Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27

• 28 143
  • 765
  •   1
Отговори
# 225
Не мисля, че ще навреди, но може да помажете с веща лекарствено, за да намалите симптомите, т.е. възпалението и да роддържате с билковото мазило след това. Аз си мажа ръката с едно билково мазило, Леден гел, съдържа ментол и камфор, 2-3 лева е и може да го пробвате ако видите зор.

# 226
Благодаря, Ваня! Действително седмица и нещо мазах с гел с Ибупрофен и вече мисля да продължа с билковото. Мога да пробвам и това което казваш ти. Мазах с обикновения АлгаСан, сега исках да мина на АлгаСан акут, че е малко по-силен, но после видях, че има и салвия и се зачудих, дали да не си продължа само с обикновения - Арника, масло от алпийски клек и ментол...

# 227
  • София
Здравейте, чудя се на себе си как не съм открила темата по-рано, щях да си спестя доста четене и чудене... моят бебок е на 4 месеца и половина, само на кърма, като сега му давам и вода, пие по средно 50 мл вода на ден, понякога повече, понякога по-малко. Текущо имам следните терзания:
1. Запекът му - Предварително се извинявам за подробностите... започна около втория месец и от около седмица се саморазреши след като се изходи 4 пъти за един ден (първо стандартното кафеникаво вкиснало ако, после зеленикаво, после жълто почти нормално и накрая жълто, течно и с парчета слуз) - реших, че нещо се разболява, но слава Богу нищо му няма освен, че е станал ужасен мрънкалник, вече ака по веднъж или два пъти добре изглеждащо. Въпросът ми е - това кафеникавото вкиснало ако дали беше нормално?! Пръцкаше на сухо, миризливо Simple Smile чак се чудех как може на бебоче да му мирише така пръцканото, а като се изакаше - едвам му го измивах от гъзето, лепкаво беше, но течно. Понеже не знам дали ще продължи да си ака нормално ми се ще да се информирам (пробвали сме естествено пробиотици, разхлабващи храни за мен, като вече започне да става неспокоен около 3-4 ден - мелилакс клизмичка), та нормално ли е ако ака на 3-4-5 дена веднъж с тази кафеникава лепкава консистенция и кисел мирис? Това запек ли е?
2. От около месец започна да яде по-малко и да се нерви през деня докато го кърмя, то не е въртене, ръмжене, абе много е изнервящо - уж е гладен, а приключва бързо, после почва едно безумно мрънкане - мисля си, че не се наяжда и после затова мрънка. Като цяло гледам да има поне 3 часа интервал между храненията, от самото начало качваше по много и е доста едър за възрастта си (70см и 9кг), до сега нещата вървяха ОК, но сега с това шугавчене се случва да му давам и на два часаособено вечер като си заляга, през нощта докато е полузаспал яде спокойно и нормално (през деня суче на 3-3,5 часа, вечер пропуска едно ядене и през нощта се буди на 3 часа), последния месец качи 600 гр, което е най-малкото качване до момента. Та, бъркам ли нещо с кърменето? Съвети как да яде по-спокойно през деня?

Това е засега, благодаря за търпението и съветите, на който реши да се включи.

Здравей! Моите две деца са изключително кърмени и мога да кажа, че сме минали през всякакви консистенции, миризми и цветове на изпражненията. Разбира се, изключвам жилките кръв, които са сигнал, че нещо не е съвсем ок Wink Но доколкото разбирам, твоят човек си качва предоволно и пълни памперсите ( акането при бебета изцяло на кърма не е толкова показателно колкото пишкането ). Така че, кърми си на поискване, предлагай двете гърди и не се тормози с акането Wink А мрънкането може да е от много неща, всички минават през такива периоди.

# 228
  • София
А изразени вени,хубаво видими имате ли по гърдите? Имайте предвид,че с късното стимулиране на гърдите е нормално количеството кърма да е малко в момента. В дохранването няма лошо, но то трябва да е точно преценено спрямо ситуацията и организацията на кърменията.
Щом има затруднения и с поставянето на детето и сте несигурна дали чувате преглъщане, свържете се https://www.podkrepazakarmene.com/consulting с близък до вас консултант,за да може да го обсъдите на живо или с онлайн консултация.

Засега гледайте да слагате детето и на двете гърди реди дохранване,на интервал час и половина,макс 2 часа. Ако имате помпа,след като сте кърмила я използвайте за допълнителна стимулация и изцедете и двете гърди.

Вижте в първи пост видеата и инфото за позите,за правилно засукване.

