Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27

• 27 175
  • 765
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Не е много по темата, но все пак да попитам. Бебе на 3 м, заспива на гърда, легнали. След 2-3 часа местя в кошарата. В предвид, че захладнява как да я пъхам в чувалче без да я събудя...Вие как процедирате. Сутрин ако мрънка я взимам в леглото, но това означава да стоя отвита (нали не трябва да ги завиваме поради риск от задушаване).

А защо не я приготвяш в чувала преди да легнете за това кърмене за заспиване?

# 556
Привет! Имам бебе на 26 дни, кърмя на поискване. Изписаха я 2.780кг, в петък беше около 3.600 кг.
Напоследък забелязвам странно поведение по време на кърмене. В началото засмуква добре, гълта шумно и бързо и след няколко минути пуска зърното, играе си с него, нервира се, плаче и това може да продължи около час и повече.
Аз мисля, че не й стига кърмата, дали това е причината за това поведение?
Как мога да увелича лактацията, освен с често слагане на гърда?
Да добавя, че не се цедя, не изпитвам нужда.
Предвид наддаването,едва ли е проблем с количеството, може би точно обратното. Но кажете как са памперсите - напишкани и наакани за едно денонощие и колко горе долу кърмения има за 24 часа? И от двете гърди ли кърмите?

От описанието мога да предположа,че имате силна струя. Случва ли се като пусне бебето гърдата да рукне мляко от зърното? Спонтанно да изтича кърма от зърната ви и то обилно да намокря дрехата ви? Гърдите препълват ли се? Не е нужно да се чувства напрежение или твърдост, просто пълнота?
В каква поза кърмите? Нощното кърмене как протича,как се държи бебето тогава и в каква поза кърмите?
Изхожданията на бебето как са? Чести и течни или по-скоро жълти и не толкова течни?

# 557
Здравейте, доста съм притеснена и се надявам някой да сподели опит. Бебето е на 18 дни като откакто е изписана е само на кърма, първоначално изцедена от шише, а вече и само на гърда. Като цяло през деня се буди на 3, а понякога и на 4 часа, като по съвет на педиатъра я будя ако направи по- голяма от 4-часова пауза.  През нощта, между 23 и 04 часа яде през половин-един час, като мисля че започнаха коликите и така се успокоява. Проблемът е, че започна да повръща, не на всяко хранене, но поне 5-6 пъти дневно. Повечето пъти е около чаена лъжичка и е все едно връща млякото, но се случва и да е с пресечена консистенция, а днес и на фонтан много обилно. Това става само непосредствено след нахранване. Доста бързо се наяжда, за около 10- 15 мин, след което задремва и като се поразбуди предлагам и другата гърда и хапва за около още 5 мин. Храня с протектори за зърна, но кърмата е с доста силна струя, резервоарчето се пълни спонтанно още преди бебето да е захапало зърното, съответно тя много бързо трябва да навакса и започва едно бясно гълтане. Млякото изтича отстрани и тя, и аз ставаме мокри.Преди да засуче се случва да си извива цялото тяло в противоположна посока иначе храня в поза люлка. След хранене почти всеки път хълца и оригва доста трудно. Не знам реално колко поема и дали не я прехранвам, защото чакам тя сама да пусне зърното. Иначе за последната седмица беше наддала 200 гр. Памперсите са наакани почти на всяко хранене. Просто не знам къде бъркам и мога ли да предотвратя това повръщане.

# 558
Свържете с консултант близо до вас. Има какво да се направи по вашия казус,но най-адекватно е да бъдете в комуникация с консултант, който да ви покаже какво да пробвате,включитилно и как да сложите бебето в правилна поза на гърда и без протектори.
Има начини за справяне със силната струя и подходящи пози.

Повръщането на този етап е физиологично и се дължи на незатворена клапичка на стомаха, това ще се промени към 4ти месец. Т.е. нищо от това не е притеснително. Ако повръщането на фонтан обаче зачести е нужна консултация с гастроентеролог. Но 1 път или 2 пъти на фонтан, не е индикация за проблем.

