Нашите цветя - обща тема 2

• 35 338
  • 747
  •   1
Отговори
# 480
Благодаря, K.A.G.! Значи да изчакам до пролетта ли или и сега да атакувам?
Не съм съвсем компетентна, но съм чула, че резници от рози в градината се засаждат през есента и се покриват с шише от безалкохолно с отрязано дъно. Капачката се отваря при хубаво време да подишат, а при сняг и студ се затваря. Получава се оранжериен ефект. Напролет израстват.  Виждам, че твоите са в саксия. По-добре ги остави така, а наесен ги разсади.

# 481
Злодеида, кактусите ти са уникални с тези цветове.

# 482
  • забравих си мисълта...
Разгледах само последните три страници, че вече съм 2 часа пред PC-то и ще ми се карат...
Разкошни цветя, останаха ми очите в тях. Възхищавам ви се, че можете да ги отглеждате. Аз също съм много способна, но да ги унищожавам. Blush No днес като седнах пред PC-то, уж да си поръчам още едни сандалети, че са ми много, много удобни и покрай сандалетите поръчах и сандъчета, и от жълтите "капани" за мушички, че за зимата ще ми трябват със сигурност. От тези сандъчета с дръжките ми се искаше да поръчам още две, бяло и жълто, но нека първо да видя дали ще ги сложа там, закъдето съм ги предвидила и тогава ще му мисля дали да поръчам още. Тези сандъчета обаче не са като другите по 80 см и по 1м, а правоъгълните, ъгловатите са по 50 см, а другите три са по 40 см дълги. Четирите, по 50 см, съм ги предвидила за прозореца. Мислех да взема още едно, но тогава ще са съвсем едно до друго, a и се сетих, че лакомията никога не води до добро. Wink Нали цветята имат нужда и те от пространство. Blush
Слагам снимката в скрит текст, че се притеснявам вече, че вече ви досаждам с тези сандъчета, но какво да правя, като нещо музата ми е полудяла тях.

Скрит текст:

# 483
  • Варна
що не съм във Варна....

Simple Smile моята петлюга преживя почивката, жива и здрава е и леко по-розова.
събирам сведения за зимо гледане. Simple Smile тази зима няма да остане навън - от следващата, евентуално...

Моята си е леко розова от доста време, хем е на югозапад. Не зная какво трябва да се направи, за да почервенее.Simple Smile

Този вид Петлюга ( твоята и моята) не зимуват, дефакто си я гледаш както през лятото, намираш най- слънчевото място и я слагаш там. На около 20 градуса ще и е идеално. Зимата ще прави по- малки и не толкова месести листа, също и ще се дели. Навън издържа до около 10- на градуса, при по- малко ще замине за цветния рай.
Аз за по- сигурно ще се допитам до карни- общността ( това като я прибера вътре), защото зная, че със сигурност не зимува, но ме притеснява тази купа с вода, в смисъл дали трябва да е потопена като в момента или да поддържам някакво минимално количество вода.Simple Smile Главното ми притеснение е гниене да не започне.Simple Smile

Венета, тези сандъчета са радост за окото. Simple Smile

# 484
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
флорен, на теб разчитам за информация. аз нямам регистрация в други форуми и само чета из нета. Simple Smile
мислех си, че като вирее по планините може да оцелее навън...

# 485
  • Варна
флорен, на теб разчитам за информация. аз нямам регистрация в други форуми и само чета из нета. Simple Smile
мислех си, че като вирее по планините може да оцелее навън...

Други видове биха могли, но тази конкретно навън ще се спомине. Като застудее и я прибера ще се допитам до групата занимаващи се с насекомоядни растения, и ще споделя информацията.Simple Smile

Последна редакция: нд, 23 авг 2020, 14:38 от floren

# 486
Здравейте!Имам нужда от помощ и съвет за саксийните си цветенца. Надявам се, да съм на правилното място.😊
Хибискус-от 18 години си го гледам, за първи път ми се случва такова чудо-изкарах го на терасата през май. Листенцата проявиха симптом на изгаряне, обясняващ се със смяната на мястото и светлината. Пишеше, че ще се адаптира и новите листенца ще са ок. Да, ама не!Или не иска да се адаптира, или му е твърде горещо(терасата е южна). Листенцата почнаха да се подгъват, покафеняват в краищата и падаха. Дори не порасваха докрай. Забелязах, че още с развиването си и вече се подхъваха навътре. Смених терасата(западна), на завет е, редовно поливам, полвилизирам и пак същото. Иначе не спира да изкарва листенца.Прилагам снимки.Понеже оплакванията ми за останалите цветя са сходни, почвам да си мисля, че е от водата, с която ги поливам.. Моля, за съвет. Тъкмо се бях зарадвала, че цъфти(беше спряла от няколко години), поливах я с тор за цъфтеж, както и мушкатата ми...🙄Винаги е имала чудесни листа.

# 487
Мушкатата ми-толкова бяха хубави, от тази година са ми. Поливам ги внимателно, "пищя" ги редовно, внимавам да няма листенца в почвата....Бяха цветна красота. И после всичко се скапа. Проливните дъждове ги преполяха, ветровете малко ги начупиха...бях се отчаяла. После дъждовете спряха, позасуших ги и те почнаха пак да изкарват листенца, пъпки. Възстанових нормалното поливане, пулвелизирам, но листенцата по края съхнат, масово, особенно кичестите, които се оказаха най-пострадали, вадят изсъхнали пъпки. Едната тераса е южна, другата западна. Преди проблемите, тези на южната се развиваха по-бързо и по-добре. Сега е обратното. Живея във Варна и влага не ни липсва. Моля за помощ!🥺Гледам на съседка от по-горния етаж мушката са прелест, също като моето изложение...

