Хитринки за всякакъв случай - 24

• 49 495
  • 742
  •   1
Отговори
# 645
Сега пак ще питам нещо и някой ще ми се нацупи, ама... това чекмедже никога ли не е мито до сега?! Какво е това наслояване, та няма махане, с какъв прах и за какъв период от време е постигнато? 🙄

# 646
А, мила съм го, разбира се, редовно го мия, просто никога не съм успявала да го махна това явно първоначално натрупаното преди първото измиване. Трябва да се изстърже с нещо и все нямам нерви Grinning С персил пера.

# 647
С накисване в препарат за почистване на пералня опитвала ли си? Извинявам се, ако е написано вече.

# 648
  • Sofia
Аз го мия в миялната.

# 649
За съжаление накисването на помогна, търках с четка като луда и падна част от наслояването, но все пак не цялото.

Пробвай в оцет и вода да го накиснеш. Възможно е и варовик да е натрупан, ако водата ви е такава.

# 650
  • оттам, откъдето започва България
Ехеее, ми то тази пералня няма да е автоматична, ако на всяко пране ще я обслужвам така!... 😄

Е, както се обслужват колите (според мъжете), така според мен  би следвало да се обслужват и пералните. Това разбира се е по желание, не е задължително.Simple Smile

# 651
Ужас, моята пералня е почти на 2год. и още не съм вадила чекмеджето за миене. Даже не знам как става на този модел, ама като ви чета ще трябва да се взема в ръце и да действам.

# 652
Аз лично съм на мнение, че за да ти служи една вещ трябва да полагаш необходимата "грижа". Миялната и пералнята вкъщи се пускат всеки ден. Чистя ги четен месец единия уред, нечетен месец другия уред с необходимия препарат.
Разбира се това е въпрос на усещане и разбиране.

Последна редакция: пт, 09 окт 2020, 23:02 от pavlina_hrist0va

# 653
  • Пловдив
И аз така процедирам, с разликата, че ги профилактирам всеки месец и двете. Но съдомиялната я пускам 2 пъти (някога и 3 пъти дневно), а пералнята - почти всеки ден.
Не ползвам омекотител, а пера само с капсули за пране, та "чекмеджето" на изобщо не го и мия.
В редките случаи, когато не работи пералнята, оставям люка и отворен, за да бяга влагата. Не съм имала проблеми до сега и с тази (експлоатирам я от 4 години), и с предишната (повече от 10, сега е при свекърва ми)

# 654
Вече са казали, но за това са препаратите за почистване. На Хейтман е описано на опаковката. С 1/4 от препарата, има си деления отстрани, се накисва чекмеджето, с топла вода в леген, а останалото се пуска в празна пералня, на съответните градуси. И поне веднъж, на два месеца.

Друг вариант е да накиснеш чекмеджето пак в леген, с няколко пликчета лимонтузу. Ще разтвори варовика и ще стане по-лесно.

Много хора отричат ползването на Калгон за перални, но той омекотява и поставяйки го заедно с праха за пране, ще се редуцира това "наслагване", но първо трябва това да се почисти. Има го във вариант прах, за ползващи прахообразни перилни препарати и гел, за ползващи гелове и течни препарати.

# 655
Освен Калгон има и други омекотяващи водата препарати. Аз живея във Варна, тук водата си е доста твърда. В стария ни квартал беше ужас, тога използвах на Лидл едни таблетки за омекотяване - така се пести и от препарата за пране, защото дозираш за мека вода.
Но за мен всичко си е въпрос на профилактика.

# 656
  • München, Deutschland
Досега съм чувала само за миене на чекмеджето в миялна, това вече го казаха обаче. Иначе когато бях ползвала по изключение прах, а не таблетки, с 2-3 забързвания с гъбката се почисти, а бяха 2-3 забърсвания, защото се пенеше останалият прах, иначе още с първото падна залепналият прах.

Ползвам Калгон обаче, да не би при теб тази кора да е котлен камък?

# 657
  • Mediterraneo
Ехеее, ми то тази пералня няма да е автоматична, ако на всяко пране ще я обслужвам така!... 😄

Е, както се обслужват колите (според мъжете), така според мен  би следвало да се обслужват и пералните. Това разбира се е по желание, не е задължително.Simple Smile

Май ставаше въпрос за разтварянето на праха за пране в топла вода, последващото миене на чекмеджето и т.н. Случва се и по 5 перални да пускам на ден, цял ден с чекмеджето няма как да се занимавам.
А ако се почиства поне два пъти месечно въпросното чекмедже, не виждам как би се натрупало чак толкова много, че да трябва да се стърже.

# 658
  • София
Явно е въпрос и до пералня защото със сегашната в чекмеджето не остават никакви натрупвания от прах или омекотител. А със старата беше ужасно. Явно на новата са ѝ измислили по-добре струята, която взима праха, така че нищо не да остава.

# 659
Ми аз не се занимавам, а пера с течен Ариел, като го слагам в чашка в барабана. Никаква занимавка и не ми се цапат нито чекмеджета, нито тръби. И не, не мирише, както казват някои за течните прахове. А за да не ми нарани евентуално коравата чашка някоя деликатна дрешка, а и за да мога да суша без прекъсване (не, че го правя често) използвам не стандартните чашки, купени с тубата препарат, а силиконова формичка за мъфини.

Общи условия

Активация на акаунт