Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 9
Мили мами, имате ли си фаворит/и сред домашните кремове, които служат не само за "спойка" между сладкарски блатове, а такива, с които да си заслужите 10-ка в кулинарно отношение?

Всеки един от нас може да посочи любима/и брандове за шоколадови изкушения, но не винаги искаш готово шоко изделие, затова аз съм привърженичка на прахообразните "миксове" за кейк или брауни, които хем да са направени с твоя си шоколад, хем да се включи  и възможноста да добавиш предпочитаното домашно приготвено кремче.

Въпросът ми се провокира, след като реших да "разбия" sponge cake-та, който е с вкус на любимия ми шоколад, но се замислих, че пълнежът не искам да е просто сметанов и за отбиване на номера, а да си го направя както си трябва.

Та, аз си нямам подходяща рецепта за светъл крем, която да изпълня с удоволствие и да е наслада освен за очите, също и за небцето.

Бихте ли споделили от вашия сладкарски опит идея за вкусен светъл крем, който е с добра плътност, по възможност да не се приготвя на водна баня, а просто чрез "разбиване" в купа до добиване на хумогенна смес?

Очаквам отговори и се надявам да открия подходящ домашен и здравословен крем за "тортените" си хрумки.

# 1
  • Мнения: 14 322
Аз бих ти препоръчала класически сладкарски крем Патисери (pastry cream), или някоя негова вариация. Също така крем от кондензирано мляко и заквасена сметана или масло. Там също е голямо разнообразието. Може да се използва и карамелизирано кондензирано мляко (дулсе де Лече), вместо обикновено, различни аромати - ванилия и пр., плодове, ликьори, коняк, бял шоколад, кокосови стърготини и т.н.

# 2
  • Мнения: 104
Кремове с маскарпоне. Търпи много импровизации.
Маскарпоне + разбита сметана + парченца ягоди/боровинки; Маскарпоне + разбита сметана + Нутела; Маскарпоне + сметана + Дулсе де лече и т.н. Разбитата сметана се добавя, за да стане крема по пухкав и кремообразен, тъй като маскарпонето е по твърдо. На 500 гр. маскарпоне добавям 200 мл. разбита сметана и захар на вкус. Получава се доста крем, така че може да намалите съставките.

# 3
  • Мнения: 9
Аз бих ти препоръчала класически сладкарски крем Патисери (pastry cream), или някоя негова вариация. Също така крем от кондензирано мляко и заквасена сметана или масло. Там също е голямо разнообразието. Може да се използва и карамелизирано кондензирано мляко (дулсе де Лече), вместо обикновено, различни аромати - ванилия и пр., плодове, ликьори, коняк, бял шоколад, кокосови стърготини и т.н.


Благодаря за предложението, неведнъж съм опитвала "Patisserie cream", но така и не съм го приготвяла в домашни условия.

Този вид крем е много posh и с впечатляващ външен вид, но винаги, когато към го хапвала съм си мислила, как всеки път има различен вкус, взависимост от вида на сладкиша в асорти чиниите, които са ми сервирали.
Имам впредвид - етажираните плата с различни видове "тортинки". Много вкусни, с яйчна, ванилова, кокосова глазура. Имала съм и щастието да работя в хотели, в чиято кухня сама съм аранжирала чиниите с "Пастри десерти". Истинско удоволствие за сетивата!

Не знам точната рецепта за този вид крем, но понеже искам да приготвя кейк , който е с любимия ми шоколадов вкус на "Cadbyrry", се интересувам от специални кремчета, с които да импровизирам, а след това да си избера едно и да си ми стане традиционно ( да си заслужи записка в готварския ми бял тефтер).
Не ми се иска да е готов cream powder, защото държа да е изпитана рецепта.

По -скоро съм се спряла на пълнеж за понички, който никога не съм приготвяла, а ми е любим.

Но съм го откривала само в определени понички, които са от верига супермаркети. Ясно е, че няма как да попитам какъв е този вълшебен крем?! 

Само тази "водна баня" ме плаши, не винаги ми се получават нещата, затова искам да намеря подходяща рецепта  на крем, който се прави чрез обикновено "разбиване" на продуктите.

# 4
  • Мнения: 9
Кремове с маскарпоне. Търпи много импровизации.
Маскарпоне + разбита сметана + парченца ягоди/боровинки; Маскарпоне + разбита сметана + Нутела; Маскарпоне + сметана + Дулсе де лече и т.н. Разбитата сметана се добавя, за да стане крема по пухкав и кремообразен, тъй като маскарпонето е по твърдо. На 500 гр. маскарпоне добавям 200 мл. разбита сметана и захар на вкус. Получава се доста крем, така че може да намалите съставките.


"Маскарпоне  крем" е страхотна вариация, но го приготвам за други видове сладкарски изделия.

Иска ми се да си намеря рецепта за пълнеж и глазура- светъл цвят, която да ми пасва на вкуса на "Cadbury mix-a", на мен да ми хареса, то е ясно, че на всеки му се "напасват" различни кулинарни комбинации.

Представям си пухкав крем между блатовете, а върху кейка големи "целувки" ( неизбежно е - водна баня (!)), а също може и да добавя натрушени от същите, вътре в самия център на тортата.

