Дистанционно обучение за учениците-Teмa 4

• 23 154
  • 770
  •   1
Отговори
# 525
  • Бургас
В нашата гимназия са 4 паралелки и четирите с различни профили.
Един въпрос задавам в няколко поста, никой не отговаря. Защо така?

Колкото и да са им различни профилите повечето от предметите са им еднакви.

# 526
В нашата гимназия са 4 паралелки и четирите с различни профили.
Един въпрос задавам в няколко поста, никой не отговаря. Защо така?

Е, тези 4 паралелки с различни профили нима по български, история, география и други общообразователни предмети
учат по различни програми и учебници? За профилиращите може да се потърси решение.
И дори само за 5-7 клас да е удачно, пак е нещо

# 527

Е, тези 4 паралелки с различни профили нима по български, история, география и други общообразователни предмети
учат по различни програми и учебници? За профилиращите може да се потърси решение.
Във втори гимназиален етап няма общообразователни предмети с изключение на 2 часа седмично по математика, двата чужди езика и ФВС, един час гражданско образование и три часа БЕЛ. 18-20 часа са разпределени между 3 или четири профилиращи предмета. При професионалните паралелки е още по-сложно.

# 528
Амбър, повечето родители на деца в елитните училища може и да плащат за уроци, само, че "елитни" са да кажем 1/4 от училищата в града ни. Та явно в останалите училища съвсем не са "повечето", а единици.
Твоят син може и да учи в езикова гимназия много и да прави проекти сам у дома, но едно дете в начален курс само ли ще сърфира в нета да търси и проверява информация и да прави проекти? Ми то първо още не е научено на такива умения, да не говорим, че изобщо не трябва да има свободен достъп до интернет. И какво правим - аз правя проекта на яденето и се състезавам с останалите родители кой ще направи по-добър проект и ще получи по-висока оценка?
ra2, когато моето дете срещне твоето в парка или на някой курс/ спорт аз и понятие нямам, че ти работиш във високорискова среда. Ами ако децата са ни заедно на градина? Защото , за да работиш те, аз трябва да обучавам детето ти или да го гледам (в ДГ).

# 529
  • Варна
Спокойно ,дами, като пламнат училищата в края на септември, щат-не щат, пак ще въведат ДО. Дразня се, обаче, че се играе руска рулетка със здравето на децата и се пропуска така ценното време сега да се подготвят мерки и сценарии. И на есен с песен ще видим как дългоочаквания вирус неприятно ни изненада, без подготовка, без план Б. Ей туй статукво трябва да се промени - и в мисленето, и в действията. Вместо да вдигат заплатите на и без това раздудата неефективна държавна администрация, можеха да заделят пари за обучения на учителите и оборудване. Като цяло не виждам какъв е проблемът дете да се изпита дистанционно с включена камера и микрофон?! Международните олимпиади се проведоха онлайн, кандидат-студентски изпити по математика имаше онлайн, цели мултинационални бизнеси са онлайн, само българските училища се опитват да докажат, че така не става. Ами с такъв персонал,очевидно ме става. И моля, нека не забравяме, че пращаме децата на училище, за да учат, а не за да има кой да ги гледа, докато ние работим. Нека не бъркаме двете неща.

# 530
  • Русе
Амбър, повечето родители на деца в елитните училища може и да плащат за уроци, само, че "елитни" са да кажем 1/4 от училищата в града ни.
Всъщност доста деца ходят за да изкарат 3 Моето дете влезе на второ класиране с 4 по математика, коено постигнах с вечовешки зор. Иначе работим здравата за да премине този предмет. А имам познати, които ходят на уроци и повтарят. Двама такива познавам .

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 20:06 от A m b e r

# 531
Здравейте,
5-6 страници назад някой писа за Канада, Мексико и САЩ че предприели онлайн обучение.

Аз не виждам защо се сравнява с БГ. При нас далеч далеч няма толкова много огнища, заразени и процентно отношение заразени, че да се търси съпоставка.

Ние сме си ние, не сме мексиканци или канадци. Нали така

# 532
  • Варна
Румката, аз писах относно тези мерки, но те се въвеждат, за да ограничат евентуалното негативно въздействие от вируса, а не защото сега има твърде много огнища.

В частните бизнеси е практика да има въведени мерки за business continuity plan с подробно разписани процедури какви са евентуалните рискове пред дейността, как да се избегнат или в случай на настъпил такъв, как да се ограничи негативното му въздействие. Ей туй нещо искам да го видя разписано от МОН. За сверка, АУБ, който е в България, вече публикува мерките си
https://today.aubg.edu//news/interim-president-dr-david-evans-an … es-for-fall-2020/
и забележете, колко от тях ги предлага и МОН, за да са адекватни на ситуацията? Тук не става даже толкова за финансови средства, а за добър мениджмънт, който в случая изцяло липсва в това закостеняло министерство. Освен това, това е поредният университет, който ще предлага хибридно обучение, като  лекции, в които има повече от 11 човека, задължително ще са онлайн цялата следваща академична година. (А сега ми кажете дали след като средния бр деца в един клас са 26, може да се получи социално дистанциране в една класна стая). Да вземат и да командироват малко представителки на РУОта до Благоевград.

