
  • София
Не знам как се казва цветето на български, но на етикета му пише Impatiens, уж четох преди да го сложа там,  та пише, че обича слънце и полусянка, и също трябва винаги да е полято. Преди го имах в къщата, в двора, чувстваше се добре.
Да,Impatiens е ,по народному циганче.Аз много ги харесвам,но по обикновените,такъв като твоя съм имала и мисля,че е по-капризен.Но пък може и аз нещо не съм правила както трябва.Другия вид мисля,че съм показвала в темата.Сега за съжаление нямам условия за отглеждането им,а толкова ги харесвам.

# 407
  • Карлово
Моите имат обилна листна маса, и много рядко по някой цвят. Торя ги уж, но тц, няма.

Ами в статията, която споделих точно това пише, че не тряабва да се торят, за да не наддават на листна маса, а за да цъфтят.
ако имаш време и хвърли едно око.

# 408
Аз ги торя с тор за цъфтеж, макар че бозата май е една и съща в различните уж видове. Ще прочета, благодаря!
Редактирам. Прочетох. Според статията при мен проблемът е от недостатъчно слънчеви часове. Сега стана късно, но утре ще ги преместя и имат време до края на лятото да ме радват. Долу пък има коментар да не са на пряко слънце. А де. Мисля да ги сложа баш на пряко. И още нещо. Дали разбрах съвета за догодина - да си купим направо готови кошници?

Последна редакция: нд, 16 авг 2020, 20:46 от polin_a

# 409
Simple SmileПолина, страхотна ти е винката, хем богата на листа и отрупана с цветове, колко корена са в саксията? Моите са по два и ми изглеждат направо плешиви в сравнение с твоята  Simple Smile.

# 410
Благодаря, Нат! Както ми беше подарена миналата година, така си я гледам. Утре ще мога да погледна и да ти кажа. Кахърях се дали ще цъфти, защото преживя зимата, а съм чувала, че са едногодишни. Според майка след втората година загиват. Поне нейните са така. Иначе явно си намери мястото и наистина изглежда добре.

# 411
И аз във винката се загледах. Много е хубава. Моите първите  преминават. Клонките се издължиха, цветчетата са по-дребни и са пълни с шушулки. Със сигурност са едногодишни. Ще сея за проба семена. Но и готови ще си купя. Вече съм им абсолютен фен. Simple Smile

# 412
  • София
Моите имат обилна листна маса, и много рядко по някой цвят. Торя ги уж, но тц, няма.

Ами в статията, която споделих точно това пише, че не тряабва да се торят, за да не наддават на листна маса, а за да цъфтят.
ако имаш време и хвърли едно око.
Наблюденията ми върху моите сакъзчета са точно обратни на това което пише в статията.В стария апартамент слънцето ги грееше много,не се торяха и цъфтяха малко.Сега слънцето ги огрява по около 3 часа на ден,торя ги, цъфтят много повече.Само тази година се излагат,но като гледам това положение не е само при мен.

# 413
  • Карлово
Преди години се отказах от сакъзчетата, понеже стояха до западна ограда, от обед нататък не ги огряваше слънце и не се получаваше този водопад от цветове като по хорските тераси. Тази година набодох, каквото ми попадна и при еднакво гледане едни цъфтят, други не. Но реших да дам шанс на тези, които са само листа и да спра да торя и да поливам по-рядко. Те ще си покажат дали да ги прибирам зимата, защото зимуването е най-големия  проблем за мене.

А кошници с готови растения няма да купувам, не е сигурно дали ще се аклиматизират при мене. Много жени ми се оплакваха от купени сакъзи, че не вървят и ние,тук в темата, в началото на сезона коментирахме, че купените цветя са форсирани и не са така издръжливи като бабините.

# 414
Моите ( снимката от корицата на темата) ги торях почти всяка седмица с различна тор. Напоследък спрях, и сякаш не цъфтят толкова...

Така и не разбрах, как правилно се подрязва за сгъстяване? Миналата година като ги прибрах подрязах едното сандъче и пролетта така и не тръгна.

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 08:04 от Milla_11

# 415
  • забравих си мисълта...
И моите цъфтят ако ги торя, ако не ги торя, много малко или почти не цъфтят. И да, който има семена от баба си, те са най-добри, най-сигурни и най-истински.

# 416
Ако има от къде да се снабдя с домашен разсад (баби, мами, съседки и пр), нищо няма да купя, честно казано.
Ето едно сакъзче от мама, което бях оставила на произвола на съдбата, по време на големите майско-юнски порои беше удавено, около 1.07 имаше само корен и гола клечка над земята

А това са купени, пак около по това време. При това са 2 корена

Магни, с моите винки става същото. Ето ги преди 10тина дни

Сега са далеч от това, довечера може да взема да ги подстрижа малко, да видим дали ще се освежат Simple Smile

# 417
  • Карлово
За тези белите имам наблюдение, че цъфтят циклично, т.е. всички цветове наведнъж разцъфват, след като прецъфтят иамт 2-3 седмици почивка и отново разцъфват. Сигурно твоите са в покой сега.

Забола съм 2 малки стръкчета, дадени ми от съседка от тях, отпреди няма и месец, дано другото лято имам и аз такова. Много ми харесва.

# 418
Купени сакъзчета от миналата година
А това са отчупените от бабините сакъзчета
При мен сакъзчетата са добре на Южна тераса са на перваза, след обед ги пече директно. Поливам всеки ден, но не торя. На есен изсипвам сандъчетата отчупвам резници, старата почва смесвам с нова и ги бодвам. До пролетта седят вътре на южния прозорец. Ако видя, че някое тръгва да става много дълго чупя върха и го бодвам из сандъчето. При мен са тези грижите за сакъзчета стари корени нямам, всичко се подновява.

# 419
  • Пловдив
А дренаж слагате ли на сандъчетата?

Общи условия

Активация на акаунт