Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27

• 27 147
  • 765
  •   1
Отговори
# 630
Цък, почивката не увеличава кърмата😉. Не работят така нещата. Прочетете статията по-горе.

# 631
Здравейте, родих преди 6 дни, още от болницара бебето не иска да засуче, акушерките твърдят, че съм с плоски зърна. Купих изкуствени зърна, отново не иска.Затова цедя с ел. помпа и давам в шише. От вчера усещам голяна тежест, болка от подмишницата на едната гърда, а другата има зачервено място. Какво бихте препоръчали да облекча тези симптоми.. цедя около 7-8 пъти на ден като изцеждам по 50-55 мл общо от двете и спирам.

# 632
Моята кърма не е много и ме е страх, че ако не цедя ще намалее (локалния инхибитор).
Нощем бебето обикновено спи без да търси постоянно гърдата, освен ако не се събуди и я взема на спалнята, но през деня спи малко, отваря очите и ако не бутна зърното, се събужда. Съответно не мога да мръдна. Преди не правеше така....но нали трябва да имат и 3-4 дневни спанета и се налага да стоя при нея ...

# 633
Както казах, ако пълни памперсите и наддава,значи получава достатъчно кърма,въпреки нощната пауза и кърмата ще си се регулира според това. Нормално, ако спи дълго през нощта,да търси често през деня,наваксва си.
Но ако ти се чувстваш по-уверена с това цедене, по-спокойна,разбира се, то не пречи. Имай предвид,че с порастването бебета започват да правят по-големи паузи,тъй че от описаното смятам,че всичко е наред и може да пробваш да поспиваш.

Здравейте, родих преди 6 дни, още от болницара бебето не иска да засуче, акушерките твърдят, че съм с плоски зърна. Купих изкуствени зърна, отново не иска.Затова цедя с ел. помпа и давам в шише. От вчера усещам голяна тежест, болка от подмишницата на едната гърда, а другата има зачервено място. Какво бихте препоръчали да облекча тези симптоми.. цедя около 7-8 пъти на ден като изцеждам по 50-55 мл общо от двете и спирам.
Здравейте и честито бебе!
Трябва ви консултация с консултант по кърмене, няма как дистанционно да се види защо бебето не засуква, а консултант ще ви помогне да сложите бебето на гърда. И с плоски зърна се кърми успешно, дори и с вдлъбнати. Но трябва работа с консултант. В сайта на НАПК ще намерите телефоните на всички доброволни консултанти по населено място и дори квартал.

Ако желаете да поддържате лактация с цедене, е нужно да цедите по-често. Новородено трябва да има между 8(минимум) и 12 хранения. В първи пост има закован текст за недоносени деца и в него има подробно описание на цеденето с цел поддържане на лактацията. Прочетете го, консултант отново ще ви даде насоки и за цеденето.
Вероятно болката е в следствие на запушено млечно каналче, следвайте тези съвети http://www.podkrepazakarmene.com/155-155.html
И се свържете с консултант,за да може да се работи сега към връщане на бебето на гърда, докато все още не е привикнало към шишето.

# 634
Опитвахте ли преди да предложите на бебето да суче да дръпнете малко с помпата, за да се оформят зърната? Повикайте консултант и се въоръжете с търпение, за да приучите бебето на гърда, в противен случай е голяма хамалогия.

# 635
Аз пак с въпрос: всяка нощ цедя около 70-80 мл от двете гърди. Ставам около 1 ч, а бебето е сукако последно за заспиване около 21,30 - 22.00 ч. Тази нощ изцедих само 30 мл като от едната гърда изобщо не потече и капка. Пуснах стимулация (Медела Суинг електрическа) 2-3 пъти и нищо...Защо така се получава...Вчера имаше цял ден режим на водата и пих по-малко от обикновено. Дали това е причината или друго?
Пропуснах да кажа, че цедя за около час, час и малко и сменям гърдите през 10-тина минути.