В каква поза кърмите в момента? Само люлка ли? Пробвайте биологична поза, поза конче,кърмене в полу или изправено положение (например кърмене в слинг). След хранене трябва да държите бебчето 15-20 мин изправено.

4часова пауза пак е голяма,трябва да имате минимум 8 кърмения за денонощие, нека през нощта е 4часа едната пауза, но през деня повече от 3 часа не, будете. Малките бебета са поспаливи и ако не се будят сами, майките инициират кърменията. Новороденото бебе, което не успява да се събуди просто изпада в режим пестене на енергия, а това е вече проблематично,защото не получава достатъчно количество мляко.
Прочетете това
https://www.namama.bg/article/hiperlaktaciia/
https://www.namama.bg/article/hiperlaktaciia-chast-2-kak-da-se-spravite-s-proble

И най-вече втората статия и приложете описаните техники за намаляване на струята.
Правя уговорката,че статия 1 е генерална за хиперлактация и силна струя, това не значи,че ако ви е силна струята имате задължително хиперлактация. Просто е често срещано. Затова и консултация на живо с консултант е оптимален вариант,за да се идентифицира точното затруднение при вас и да се работи в посока отстраняването му. На сайта на НАПК има телефони по градове, райони и квартали. Ла Лече Лига също имат консултанти.

# 559
  • Terra incognita
Привет! Имам бебе на 26 дни, кърмя на поискване. Изписаха я 2.780кг, в петък беше около 3.600 кг.
Напоследък забелязвам странно поведение по време на кърмене. В началото засмуква добре, гълта шумно и бързо и след няколко минути пуска зърното, играе си с него, нервира се, плаче и това може да продължи около час и повече.
Аз мисля, че не й стига кърмата, дали това е причината за това поведение?
Как мога да увелича лактацията, освен с често слагане на гърда?
Да добавя, че не се цедя, не изпитвам нужда.
Предвид наддаването,едва ли е проблем с количеството, може би точно обратното. Но кажете как са памперсите - напишкани и наакани за едно денонощие и колко горе долу кърмения има за 24 часа? И от двете гърди ли кърмите?

От описанието мога да предположа,че имате силна струя. Случва ли се като пусне бебето гърдата да рукне мляко от зърното? Спонтанно да изтича кърма от зърната ви и то обилно да намокря дрехата ви? Гърдите препълват ли се? Не е нужно да се чувства напрежение или твърдост, просто пълнота?
В каква поза кърмите? Нощното кърмене как протича,как се държи бебето тогава и в каква поза кърмите?
Изхожданията на бебето как са? Чести и течни или по-скоро жълти и не толкова течни?
Не изтича нищо от гърдите ми, ако пусне, но се случва устичката й е пълна. Спонтанно изтичане на кърма имаше допреди 1 седмица, когато станеше време за кърмене, но неголямо количество. Кърмя и от двете гърди, редувам ги.
Нямам усещането да се препълват. Кърмя в поза люлка, ползвам и възглавница за кърмене. Нощем се кърмим и легнали. Това поведение е по- характерно по- скоро за следобедните и вечерните часове. Сутрините и до обяд е по- спокойна и предимно спи.
Относно памперсите- пишка почти постоянно, ака по 3-4-5 пъти. Консистенцията е като пресечено мляко, понякога е по- течно, друг път като горчица. Жълти са на цвят.

# 560
Синът ми е на 5++ и от известно време спи много неспокойно. Заспива на гърда, спи си в леглото около 2 часа и след това буквално до сутринта спи на гърда. Ако се дръпна започва да плаче и непрекъснато търси зърното. На какво може да се дължи според вас? Дали са зъби? Кърма имам много, а той наддава идеално, 8500 е. Започнах да захранвам със зеленчук преди седмица, ако има връзка. Мерси