LittleCactus🌵, благодаря за бързия отговор! Имам няколко допълнителни въпроса, извинявайте ако ви се сторят нелепи.
Нямам ясно изразени вени по гърдите. Днес се изцедих за пръв път и даже не можах да покрия дънцето на шишето, т.е. нищичко няма Pensive
Значи започнах от днес да го слагам на 1,5-2часа, както ми казахте. Чудя се времето за следващото кърмене от кога се засича от началото на предишното кърмене или от края му? Също така, по колко време да го държа на гърда при положение, че са сравнително празни? 15-20 мин добре ли е? Този режим и през нощта ли трябва да продължи? Последно 60мл АМ според вас достатъчно ли е за дохранване? Днес прави 6 дни.

# 229
На 6 дни би трябвало 60 мл да стигат, но ако иска още, давате. Тоест храните един вид на поискване,но с АМ.
Трябва ви среща с консултант, по форума няма а стане. И ви препоръчвам да е ibclc като Хедра. Има редки състояния, при които жлезистата тъкан е недоразвита и не се произвежда достатъчно мляко. Не може да се каже от тук дали има повод за подобно съмнение, трябва да се видят гърдите, да си поговорите по-подробно за предишни  настоящи заболявания (СПКЯ, щитовидна,менструални нарушения в миналото?).
Иначе от началото се смята. Бебето се държи, докато само пусне или заспи  после се оригва  сменя гърдата. През нощта правете 4часова пауза и пак на 2 часа стимулация.
Бебето как е с памперсите,колко мокри и наакани има за 24 часа? Опитайте да чуете като  на гърда,след 2-3 суквания следва да има преглъщане. Движи се челюст и ушички. Но най-добре веднага да се свържете с някой ibclc консултант,за да не се губи ценно време.

# 230
  • София
Благодаря много за помощта! Ще се обадя на консултант от списъка, който ми дадохте вчера.
Не съм имала нито едно от споменатите заболявания.
Като го сложа на гърдата той направо обръща очите и заспива. Суква няколко пъти и като, че ли се чува нещо като преглъщане, но само 2-3 пъти и край. След това спи. Гърдата не я пуска освен ако не я изпусне без да иска и започва да я търси пак настървено, нищо че в нея явно няма нищо. Колкото пъти съм се опитвала да го оригна след гърда - няма резултат. Иначе след шишето си се оригва отчетливо.
Памперсите ще ги преброя и ще кажа.

# 231
А бебето да е било с жълтеница?
Не се настройвате,че няма нищо. Има много неща, които да се опитат. Може бебчето да е просто поспаливо или да не засуква правилно. За всичко това на място или  видео връзка,ще е доста по-лесно да се види и обсъди.
Та,не се обезверявайте,винаги може нещо да се направи. Дори в най-лошия сценарий, да няма достатъчно кърма и да дохранвате, всеки мл кърма е полезна за детето. Тъй,че търпение и потърсете помощ. За да може да се работи  посока конкретно вашия казус. Междувременно пробвайте да седи на гърда и опитвайте  с помпата.

# 232
  • София
В болницата не казаха да има жълтеница, но оченцата му съвсем леко жълтеят.
Много благодаря за куража! Точно седях и си мислех как няма да се получи и ми трябваше точно такъв коментар Purple Heart

# 233
Напълно съм съгласна, просто жената едва ли знае, че вече има работеща система за даряване на кърма. Целта и е да помогне.  Едно време беше така, нямаше изисквания и регламенти, премяташе се насам- натам, детето да се наяде.

Хубаво е да се сподели конкретна информация. Кърмеща майка едва ли има много време да ровичка из нета. Обикновенно жестове като тези трябва да се случват максимално улеснено за даряващия, за да не се вкара във българския филм "пишман станах...." 😁

Само казвам, предлагам, не се заяждам 🎀

друго да питам 5 месечно бебе рита с крачета докато се кърми, като конче рие с краче, накланя на обратната страна и го тръшва на корема ми, свободната ръчичката все търси нещо да чопли, да ровичка и въобще, шуга страшна. Мислех, че просто детето пораства, става игрива, енергична и не обръщах особено внимание докато не прочетох в една книга, че това е знак за нервност и напрежение. Започнах да следя, кога прави така и наистина сякаш се повтаря само, когато е разтроена за нещо. Каква може да е причината да прави така докато суче? Обикновенно на какъв интервал от време суче 5 месечно бебе?

Последна редакция: сб, 22 авг 2020, 15:12 от Kristaline

# 234
Нормално е да го прави 5-месечно това. По-големите кърмачета са още по-изобретателни в гимнастиката. Нищо обезпокоително не е.