# 636
  • Terra incognita
Аз да попитам, безкофеиново кафе и безалкохолна бира може ли?

# 637
Да кажат Кактусчето и Ваня, но аз пия едно кофеиново. Безалкохолна бира е ОК. Безкофеиновото е подложено на допълнителна обработка.

# 638
Аз пак с въпрос: всяка нощ цедя около 70-80 мл от двете гърди. Ставам около 1 ч, а бебето е сукако последно за заспиване около 21,30 - 22.00 ч. Тази нощ изцедих само 30 мл като от едната гърда изобщо не потече и капка. Пуснах стимулация (Медела Суинг електрическа) 2-3 пъти и нищо...Защо така се получава...Вчера имаше цял ден режим на водата и пих по-малко от обикновено. Дали това е причината или друго?
Пропуснах да кажа, че цедя за около час, час и малко и сменям гърдите през 10-тина минути.
Може да е от по-малко приети течности,може да е от стрес (кортизолът блокира окситоцина), пробвай да не гледаш шишето като цедиш и да мислиш за бебето, да го гледаш, да си спокойна. Може да пробваш и power pumping, схема в картинката долу.

Аз да попитам, безкофеиново кафе и безалкохолна бира може ли?
Може. Може и кофеиново кафе. Може и био заместители като леблебия,ръж, рожков, цикория.

Кофеинът достига максимум концентрация в кърмата час след консумация, когато си пресметнеш кога няма да кърмиш, може и повече от едно кафе да изпиеш. Ето едно просто обяснение.
Бирата алкохолна също може да се консумира. Едно питие (бирата към 350мл) след последното кърмене преди сън. Има и таблица в първи пост след всеки вид питие,колко време отнема преди да се кърми отново. Но простото правило - ако не си замаян, може.

# 639
Кактусче, как точно да приложим компресия докато цедим? Аз започвам с лява гърда, после дясна и редувам. Като се върна на лявата пак ли да пусна режим стимулация (досега си продължавах с цедене направо).
Power pumping може ли да го изменим и да го комбинираме за дветв гърди - например по 20 мин на всяка гърда и после веднъж по 10 и веднъж по 5 или нещо подобно? Но по един час на гърда ще ми дойде много като време.

# 640
Аз съм пила по 1 кафе като кърмех и рядко съм си позволявала алкохолна бира по 1 чаша, т.е. 200 мл като гледах да е след кърмене и да има поне 2 часа до следващото кърмене. За повод не пречи да кажете едно наздраве и с алкохол, но с много премерено количество.

# 641
Причетох статия на Хедра за компресията. Да, всички я правим инстинктивно, но не знаех, че не трябва да се прави в началото Simple Smile

# 642
  • Terra incognita
Аз, понеже кърмя на поискване, а бебето ми е малко и трудно мога да преценя кога ще има период на почивка, затова предпочитам да пия безкофеиново кафе, понякога и безалкохолна бира пия вечер, благодаря за отговора Simple Smile

# 643
Аз, понеже кърмя на поискване, а бебето ми е малко и трудно мога да преценя кога ще има период на почивка, затова предпочитам да пия безкофеиново кафе, понякога и безалкохолна бира пия вечер, благодаря за отговора Simple Smile
Използва се химикал, за да се извлече кофеина. Ако си пила кафе по време на бременността, не би трявбало да има проблем. Може да пиеш по-слабо кафе, има степени на интензивност при кафето.  А и безкофеиновото кафе също съдържа малко кофеин.

Като си отвори ММ бира понякога, си пийвам малко, не повече от 50 - 100 мл. Няма проблем. Пийвах и докато бях бременна. Важно е да не се прекалява.

# 644
  • Terra incognita
Взела съм си всно кафе, на което пише, че кофеинът е извлечен по натурален метод, но ще пробвам и с кофеиново да видя дали ще има разлика. През бременността също пиех по едно безкофеиново, защото имах риск от високо кръвно.

Общи условия

Активация на акаунт