# 5
  • Мнения: 4 493
Преди правех редовно един крем, които се получаваше супер.
Не съм ползвала точна рецепта. Разбиват се белтъци и към тях се добавя гореща карамелизирана захар, докато се разбива непрекъснато с миксера. Получава се стабилен, много пухкав крем, които не смея да приготвя, че ще ми иде режима 😀

# 6
  • Мнения: 14 322

Благодаря за предложението, неведнъж съм опитвала "Patisserie cream", но така и не съм го приготвяла в домашни условия.

Този вид крем е много posh и с впечатляващ външен вид, но винаги, когато към го хапвала съм си мислила, как всеки път има различен вкус, взависимост от вида на сладкиша в асорти чиниите, които са ми сервирали.
Имам впредвид - етажираните плата с различни видове "тортинки". Много вкусни, с яйчна, ванилова, кокосова глазура. Имала съм и щастието да работя в хотели, в чиято кухня сама съм аранжирала чиниите с "Пастри десерти". Истинско удоволствие за сетивата!

Не знам точната рецепта за този вид крем, но понеже искам да приготвя кейк , който е с любимия ми шоколадов вкус на "Cadbyrry", се интересувам от специални кремчета, с които да импровизирам, а след това да си избера едно и да си ми стане традиционно ( да си заслужи записка в готварския ми бял тефтер).
Не ми се иска да е готов cream powder, защото държа да е изпитана рецепта.

По -скоро съм се спряла на пълнеж за понички, който никога не съм приготвяла, а ми е любим.

Но съм го откривала само в определени понички, които са от верига супермаркети. Ясно е, че няма как да попитам какъв е този вълшебен крем?! 

Само тази "водна баня" ме плаши, не винаги ми се получават нещата, затова искам да намеря подходяща рецепта  на крем, който се прави чрез обикновено "разбиване" на продуктите.

Ще ти кажа моята рецепта за крем, която не е класическата, пък и аз много пъти съм го приготвяла по различен начин и с различен резултат. Може да пробваш първо само като крем в чашки дали ще ти допадне. Не го правя на водна баня, защото и на мен ми много усложняващо това с водната баня:

1 литър прясно мляко

1 чаша захар (на нас ни е много сладко толкова и използвам около 3/4 чаша кафява захар)

1 пакетче натурално нишесте (когато е нямало в магазина натурално, обикновено използвам нишесте "Ванилия", но и с други видове нишестета съм пробвала)

1 пакетче ванилия

6 жълтъка (В класическия крем се слагат по-малко: 3-4. Имам много яйца, затова слагам 6 жълтъка. Пробвала съм даже с повече от 6, ама много започва да прилича на вкус на крем карамел или сладък омлет и не ми харесва. С по-малко от 3 също не го одобрявам, прекалено е като обикновен крем нишесте).

Половин пакетче масло, около 60 гр. (Случвало се е и по-малко да слагам, ако нямам достатъчно масло, но тогава кремът не е пластичен, а се втвърдява, като изстине и не може да се маже, затова трябва да се сипва топъл върху блатовете. Като е за десерт в чашки, не му пречи чак толкова).

Разбиват се жълтъците със захарта до побеляване. Отделям малко от млякото (1 кафена чашка да речем) за разтваряне на нишестето. Слагам останалото да заври. Изсипвам разтвореното в млякото нишесте при разбитите със захар жълтъци, слагам и ванилията и разбивам пак. Като заври млякото и тръгне да се вдига, веднага го дърпам от котлона и изсипвам на тънка струйка жълтъчно-нишестената смес в него, бъркайки с миксер. Връщам го на котлона, включен на ниска степен и продължавам да разбивам с миксера, както си е на котлона, докато се сгъсти и придобие вид на крем. Това махам тенджерата от котлона и слагам маслото, разбивайки го добре с миксера. Ако ще работиш с изстинал крем, трябва пак да се разбие с миксера, за да няма коричка и да се маже добре.

# 7
  • София
  • Мнения: 4 671
Кремът от тази рецепта ми е любим: Турско реване с маково семе и крем,

а също и този: Медена торта (Торт *Пчелкин дом*)

# 8
  • Мнения: 9
Първата рецепта-отпада, защото зададения ми въпрос е свързан с обмен на рецепти за пухкав, светъл, сладък крем, а не за предложение за солена торта.

Имам суха миксирана смес на "Cadbury " за кейкове  и брауни-та, измислила съм си декорацията, която да включа, но искам да "набухнат от кеф" блатовете с въздушен, гладък cream, който и да им подхожда вкусово.
 
В крайна сметка засега изпитаните от мен кремчета дотук, си ги включих към домашните еклери. Импровизирах, не ги разрязах, а чрез помощта на шприц ги "инжектирах" със сместта и умишлено прекалих с пълнежа, който леко се разтече, което пък ги направи още по- апетитни.

# 9
  • София
  • Мнения: 4 671
Сигурно нещо ме е напекло слънцето рано сутринта, но това за солената торта не го разбрах. Thinking ?!?
Различни кремове - за различни блатове, кексчета, сладкиши и т.н. Точно от първата рецепта кремът е за много сладък сладкиш, а не за "солена торта", както си написала ти, за да се балансират вкусовете. Както и да е, ти явно си човек, който предпочита да работи с полуфабрикати и то от тези, които не се подлагат на термична обработка, а от тях ми настръхва косата.
И последно - ако искаш истински сладкарски крем, малко или много ще ти се наложи да изполваш котлона.
Вариант за лесен крем: разбити масло и сметана със захар.

# 10
  • Мнения: 1 505
Дамата не е на ясно какво точно иска, но винаги ще се намери кой да помогне Innocent

Общи условия

Активация на акаунт