Ето контакти на банката за кърма,не съм сигурна дали вече работи,но звъннете и проверете 😉http://www.bankazamaichinakarma.free.bg/contact.html

# 235
Здравейте! Имам нужда от съвет бебчето ми е на 6 дни от 2 дни сме си вкъщи и се кърмим само. АМ само в болницата й давах докато ми слезе кърмата сега от 2 дни е само на гърда и мисля че имам достатъчно днес 2 пъти пълни памперса с ако, но въпроса ми е следния зърната ми станаха много болезнени и сухи защото малката почти постоянно иска да е на гърда не само като е гладна с имам чувството че ме използва като залъгалка ако не спи веднага почва да отваря една голяма уста и да се оглежда даже когато е яла вече, моля за съвет какво да правя зърната доста ме боля и не искам постоянно да е на гърдата ми. Какво да правя..

# 236
Не давате никаква информация и така няма как да дадем адекватен съвет.

Първо - колко са мокрите  наакани памперси за денонощие. Колко се роди бебето. В каква поза кърмите? Колко често кърмите? На какъв интервал гори-долу? На двете гърди ли на сесия? Колко време седи детето на гърда? В каква форма излиза зърното след кърмене? Зърната третирате ли ги с нещо? Да не би да ги миете случайно?

Новородено е нормално да седи на гърдите на майка си постоянно. Бебета не ползват майките за залъгалка. Залъгалките са създадени с цел да заместят майчината гърда.

Причина номер едно за болка в зърната е неправилно засукване. Но няма как по форум да го определим това, хубаво е да се чуете с консултант.

# 237
Не давате никаква информация и така няма как да дадем адекватен съвет.

Първо - колко са мокрите  наакани памперси за денонощие. Колко се роди бебето. В каква поза кърмите? Колко често кърмите? На какъв интервал гори-долу? На двете гърди ли на сесия? Колко време седи детето на гърда? В каква форма излиза зърното след кърмене? Зърната третирате ли ги с нещо? Да не би да ги миете случайно?

Новородено е нормално да седи на гърдите на майка си постоянно. Бебета не ползват майките за залъгалка. Залъгалките са създадени с цел да заместят майчината гърда.

Причина номер едно за болка в зърната е неправилно засукване. Но няма как по форум да го определим това, хубаво е да се чуете с консултант.
Нааканите памперси са 2-3, роди се 3250, изписаха ни 3050, кърме или легнала или тип люлка, общо взето на поискване я кърмя понякога през 2 или през 1 час, седи средно около 10-15 мин на гърда, но не на всяко кърмене давам и двете, тя обаче ефективно с преглъщане суче в началото около 6 - 7 мин после се унася и продължава да суче но не се чува преглъщане и като тръгна да я оставям се събужда и започва пак да търси само ако я оставя да стои на гърдата като сме легнали вече и заспива без да се събужда след като я отделя от гърдата Зърното след кърмене ми излиза продълговато. Зърната ги мажа с едно кремче на биобаза който е с ланолин, но зърната все още са ми сухи и болят. Не ги  мия преди кърмене а само като се къпя всеки ден.

# 238
Зърното е нормално да излиза уголемено, удължено, по-тъмно пигментирано. Ако обаче излиза смачкано, като червило, сплескано и т.н. значи бебето засуква погрешно  от там болката.
В първи пост има снимки, видеа и инфо за правилно засукване. Вижте ги.

Проверих го крема. Не би трябвало той да е проблем, съставът изглежда ок. Но все пак може да спрете за 1-2 дена да го ползвате. Да седите гола или с много широка дреха, в която не се опират зърната. Без стягащо бельо, без пристягащи сутиени.
Може да направите компрес с черен чай (2 пакетчета в чаша вода и като изстине тампонче и върху зърната за 10-15 мин),това ще облекчи.

Другото, което ми хрумва - да не би детето да има млечница,оглидайте устата, бузите отвътре за бели полипи.

Иначе съвсем нормално поведение на новородено. Необходимо е на този етап да се предлагат двете гърди,за да осигурите едно стабилно количество мляко. Прочетете това https://xedra.wordpress.com/2010/09/26/use-or-lose/

Разбирам,че сега ви боли и кърменето е неприятно. Затова е нужно да се идентифицира причината за тази болка и да се отстрани. Категорично не е ок да ви боли или зърното да е червено и чувствително през цялото време. Нормално е да усещате чувствителност докато бебето засуче и после да минава. И това продължава седмица,макс две. Но трае само тогава. За поза люлка е важно как се поставя детето,ето това вижте https://www.namama.bg/article/video-karmeneto-parvi-stapki/ има и в първи пост.

# 239
Нормално е да има болка ( знам, че според консултантите не е), но фактите са такива. Нормалната болка е при засукване и до минута минава. Ако боли през цялото кърмене, тогава нещо с позата не е добре. Мажете след всяко кърмене с ланолин, по-добре крима да е чист ланолин, без нещо друго. Стойте без сутиен,  по гърди, ако условията го позволяват. Ако използвате подплънки, да знаете че с тях може да ги усещате по-чувствителни.

Общи условия

Активация на акаунт