# 488
А ето и фикуса ми женшен и портокалчето ми.
Портокалчето изведнъж опада, изсъхна на половина. Реших, че му е станало течение, въпреки, че е на мястото си от година(откакто си го имам) и се развиваже чудесно. Изкарах го навън....реших, че не му стига светлината. Сега виждам, че изкарва нови листенца, дано е почнало да се възстановява.🤞🤞🤞
А женшена....лятото го изкарвам навън. Буквално подшудява. От седмица, обаче, листата му започнаха да стават на кафеви петънца, пожълтяха и падат. Помощ???🆘️
Докато чакам вашата помощ, за което предварително благодаря, ще сменя водата-имаме филтрирана с обратна осмоза...дано помогне...🙄

# 489
Добри и Флорен, да знаете, че подслушвам внимателно разговора ви Blush Вчера в една оранжерия гледах петлюга, имаше и цъфнали даже, но не се престраших.

Катя, не разбирам много от стайни цветя, но е възможно хибито да е с хлороза. Или му липсва нещо в почвата, или корените са загнили и не могат да изхранват растението. Друг вариант е някаква болест, занеси листо в агроаптеката за диагноза.
Мушкатите не обичат много вода, и не съм чувала досега някой да ги пулверизира. По-добре понасят засушаване отколкото прекалена влага.
Щом имаш проблеми с различни растения едновременно, да не би да са гадинки някакви, или акари? Огледай листата с лупа от долната страна, и в гънките между клончетата, където може нещо да се е скрило.

# 490
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile аз уж си записвам, а като си потърся записките и все греда.
сега знам, че и друг слуша и помни вместо мен.
успокояващо е. Simple Smile

# 491
Катя, абсолютно същото се случи и с моите мушката. Гъсеници се оказа проблема и въпреки че уж го отстраних, мушкатата така и не се възстановиха. Едно изсъхна окончателно, другите орязах с надежда да направят нова листна маса, но не. Изглеждат като твоите, но няма да ги снимам да ти ги покажа, че много ме е яд. А вчера видях един слепен връх на африканската си маргаритка и като го разтворих вътре се беше опашкулила гъсеница - зелена и гадна. Добре че я открих навреме. Имам розичка мини, беше прекрасна, два пъти цъфтя. Слънцето ли я изгори, листата и жълтееха и съхнена, аз режа тя прави нови, но и новите по-същия начин опадват. Обвинявам себе си и липсата ми на познания. Явно и мястото не беше най-доброто за нея.
Както ме посъветвахте забравих за Замиокулкаса и ето го резултата. Още едно връхче се е подало, много му се израдвах.

# 492

Катя, особено хибискуса ти прилича на болен от хлороза. Можеш да попрочетеш в нета за това. Заради недостига на желязо листата стават тънки и изгарят при по-силна светлина. Вероятно цветето е болно от по-отдавна и е започнало да прегаря като си го изкарала на терасата. Препоръчвам препарата от снимката. Комбиниран тор е, листата на моите цветя "позеленяха" буквално за два - три дни пред очите ми, спомага и за цъфтеж. Купен е от нормална агроаптека.
Основна причина за хлорозата поне при моите цветя е силно варовитата вода. Нагласила съм си една 10 л кофа. Пълня, на следващата сутрин поливам, пак напълвам и я оставям до саксиите за следващата сутрин. Изветрява хлора, отлага се частично варовика и имам водни изпарения през деня за влаголюбивите. В нея разтварям и амино-желязото и поливам на следващия ден. Тора оцветява отложения варовик в кафяво, така че кофата трябва да ви е прежалена.
И сега малко разсъждения за варовика.

Скрит текст:
Аз съм от град в СИ Бг. Водата ни идва от подземни кладенци. Преди три години Европата дойде и при нас с толкова модерния "воден цикъл". Смениха стария тръбопровод с пластмасов. Та обобщено: преди водата се вади от кладенците, пълни се градския резервоар-т.н. водонапорната кула, хлорира се и се пуска по бетонови тръби във Вик мрежата. Сега - помпите вадят водата и директно я изтласкват по тръбите.
Преди варовикът се е утаявал първо в резервоара на водонапорната кула, влизал е във взаимодействие със силикатите/пясъка в бетоновите тръби и до потребителите стига една приемливо твърда вода. Сега варовика е в пъти повече, защото не се отлага никъде по трасето. Само след три дни стените на кофата ми за вода за поливане станаха грапави на пипане. У нас откакто е новия водопровод няма чаша без петна, ако не е подсушена.

С това дълго изложение искам да подскажа на цветарките, че там където е имало воден цикъл ситуацията е подобна и може да се очаква засилване варовитостта на водата. Цветя, които са си живяли прекрасно 10 - 15 години нормално ще започнат да страдат. Просто трябва да се реорганизират грижите за тях по подходящ спрямо променената чешмяна вода начин.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 17:28 от dariVale

# 493
  • оттам, откъдето започва България
Моят любим кактус цъфти втори път този месец. Simple Smile

Снимките не са много добри, но ги правих набързо тази сутрин.
Когато се помъчих да изместя саксията за снимка кактусът натежа и падна. ММ естествено дойде на помощ за снимките.

Ако засея кактуса в градината пред блока дали ще оцелее? Flushed
Сакъзчетата ми най-демонстративно спряха да цъфтят в жегата, растат само на листа. Sad

# 494
Момичета, виждали ли сте някъде да се продава Сенецио Роули?

Общи условия

Активация на акаунт