Нашите цветя - обща тема 2

• 35 385
  • 747
  •   1
Отговори
# 300
  • Бургас

Малко красоти, които не са мои.

От това имам семена и ще се опитам да го захвана.

И една огромна маслина

# 301
Момичета, коя от вас има опит с циклама? Днес пак се огледах в тях, преди години уморих 2, сега реших първо да попрочета как се гледат. Ами в нета пише, че се отглеждат на 15 градуса, това сериозно ли е? У дома през зимата е 25-28 гр.

# 302
  • Sofia
Циклами в естествена среда съм виждала в страни с умерен до тропически климат, така че едва ли ще виреят на 15 градуса...
При мен това цвете не е оцелявало дълго, капризни ли са, аз ли не разбирам - не знам.

Аз да питам дали сте отглеждали азалия навън? Подариха ми една огромна нацъфтяла, сега вече няма цветове, но има нови листенца. От самото начало я присадих в голяма керамична саксия и е на терасата, като пряко я огрява слънце сутрин до обед и гледам почвата да е винаги влажна.

# 303
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
цикламите оцеляват в планината на минусови температури.
Wink от любопитство оставих една в сандъчето на балкона - пролетта беше първа писта с листенце. трябва да е сетя само в кое сандъче беше. Simple Smile Simple Smile

за тях важното е да не се преполиват, да не са на силно слънце и да не се поливат отгоре - имат вдлъбнатинка в средата на грудката и когато там се задържи вода, грудката изгнива.
точно както става с грудките на глоксиниите (каменно цвете). Simple Smile

# 304
Ето я моята в момента:

Мисля, че от три години е при мен, като отказва да заспива с настъпването на по-топлия сезон. Така че и аз продължавам да я поливам.
Държа я на северното изложение през лятото, на перваз на прозорец на стълбището.
От шубе да не я преполея и да изгние, я поливам когато ѝ поувиснат листата от жажда Smile

# 305
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
това си е добър индикатор. Simple Smile

# 306
Magnito ,това на 4-та снимка ако не се лъжа става за сух цвят.но може и да греша.Как се казва?
Не грешиш. Гомфрена пишеше на етикетчето. От Лидил я взех и беше доста пожълтяла и изсъхнала. Явно носи на жегите, защото сега изглежда много добре и цъфти доволно.

# 307
Ето една циклама снимана в естествената си среда  в началото на март преди няколко години

# 308
Тари, стайните азалии могат да останат навън до есента, имат нужда от студ за да цъфнат, но не са зимоустойчиви. Засега не е оцеляла такава при мен. Прецъфтяват и умират.
 Градинските ми азалии си живеят в градината, като рододендрони, гледат се лесно.

Моите циклами цъфтят без прекъсване от есента насам. Първо бяха на перваза зад тънко перде, като вечер се пуска и плътно перде отгоре. Така зад пердето остава значително по-хладно, отколкото в стаята. И аз ги поливах чак като им клюмнат листата, отстрани в саксията наливах вода. През пролетта като започна да става много топло на перваза (южен е), ги пресадих в градината на пълна сянка до ограда под дърво. Пак им е добре. След като орязах няколко клона, едната циклама започна да я огрява слънце, и май ще заспива, листата съхнат. Другите са си свежи и цъфтят.

# 309
Благодаря, момичета. Почтииии се отказах от цикламите. Ние сме супер топлолюбиво семейство и у дома от октомври до април поддържаме доста високи температури. Значи ще търся цъфтящо, стайно, което обича топличко Simple Smile

# 310
Цикламата в офиса колегите 3 пъти се опитаха да убият, изсъхваше заедно с пъпките по нея и три пъти я спасявах. Сега си цъфти и е чудесна.

# 311
  • Sofia
Phloxx, има разлика между стайни и дворни Азалия, така ли?
Ще я държа навън, докато може, пък ще видим.

# 312
Има разлика, но не знам как точно по самото растение може да се познае. Стайните са с къдрави, цветни, кичести и едри цветове, продават ги навсякъде когато им е сезон, а зимоустойчивите обикновено са с по-семпли и дребни цветове. Дворните цъфтят през пролетта като рододендроните, а стайната цъфти през зимата към коледа, след като е била достатъчно дълго на студено и светло.

Листата има са еднакви за мен, само по цветовете ги различавам.

# 313
Може ли да ми кажете какво му е на това сакъзче

# 314
Моята циклама миналата година се спука да цъфти на остъклена северна тераса, цяла есен, зима и пролет, качвала съм снимки в темите. Момичета, имам някакъв проблем с качването на снимки, иначе с удоволствие щях да постна няколко.

Общи условия

Активация на акаунт