Нашите цветя - обща тема 2

• 35 407
  • 747
  •   1
Отговори
# 240
  • забравих си мисълта...
Да не би да ги подменят с нови растения от време на време тези петунии? През лятото да ги поливат на 7-14 дни ми се струва рядко...
По парковете в София ги подменят през няколко седмици - както и тагетесите, теменужките и пр., - понеже конкретно петуниите израстват и започват да имат не много подреден вид.

EmmaT,  не, тези, които са от фирма, си личат. Аз ходя най-малко веднъж в седмицата да поливам и наблюдавам и другите цветя. То се вижда ако са сменени. Ако искаш другият път като ида ще ги снимам, да ги видиш. Аз също съм се чудила как издържат, но може би защото гробището e в гората и отгоре земята изглежда суха, но явно в дълбочина си има влага. Все пак има разлика, когато едно растение е посадено в земята и ако е посадено в саксия. За саксиите си иска по-често поливане, но аз моите ги поливах прекалено често явно. Уморих ги от грижи. Но ще се науча. Преди майка се грижеше за растенията у нас, сега аз трябва тепърва да се уча.

# 241
Venetta В повечето случаи семената за орхидея от китайците НЕ са семена на орхидея. Така, че ако не изглеждат като канела на прах изобщо не си прави труда да създаваш условия за отглеждане. Няма да станат орхидеи. Аз от семена цветя не отглеждам, нямам нерви купувам готов разсад Blush

# 242
Венета, и аз съм пишман цветарка на 3 месеца. Петуниите в саксия от цветарски магазин поливам сутрин и вечер от началото на юли, иначе пресъхват. Торя прес 5 дни и имат обилен цъфтеж.
За мен най-странното поливане е на олеандър. Нали съм ги виждала покрай запрашрнитр шосета в Турция, реших че даяни на суша и жега. Да ама Не. Сутрин и вечер по 1,5 до 2 л вода. И на този режим като се върна 18 ч от работа почвата е суха. Вярно, че е в саксия ама той ми похарчи вода като за леха зеле 😝.
И да ви го покажа красавец, не само да ви се оплаквам от него.

# 243
Това със семената ми се струва висш пилотаж на мене. Вени, успех и късмет.
Ето как цъфти сукулента със сложното име ( пак го забравих Joy )

И петунии през август Heart Eyes

А утре в Лидл ще има ето такива стълби и още се чудя коя искам

В Лидъл България ле ще ги има стълбите или на друго място?
Много са красиви и двете.

# 244
Вени, петуниите ми бяха наистина страхотни, но преди 2 месеца. Тези на снимката са от първите. Имам и едни, които прехвърлих от сандъчето в саксия с идеята да ги изхвърля скоро, а те оцеляха и също цъфтят. Поливам всеки ден, доста поорязах, абе трудна работа се оказа в жегите. Затуй така им се радвам. И кралското мушкато цъфна пак след почти месец. Аптенията е страхотна. Но е на сянка позиционирана под коритото на барбекюто превърнато в цветарник. Днес изкарах саксиите върху масата да почистя ако има сухи листа - ами няма.

dariVale в Лидл Малта ще са стълбите. Размерите са малко като на детски играчки, но аз отдавна искам такава и ще се редя сутринта рано да си взема.

# 245
Вени, петуниите ми бяха наистина страхотни, но преди 2 месеца. Тези на снимката са от първите. Имам и едни, които прехвърлих от сандъчето в саксия с идеята да ги изхвърля скоро, а те оцеляха и също цъфтят. Поливам всеки ден, доста поорязах, абе трудна работа се оказа в жегите. Затуй така им се радвам. И кралското мушкато цъфна пак след почти месец. Аптенията е страхотна. Но е на сянка позиционирана под коритото на барбекюто превърнато в цветарник. Днес изкарах саксиите върху масата да почистя ако има сухи листа - ами няма.

dariVale в Лидл Малта ще са стълбите. Размерите са малко като на детски играчки, но аз отдавна искам такава и ще се редя сутринта рано да си взема.
Блазе ти. И двата вида ми харесват. Зависи и от мястото, където ще ги слагаш. Леко клоня към зелената, че по-челно са разположени саксии те и ми изглежда по-лесен достъпа за скубане на изсъхнали листи от саксията 😉

# 246
От три дни ги мисля, ту зелената искам, ту бялата. Ако взема и двете ще ме убият домашните. Сравнявам размерите и мисля на коя колко саксии мога да събера. На зелената поставките са по-широки, но по къси и се губи място от разпорката, бялата пък е само 24 см на ширина, но има дълбочина. Иначе са по 70 см високи и двете. Освен това бялата мога да аранжирам за Коледа, щото зимата ще трябва да е вътре. Зелената пък е интересна като дизайн.