Още примери въз основа на математически сценарии за очакваните въздействия:

https://www.bnr.bg/horizont/post/101321945

https://www2.deloitte.com/us/en/pages/public-sector/articles/cov … rio-planning.html

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 20:26 от Manzhelka

# 533
  • Варна
Rumka833,
И си убедена, че ще останем с тези случаи наесен и през зимата? От два месеца случаите растат. Посред лято, без контакти на закрито. Кое те кара да мислиш, че нещата ще останат същите в условията на българските училища? И ако не останат а се влошат трябва ли пак снегът, опс, вирусът да ни изненада? Аз си мисля, че трябва да има подготовка и ясен сценарий, а не да чакаме и да видим какво ще стане.

# 534
Мама Ру, за да постъпвам отговорно към околните ще оставя детето на неприсъствено синхронно ДО вкъщи. Ако имам избор.
За да ходя спокойно на  работа ми е напълно достатъчно да знам, че детето е на ДО- вкъщи, но на онлайн училище.

С опита от решенията на ситуациите с контактните мога спокойно да кажа, че няма да има работещ алгоритъм. Ще има бясно прикриване на контактни и болни, само и само да не се разбере, че има такива и да се появи абсолютен императив за ДО.
РЗИ-тата са и ще са претрупани и няма да могат да смогват своевременно да обгледат всички контактни и положителни.
Прицелни тестове не вярвам да се правят на големи групи- все пак един тест е доста скъп. Училищата няма да го правят, нито за учителите, нито за случайна извадка деца. Ще има натиск за нетестуване на намерили алтернативен начин и ходене болен на училище/работа.
Така че очаквам към октомври да се започне масово кашляне и сополивене в клас, да не се правят тестове, децата да не бъдат поощрявани да остават вкъщи или да се пускат ПСР-и /150 лв 2-3х месечно са значителна сума/ и да се обяснява как това е обикновен сезонен вирус, грипен или някакъв друг, но разпознат с помощта на кристално кълбо, хвърлен боб или халка на конец. Ако някой все пак се тестува и резултатът излезе положителен, то тихомълком ще му кажат да си задържи детето вкъщи без алтернатива за никакво обучение през този период /може да се проточи и над месец/ и за да не всяват паника, няма да уведомят останалите родители. Пък каквото сабя покаже. Така че наистина ще я караме на руска рулетка и на плюене в пазвата като най-надежден метод на защита. А ако някой все пак се зарази в училище, ще се обяснява че е заразен от МОЛ-а, в който не е стъпвал от 1 г или от всякъде другаде, но не и от училището, което, като институция, по презумпция, има абсолютна дезинфекцираща способност.
Учителите, както и туроператорите, и ресторантьорите и....искат да имат работа по обичайния начин. В необичайна обстановка обичайните начини са високорискови.
Искам да видя актуална анкета какъв % родители подкрепят ДО и какъв са против, а също и вариант за обучение по желание или смесено. Не изводи от прочетено/чуто/казано, а истинска анкета.

# 535
  • Бургас
Здравейте,
5-6 страници назад някой писа за Канада, Мексико и САЩ че предприели онлайн обучение.

Аз не виждам защо се сравнява с БГ. При нас далеч далеч няма толкова много огнища, заразени и процентно отношение заразени, че да се търси съпоставка.

Ние сме си ние, не сме мексиканци или канадци. Нали така

Ами то цялата идея е да направим така, че да не станем като тях, а не да чакаме да станем като тях и тогава да му мислим.

# 536
  • Ямбол
До няколко месеца се очаква да има ваксина.
Иначе колкото и да се пазим, даже и с ДО, трябва да се работи и да се придвижваме до работа, да пазаруваме, да ходим на лекар.
Ра2, ти и детето ти, ако сте заразни, няма да останете само вие и ще се появи огнище около вас. Но има градове, където няма такива огнища.

# 537
На 1-2 септември всички учители се връщат на работа. И ще започнат с педагогически съвет, на който ще бъдат сведени до знанието ни нещата от РУО и МОН. От там нататък директорите ще предложат план за конкретното училище, ще се изслушат мнения, ще се проведе дискусия и ще се вземат решения. И ако трябва учениците и учителите да носят ЛПС, то ще се носят. Ако трябва да се делят на групи, ще бъдат разделени, а директорът вече ще е направил нормативите, колегите, които са оторизирани ще направят седмичното разписание. Най-вероятно ще се учи на класен, а не кабинетен принцип. Ще се засили контрола на входа на училището, ще се вземат мерки за дезинфекция. И повярвайте, гимназиите са си рискови, не защото се събират по 26 ученици в клас, а защото извън училище се събират на големи групи, ходят по заведения и дискотеки или семействата им на работа и на път не се пазят с ЛПС, ползват ГТ.
И пак казвам ДО без затваряне на ясли и градини няма да има ефект за спиране на вируса. Обезсмисля се - едното дете в градината, другото на ДО. Ако първото дете е на възраст 4-5-6 клас и може да седи само и да учи онлайн, то не може и едновременно с това и да се грижи и за 2-3-5 -годишното си братче/ сестриче. Те и сега децата не са на училище, ама вируса си циркулира.

# 538
  • Варна
Лиляна, вирусът е РНК и поради високата си изменчивост, евентуалната ваксина, за да бъде ефективна, ще трябва честичко да се преправя. Обикновено срещу РНК вируси няма дългосрочна ваксина.

# 539
От 13 март до 1 септември само учителското съсловие успя да е със заровена глава...жалко. Защото училището учи децата на много неща. Не всички са в учебните планове.

Общи условия

Активация на акаунт