# 561
Цитат
Не изтича нищо от гърдите ми, ако пусне, но се случва устичката й е пълна. Спонтанно изтичане на кърма имаше допреди 1 седмица, когато станеше време за кърмене, но неголямо количество. Кърмя и от двете гърди, редувам ги.
Нямам усещането да се препълват. Кърмя в поза люлка, ползвам и възглавница за кърмене. Нощем се кърмим и легнали. Това поведение е по- характерно по- скоро за следобедните и вечерните часове. Сутрините и до обяд е по- спокойна и предимно спи.
Относно памперсите- пишка почти постоянно, ака по 3-4-5 пъти. Консистенцията е като пресечено мляко, понякога е по- течно, друг път като горчица. Жълти са на цвят.
Няма индикации за недостатъчно кърма. Бебето наддава добре,пълни памперсите,изхожданията също са добре.
Това поведение,което се проявява предимно в късните часове прилича на дискомфорт от колики.
При някои бебета има и cluster feeding - т.е. много на често и постоянно искане на гърда в някакъв период от деня, обикновено вечер. Съвсем нормално поведение, израстват го.

В случая обаче падозирам колики. Заради извиването,дърпането, нервността. Това,което мога да посъветвам е да пробвате биологичната поза,изключително успокояваща за бебета,защото сте тяло в тяло и коремчето се топли (вие лягате назад удобно,бебето върху вас по корем се слага). Прави се кожа в кожа, т.е. бебето по памперс, вие по гърди. Ако иска да засуче само ще си хване зърното,ако не просто ще си лежи и ще се успокоява от миризмата,допира,ритъма на сърцето ви, дъха ви. Пробвайте. Легналата поза настрани също е тяло в тяло и тя може да помогне. И третото нещо - слинг. Имайки предвид,че имате и по-голямо детенце, ще ви е в голяма помощ. Бебето си е във вас опряно, на топло, ако иска - суче, обикновено се успокояват веднага и заспиват, а вие спокайно може да правите нещо друго например да играете с голямо, да наготвите,хапнете или друго.
В заключение - нищо тревожно не виждам, просто период, който ще премине.
Синът ми е на 5++ и от известно време спи много неспокойно. Заспива на гърда, спи си в леглото около 2 часа и след това буквално до сутринта спи на гърда. Ако се дръпна започва да плаче и непрекъснато търси зърното. На какво може да се дължи според вас? Дали са зъби? Кърма имам много, а той наддава идеално, 8500 е. Започнах да захранвам със зеленчук преди седмица, ако има връзка. Мерси
Или болка от растящи зъбки или дискомфорт от твърдата храна и адаптиране на коремчето. Често срещано поведение е след въвеждане на твърдата храна да се върнат нощните кърмения.

Търпение, ще мине.

# 562
Нормално ли е бебето да ака само веднъж на денонощие, като е само на кърма?

# 563
За колко голямо бебе става въпрос?

# 564
  • Whatever our souls are made of, his and mine are the same.
Здравейте, дали мога да взимам таблетки за гърло Стрепсилс докато кърмя? Ето линк към тях : https://apteka.framar.bg/18001507/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BF … B5%D0%BD%D0%B5-24

# 565
  • Terra incognita
А пчелен прашец дали може да се приема?

# 566
Дали мога да пия чай Сание? Би ли повлиял на бебето по някакъв начин?

# 567
Здравейте, дали мога да взимам таблетки за гърло Стрепсилс докато кърмя? Ето линк към тях : https://apteka.framar.bg/18001507/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BF … B5%D0%BD%D0%B5-24
Можете.
А пчелен прашец дали може да се приема?
Може, може и клеева тинктура, в обощение мед и пчелни продукти за мама са ок, мед на бебе под 1г. - не.
Дали мога да пия чай Сание? Би ли повлиял на бебето по някакъв начин?
Дайте един линк да го погледна.

# 568
https://sanita.bg/hranitelni-dobavki/bilki-i-chay/chay-sanie-za- … loss-x-30-tnt-21/
Не искам да го пия за отслабване, а защото имам друг проблем с тоалетната, който започва да става постоянен...

# 569
Сега има смокини, грозде, круши, не помагат ли?

Общи условия

Активация на акаунт