# 247
Дари, аз бих сложила олеандъра в много по-голяма саксия, поне 50см висока, тогава няма да изсъхва така бързо. Той си става почти дърво.
Аз сложих един малък корнус в огромна саксия, пресушава я за един ден с корените си.

# 248

10 цвята се канят да се отворят

# 249
  • забравих си мисълта...
Бисе, много ти благодаря, Heart наистина много мило от твоя страна, но не искам семена вече, отказвам се. Но с удоволствие ще ти пиша, преди да си дойда. Ако си от Пловдив или някъде наблизо, с удоволствие ще се видя с теб на кафе.
Навремето майка ми беше дала семена от нейните домати, истинските. Аз ги бях обещала на една позната тук в Австрия. Тя обаче каза, че се отказва, като ѝ казах, как трябва да се грижи за тях, било много работа. Та тези семена стояха при мен в найлоново пликче цели 10 години. В началото майка идваше само зимата, лятото си стоеше в BG, но като ѝ стана трудно пътуването, остана завинаги при мен. Та и тогава ги посади и за първи път имахме в Австрия такива чудесни, огромни, месести домати, макар че семената бяха стояли 10 години в найлоново пликче. Майка по-скоро първо се погрижи семената да покълнат, като ги завиваше във влажни салфетки и после в кърпа. Като покълнеха ги засаждаше в саксийки и като пораснеха достатъчно, в земята, в градината. Но семената, които купуваме сега от разни фирми, са изкуствено създадени явно и със сигурност генно манипулирани, и едва ли имат толкова продължителна годност.
Между другото, сега като четох коментарите към това цвете, което искам да си поръчам, една клиентка пита, защо коледната ѝ роза е сменила баграта на цвета/цветето си. Отговориха ѝ, че въз основа на спонтанна мутация във вегетативната тъкан може да настъпят промени в обагрянето на цветето, което довежда до постоянна променя в багрите на цветa. А при цветята и зеленчуците на майка никога не настъпи такава мутация макар да си събираше семена все от следващото поколение растения, но навремето нямаше толкова химия и генно манипулирани растения.

_Djidji_, ето как изглеждат семената, които получих, ти кажи дали е възможно да са от орхидеи. Аз нямам представа как изглеждат истинските.

DariVale, никак не си пишман цветарка! Виж какъв разкошен олеандър си отгледала. Heart Eyes
Аз имах четири, огромни. Получих ги в наследство, като купихме къщата. Все ми беше проблем зимата да ги прибираме в една стая в градината, където държим инструментите за нея. Накрая ги подарих. Blush

И тук единия през лятото, цъфнал.

Magnito, аптенията ти е страхотна, разкош!  Heart Eyes
Mммм, ЗЛОДЕИДА, разкош! Не мога да му се нагледам. Непременно да ни го покажеш като се разтворят цветовете. Heart Eyes

# 250
Phloxx, твоето мнение за малката саксия ми даде обяснението за "жаждата" на моя олеандър. Благодаря.
Венета, не заслужавам баш комплименти, защото олеандър го купих точно толкова голям в началото на юни. Единствената ми заслуга е, че не го уморих от жажда. А пък заради честото торене цветовете му са огромни. Има и шушулки, каквито също за пръв път виждам.
По принцип не го искам да става голямо дърво, защото няма къде да го прибирам зимата. Четох и съм решила на есен да го подкастря, така че да си остане компактно храстче.
Цветя купувам отдавна, но до сега ги оставях да се самоотглеждат в офиса, понеже е светъл и топъл. Само поливам, не торя, не пресаждам в по-големи саксии, но има няколко много устойчиви, които оцеляват вече 10та година. Заради короната, това лято пак "отворихме" летния кът в двора и ми дойде мерак да го "зацветя".

Последна редакция: нд, 09 авг 2020, 16:52 от dariVale

# 251

Направо като извънземно изглежда. По напред едни бели красоти бяха много екзотични. Страхотни неща отглеждаш!

# 252
Вени, в Плевен съм:-)
Ще ми е изключително приятно да се видим на кафе:purple_heart:

Злодеида, никога не съм виждала такова чудо! Браво! Моля, снимали, когато цъфне:-)

Дари, страхотна е аптенията! Догодина, живи и здрави да сме, ще си потърся от тази красота.
А сукулента  е делосперма.

# 253

Направо като извънземно изглежда. По напред едни бели красоти бяха много екзотични. Страхотни неща отглеждаш!
Това е същия кактус от предната снимка. Този път с 10 цвята. Ще го снимам като се отвори.

# 254
Да покажа моята "реколта", отгледана от семена в пакетче:

Късно засято, през юни, но порасна това:

Цвета обаче е такъв /много странно/:

За догодина съм се запасила със семена от сега 😝

Общи условия

Активация на акаунт